X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwucha u nas też długo był odruch wymiotny na kawałki jedzenia w buzi więc wtedy tylko papki wchodziły w grę. Teraz też się zdarza, że moja Panna przeżuje mięso i wypluje także wszystko trzeba dopasować do dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 18:06

Foremeczka, sylwucha89 lubią tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę panikować, ale krocze tak mnie boli, że praktycznie jestem unieruchomiona. Chodzenie boli, przekręcanie się boli, zmiana pozycji boli, nawet jak nic nie robię to też boli. Mocno. Mam nadzieję, że Matylda się nie ewakuuje, ale jedyne wytłumaczenie tego, jakie potrafię znaleźć, to wstawianie się główki w kanał rodny. Ale skurczy nie mam żadnych, chyba że ich nie czuję. Nic też ze mnie nie cieknie.
    Dzieciak się rusza, ale tak inaczej. Leniuszek się zrobił.

Nie wiem, czy z takimi objawami jechać do swojego lekarza, czy czekać spokojnie do wizyty w poniedziałek.

Amilka, kącik gotowy - możesz rodzić! To w Waszej sypialni, prawda?

Sylwucha, gratulacje, jakie te nasze dzieci już duże! A tak z ciekawości zapytam -
    dużo białka wyszło Ci w moczu? Bo śladowe ilości są podobno normalne.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • amilka87 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dokladnie w sypialni :)

p19ucsqv9hbi49uu.png
    wersja z OM
    oar8skjoa5uwfzmc.png
    dqprj44j0rp9buta.png

• Leirion Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamikutku, zadzwon najlepiej do Gina. Moze cos podpowie.

Moja mała ma dzis lenia. Ulozyla sie bolesnie przy pepku ibtak pd rank lezy. Tyllo nozkami przebiera co Jakis czas albo troszkę sie pokręci. Chyba taka pogoda w szczecinie ze dzieciorki bez weny dzisia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 18:46

w57vhgqs6gy512r8.png

p19uvfxmkm1szofn.png

• Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    odnośnie BLW to świadomie nie brałam się za tę metodę rozszerzania diety więc chyba do 10 miesiąca gotowałam wszystkie warzywa/mięsa/ryby w parowarze i blendowałam. pokarmy nie traciły na jakości czy wartości odżywczej a zblendowanie zajmowało mi kilka sekund, no i obiady były zjadane w kilka minut i było czysto w okół. nie uważam, że moje dziecko coś straciło na papkach. zaczęłam podawać jej jedzenie w kawałkach gdy wyraźnie zakomunikowała że tego chce i gdy miała conajmniej 4 zęby więc migła sobie już coś tam swobodniej pogryźć. zaczęła jeść normalne obiady i zupy z dnia na dzień bez najmniejszych problemów i do dzisiaj je za dwóch :) także my jesteśmy przykładem że na miksowanym jedzeniu też da się rozszerzyć dietę nic na tym nie tracąc :D

kilka miesięcy temu kupiłam właśnie książkę z przepisami Ala'antkoweBlw i korzystam z niej do dzisiaj, są tam świetne przepisy, polecam! nawet dzisiaj robiłam młodej penne w sosie szpinakowym wg ich przepisu, pycha! :)

amilka śliczny kącik!! :)

Jak czytałam o tej metodzie, to zrozumiałam to w ten sposób, żeby zacząć podawać dziecku jedzenie dopiero gdy same jest nim zainteresowane i potrafi trafić samo do buzi (no i musi samo siedzieć). U niektórych dzieci pewnie będzie to wcześniej, u innych później, a rozszerzanie diety polecane jest od 6 miesiąca. Więc chyba blw nie wyklucza się z podawaniem zmiksowanych pokarmów na samym początku rozszerzania diety? W sumie nie zagłębiałam się jeszcze w temat, tylko tak ogólnie poczytałam, co by mieć jakiś obraz.

MEGI81 lubi tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    a czy jest tu ktoś komu jeszcze nie zaczęła sączyć się siara z piersi?
    poprzednio leciało od 25tc a teraz 36tc i nadal cisza :O

mi się nie sączy. zobaczyłam może ze 2 kropelki ogólnie i to dawno temu.

• Leirion Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    a czy jest tu ktoś komu jeszcze nie zaczęła sączyć się siara z piersi?
    poprzednio leciało od 25tc a teraz 36tc i nadal cisza :O
    U mnie cisza

w57vhgqs6gy512r8.png

p19uvfxmkm1szofn.png

• Mabelle Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała też dziś ma lenia.Większość dnia przesypia.Od czasu do czasu machnie rączką lub nozką.Ale co się dziwić jak pogoda taka przygnebiająca i miejsca w brzuchu brak :/

Amilka, weź no się nie wyglupiaj.
    Nudno tu trochę, wchodzę co jakiś czas sprawdzić czy juz się jakieś Maleństwo pojawiło na świecie a tu nic, cisza :)
    Oby juz się coś ruszyło w tym tygodniu ;)

gonia13, MEGI81, ag194 lubią tę wiadomość

961l9vvj0jdvtr0r.png
    10.04.17-2600g <3 <3 <3
    13.02.17-1225g <3 <3 <3
    25.01.17- 891g Szczęścia <3 <3 <3
    28.10 ---6,95 cm. Mój mały wielki człowiek♡♡♡
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka, masz maszynę do szycia czy szyjesz ręcznie?

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • Martchen Ekspertka

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Mamusie ;)

ja kiedyś przez Was zawau dostane ;) jak wchodze i jest tyle stron nadrukowane to od razu w mojej głowie widze serial porodowy :D

Wreszcie mama super ;) gratuluje zakupu;D

Hope... no comments

Amilka zaczynasz wypakowywanie?:D Piękny kącik dla Maluszka;D

Imie Róży :) Piękny!

Dewa podpisuje się pod Twoimi słowami w 10000000%. moja babcia cały czas mi marudzi ze jak dziecko i koty? no jak? normalnie kuwa!

Kamilutek jupi!:D zawsze jedna rzecz z głowy :D

Sylwucha :) już spora panna :)- my w poniedziałek chyba pojdziemy zwazyć Małą:) (ja tam się boje:D)

Leirion w końcu!! mam nadzieje ze będzie zaje.. ste ;D

julita w sumie moge powiedziec ze u mnie nie zaczeła, dwa razy pojawiło się dosłownie po kropelce a teraz cisza;)

a ja dziś porobiłam za kierowce- matka Niemeza ma sm i ja zawiesc trzeba bylo na rezonans.. niby wszystko ok ale nawet głupiego dziekuje nie uslyszalam i mi sie przykro zrobilo. chociaz powiem ze moj ojciec rozbroił mnie bardziej.. wczoraj miałam urodziny (18 ofc) zadzwonil (pewnie z zyczeniami) i wiecie co uslyszalam?: aha dobrego, zadzwonie jutro!. Nosz kurwa po co dzwonil w ogole? w nosie to mam bo jakis super relacji z nim nie utrzymuje ale mogl w ogole nie dzwonic a nie w taki sposob (zreszta dzis tez cisza)

jej WY sie Mamusie do rodzenia bierzecie a ja nawet prasowac nie konczyłam :D

Dziś troche poprasowałam a kota pomagała mi tak:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/52b5ccb85e9c.jpg

no i doszło kolejne zamówienie z allie ;) za jakies grosiki ale mnie sie podobają;) skarpetunie dla Jagusi :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/df75ccdd0b78.jpg

MEGI81, sylwucha89, Mabelle, WreszcieMama, ag194, zastrzeŻona, Imię_Róży, mon!ta^, Uszczesliwiona, Uska lubią tę wiadomość

w57vugpj9s4o3sn9.png

07/01/2017- 364 g Dziewczynki:)
    24/01/2017-548 g, 20/02/2017-1018g
    31/03/2017-2225g, 25/04/2017- 3400 g
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julita wrote:
    Kamilutek też uważam, że najważniejsze jest aby dziecko było gotowe na samodzielne jedzenie a z tym jest różnie, jedno zje kawałek ziemniaka w 6 miesięcy a drugie w 12 (moja do 6 m-ca znała tylko smak cyckowrgo mleka) :) a jeszcze ważniejsze jest aby dziecko po prostu jadło :)

W sumie ta metoda w oryginale nazywa się Baby led weaning czyli sterowane przez dziecko odstawianie od piersi :) Polskie tłumaczenie jest trochę do kitu. Więc jak dzieciak nie chce stałych pokarmów, to nie ma co na siłę mu ich wciskać, bo przecież nie o to chodzi. W ogóle wydaje mi się, że fanatyczne trzymanie się jakiejś z góry obranej metody to pomyłka, trzeba być po porstu elastycznym.

Takie same odczucia mam, gdy czytam o rodzicielstwie bliskości, uważności, obecności i innych "cnościach". Można się już w wszystkim nieźle pogubić i zapętlić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 19:13

Mabelle, Camilia lubią tę wiadomość

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • gonia13 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez zero siary. W ogole dzis w domu caly dzien i jakos czuje sie Jak w 6-tym miesiacu...

Sophie 10.05.2017
    Marie 20.12.2019
  • gaja_1 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek ja bym chyba się położyła i odpoczęła a jak nie przejdzie skontaktowałabym się z lekarzem telefonicznie.

Julita mi lecą malutkie kropelki ale tylko z jednej piersi, nawet ostatnio zaczęłam sobie wkręcać, że ta druga jest jakaś zepsuta :/

Ja chyba też będę niedługo rodziła, bo mam ostatnio niskie cukry a czytałam, że przed porodem się obniżają :P Nie ma to jak wypatrywać na siłę oznak porodu :P

uwo9yx8db7dsv504.png
  • MEGI81 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że mnie uświadomiłyście z tym BLW. Bo jakoś ciężko było mi ogarnąć, jak można przejść całkowicie z piersi na tylko stałe pokarmy w momencie, kiedy dziecko jeszcze nie ma zębów. Czyli będę robiła tak, jak ze starszym Synkiem :)
    A już myślałam, że jestem jakaś zacofana i nie ogarniam podstawowych rzeczy ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2017, 19:21

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita ja tylko raz miałam wilgotne piersi a tak to cisza.

Amilka śliczny kącik:) też miałam sama robić karuzelę dla małej ale wena mnie opuściła i czasu brak..

Kamilutek może jednak trochę przystopuj z aktywnością bo ewidentnie Matylda się śpieszy. Białka miałam 56 mg na cos tam a norma jest podobno poniżej 25.

Martchen śliczne skarpetki :) mnie powiem szczerze waga małej trochę przestraszyła bo nastawiam się na poród sn i chciałabym żeby miała max 3500 g a najlepiej tyle co brat czyli 3300 g. Ale zawsze jest jeszcze blad pomiaru więc może kolosem nie będzie ;)

WreszcieMama zamilkła po tym czopie, może już na porodowce jest ;)

Martchen lubi tę wiadomość

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • dewa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, dyskomfort w kroczu jeszcze ujdzie, ale to co opisujesz to już chyba bym skonsultowała z ginem. Dzisiaj dopiero środa.

Julita, ja mam minikropelki jak trochę sutka pościskam. Samo nic nie wylatuje.

Martchen, jako kociara muszę napisać, że Twoja kota jest urocza <3

Leirion, koniecznie się pochwal jak będzie już złożone! :D

Martchen, Leirion lubią tę wiadomość

qb3canlimmmj6sap.png
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek, też bym szukała wcześniej lekarza.

BLW jako metoda było zawsze tylko nie nazwana ;) nie ma co fanatykowac w żadną stronę, grunt to dopasować metodę do potrzeb dziecka. Tylko żeby potem chciało jeść bo to naprawdę trudne jak się uksztaltuje niejadek

dewa lubi tę wiadomość

Maj 2017 - Synek jest z nami:)

3 poronienia
    Mutacje mthfr i v leiden, ana, policystyczne jajniki
  • Foremeczka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie coś tam czasem wyleci siary, ale tylko z dwa razy zauważyłam plamę czy kropelke... poza tym tylko mi się wydaje ze jest wyciek, bo na sutkach widuje żółte strupki. Choć pewności ze to siara nie mam. Ale to chyba nic nie znaczy ze mocno nie leci? Tzn dla przyszłej laktacji

sylwucha89 lubi tę wiadomość

Maj 2017 - Synek jest z nami:)

3 poronienia
    Mutacje mthfr i v leiden, ana, policystyczne jajniki
  • amilka87 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/afe7ad5fd4c6.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6df6630c73f3.jpg

Dziewczyny to może byc mój look porodowkowy lecę na randkę jezeli sie nie odezwę dzisiaj to wykorzystuje męża i nic sie nie dzieje, a jak sie zacznie to dam znać ;)

Miłego wieczoru wam życzę ;)

Leirion, ag194, Anstice, Foremeczka, Martchen, mon!ta^, MEGI81, Kamilutek, Mabelle, nadia1, GoNia1979, Uszczesliwiona, sylwucha89, Uska, Camilia, monika_89, Madu1611, Kleopatra, zastrzeŻona, Maniuś, Breezee lubią tę wiadomość

p19ucsqv9hbi49uu.png
    wersja z OM
    oar8skjoa5uwfzmc.png
    dqprj44j0rp9buta.png

• Leirion Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2017, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amilka, udanej randki i wykorzystywania męża.a jak będziesz miec jeszcze wene to porodu. Ale pokorzystaj sobie najpierw;p

w57vhgqs6gy512r8.png

p19uvfxmkm1szofn.png

‹‹ 1514 1515 1516 1517 1518 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ