X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • blubka Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2017, 09:46

Demsik, toska_88, rybka33 lubią tę wiadomość

• Marta 267 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2016, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny, ja już po wizycie na fundusz, dostałam dalej l 4, ale kurcze podałam chyba złe dane, bo dałam dane zameldowania a nie zamieszkania:( no trudno najwyżej przy kontroli będę wyjaśniać już nic nie zrobie. Zresztą chyba na poczatku nie przychodzą, słyszałam też że kobiety ciezarne wzywaja na kontrole, nie przychodzą. Czy któras z was miala juz jakas kontrole?

Lekarz puscił serduszko na tyle ile mu sie udalo (sprzet na nfz) straszny nic nie widać. jutro na szczescie ide prywatnie, gdzie lekarz ma dobre usg i mam nadzieje, że bd wszystko w porzadku.
    Wyszły mi tez w moczu bakterie pojedyncze, do tego odczuwam od trzech dni pieczenie a lekarz powiedział, że badanie oki. Więc zapytam jutro drugigo o zdanie.

Demsik, Uska, marie_marie22 lubią tę wiadomość

Marta 267
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik ja skierowanie na badania dostałam na pierwszej wizycie ale to już <3 było, dla mnie dziwne czekać do 10tc...

marta ja byłam od początku poprzedniej ciąży na l4 i ani razu nie miałam kontroli

co do pappy to u mnie też w 1 miejscu, najpierw pobieraą krew a potem usg. Ja na wyniki czekałam tydzień, koleżanka eraz 6 dni

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 267 wrote:
    hej dziewczyny, ja już po wizycie na fundusz, dostałam dalej l 4, ale kurcze podałam chyba złe dane, bo dałam dane zameldowania a nie zamieszkania:( no trudno najwyżej przy kontroli będę wyjaśniać już nic nie zrobie. Zresztą chyba na poczatku nie przychodzą, słyszałam też że kobiety ciezarne wzywaja na kontrole, nie przychodzą. Czy któras z was miala juz jakas kontrole?

Lekarz puscił serduszko na tyle ile mu sie udalo (sprzet na nfz) straszny nic nie widać. jutro na szczescie ide prywatnie, gdzie lekarz ma dobre usg i mam nadzieje, że bd wszystko w porzadku.
    Wyszły mi tez w moczu bakterie pojedyncze, do tego odczuwam od trzech dni pieczenie a lekarz powiedział, że badanie oki. Więc zapytam jutro drugigo o zdanie.
    Ja bym to potraktowała jako pułapkę zusu - przyszedłeś o własnych siłach więc masz siłę pracować ha ha.

Ja generalnie trochę boję się ze z kontrolą coś będzie nie tak mimo że praktycznie jestem cały czas w domu to i rąk mogą trafić na monentvspaceru z psem pod blokiem a perspektywa zostania bez kasy mnie przeraza :/

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • monika_89 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spirit wrote:
    Ja bym to potraktowała jako pułapkę zusu - przyszedłeś o własnych siłach więc masz siłę pracować ha ha.

Ja generalnie trochę boję się ze z kontrolą coś będzie nie tak mimo że praktycznie jestem cały czas w domu to i rąk mogą trafić na monentvspaceru z psem pod blokiem a perspektywa zostania bez kasy mnie przeraza :/

przeciez na l4 ciążowym jest 2 - można chodzić ;) zawsze mogłaś być u lekarza, w aptece itd ;)
    ja bym po prostu pogadała z ginem żeby w razie "w" wystawił świstek, że akurat wtedy miałaś wizytę i po problemie. Nie powiem kto mi tak podpowiedział ;) ale mam znajome które są tak umówione ze swoimi lekarzami

13.02.2015 - Aniołek (7tc)
    21.01.2016 - P. <3
    24.04.2017 - M. <3
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie nie wiem czemu może testy aż tyle czadu zajmują :) ja w poprzedniej miałam dwa tyg później się umówić do genetyka wiec nie wiem ile na wynik czekałam bym musiała luknac w papiery z poprzedniej. Nie mam dokładnie napisane kiedy był wynik ale badanie było przeprowadzone tego samego dnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2016, 16:25

Czas szybko leci... trzeba życie chwytać całymi garściami :D
    zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2017, 12:04

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • Spirit Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_89 wrote:
    przeciez na l4 ciążowym jest 2 - można chodzić ;) zawsze mogłaś być u lekarza, w aptece itd ;)
    ja bym po prostu pogadała z ginem żeby w razie "w" wystawił świstek, że akurat wtedy miałaś wizytę i po problemie. Nie powiem kto mi tak podpowiedział ;) ale mam znajome które są tak umówione ze swoimi lekarzami
    No real nie wiem , ale i tak gania irracjonalne strach jest. Ogolnieoziom strachu i stresu mi mocno wzrósł w ciazy :P

2017 #1
    2019 #2
    :D
  • Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozna ewentualnie powiedzieć ze byłaś w domu i ze slyszslas dzwonek ale byłaś w toalecie a ze w ciazy zaparcia to norma to nikt sie kłócić nie będzie haha

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • Rudzik Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie się wydaje,że te kontrole to się zdarzają głównie osobom, które prowadzą działalność gospodarczą i ma to na celu sprawdzenie,czy ktoś po prostu nie pracuje będąc na zwolnieniu. Masz prawo iść na zakupy na L4 i to,że jesteś zdolna do zrobienia zakupów nie oznacza,że możesz pracować. Mi lekarz zalecił półgodznne spacery dla zdrowia i ruchu, a równocześnie wypisał L4. I co, mając L4 miałabym się nie ruszać z chaty? To absurd wg. mnie.

7.10.2016 Groszuś 0,83 cm <3 4.11.2016- Dzidziuś 4,56 cm <3 2.12.2016 Dziewczynka!!! <3 30.12.2016 - 286g 27.01.2017- 570g 24.02.2017 -1150g 20.03.2017 -1600g 14.04.2017 - 2150g
    lardnkr.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ wrote:
    Espera a czemu taka duża przerwa między pappa a usg genetycznym? jak ja robiłam przy pierwszym to powiedzieli mi w laboratorium (i na USG zresztą też), że maks przerwa między USG genetycznym a pappa powinna wynosić 24h, dodatkowo u mnie w laboratorium to żeby w ogóle pobrali krew na pappa to musze dać wynik USG genetycznego ze wszytskimi pomiarami itp i musi to być USG wykonane przez lekarza który ma certyfikat FMF
    No ten lekarz ma certyfikat fmf i tak mi kazał zrobić, nawet byłam po skierowanie u niego i wpisał datę pobrania 17/10. Z wynikami mam być u niego na USG i wszystko będzie liczył... Ostatnio właśnie czytałam że krew i USG już nie muszą być tego samego dnia...

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim
    Ja dziś ledwo żyję, mdłości straszne, muszę je zajadać cukierkami albo owocami, jak tak dalej pójdzie to popsuję sobie zęby..
    Jeśli chodzi o nasilenie objawów, to mi się zmienia parę razy w ciągu dnia, ale najgorsze są mdłości i wrażliwość na zapachy. No przejdzie mi laska wypachniona na uczelni to aż robię się zielona:) i ochydny posmak w ustach.
    Dziś w dodatku wywaliło mi pryszcza na brodzie wrr;(
    w czwartek idę do gina chcę żeby mi założył wreszcie kartę ciąży, ale on pewnie usg mi nie zrobi bo powie, że za często:(

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ wrote:
    jeśli chodzi o objawy to mnie sporadycznie coś pociągnie jak za dużo siedzę i np kicham, czasem bolą mnie piersi, ale też rzadko, no i od chyba 4 tygodni jest mi niedobrze 24h na dobę, mało wymiotuję, ale jak zwymiotuję to chociaż sekundę mi lepiej, ale tak to przez cały dzień biegam do WC z odruchem wymiotnym wszytsko mi podchodzi i się cofa - koszmar jakiś. Rano jest względnie, im później tym gorzej. jeszcze trochę i wpadnę w jakąś deprechę.

Toska - wiem, że CI niewesoło, ale się uśmiałam :) przypomniało mi się, jak moja teściowa przyjechała mi pomóc ja musiałam leżeć plackiem (mogłam wstawać tylko do WC) - przyszła, zasiadła i czekała aż ją będę obsługiwać, bo w jej stanie zdrowia, z dusznościami.... same wiecie! :) Ostatnio wzięła młodego na spacer na... 20 minut! to się nachodzili ;) także zaciśnij zęby albo powiedz babci, że przecież miała Ci pomóc bo zakładam, że wie po co przyjechała - do pomocy a nie w gości.
    Co do pomocy teściowej... Moja kiedy na tydzień przyjechała żeby w ferie zająć się młodym... No i codziennie coś... Mąż musiał się zwalniać żeby z nią na badania, do lekarza itd... W końcu sam powiedział że gdyby wiedział to by po prostu urlo wziął...

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • mon!ta^ Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2017, 12:04

Camilia lubi tę wiadomość

zem3e6yd09vvjcjx.png
    zem3p07wyl1rxrp2.png
    zem3p07wmzpo4uao.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozwiązałam sprawę jutro ja mąż odwiezie! Powiedziałam że tesciowa przyjedzie i że nie ma gdzie spać we 2. I musi jechać . Pierwszy i ostatni raz ja przywiozłam

Hope_, monika_89, Mabelle, blubka lubią tę wiadomość

• Espera Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do objawów... Mi się nasiliły mdłości... Miałam je sporadycznie a od trzech dni prawie non stop... I żeby przeszły ciągle muszę czymś zagryzać...

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • Marta 267 Ekspertka

Wysłany: 17 października 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślę, że w ciągu pierwszego miesiąca nie mogą przyjść - płaci pracodawca, dopiero jak oni zaczynają płacić to przychodzą, ale najczęsciej kobietą w ciąży wysyłają zaproszenie na wizyte lub proszą o wysłanie dokumentow, np. karta ciazy.

Marta 267
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik wrote:
    A mnie się wydaje,że te kontrole to się zdarzają głównie osobom, które prowadzą działalność gospodarczą i ma to na celu sprawdzenie,czy ktoś po prostu nie pracuje będąc na zwolnieniu. Masz prawo iść na zakupy na L4 i to,że jesteś zdolna do zrobienia zakupów nie oznacza,że możesz pracować. Mi lekarz zalecił półgodznne spacery dla zdrowia i ruchu, a równocześnie wypisał L4. I co, mając L4 miałabym się nie ruszać z chaty? To absurd wg. mnie.
    o tak zgadzam się ja pod koniec pierwszej ciązy byłam cały czas nawiedzana ale to był koniec 8 mca i brzuch duży a oni i tak sprawdzali

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2016, 17:07

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Espera Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon!ta^ wrote:
    U mnie z teściowa było fajnie jak musiałam leżeć w pierwszej ciąży. Przyjeżdżał pomagała sprzatalam robiła obiady itd. Jak mały się urodził to też chodziła na spacery 2h czasem nawet 3 jak spał :) bardzo za nią tęsknię i bardzo dobrze się dogadywalysmy. Lepszej teściowej nie mogłam sobie wymarzyć. W sumie teścia tez zawsze pomagał jak był i to dość długo tez z małym wychodził na spacery robił zakupy itd uczyni ludzie. W sumie też zawsze pomagalam im jak o coś prosili :)
    No moja raz poszla że Stachem na spacer z wózkiem... Po 15 min była pod domem i pytała czy starczy... Rozbeczalam się wtedy... Maskara

toska_88 lubi tę wiadomość

nzjdvkcb7z3kkspd.png
    aniołek ***10.03.2015.
    syn 2008 <3
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 17 października 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon!ta^ wrote:
    U mnie z teściowa było fajnie jak musiałam leżeć w pierwszej ciąży. Przyjeżdżał pomagała sprzatalam robiła obiady itd. Jak mały się urodził to też chodziła na spacery 2h czasem nawet 3 jak spał :) bardzo za nią tęsknię i bardzo dobrze się dogadywalysmy. Lepszej teściowej nie mogłam sobie wymarzyć. W sumie teścia tez zawsze pomagał jak był i to dość długo tez z małym wychodził na spacery robił zakupy itd uczyni ludzie. W sumie też zawsze pomagalam im jak o coś prosili :)
    zazdroszcze ja to mam mega wścibską i wszystko wiedzącą babę !!!

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
‹‹ 341 342 343 344 345 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ