MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Szatanka, dzięki że pytasz, u nas ostatnio lepiej. Sporadycznie dokarmiamy mm, wychodzi średnio 1 butelka ok 90ml dziennie, czasami zero butli. Do piersi przystawiam często, 12-14 razy na dobę, i ładnie je, bez cudowania. W ciągu dnia pojawiły się drzemki, wieczorem ładnie zasypia, tylko jedna pobudka w nocy.
Bardzo nam się poprawiło ostatnio, problemy brzuszkowe zniknęły (mimo że robi 1 kupę na 2 dni), jest pogodny, wciąż się śmieje, praktycznie w ogóle nie płacze. No zupełnie inne macierzyństwo.
Od wtorku jesteśmy na wakacjach w domku nad jeziorem, więc całymi dniami na świeżym powietrzu, młodemu się podobabałam się pierwszej nocki poza domem, ale niepotrzebnie. Dzisiaj wracamy, w niedzielę chrzciny, i w sobotę jedziemy dalej, nad morze.
lilly. lubi tę wiadomość
Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
PLPaulina wrote:Pati po tym mleku na ulewanie to Ci córka na koksa wyrośnie. 😁 Bo w nim fenomen jest taki, że tone skrobi zawiera. 😁
U nas też ostatni jazdy na cycku. Zrobiła się taka z niej maruda, że szok. I nie wiem o co chodzi tak naprawdę.🤔
Ale wiesz że ta skrobia jest tam celowo? Jest to mleko na ulewanie i pełni funkcję zagęszczania, wydawało mi się że jest to logiczne a jednak nie.. A jeśli dziecko tak mocno ulewa i to nie z przejedzenia to i koks z niego nie będzie
Ps. Moja mala tylko kp i przybiera o wiele więcej niz normy cała w fałdkach więc niema reguły
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 08:51
-
nick nieaktualnyJeśli dziecko chorobliwie ulewa to są na to leki. 😁 Każda mama stosuję co chcę, to wiadomo. Jedne są zwolennikami pewnych rzeczy, a inne nie.
I po prostu według mnie ulewanie to nie odrazu powód do pakowania w dziecko skrobi.
Moja też mocno ulewa i na swoim przykładzie mówię, że można z tym walczyć bez tony mąki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 09:42
-
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Jeśli dziecko chorobliwie ulewa to są na to leki. 😁 Każda mama stosuję co chcę, to wiadomo. Jedne są zwolennikami pewnych rzeczy, a inne nie.
Ale ktoś ma prawo poznać 2 strony medalu. A nie tylko jedną.
Nie każde dziecko które szybko sie obraca ma napięcie i nie każde dziecko które ulewa ma refluks. Wydaje mi się że dziewczyny wszelkie nieprawidłowości zgłaszają swojemu pediatrze i to on jest od leków jeśli takowych nie dostały to wszystko ok i mogą tylko wspomagać maluszka własnymi doświadczeniami😊
Skrobia stanowi źródło energii. Wraz ze wszystkimi węglowodanami w diecie powinna dostarczać 50 – 60% dobowego zapotrzebowania na energię.
Nwm po co tak straszyć i odradzać jak może pomóc...Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 09:46
-
nick nieaktualny
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:16
-
nick nieaktualnyAle też są badania że u młodszych dzieci ogranicza się podawanie mąki.
I tutaj każda mama musi zadecydować sama. Lub zaufać swojemu pediatrze. 😁
Bo samo ulewanie to problem tylko rodzica. Dziecko nic nie czuję przy tym.
Więc nie ma co podawać leków czy czegoś. Dopiero gdy to wszystko jest już uciążliwe, lub jest to refluks.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 11:46
-
To ja się wcisnę w dyskusje, chociaz moja kruszyna nie ulewa - sprawdziłam skład bebilonu na ulewanie - on jest zagęszczony mączką chleba świętojańskiego, a ona nie jest w ogóle trawiona (i jest całkowicie nieszkodliwa) - nie ma mowy żeby dziecko od tego tyło bardziej niż od standardowego mm (i to i to ma po 66 kcal w 100ml - a mleko kobiece podają ze ma 69kcal) - dzieci z refluksm sa grubaskami, bo jedza zeby lagodzić objawy refluksu - tyle mojego w temacie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 11:49
2020
2023 -
Andzia86 wrote:Mój ulewa cały czas po każdym jedzeniu a przybiera ładnie. Badaliśmy czy to nie refluks (nie ma) i też się nie przejada bo je od 60 do 120 to nie jest dużo jak na jego wiek... Zapisuję ile zjadł danego dnia i przedział mam od 500 do 850 ml i będę stosować zagęszczacz jeśli ma mu to pomoc.
Dziecko minimalnie ma jesc po 100ml na 1kg masy na dobe - czyli jak wazy 6kg to minimalnie 600ml - tyle jest zeby się nie odwodnic - info ze szpitala jak musiala robic malej bilans izeby zdecydowac czy bedzie kroplówka
Więc to 500to troć mało, zdruhiej strony, jesli popredniego dnia bylo np 800 to powinno byc gitWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 11:52
2020
2023 -
nick nieaktualnyDokładnie z tym składem trzeba patrzeć, bo są mm zagęszczone np skrobia ryżową.
Ja jestem osobą dla której liczy się co je i co jedzą jej dzieci. Ten temat mnie bardzo interesuje. Zaczął w sumie gdy dowiedziałam się że mam IO, to już będzie kilka lat.
Rozumiem, że ktoś tego nie robi i ufa że producent napisał "smaczne i zdrowe" 👍
Ok, spoko.
Ja tylko mówię co wiem. Jedna może to jednym uchem wpuścić i wypuścić. A któraś może skorzysta.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2020, 11:52
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:17
-
PLPaulina wrote:
Rozumiem, że ktoś tego nie robi i ufa że producent napisał "smaczne i zdrowe" 👍
Ok, spoko.
Ja tylko mówię co wiem. Jedna może to jednym uchem wpuścić i wypuścić. A któraś może skorzysta.
Napisałaś, że po takim mm będzie koksem jakby to było oczywiste, a nie jest to prawda. Nikt nie pisał, że nie wnika co je jego dziecko i, że to mm jest smaczne i zdroweoj Paulinka Paulinka nie dodawaj tylu zdań tu nie wypowiadanych
-
nick nieaktualny
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 16:17
-
nick nieaktualny
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2020, 20:21
PattisonBM lubi tę wiadomość