MAJ 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Qasha wrote:Dodzwoniłam się i twierdzą, że dzwonili do mnie parę razy, ale nie odbierałam. Ta, jasne. Wysłali mi "jeszcze raz" wyniki mailem. No i jest lipa trochę...
Po usg wyglądało to tak:
Ryzyko trisomii 21 - 1:4987
Ryzyko trisomii 18 - 1:7226
Ryzyko trisomii 13 - <1:20000
A po teście papp-a:
Ryzyko trisomii 21 - 1:200 (!)
Ryzyko trisomii 18 - 1:19000
Ryzyko trisomii 13 - 1:19000
Mam się umówić na wizytę z genetykiem. Nie wiedziałam, że wynik z krwi może aż tak zwiększyć ryzyko wady...
Qasha, jakie miałaś wyniki pappa i bhcg? Po usg bylo wszystko ok?
Ja z kolei czekam na wyniki o preissa, dzwonil ze wysyla i ze wyniki sa na granicy niskiego/podwyższonego ryzyka, ale bez szczegolow... A usg bylo idealne... Powiedzial tylko ze krew wyniku nie zmienila i nie rozumiem skad to sredniepodwyzszone ryzyko... A wyniki ze slupska, gdzie gość mial o wiele lepszy sprzet i wogole wszystko mi wyglądali na bardziej dokladne wskazuje na mega niskie ryzyko... To skąd ta rozbieżność??? Pappa lubi namieszać... Dlatego nie chcialam jej robić. Czytałam ze przy duphastoni/luteinie/niedoczynności tarczycy lubi kiepscic wyniki... -
Hope, kochana tulę Cie mocno. Ale musisz być silna. Poczytaj watek czekając na wyniki amnio, nifty pappa w dziale problemy i komplikacje... Tam jest mnóstwo historii beznadziejnych a kończących sie dobrze. Ostatnia historia annak, której nifty wskazało na 99% (!!!) wade, a po amnio okazało sie ze dzieciaczek jest zdrowy!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 09:57
-
Test nifty nie każdy może wykonać, ja na przykład miałam transfuzję w marcu a okres karencji to 12 m-cy.
Poza tym jest jeden wielki minus tego testu - wynik zły nie może być wskazaniem do terminacji ciąży, jeśli na takową para chce się zdecydować, i tak potrzeba zrobić amniopunkcję.
Hope strasznie mi przykro... Co to w ogóle znaczy zwiększa ryzyko wad o 50%? Jeżeli masz np. 1:4000 to po wykryciu przepukliny jest 1:2000?
Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku! -
Ech, mówiłam że bez sensu te Pappa, tylko dodatkowy stres. Quasha biby wynik poniżej 1:300 jest wskazaniem do amniopunkcji. Musisz to z jakimś specjalista skontaktować.
Hope a to nie za szybko na taka diagnozę? Chyba diagnozuje się to ok 20 tyg? Skonsultuj to z kimś. Czy to przepunlina pępowinowa? Bo to chyba dwie różne rzeczy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:04
-
Hope, bądź dzielna, u Ciebie będzie dobrze, i nie płacz już bo maluszek to czuje. Teraz trudne chwile przed Tobą (bo pewnie będziesz robić amnio) ale trzymam kciuki, żebyś przez to przeszła, wszystko okazało się dobrze i w maju tuliła dzidzie.
A ten lekarz był dokładny, dobry jakiś? Nie ma szans żeby się pomylił?
-
W necie tak piszą: Przepuklina pępowinowa powstaje od 3. do 10. tygodnia ciąży. Wówczas trzewia częściowo przemieszczają się poza jamę brzuszną przez szerokie wrota pierścienia pępkowego i zostają pokryte workiem owodniowym. Pępowina uchodzi na szczycie lub na bocznej powierzchni worka.
Przepuklina pępowinowa, w przeciwieństwie do przepukliny pępkowej, zwykle spowodowana jest zaburzeniami genetycznymi. Jak wynika z badań amerykańskich lekarzy, ponad połowa wszystkich dzieci urodzonych z przepukliną pępowinową zmaga się z innymi wadami wrodzonymi, które dotykają mózg, kręgosłup czy serce. Są to również zaburzenia żołądkowo-jelitowe czy układu moczowo-płciowego.
Inne schorzenia diagnozowane razem z przepukliną pępowinową, to nieprawidłowości chromosomalne, takie jak trisomia 18 lub genetycznie uwarunkowane zespoły wad wrodzonych, takie jak np. zespół Beckwith-Wiedemanna.
Ale na pewno coś trzeba chyba zrobić? Jakos sprawdzić czy z maluszkiem oprócz tego jest wszystko ok? -
Lekarz jest najlepszym specjalistą na Pomorzu, specjalizuje się w dizgnostyce prenatalnaje i jako jedyny z 4 w Polsce operuje w czasie ciąży płody.
Ale to tylko człowiek.
Hope pappa nic nie da ale np amnipunkcja może wykluczyć wady.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2016, 10:09