X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2017
Odpowiedz

MAJ 2017

Oceń ten wątek:
  • Carolina Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope_ wrote:
    ja pitole - zabieg credego - pierwszy raz o tym słyszę :/ aż musiałam wygooglować - normalnie wyrodna matka :P
    Ja tez

relgx1hpfcnqer7q.png
    Alessandro Paul <3 <3 <3

27 tydzień 800g szczęścia <3
    34 tydzien i 4 dni 2kg szczęścia <3
    35 tydzien i 4 dni 2072g szczęścia <3
    36 tydzien i 4 dni 2477g szczescia <3
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Być może mam tokofobię, bo naprawdę boję się porodu dołem, ale jest to po części uzasadnione - miałam w życiu bardzo dużo operacji na brzuchu i w ogóle i za każdym razem gojenie ran to był istny koszmar, ropienie, babranie się, powstawanie zbliznowaceń szerokich na 2 cm i takiej nadwrażliwości w tych miejscach, że do tej pory nie dam się dotknąć. Po niedrożności jelit 18 lat temu mam cięcie praktycznie od mostka do spojenia łonowego a blizna do tej pory jest wypukła, szeroka, bolesna, niedostykalska.
    Z powodu powstawania zbliznowaceń mam lekarski zakaz myślenia o jakimkolwiek zabiegu inwazyjnym na twarzy, żadnych dermabrazji itp. Nie mogłam nawet zlikwidować szczerby między zębami, bo wiązałoby się to z wycięciem przerośniętego wędzidełka, a ryzyko, że rana po tym zabiegu pokryłoby się blizną większą niż wędzidełko, wynosiło 100%.

Więc mega się boję, że jak tam popękam, albo mnie pokroją i potem poszyją, nigdy więcej nie będę w stanie dopuścić do siebie Chłopa, bo nawet dotyk będzie mnie bolał.

Zobaczymy, być może będę miała wskazanie do cc przez oczy, bo oprócz tego, że mam -8, to jeszcze siatkówka jest w złym stanie, cienka i naderodowana w kilku miejscach.

A są wskazania psychiczne do cc? Silny lęk przed sn na przykład?

3jgxhqvktwt5w6mq.png
    Matylda maluszku, siedź grzecznie w brzuszku!
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos szczepień - ja będę szczepić, tylko że w Niemczech, a w tym kraju kalendarz szczepień jest bardziej przyjazny dzieciakom, nie ma faszerowania szczepionkami kombo w pierwszych dobach życia. Poza tym okna czasowe szczepień są bardzo długie, rodzic może sam wybrać, kiedy dziecko zaszczepić.
    W niektórych przedszkolach i szkołach nie przyjmują dzieci nieszczepionych, w Polsce też mają to wprowadzić.

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Młody szaleje więc udało mi się wreszcie odpalić komputer :) cieszę się, że będzie nas więcej sn i będziemy mogły się wspierać duchowo ;) chociaż dopiero ostatnio zrezygnowałam z cc na życzenie bo nie chcę zmieniać lekarza i szpitala a moja nawet na życzenie za kasę cc nie chce robić co innego jak są wskazania wtedy nie marudzi.
    Hope takie same słowa wypowiedziałam do mojego męża po porodzie ;) ogólnie poród wspominam masakrycznie miałam skurcze praktycznie tylko z krzyża więc musiałam dostawać oksytocynę w szczegóły nie będę wchodzić ale jak pomyślę o drugim to jest mi niedobrze. Maniuś regularne skurcze miałam od 22 co 6-5 minut od 6 rano co 2-1 a urodziłam o 14.45 z czego parcie trwało 15 min. Byłam nacinana praktycznie na żywca bo miałam bardzo słabe parte a wielką determinację żeby wreszcie urodzić ;) ale i tak fazę partą wspominam wspaniale :) natalia ja szycia akurat praktycznie nie czułam.

Ale dla pokrzepienia serc: moja mama z bratem też miała bardzo ciężki poród tylko ze skurczami krzyżowymi ale ze mną o godzinie 18 jeszcze pojechała rowerem do sklepu na zakupy wróciła ok 18.30 i stwierdziła, że chyba się coś dzieje. Tata pobiegł do sąsiada po samochód i jazda po godzinie 19 zajechali na izbę aby zbadali czy rzeczywiście się coś kręci mama się kładzie i mówi, że chce jechać rodzić do szpitala ok 30 km dalej a tutaj niech ją tylko zbadają. Położna zbadała a tam 10 cm rozwarcia i rodzimy już o 19.30 byłam na świecie ;) mama cały czas czekała na skurcze krzyżowe i nie rozpoznała tych z brzucha ;)

A wracając do przyjemniejszych tematów ponawiam pytanie czy któraś z was kupowała rzeczy z kappahl? Jak u nich z jakością i rozmiarówką?

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • sylwucha89 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika_89 dziękuję :)

010igox17g6i1nvn.png

74dij44j5nh33zfj.png
  • bezimienna Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastrzeŻona wrote:
    Bezimienna super zakup jak za taką cenę. Tylko tak się zastanawiam jak te pajacyki się zapinają, czy tylko przy szyi i pod nóżkami? Bo jak tak, to miałam taką parę, której ani razu nie założyłam, bo były mega niepraktyczne. Jak dla mnie najlepsze są te zapinane po całości z przodu. Szybkie ubieranie, rozbieranie, podgląd kikuta pępowinowego.

No właśnie niestety tylko na górze i na dole są rozpinane, ale jak kupowałam to nie pomyślałam, zobaczyłam cenę i się zaślepilam. No na szczęście są to na 68 cm, więc spore na później. Zobaczymy czy użyjemy.

Ja też wyrodna matka, zle pajace kupuje i jeszcze dużo nie wiem... No nic dowiem się... Wasze rady są dla mnie bezcenne...

3jgxvfxmmciig9xw.png
  • Forbidden Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a ja mam dylemat. Chcę rodzić w szpitalu w którym chodzę też do lekarza, bo ten szpital jest chyba najbardziej przyjazny z tych co mam w okolicy. Wszystko super, fajnie, pięknie ale nie ma możliwości zzo, jest gaz rozweselający jedynie. Oczywiście z góry nie zakładam, że chcę takie znieczulenie dostać, ale fajnie by było mieć świadomość że jak nie będę dawać rady to jest możliwość zzo, a tutaj d...pa. No i nie wiem czy szukać innego szpitala, czy co. Mam jeszcze czas na to ale tak się już nastawiłam na ten i nie wiem co robić

28.12 - 289g
    06.03 - 1498g
    ckaiyx8dib4qanun.png
  • Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:
    Być może mam tokofobię, bo naprawdę boję się porodu dołem, ale jest to po części uzasadnione - miałam w życiu bardzo dużo operacji na brzuchu i w ogóle i za każdym razem gojenie ran to był istny koszmar, ropienie, babranie się, powstawanie zbliznowaceń szerokich na 2 cm i takiej nadwrażliwości w tych miejscach, że do tej pory nie dam się dotknąć. Po niedrożności jelit 18 lat temu mam cięcie praktycznie od mostka do spojenia łonowego a blizna do tej pory jest wypukła, szeroka, bolesna, niedostykalska.
    Z powodu powstawania zbliznowaceń mam lekarski zakaz myślenia o jakimkolwiek zabiegu inwazyjnym na twarzy, żadnych dermabrazji itp. Nie mogłam nawet zlikwidować szczerby między zębami, bo wiązałoby się to z wycięciem przerośniętego wędzidełka, a ryzyko, że rana po tym zabiegu pokryłoby się blizną większą niż wędzidełko, wynosiło 100%.

Więc mega się boję, że jak tam popękam, albo mnie pokroją i potem poszyją, nigdy więcej nie będę w stanie dopuścić do siebie Chłopa, bo nawet dotyk będzie mnie bolał.

Zobaczymy, być może będę miała wskazanie do cc przez oczy, bo oprócz tego, że mam -8, to jeszcze siatkówka jest w złym stanie, cienka i naderodowana w kilku miejscach.

Sama takofobia jest wskazaniem, od psychologa lub od psychiatry dostaniesz zaświadczenie. Ale uważam że skoro masz takie tendencje do bliznowcow to też jest to wskazanie do cc, jedynie co mnie zastanawia czy nie będziesz miała po cc zrostow na macicy i czy Ci to nie umożliwi następnej ciąży? Oczywiście jeśli chcesz :) podejdź do lekarza do którego chodzisz z bliznami i się może dopytaj co i jak?

Kamilutek lubi tę wiadomość

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope w pełni się zgadzam co do kapturow se są mega uciążliwe. Ale Klaudi ten rampers jest taki grubszy to będzie miała akurat do wozka na spacer i kaput kaptur na główkę:-)

Monika dopiero etap dwojek u was? Boże współczuję... ja najgorzej wspominam 3 ale one wychodzą dopiero po czwórkach które też są wielkie i mało laskawe. Ten płyn nam pomagał ale na noce i tak dostawał nurofen żeby bol odpuścił. Brrr cis strasznego! Współczuję i życzę wytrwałości .

Kleopatra ja od wczoraj wieczora też zakochałam się w Alanie. Mój synek jeszcze po Polsku nie bardzo gada tylko mama i tata a jak słuchał jak rozmawiamy powiedział Alan ! I dziś od rana tak gada pokazując na ciuszki! Rozczulona na maxa nie wyobrazam sobie już inaczej !!! :-)
    Dziś zaczęłam 19 tc . Według usg 3d 21 tc ha ha ale nie przesadzajmy- aczkolwiek po pierwszym synu jak teraz sytuacja się powtarza to chyba mogę stwierdzić że ja z tych co 8 m w ciaxy chodzą a nie 9:-)

Co porodu to ja miałam skurcze 24 godziny przez to że mnie rozgrzebali na maxa. O 16 wzięli na porodowke z bólami 1 kategorii a dopiero przed 22 podali kroplowke jak już siły żyć nie miałam! Ledwo oxcytocyna zaczęła działać skurcze pełna gębą nadzieja ze juz tuz tuz (rozwarcie doszło tylko do 8 ) krocze napięte proznociag naszykowany a tu tętno spada u dziecka i stół. O 22:24 mały był już z nami szybką reakcja z tym cc i 10/10. Szczerze to lekarze mówili że problem stanowiła też nadwaga:-( a inni do dziś się dziwią zs prawie szyjki nie było chodziłam z rozwarciem miesiąc według teorii powinnam się nie ruszać żeby nie urodzić a w praktyce nie chciał wyjść mimo tyłu godzin prób:-)

Dla odmiany koleżanka ( pierworodka) dostała skurczy w domu odeszły wody pojechała do szpitala i mały za 30 min był na świecie szok! Ale za to tak się wykrwawila że poszla SAMA do WC po porodzie zemdlala uderzając głową w umywalkę i była w ciężkim stanie przez kolejne 3 dni . Ale jej dziecko było malutkie bo 2600.

Prawda jest taka że ciężko przechodzimy ciążę, porody , kolki zabkowanie, bunty a i tak instynkt się włącza i chcemy znowu !! Ha ha
    Chociaż ja już warsztat zamykam za większą ilość dziękuję!
    MIŁEGO DNIA

Maniuś lubi tę wiadomość

• MEGI81 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamilutek wrote:

Kamilutek jeśli bardzo się boisz, to porozmawiaj ze swoim lekarzem. Mojej koleżance nie chcieli zrobić, bo nie było wskazań i załatwiła sobie zalecenie od psychiatry, że bardzo się boi, ma przez to stany depresyjne itp i zrobili jej cc.

Kamilutek lubi tę wiadomość

dqpr4z17cz5sc8v6.png
    ijpbanlijkvezjie.png
    Aniołek 17.03.2016 (10 tc )
  • Kamilutek Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uszczesliwiona wrote:
    Sama takofobia jest wskazaniem, od psychologa lub od psychiatry dostaniesz zaświadczenie. Ale uważam że skoro masz takie tendencje do bliznowcow to też jest to wskazanie do cc, jedynie co mnie zastanawia czy nie będziesz miała po cc zrostow na macicy i czy Ci to nie umożliwi następnej ciąży? Oczywiście jeśli chcesz :) podejdź do lekarza do którego chodzisz z bliznami i się może dopytaj co i jak?

No właśnie mogą być problemy z kolejną ciąża, bo na przykład mam mega problemy z jelitami po tych operacjach, diagnoza - choroba zrostowa. Teraz jest juz lepiej, ale na początku to była masakra, nawet nie policzę, ile razy lądowałam na IP z tego powodu po kroplówkę.

A drugie dziecię chodzi mi po głowie :) sama nie chciałabym byc jedynakiem więc... :)

3jgxhqvktwt5w6mq.png
  • natalia1354 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Mamusie :))

Fajnie, że tak opowiadacie o swoich przeżyciach, każda z Nas musi to przeżyć i dobrze wiedzieć, że jednak nikt z bólu nie umarł!

Ja dziś wstałam i tak mnie kłuje brzuch od rana, tzn już powoli przechodzi, nie wiem jaki powód. Pewnie to normalne, więc nie panikuje. Zaraz jedziemy na zakupy z Tomkiem, wrócimy pewnie wieczorem.

Miłego dnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2016, 10:01

3jgx9n73quzmc6p6.png
    👧 05.2017r.
    👶 05.2022r.
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope ten rampers jest taki grubszy właśnie na spacer :)

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • Klaudia0727 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie ja na porodach się nie znam ale myślę że to bardzo indywidualna sprawa . Moja mama rodziła mnie 20 h , mojej koleżanki mama rodziła jej brata 8 H a ja 20 minut .... teraz mojego kuzyna żona rodziła córeczkę 5 h i każda przeżywała ten poród inaczej i ma o nim inne zdanie inne lepsze a inne bardzo złe . Ja nie wiem czy bym chciała SN no ale nawet jak bym chciała to nie mogę ale CC Tez się boję :p

gann9jcg7ze17rcq.png
    Czekamy na Aurelie <3
    20 lat . Łódź/Jelenia Góra
  • Uszczesliwiona Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba jestem nie normalna bo jak myślę SN to mi słabo i prawie mdleje po krótkiej rozmowie na ten temat a jak CC to jakoś nawet bólu się nie boję, samo nacięcie brzucha nie przyprawia mnie o taki strach jak skurcze już nie mówiąc o parciu :( ale myślę że u mnie i tak ortopeda zaleci cc więc narazie nie panikuje :)

Podobno należy być cierpliwym <3
    CÓRECZKA <3

88c5yx8dba03o63f.png
  • Uska Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Toska imie Alan bardzo mi się podoba:-)

A co do szczepien to przy synu byłam kompletnie nie swiadoma zagrożenia ani skladu tych szczepionek. Kazali szczepić to szczepilam. Teraz jestem negatywnie nastawiona do tych szczepionek co wprowadzili obowiązkowo na pneumokoki. Nie chce na to szczepic, ale pewnie nie bede miala nic co gadania skoro to obowiązek teraz...

nutka, toska_88 lubią tę wiadomość

8p3o9n7341hz3y1v.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja-póki nie mam tego za sobą-jak myślę poród to widzę w głowie tylko to, że na koniec będę miała moją Alisię na rękach, Pawcio będzie wpatrywał się w córeczkę zachwycony i wogóle sielanka.
    A pewnie skończy się coś jak przy okresie-leżę i wyję z bólu i wymiotuję :/ i jedyne co to boję się, że będę obolała i nie będę w stanie zająć się dzieckiem.
    Ból wytrzymam, tak jak już mówiłam-chyba wolę nawet 24h męczarni i bólu niż 4 miesiące mdłości i wymiotów, które już raczej przeszłam i pojawiają się sporadycznie.

Lecę dziś do pepco, kupię małej rożek i ręcznik z kapturkiem. Szkoda, że pogoda paskudna, ale podobno od poniedziałku znowu mrozy :D

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
  • Madu1611 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :) Jak się spało?
    Oficjalnie uznaje za rozpoczęty 20tydzien :D

Temat porodów to mój ulubiony :) . Lubię czytać o Waszych doświadczeniach. Każdy jest inny i fascynujący a finisz za każdym razem taki sam- mamy dziecko w ramionach.

Uszczesliwiona, WreszcieMama, monika_89, Maniuś lubią tę wiadomość

gannskjoqlc3hmdm.png
  • WreszcieMama Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2017, 20:48

monika_89, Kamilutek, Madu1611, toska_88 lubią tę wiadomość

zem3o7esxha3u0v7.png
  • ag194 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szukam szkoły rodzenia, chcę iść od stycznia. Wy też już szukacie czy za wcześnie?

3i49df9hp36s3hdx.png
    20170812050113.png
‹‹ 738 739 740 741 742 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ