X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2020, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie 😉 to że dziecko patrzy jak jemy schabowego nie znaczy ze chce go zjeść. Ale wiem o czym mówicie , no jest takie uczucie że chciało by się coś dziecku podać jak tak patrzy 😉

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2020, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hafija o tym pisała.
    https://www.hafija.pl/2013/03/kiedy-rozszerzac-diete-dziecka-i-po-czym-poznac-ze-dziecko-karmione-piersia-jest-gotowe-do-jedzenia-pokarmow-stalych.html

Ale gdzieś jeszcze czytałam. Kurde, ale gdzie. 🤔🤔🤔

szatanka lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj jest fajny artykuł o gotowości dziecka do jedzenia.
    http://szpinakrobibleee.pl/gotowosc-na-nowe-pokarmy/

PLPaulina, szatanka lubią tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na szkole rodzenia mowili co prawda, ze czasem ma się ochote nakryć dziecko poduszka, żeby tylko nie płakało. Ale kto by w to wierzyl😏 noo, to teraz już wiem dlaczego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 16:27

PLPaulina lubi tę wiadomość

• Kama92 Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka wydaje mi się że pewnie z dnia nw dzień nam się to tak ciągnie tak jak ostatnio pisałyście bo czytamy forum któreś się obraca i my czekamy czekamy czekamy wiesz co moja na brzuchu to była istna teagedia ja już jej choroby zaczęłam wymyślać 2 dni przed skończonymi 3 miesiącami ani nie dziobała nosem o poduszke, od wczoraj tak poprostu leży sobie mocno wyciągnięta na brzuchu a ja cała w Skowronach zdjęcie za zdjęciem 😂😂

szatanka, Catlady lubią tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po randce spoko było ale nawet zupełnie inne płacze mają, ciekawe to było doświadczenie poobserwować totalnie inne dziecko i totalnie inną matkę. Połowę rzeczy bym inaczej zrobiła 🙈
    Myślę, że nie ma też co sobie wkręcać kto na kogo z jakim charakterem wyrośnie. Ja byłam jak Oli, uśmiechnięta jak tylko dostałam jeść i bezproblemowa i przez życie jak burza zawsze szłam samodzielna i zaradna. Brat był płaczkiem i bardziej hmm apatyczny i też bardzo samodzielny od zawsze. To jest raczej kwestia wychowania i wpajania mądrości przez rodziców później. Tak myślę bo nas super wychowywali.

Przesyłam love story i typowego znudzonego po chwili faceta 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2020, 21:54

lilly., Catlady lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina ale jedno muszę Ci przyznać, próbowałaś nas ostrzegać ze nie zawsze będzie kolorowo i wiele dziewczyn na forum się wkurzało na Ciebie ze zniechęcasz itp. Nawet ja sobie myślałam ze „serio, przecież macierzyństwo na pewno jest piękne i opieka nad swoim maluchem to musi być sama przyjemność” a tu niestety, trafił mi się trudny egzemplarz, wszystko na nie.. Zderzenie z rzeczywistością 😂

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp jak u was z miesiączkowaniem byłam pewna że tak długo jak karmie to niemam sobie czym głowy zawracać tymczasem dzisiaj jakieś plamienia nie wiem czy się coś nie rozkręca ... Mała ostatnio rzadziej się przystawia niema już tego wiszenia na piersi i zastanawiam się czy to też niema związku

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama92 wrote:
    Dziewczyny kp jak u was z miesiączkowaniem byłam pewna że tak długo jak karmie to niemam sobie czym głowy zawracać tymczasem dzisiaj jakieś plamienia nie wiem czy się coś nie rozkręca ... Mała ostatnio rzadziej się przystawia niema już tego wiszenia na piersi i zastanawiam się czy to też niema związku
    Ja nie dostałam jeszcze miesiączki, miałam przez jeden dzien bardzo lekkie plamienie i dalej nic🤷‍♀️ Tez myslalam ze się cos rozkręca. Karmie tylko piersią, ale z tego co podpytałam lekarza to nie ma co się tym kierować. Niektóre kobiety kp potrafią już po 3 miesiącach w ciaze zajsc😏

Kama92 lubi tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama92 ja już nie kp ale miesiączki nadal brak. Natomiast rozmawiałam z mamą wcześniej na ten temat, 6 dzieci i wszystkie kp i za każdym razem mówiła ze 8 tygodni po porodzie dostawała normalnie miesiączkę mimo ze karmiła intensywnie i pozniej już okres jak w zegarku, wiec jak najbardziej wszystko jest możliwe.

Kama92 lubi tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2020, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam 30 kwietnia, a okres dostałam 20 sierpnia. Przy synu już po 2 miesiącach dostałam. Karmienie piersią.

Kama92 lubi tę wiadomość

• lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Lilly, nasze dzieci też niemal dzień po dniu, hehe. Jeszcze mi powiedz, że masz nick od swojego imienia Liliana i będziemy w domu :) Wszystkiego najlepszego! A które to urodziny, bo u mnie już 39. Masakra :(

A ja to się już boję cokolwiek na tym forum napisać. Wczoraj pisałam, że mam cycki niezastojowe, a dziś w nocy z przerażeniem odkryłam, że mam na prawej piersi gulkę. Na szczęście jak mi mała opróżniła pierś, to zeszło. A próbowałaś tej kapusty? Ponoć działa cuda.

Ja właśnie przez ten Covid ubolewam, że nigdzie nie chodzę. Jeśli mam choć jedno jakieś wyjście z domu, np. do fizjoterapeutki, to ten dzień mija mi w miarę szybko. A jak nic tylko kisnę na chacie, to po prostu odliczam minuty do kąpania, tak mi się czas z dzieckiem dłuży. Obie już mamy chyba dość tych samych zabawek i zabaw na okrągło.

Paula, a gdzie chodzisz na basen? Bo już pytałam, ale nie pamiętam, czy o basen czy tylko o ćwiczenia. Chyba też w końcu wrzucę na luz i się pozapisuję na różne zajęcia. Tylko np. w moim klubie fitness wykasowali z grafiku zajęcia dla mam z dziećmi, a miałam zamiar wracać sobie powoli po porodzie do formy :/

Laski, zwłaszcza Catlady, muszę się Wam pochwalić, że udało mi się nawrócić małą na cycka. Od kilku dni coraz mniej, a dzisiaj już w ogóle nie podałam butli, cały dzień jechałyśmy na piersi. Taki mi córka zrobiła prezent na urodziny :) I w ogóle tak sobie trochę od wczoraj wracamy do czasu noworodkowego i leżymy trochę w łóżku, ona przysypia na piersi, tulimy się i widzę, że to na nią bardzo dobrze działa. Jest o wiele spokojniejsza i cały czas się uśmiecha. Mam nadzieję, że definitywnie przekona się, że nie ma to jak cycuś i skończymy z tym odciąganiem.

Za to martwię się trochę, bo nam jakaś dziwna morfologia wyszła. Żelazo już w porządku, za to hematokryt za niski, a za wysokie płytki krwi. I jeszcze parę innych parametrów rozjechanych. Nawet nie chcę czytać, bo się zaraz zeschizuję. Miał dzisiaj lekarz dzwonić na teleporadę, ale się kurna nie dodzwonił ponoć, choć cały dzień czekałam. Jutro ponowna próba, mam nadzieję, że to nic złego. :/

Ajka, myślisz, że zapalenie UKM na tak długo wyklucza?

Szatanka, nick wziął się stad ze takie imię chciałam dla córeczki ❤️
    U mnie 34 😍

szatanka lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Szatanka i inne mamy kp, czy odbijacie Wasze dzieci po karmieniu? Mi położna mówiła, że po kp nie trzeba odbijać i ja nie odbijam.. ale dziś mi znajoma, która ma córeczkę 2 tyg młodszą od mojego Tadzia podsunęła myśl, że takie akcje przy piersi z prężeniem i odginaniem mogą być przez to, że nie odbijam po karmieniu. No i się tak zastanawiam czy to faktycznie może mieć wpływ

Ja odbijam od kiedy wiem ze refluksowy. A on się tak przyzwyczaił ze teraz jak chce odbić to mnie tak szarpie po karmieniu i wiem ze mu zalega ;)

A odnośnie relaksu, postaraj się obejrzeć film, korzystaj :) łazienka i inne rzeczy poczekają :) teraz z nostalgia wspominam te dni gdzie godziny karmiłam przed tv, ale to może dlatego ze u mnie potem przyszedł hardcore gdzie trzeba było non stop nosic albo zabawiać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 18:34

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hercia35 wrote:
    Większość z nas tak ma, ale to minie i chociaż dziecko cały czas będzie potrzebować opieki, czasu i uwagi to będziemy mieć już więcej tej "wolności "... u mnie też kurz się wala po kątach i na meblach, no ale nie mam kiedy tego wszystkiego ogarnąć. Całe szczęście że kupiliśmy suszarkę na pranie bo jakbym miała jeszcze ogarniać sterty ciuchów na suszarkach to już w ogole.. oczywiście o prasowaniu mogę zapomnieć. Dzis w ogóle najmniejszy drobiazg wprawia mnie w stan depresji bo jestem mega nie wyspana. W nocy miałyśmy czuwanie A rano syna na 8.00 do szkoły trzeba było wyprawić. Dobrze ze sa takie fora i kobiety mogą przeczytać że nie są same w tych swoich problemach.

Dokładnie! Bez tego forum na łeb bym dostala 😂

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak a facet nigdy nie zrozumie.
    Mój mi niby dziękuje za cud jakim jest synek, mówi ze praca to wakacje i ze on nie dałby rady. A za chwile słyszę ze non stop narzekam 😂
    Powoli mam na to luz chociaż ostatnio droczę się z nim ze jak będzie kolejne to od razu butla z moim mlekiem bo ja chce życie mieć - widzialybyscie to przerażenie w jego oczach i tonę argumentów nagle czemu warto piersia 😂🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 19:22

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez sobie myśle ze wiele depresji to nie depresje tylko skrajne wycieńczenie organizmu.
    Ile dni miałam takich ze myśle może to depresja?
    A potem budził się dwa razy zamiast 7, nie płakał cały dzień a ja szczęśliwa. A co dopiero jak dziecko samo zasypia, śpi i jest pogodne.

Frufru, Ajka lubią tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Heh, ale nasze dzieciaki to około 4 msc mają. Ja mówię o dużo dłuższym czasie. Kiedy dzieciaki robią się mobilne. Nie że tam gdzie położysz to leży.😅
    Jak już nie chcą leżeć na macie. I jak z najnizszego poziomu łóżeczka będą potrafiły wyjść. Gdy Pojawia się lęk separacyjny. I też już nie odespisz ciężkiej nocy albo 7 pod rząd.

Ja największy lajcik że starszą miałam właśnie od 4 do 6 msc. ☺️
    Ale też są plusy tego że dziecko starsze jak np już jakiś większy kontakt, fajna zabawa.

Spoko, mój i tak sam nie leży na macie, leku nie ma ale na 5 minut sam nie zostanie i nie śpię od tygodnia wiec jestem gotowa 😂
    Dla mnie jednak jest tez coraz łatwiej :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    My już po randce spoko było ale nawet zupełnie inne płacze mają, ciekawe to było doświadczenie poobserwować totalnie inne dziecko i totalnie inną matkę. Połowę rzeczy bym inaczej zrobiła 🙈
    Myślę, że nie ma też co sobie wkręcać kto na kogo z jakim charakterem wyrośnie. Ja byłam jak Oli, uśmiechnięta jak tylko dostałam jeść i bezproblemowa i przez życie jak burza zawsze szłam samodzielna i zaradna. Brat był płaczkiem i bardziej hmm apatyczny i też bardzo samodzielny od zawsze. To jest raczej kwestia wychowania i wpajania mądrości przez rodziców później. Tak myślę bo nas super wychowywali.

Przesyłam love story i typowego znudzonego po chwili faceta 😂

407c47c2a877.jpg

Dokładnie tez tak myśle. Ja byłam idealnym dzieckiem, bawiłam się sama i spałam. Nawet później spokojna, kredki i nie było mnie 3h. A później charakter, nerwus 😂🙈

Karolla a z ciekawości co np inaczej byś zrobiła? To może być cenne

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama92 wrote:
    Ja po pierwszej ciąży dostałam niecałe 11 miesięcy po porodzie. A karmiłam nadal.

Tym razem liczę na podobny czas. Im dłużej bez okresu tym lepiej dla mojej laktacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 20:17

• szatanka Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly, dobry wybór :)

Ja nie mam okresu i mam nadzieję, że długo nie będę mieć - nie tęsknię. Ale moja mama zaszła w 2. ciążę 5 miesięcy po porodzie, a też kp, więc zobaczymy, co tam w genach zapisane.

Karolla, Oli jaki pakero! <3

A moja była dzisiaj taka super, cały dzień uśmiechy, nie marudziła, spałyśmy sobie 2 x po 2 h w dzień, jadła ładnie z cycka, dała mi i obiad ugotować i pranie poskładać, no dziecko z katalogu :D

Karolllla, lilly., Catlady, PLPaulina, Ajka, lipcowka86 lubią tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
‹‹ 1100 1101 1102 1103 1104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ