X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka przeszło mi to przez myśl... Jak u was to wyglądało?

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rano tylko stan podgorączkowy, a póxniej temperatura podskoczyła do 39 stopni... ale poza temperaturą zero objawów- normalnie zdrowe dziecko... w przychodni mi mówili ze albo trzydniówka albo zum, ale ze nie mielismy za bardzo z nikim kontaktu to dostałam skierowanie do szpitala i ostatecznie okazało sie że to ZUM

2020 :)
    2023 :)
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny karmiące cyckiem i modyfikowanym, jak wygląda u was jedzenie mleka? Ile ml mm dajecie i jak często wtedy cycek?
    Byłam dziś na szczepieniu i okazało się że mój Wiktor za mało przybiera, lekarka zasugerowała że te częste pobudki w nocy mogą być z głodu i zaproponowała żeby spróbować dac na noc mm. Zobaczymy czy coś pomoże, jeśli nie to będziemy szukać przyczyny dalej. Najpierw się zbulwersowalam ale te słabe przyrosty mnie przekonały. Mój szkrab za tydzień kończy 8mcy A waży 7300. W poczekalni widziałam dziecko większe od niego A miało 4mce..
    Więc spróbuje, nic nie tracę. Tylko nie wiem czy po dwóch cyckach na noc będzie chciał jeszcze butle..

• Ajka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynkaa87 wrote:
    Dziewczyny karmiące cyckiem i modyfikowanym, jak wygląda u was jedzenie mleka? Ile ml mm dajecie i jak często wtedy cycek?
    Byłam dziś na szczepieniu i okazało się że mój Wiktor za mało przybiera, lekarka zasugerowała że te częste pobudki w nocy mogą być z głodu i zaproponowała żeby spróbować dac na noc mm. Zobaczymy czy coś pomoże, jeśli nie to będziemy szukać przyczyny dalej. Najpierw się zbulwersowalam ale te słabe przyrosty mnie przekonały. Mój szkrab za tydzień kończy 8mcy A waży 7300. W poczekalni widziałam dziecko większe od niego A miało 4mce..
    Więc spróbuje, nic nie tracę. Tylko nie wiem czy po dwóch cyckach na noc będzie chciał jeszcze butle..

Z tymi pobodkami to na dwoje babka wróżyła, bo Weronika je mm i cyca i tez sie budzi... a przyrosty, czy ja wiem, a sprawdzała morfologię lekarka...

U mnie Weronika je około 90ml na raz... czasem w wyjątkowej sytuacji zje 120... no
    i raz zjadła 150ml... ale to była bradzo głodna, bo za późno dostała i pół dnia jechała tylko na cycku... Najpierw zjada cyca potem dojada mm, z tym ze np jak jej rano daje po cycu to zjada max 30ml, ale ja mam nad ranem zwykle pelne cyce... a jesli nie mam pelnych to młoda wisiała na nich pol nocy i tym bardziej nie chce mm...

• lilly. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    To jakos tak samo wyszło, jak ćwiczyłam z młodą vojte to na koniec zeby było tak pozytywnie to klaskałam i mówiłam brawo brawo, super itd... a ona się śmiała... ostanio (moze tydzień) zaczęłam jej dłońmi klaskac i mowic brawo brawo i na zmianę klaskac swoimi a potem jej... nie było zadnej rekacji (poza radochą kiedy ja klaskałam i zadziwieniem kiedy klaskałam jej dłonmi). Poza vojtą zdarzało mi się tak z nią przy lustrze robić... i nagle wczoraj rano po zmianie pieluszki podeszłam z nią do lustra, a ona brawo brawo sama z siebie... i zaciesz...

I własnie odkryliśmy dziś, że jak ją podrzucać do góry to klaszcze :)

https://youtu.be/pCqvjNstoQc

Uwaga: mój głos jakos dziwnie brzmi na tym filmiku... prosze sie więc nie śmiać (za bardzo)

Ajka mój głos tez brzmi dziwnie na nagraniach i.. dokładnie tak jak Twój! 🙈 SZOK
    Jakbym swoje nagranie slyszala

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka tylko nam wyszło że przybiera 8g dziennie A norma jest chyba od 12.. myślę że morfologia będzie w następnej kolejności jeśli to nie zadziała, w czwartek kazała dzwonić i zdać relacje.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jesli chcesz dac mm... to ja bym dawala po cycu w ciagu dnia zeby zobaczyc czy si najada cycem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynkaa87 wrote:
    My msmy malutkie przyrosty. Poniżej tych 12g dziennie.
    Wykonaliśmy morfologię, jakieś tam odczyny zapalne, wątrobowe. USG brzucha.
    Wszystko w normie.
    I my msmy nie dokarmiać. ☺️
    Jeśli chcesz dokarmiać to zawsze po cycu zaproponuj butelkę. Nigdy odwrotnie.

A odnośnie wagi to mnie lekarka opieprzyla za porównywanie się do innych. Nawet do rodzeństwa.
    Każdy człowiek jest inny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 16:37

Ajka lubi tę wiadomość

• Anka12 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parę dni mnie nie było, a tu tyle zdjęć na forum i filmików 🙂. Super dzieciaki 😍. My dzisiaj byliśmy na ostatniej szczepionce 6w1. Młody na szczęście dobrze znosi. My za 3 dni 7 m-cy i waga 9 kg, od dwóch m-cy przybrał trochę ponad kilogram, ale tak jak napisała Paulina, każde dziecko jest inne.
    A postępy ruchowe u nas pomalutku. Jasiek zaczął pełzać wczoraj do przodu w końcu (do tej pory cały czas do tyłu jak raczek 🙂), trochę buja się w czworakach, przymierza się do siadu bokiem i coś jakby na wpół niedźwiadek się pojawił. Czyli coś tam kombinuje po swojemu, ale jak chcę mu pomóc to się zniechęca.
    A i Szatanka chyba pytałaś, czy jesteśmy cały czas przy dzieciach, to ja raczej tak. W ogóle M. wpadł na pomysł, że kupi kojec, włożę tam młodego i wszystko w chacie ogarnę 😅. Nom, więc póki co u nas się nie sprawdziło. W niedzielę M. zdemontował kojec, bo tylko mnie wkurzał. Małego znosiło na szczebelki i zaraz płakał. A po zdemontowaniu kojca zaczął pełzać do przodu 🙄.
    Ach i nie będę oryginalna, oczywiście Szatanka była dla mnie brunetką 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 17:43

• martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem że nie powinno się porównywać, zresztą i ja i mąż i starszy brat jesteśmy drobnej postury więc za bardzo się nie przyjmowałam ale przyczynę dla ktorej z 25centyla spadł do 3 i budzi się w nocy z płaczem muszę znaleźć.
    Jeśli przez 3 noce się nic nie zmieni to na siłę dawać nie będę..

• Ajka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martynkaa87 wrote:
    Ja wiem że nie powinno się porównywać, zresztą i ja i mąż i starszy brat jesteśmy drobnej postury więc za bardzo się nie przyjmowałam ale przyczynę dla ktorej z 25centyla spadł do 3 i budzi się w nocy z płaczem muszę znaleźć.
    Jeśli przez 3 noce się nic nie zmieni to na siłę dawać nie będę..

To dawaj mm w dzień, a nie na noc...wtedy bedziesz wiedziec czy z cyca sie najada... ale to by było dziwnezeby teraz nagle Ci pokarmu brakowało... a zjada juz w większej ilości miesko i warzywa bogate w żelazo?

• Ajka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córka aktualnie w nocy się budzi co godzinę... i to na pewno nie jest z głodu

• Kama92 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też się budzi milion razy w nocy, w dzień praktycznie nie śpi, mąż w pracy od 7 do 21 padam z wycieńczenia 🥺 ale z głodem tego nie powiazuje napewno bo ona w dzień sporo zjada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 18:43

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde u nas rano było ok a po południu znowu gorączka 38. Jutro zadzwonię do lekarza...

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak tu Kama napisała ze mąż w pracy 7-21, wy na to pozwalacie? Moj mąż ma swoją działalność i był taki moment ze dużo pracował wracał około 20, ale wiedzieliśmy ze to przejściowe i nie ma opcji żeby tak było zawsze. Jasne zarabia na nas ale ja wole mieć mniej i męża w domu, niż chodzić ciagle w nowej torebce a dziecko ojca nie widuje a ja wykończona. mąż świadomie zrezygnował ze zleceń i lepszych pieniędzy, aby być z nami. Ja mimo wszystko mam tez taki model rodziny gdzie to mąż utrzymuje rodzine głównie po porodzie itd, bo do pracy chce wrócić, ale kurczę 7-21? Nie zrozumcie mnie zle, zastanawiam się w takim razie czy to na nie jestem zbyt wygodna i chce mieć męża w domu gdy młody zabkuje czy trzeba jechać do lekarza. Jasne nie cały dzień No ale chociaż żeby był wcześniej w domu czy rano dał się wyspać.. jak u Was?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 20:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 grudnia 2020, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez jakieś cuda w nocy, zastanawiam się kiedy dzieciaki zaczynaja lepiej spać? Po tych skokach, zębach? Bo przecież kiedyś musza 🤪

Drzemka lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    U nas tez jakieś cuda w nocy, zastanawiam się kiedy dzieciaki zaczynaja lepiej spać? Po tych skokach, zębach? Bo przecież kiedyś musza 🤪
    Dziesięciolatki podobno śpią już całkiem dobrze😂😭

lilly., PLPaulina, lipcowka86 lubią tę wiadomość

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 15 grudnia 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój starszy zaczął przesypiac noce dopiero jak odstawilam go od cycka, czyli jakoś jak miał 1,5 roku bo już w pracy nie wyrabialam (spał z cyckiem w buzi). Teraz ma 4 lata i śpi ale potrafi nas zawołac jak przyśni mu się coś złego, ostatnio dziki go gonily:)
    Pierwsza próba podania mm zakończona fiaskiem. Pogryzl smoka od butli i zaczął się wykręcac w druga stronę.

• lilly. Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Moja córka aktualnie w nocy się budzi co godzinę... i to na pewno nie jest z głodu

Mój budzi się z płaczem co chwile i odpycha pierś. Próbowaliśmy Camilie, Dentinox, czopki z paracetamolem. Zero poprawy. Został czopek z nurofenem. Zobaczymy.

Najchętniej nie dawalabym nic ale pare nocy nie śpię wogole..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 20:48

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2020, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam się do dzieci nie śpiących na tym forum .
    U nas to trwa już jakieś 2 tyg . Budzi się pierdylion razy w nocy w dzień śpi 3 razy po.30 min 🤬🤬🤬🤬🤬
    Aaaa jak żyć Panie premierze jak żyć 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
    Dzisiaj jak obudził się o 16 z drzemki to przetrzymałam Go do 20.20
    Zobaczymy za ile się obudzi Panicz

Dawałam już paracetamol 2 razy nie zobaczylam poprawy, dentonix i to.drugie na A u nas też nie działa.
    Jutro mu zapodam nurofen zobaczymy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2020, 20:53

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
‹‹ 1306 1307 1308 1309 1310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ