X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki2803 wrote:
    Hej dziewczyny. Z racji braku czasu co chwilę Was nadganiam ale nie mam czasu napisać. Teraz mam chwilę i chce pokazać moją artystkę co wyprawia.
    https://naforum.zapodaj.net/3b3d6a6efbf0.jpg.html

O żesz Ty! Ha pięknie 🤩

Niki2803 lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Anka12 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:

Fajnie się czyta o postępach Waszych dzieci, ale już coraz większą załamkę mam, że my jesteśmy lata świetlne od Was. Czy któraś ma tu jeszcze dziecko, które nie zaczyna kombinować z czworakowaniem albo siadaniem? Bo na brzuszek to już wszystkie się chyba obracają oprócz mojej.
    .
    Szatanka, mój Jasiek też wszystko pomalutku, ale cieszę się z każdego postępu. Na pocieszenie napiszę, ostatnio rozmawiałam z koleżanką, której synek zaczął raczkować jak miał 14 m-cy! Chodził 2 m-ce później... Co prawda wcześniak z 36 tygodnia i był pod opieką rehabilitantki, ale ogólnie to zdrowe, pogodne dziecko, szybko zaczęło mówić itd. Teraz ma 3 latka. Także nie ma co się martwić na zapas, najważniejsze, że jesteście pod okiem specjalistów 🙂.

• szatanka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Szatanka u nas nie ma jeszcze czworakowania ani nawet prób🤷‍♀️ O siadzie nawet nie myśle jeszcze, a szkoda bo bym go chetnie do krzesełka do karmienia przerzuciła. Na brzuch sa obroty i z brzucha na plecy tez, ale tu póki co w jedna stronę tylko. Ale nie ma tez jeszcze wysokiego podporu u nas.

O, to dobrze wiedzieć. To może to nie znaczy, że moja jest jednak opóźniona, tyko "ten typ tak ma". :) Jedynie co, to że u nas faktycznie są złe wzorce i jeśli nie będziemy tego korygować, to mogą się utrwalić. My teraz mamy ćwiczenia na podpór i w porównaniu do zeszłego tygodnia jest poprawa o tyle, że już nie zabiera jednej, tej słabszej rączki, tylko opiera się na obu, ale i tak tylko jak ją podtrzymuję pod boczki.

Niki, no super! Ekstra Ci dziwuszka rośnie!

Catlady, u nas mata też jednak trochę niewypał. Szał jest przez minutę, a potem zaczyna gryźć tę chińską śmierdzącą gumę :D No ale za 15 złotych można przeżyć.

Wow, laski, ale imprezujecie! Naprawdę Wam zazdroszczę. U mnie to nie przejdzie, bo korona, no i w ogóle, mąż chyba raczej by się bał zostać sam. No ale to jest jego pierwsze dziecko, u Was obu nie, więc pewnie jest inaczej. A przecież jeszcze 5 lat temu bał się w ogóle dziecko wziąć na ręce czy kolana, więc i tak jest mega postęp u niego w sprawach obsługi dzieci.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka jeszcze trochę czasu i ćwiczeń i mała będzie robić wszystko, zobaczysz.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, no u nas z tą matą dokładnie tak samo, chwilę jest zainteresowanie i po chwili „wbija gwoździa” 😄

I tak jak pisałam, Tadziu też daleko w tyle w porównaniu do innych dzieci tutaj. Obraca się na brzuch przez obydwie strony i to by było na tyle. Chwilę poleży na brzuchu i jest wrzask. Jak go próbuję przekręcić na plecy to też wrzask. Ciężko z tym leżeniem na macie ostatnio.. jeśli chodzi o wysoki podpór to coś próbuje ale tylko w dostawce/u nas na łóżku. Nie wiem czy na miękkim podłoży jest łatwiej? No i zamiast ładnie się podpierać na przedramionach to częściej „pływa”/robi „samolot” 😏

Nie wiem, może faktycznie jest tak jak któraś z Was tu pisała, że czasami dziecko jakby się cofało w rozwoju, żeby zaraz zrobić dwa kroki do przodu. Na razie go obserwuję ale jeśli w najbliższym czasie nic się nie zmieni to chyba będę chciała się skonsultować z fizjo 😒

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akurat mój przy pierwszym robił dużo więcej niż teraz hehe no i spokojnie my to akurat jedziemy razem bo przy okazji sobie weekend nad morzem spędzimy ale będzie miał wyzwanie bo będą sami poza domem się usypiać więc albo będzie mu łatwiej albo trudniej w obcym łóżku no ale niech sobie radzi. Przed chwilą wróciłam z ikei i go usypiał, wyszedł z pokoju i pierwsze co mówi yyyyy na weekend to potrzebuje na pewno nianię z kołysanką i szumisia! Bez tego nie jadę 😅

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuźwa, to mój Kuba dokładnie na 7 miesiąc wstał sam przy łóżku...

Karolllla, Jeheria lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1. Moja Lili tez slabo...nie kwapi sie do siadania czworakowania na brzuch tylko przez lewy bok na plecy tylko przez prawy i teraz ma przerwe w tym obrocie...
    Troche cwicze ja zeby na kolanka wchodzila.
    2. Niki pieknie stoi 🥰
    3. Naeazie jemy sloiczki. Pochlania owocki coraz lepiej. Dzis sama z tubki jadla ja troszke pomagalam z wyciskaniem i dalam napic sie wody ze szklanki. Pila ladnie i spokojnie.
    4. Zazdroszcze,ze Wasi mezowie probuja cos przy dzieciach robic...u nas nadal czasem na rece wezmie jak placze i tyle....

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też do czworaków się nie spieszy, z brzuszka na plecy się nie obraca, nie martw się na zapas szatanka sama widzisz jest nas więcej wiadomo że jak jest tyle dzieciaczków na forum to częściej się rozmawia co już robią niż czego nie robią i może poprostu mylne wrażenie masz..
    Będzie dobrze :))

PattisonBM lubi tę wiadomość

• martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, mój Wiktor ma skończone już 7 m cy i też mu daleko do siadania i czworakowania. Nauczył się pelzac i narazie to go satysfakcjonuje :)

PattisonBM lubi tę wiadomość

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola tez nie probuje czworakowac. Troche jakby chciała pełzać ale narazie tylko troche nogami się odpycha i woli się drzeć jak zabawka leży dalej. Czasem tez się przesuwa do tylu zamiast do przodu. Obraca się na brzuszek i na plecki tez już zaczęła. I to by było na tyle...
    Niki wow. Nie wyobrażam sobie żeby za miesiąc już Pola stała. Super 🤩
    Catlady wlasnie tez zauważyłam ze mała woli coś tam ćwiczyć w łóżeczku albo na sofie.

Niki2803 lubi tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pattison tu nawet nie chodzi o „próbują coś przy dzieciach robić” ja stawiam warunki. Po pracy czy treningu masz spędzić czas z dzieckiem koniec kropka. Już nawet nie mówię o swoich zajęciach bo teraz ich nie ma ale tak po prostu. Ma to robić!

Mimi1987, Anka12 lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kama92 wrote:
    Moja też do czworaków się nie spieszy, z brzuszka na plecy się nie obraca, nie martw się na zapas szatanka sama widzisz jest nas więcej wiadomo że jak jest tyle dzieciaczków na forum to częściej się rozmawia co już robią niż czego nie robią i może poprostu mylne wrażenie masz..
    Będzie dobrze :))
    Dokładnie, dobrze powiedziane. Sa dzieci które ida jak burza, są takie które potrzebują trochę więcej czasu. A częściej się mówi jednak o tym co się udało a nie czego nie. Wszystkie się doczekamy, myśle że warto się cieszyć tym co jest teraz i trochę wiecej luzu wrzucić🙂 wiadomo że łatwo się pisze, bo sama się spinam jak wszystkie dzieciaki robią cos czego Kuba wciąż nie potrafi, ale prawdopodobnie to tylko kwestia tego że potrzebuje po swojemu sobie to wszystko ogarnąć😏

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę powiem Wam że niby super że mała stoi i zaczyna gdzieś tam kroki dawać. Ale boję się że to jednak za wcześnie 🤦‍♀️ Jak powiedziałam Pani doktor na szczepieniu że mała tak robi to mówiła ale jak to, tak już, przecież to za wcześnie, niech Pani jej nie stawia. A przecież ona tak sama z siebie, ja nic specjalnie i na siłę nie robię. Także powiem Wam że i w te stronę źle i w te z tymi naszymi urwisami.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak dziewczyny, musiałybyście jednak zobaczyć, co ona robi w zamian za to, czego nie robi. Strach paczać! Jednak dobrze, że mówicie, faktycznie sporo jest dzieci, które tak jak moja nie są tak do przodu, bo ostatnio coraz bardziej schizuję, że może jednak z nią jest coś nie tak: rozwój fizyczny, kłopoty z rozszerzaniem diety, brak mowy no i te neurotyczne zachowania, że to wszystko ma jakiś wspólny mianownik. Pamiętajcie, że ja miałam trudny poród i zabrali mi ją potem na 12 h, więc niepokój jest.

A tak trochę z dupy, a trochę na temat: dużo spożywacie ryb i spożywałyście w ciąży? Ja bazuję głównie na kwasach DHA w tabsach, gdyż ryb nie lubię (staram się jeść raz w tygodniu, ale to mało) i się zastanawiam, czy jednak małej nie podawać razem z wit. D, bo ewidentnie jej układ nerwowy jest jakby mniej dojrzały.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Obyś się wyspała! Bo ja to mam tak lekki sen przez to macierzyństwo że chyba mucha mnie obudzi 🤦‍♀️

Pewnie wypije drinka i padnę 🙈 taki mam plan hehe wyspać się, popić 🙈 i poodychać świeżym powietrzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 23:06

Jeheria lubi tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Drzemka, dzięki! W takim razie spokojnie jej daję tę łyżeczkę, niech sobie sama dziabie, skoro chce. O to sylabizowanie też ja pytałam, to mnie trochę uspokoiłaś - dzięki. Moja śmieje się bardzo głośno jak ją podgryzam w boczki i wewnętrzne strony ud, wtedy ma taki śmiech jak kilkuletnie dziecko.

Za to na macie u nas dalej słabo. Ćwiczymy, ćwiczymy, niby jakieś postępy są, np. zaczęła na brzuszku unosić rączki do zabawek, coraz więcej ją też ciągnie na boki, gdy leży na plecach, ale to jak ona się wykrzywia, to masakra, nie mogę na to patrzeć. Wygląda jak dziecko z porażeniem. Ajka, Ty kiedyś mówiłaś, że Weronika zaczynała wszystko od złego wzorca. Możesz mi powiedzieć, jak to zniknęło? Jakoś stopniowo, czy nagle zaczęła się obracać prawidłowo? Twoja też się tak odginała do tyłu? A teraz też wszystko zaczyna od złych wzorców, czy już masz spokój? I dalej ją rehabilitujesz? Jutro idziemy do babki od Vojty. Nie mam pewności, czy nasze ćwiczenia coś dały, bo nie wiem, czy dobrze je robimy. Za to młoda zdaje się być coraz bardziej wściekła, znowu zaczęła mi się mocno prężyć w kręgosłupie i mam wrażenie, że to przez to, że ją tak "męczymy" tą Vojtą, ech...

Fajnie się czyta o postępach Waszych dzieci, ale już coraz większą załamkę mam, że my jesteśmy lata świetlne od Was. Czy któraś ma tu jeszcze dziecko, które nie zaczyna kombinować z czworakowaniem albo siadaniem? Bo na brzuszek to już wszystkie się chyba obracają oprócz mojej.

Mimi, mega zazdro! Ja to bym nawet sama pojechała na taki wyjazd i bym cały czas spała. Dzisiaj mieliśmy pobudkę o 5.00, a co! A Wy będziecie w jakimś hotelu? Bo myślałam, że teraz można tylko służbowo.

Tak.bedziemy w hotelu 🤫🤫🤫🤫
    Tylko cichooooo
    Oczywiście jedziemy służbowo właśnie tak działa nasze polskie prawo 😉
    Każdą osoba która prowadzi DG może zabrać na podróż służbową 2 dodatkowe osoby 😊
    Takim sposobem w ten weekend w Zakopanym mój znajomy stał 4 h w.korku bo.wszyscy przyjechali na weekend "służbowo" pozjeżdżać na nartach 🤫🤫🤫🤫🤫

20.10.2012 👰🤵💍
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    No dam sobie spokój z tymi kawałkami 🙄 Ej ja też jadę ale do Gdyni na babski ale baby shower 😂 Ale 20 lasek będzie także na grubo impreza hahaha

Wooow to niezła impreza u Ciebie .
    My jedziemy tylko we 3 🍹🍹🍹
    Ale.kazda dzieciata i każda pragnie ciszy i snu 🥳

20.10.2012 👰🤵💍
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, ja biorę też w tabsach DHA 600 mg. Plus raz na dwa tygodnie ukochane sushi zamawiam🤣 oczywiscie tylko dla DHA😛

szatanka lubi tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2020, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pattison jeszcze odpisze co do Twojego faceta.. Powiem szczerze ze mi się to w głowie nie mieści. Mój m jest taki ze nawet nic mu nie musze mówić, on sam z siebie czuje potrzebę zajmowania się mała. W weekend daje mi pospać i wstaje z nią rano, po pracy zawsze myje ręce i szybko do niej leci i „daj mi ją”. W sobotę zostaje z nią sam a ja jadę na zakupy, w ta niedziele tez z nią został a ja do kumpeli na kawę odetchnąć troche. Mówiłam mu ze są fececi którzy nie zajmują się dziećmi i jeszcze się dziwią ze kobieta zmęczona a on na to ze takich się powinno z dzieckiem na cały dzień zostawić żeby zobaczyli ze nie ma lekko. Także nie mogę sobie wyobrazić takiej sytuacji jak jest u was... no już nie mówię żeby każdy facet tak dużo robił przy dziecku co mój, ale jakiekolwiek wsparcie. Dziecko jest wasze a nie Twoje. Ciekawe jak będzie później jak mała podrośnie, oby coś się zmieniło.

Szatanka ja jadłam i jem dużo ryb bo uwielbiam wiec dha nie suplementuję.
    Tez miałam ciężki poród i czasem się martwię ze coś może być nie tak bo Pola była troche niedotleniona.

Mimi udanego wypadu w takim razie 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2020, 23:24

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
‹‹ 1280 1281 1282 1283 1284 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ