MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki za odpowiedzi. A czy któraś w Was usypia już dzieci w jakiś inny niż dotychczas sposób? My mieliśmy dziś istny armagedon, baliśmy się, że nam pomoc społeczną sprowadzą, bo aż się zachłystywała przy próbie uspania po już 6 h od zaledwie 30 minutowej jedynej dzisiaj drzemki. Doszliśmy do wniosku, że koniecznie trzeba coś zmienić, przede wszystkim schemat usypiania, bo na lulanie jest już za duża. Poczytałam trochę jakiegoś amerykańskiego bloga i wyszło mi, że młoda nie jest gotowa na jedną drzemkę i stąd te kłopoty. Dlatego od jutra pracujemy nad powrotem do dwóch drzemek i będziemy próbować samodzielnego zasypiania.
A kąpiecie już w dużej wannie? My dzisiaj przerzuciliśmy młodą z wanienki, bo w niej też już się strasznie darła i to był strzał w 10. Młoda po prostu szalała w wodzie (co pewnie dodatkowo ją pobudziło, musimy robić kąpiele wcześniej).
Lilka, skoro Pola chodzi do żłobka, a usypiacie ją wciąż na piłce, to jak ona sobie tam radzi na drzemkach? Czy nie zostaje na leżakowanie albo w UK nie ma?
MIMI, mam taki patent, że gotuję np. gar pulpetów w jakimś sosie, np. koperkowym, albo jakieś pęczotto czy królika z warzywami, potem porcjuję i wrzucam do małych woreczków do mrożenia, a całość do dużego opisanego woreczka strunowego. Zajmuje to mniej miejsca niż pudełka i łatwo się w tym odnaleźć. Zupy mam w pojemniczkach po 200 ml (takich od mrożenia pokarmu).MIMI lubi tę wiadomość
-
Ja nie mam wanny także nadal w małej. Bez dwóch drzemek by nie wyrobił, dziś miał porozbijane spanie tymi zajęciami to od razu był bardziej marudny. Usypiam na cycku ale od kilku dni po chwili odkładam go do łóżeczka i sam zasypia. Tzn. miota się, wierci, śmieje, dzisiaj coś szeptał ale finalnie w końcu zasypia sam. Czasem po chwili, a czasem stercze tam, siedzę obok na fotelu nawet ze 30 min aż odpłynie.
lipcowka86 lubi tę wiadomość
-
U nas po kąpaniu od razu idziemy do sypialni żeby się ubrać, bo w łazience już od dawna robiła demolkę. W sypialni też wyczyn przy zakładaniu pampersa i piżamki 🤷♀️ Serio tyle Wasze dzieci już mówią?? U nas nie wiele: tata,mama, baba, ba ( jak coś spadnie), buuu( jak robimy baran, baran buc) , szczekanie psa to takie niby "hau" ale bardziej "ha ha" (bardzo wesoły pies najwyraźniej 😅).
Co do wagi to w środę byliśmy na szczepieniu mała waży 8440g także ten... a je sporo, pediatra kazała się nie przejmować, bo w siatce centylowej idzie po prostu swoim torem.
Muszę spróbować mrozić obiady 🤔👍 bo ja tylko zupy gotuje i do słoików.
Ostatnio jedna drzemka 12:30-14:00/14:30
Mam pytanie, co dajecie swoim dzieciom na śniadanie i po jakim czasie kolejny posiłek? U nas kaszka manna albo płatki jaglane czy owsiane, a po ok 1,5-2h mleko 230ml.
Karolla, aneks kuchenny super stylowy 🤩
PS:Ola jeszcze nie ma żadnego zęba 🤦♀️
Ola, 14.05.2020r -
A widzicie u nas 2ga drzemka rozwala wiecór i noc... jak dla mnie to zło...
Weronika śpi w dzien 4h, czasem 4,5h nie schodzi poniżej 3,5h.... wstaje w okolicach 15... i tak w okolicach 20:00 ma ochotę na kolejną drzemkę...
Parę razy zrobilam gafe by myslałam ze na noc idzie juz spac i potem ostatecznie poszła spac o 1 w nocy... innym razem zasneła mi o 20:00 i to było na noc rzeczywiście, tyle że wstała "rano" o 3:30...
Takie aktualne optimum to godzina 22:00 śpi, 6:00 wstaje, 11 - poczatek drzemki, a gdzies miedzy 15 a 16 koniec drzemki.
Na noc usypiam na cycu ... a w dzien to w 90% w wozku zasypia i potem ja przenosimy do lozeczka, czasem sama zasnie w łozeczku, czasem na cycu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 00:55
2020
2023 -
Ajka, no nam właśnie druga drzemka też rozwalala system i konczylo się lataniem do 23, ale ona byla po prostu za pozno, bo za pozno zaczynamy dzień. Od jutra wstajemy o 7 i będę cisnąć, żeby dwie drzemki byly, bo faktycznie mamy oboje zmężem wrażenie, że jak byly dwie w sensownych porach, to lepiej zasypiala.
Buena, a o której zaczynacie dzień? Bo u nas też wlasnie w tych porach drzemka.
Z pozytywów to coraz częściej przesypia całą noc (mam na mysli 8-9h) bez jedzenia, ale usypianie - dramat.
Czasami żałuję, że nie jesteśmy na mm, bo czesto słyszę, że takie dzieci usypiaja sobie spokojnie na butli i nawet ich nie trzeba nosić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 01:18
-
Szatanka ona jest tylko 3h w żłobku i ma drzemkę tuż po powrocie. Co do wanny to już od dawna kapiemy w dużej i uwielbia :)a jeśli chodzi o mm to u nas wcale tak nie działa, wypija mleko a i tak musze ja jeszcze lulac żeby zasnęła. Na szczęście tez już od dawna wcale nie je w nocy.22.12.21 Synek 💙
03.06.20 Córcia ❤️
10.07.19 Aniolek 9 tc -
Szatanka, Ola zazwyczaj wstaje około 7:00/7:20. Ostatnio budzi się w nocy(może w końcu zęby) i nie śpi jakiś czas, wstaje o 8:00, dzisiaj np. wstała o 8:45 🤯, ale zasnęła normalnie ok 12:30 na drzemkę.
W nocy też już nie je jakiś czas, ale tak dużo siusia, że przebieram jej pampersa i przy okazji daje wodę, zawsze chce, aż się trzęsie na sam widok, potem szybciej zasypia.
Karolla dzięki za odpowiedź, a jak robisz te omlety, z czym?Ola, 14.05.2020r -
Ja to z kolei mroze buliony a na drugie je to co my.
Je głównie kawalki ale o 14 je zupe np z makaronwm lub groszkiem ptysiowym. Zawsze daje mu najpierw samemu ale szybko się nudzi i woli jak go karmie, kawałki karmie widelcem.
Mój w nocy się budzi ale raz daje 4 miarki na 180 wody a potem 2 miarki na 180.
Drzemka od miesiąca 1. Potrafi spać 2-3h ale lepiej jak mniej bo wtedy szybciej na noc zasypia. Jak nie jest jeszcze zmęczony to wtedy jest też Szajba. Jak przy butli się wyciszy to odkładam do łóżeczka i sam zasypia że smokiem, jak płacze biorę do naszego łoza i zasypia wiercac się.
U nas śniadanie o 7 a o 9:30 owoce a potem po 11 jogurt że zbozem. 12-14 drzemka.
Maciek w ogóle nie płacze za mną jak jestem w pracy. Szok. Daje radę. A ja bardzo tęsknię....
Mąż kapie w małej a ja często z nim w dużej, ale mu to bez różnicy.Buena88 lubi tę wiadomość
-
My cały czas zasypiamy poprzez bujanie,na siedząco na rogalu do karmienia. Tak, u nas cały czas się sprawdza ten rogal. Mamy dwie drzemki , ale od jutra babcia chce ją przestawiać na jedną, bo mówi że nie da rady jej uśpić dwa razy dziennie i pewnie ma rację. U nas zbyt długa dzienna drzemka powodowała że mieliśmy przerwy nocne codziennie, więc moim zdaniem Ajka Twoja Weronika kiedyś musi odbić tak długi dzienny sen.
Szatanka u nas histerie przy zasypianiu zawsze oznaczały, że należy zrezygnowaćz jednej drzemki. -
Zasypianie,to tylko przy cycu... A dziś spał w dzień ciągiem 3 godz,aż sprawdzałam czy oddycha...
U nas na śniadanie różnie. Jogurt z amarantusem i owocami,chleb,warzywa,jajka,chleb w jajku..parówka też się zdarzy.
Ostatnio hitem była mizeria, Ogórek starty na tarce koperek posiekany i jogurt naturalny.Buena88, lipcowka86 lubią tę wiadomość
-
Buena samo jajko rozbełtane i do środka zawsze jakieś warzywa, szpinak, awokado, teraz szparagi, brokuły z obiadu, suszone pomidory, co tam pod ręką, przyprawione oregano albo ziołami prowansalskimi. Jajka kocha więc je w każdej postaci ale w omlecie wszystko mogę mu przemycić bo na brokuły osobno już pomału kręci nosem.
Buena88 lubi tę wiadomość
-
Mój zasypia przy muzyczce, ze smokiem niestety... W dzień i na drzemkę nie potrzebuje, ale na noc jest ciężko bez smoczka, w nocy jak się przebudzi, też dajemy. Ostatnio odpukać nocki są spokojne, w końcu przebiły się cztery ząbki, niemal w tym samym czasie 🙄.
Rytm dnia jest mniej więcej taki, że budzi się o 9-tej i ma dwie krótkie drzemki ok. 13 i 18, ale dzisiaj była tylko jedna 1,5 godzinna drzemka i o 20 poszedł spać.
Na śniadanie zwykle gotuję owsiankę z kaszą manną z dodatkiem zwykłego mleka, z owocami. Inna opcja to chlebek ulubiony (kupujemy żytnio-orkiszowy) z masełkiem. Do tego najczęściej zwykły twaróg lub jajko/jajecznica. Muszę spróbować te omlety 🙂.
Moje dziecko ostatnio jak coś mu nie smakuje lub już nie chce jeść, to wystawia języczek i wypluwa 🙄. To dla mnie jakaś nowość, bo wcześniej jadł w zasadzie wszystko. A nie smakują mu np. truskawki (ale zje zmiksowane z jogurtem naturalnym i bananem lub podgotowane w owsiance), pomidory, buraczki na zimno itd. Ogólnie je ładnie, więc nie mogę narzekać. Dawno go nie ważyliśmy, ale myślę że zatrzymał się w okolicy 11 kg. Wygląda dobrze, tak w sam raz 🙂.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2021, 21:54
Buena88 lubi tę wiadomość
-
MIMI, no widzisz, a u nas chyba jednak wieczorna padaka oznacza, że było za mało drzemek. Dzisiaj drzemki były dwie, bo ją zbudziliśmy wcześniej i pomimo, że znowu chciała harcować zamiast spać, to o wiele szybciej dała się spacyfikować. Może to przypadek, może musiała odespać ostatnie dni, ale mam wrażenie, że nie.
A jak robicie ten chleb w jajku? Smażycie? To moje ulubione "danie", ale młodej nie zaserwuję, bo ona nie je chleba, a jajko tylko w formie jajka, żadne tam omlety czy jajecznice... masakra.
Buena, czyli dłużej Twoja czuwa rano niż moja, moja rano po 4 h musi spać, za to wieczorem tak jakby i 6 h czuwania to dla niej czasem za mało...
Jeheria, i tak Maciuś skacze po łóżku aż się nagle położy i śpi? Próbowałam dzisiaj tego z moją, ale po kilku minutach zlazła z łóżka, zaczęła otwierać szuflady i zabawa na całego. A po kilku minutach dosłownie mąż ją przechwycił, mocno pobujał na piłce, przez minutę był płacz i zaraz spała, czyli jednak była śpiąca... No nie wiem kurna, jak tu ją humanitarnie namówić, do spania...Buena88 lubi tę wiadomość
-
szatanka wrote:MIMI, no widzisz, a u nas chyba jednak wieczorna padaka oznacza, że było za mało drzemek. Dzisiaj drzemki były dwie, bo ją zbudziliśmy wcześniej i pomimo, że znowu chciała harcować zamiast spać, to o wiele szybciej dała się spacyfikować. Może to przypadek, może musiała odespać ostatnie dni, ale mam wrażenie, że nie.
A jak robicie ten chleb w jajku? Smażycie? To moje ulubione "danie", ale młodej nie zaserwuję, bo ona nie je chleba, a jajko tylko w formie jajka, żadne tam omlety czy jajecznice... masakra.
Buena, czyli dłużej Twoja czuwa rano niż moja, moja rano po 4 h musi spać, za to wieczorem tak jakby i 6 h czuwania to dla niej czasem za mało...
Jeheria, i tak Maciuś skacze po łóżku aż się nagle położy i śpi? Próbowałam dzisiaj tego z moją, ale po kilku minutach zlazła z łóżka, zaczęła otwierać szuflady i zabawa na całego. A po kilku minutach dosłownie mąż ją przechwycił, mocno pobujał na piłce, przez minutę był płacz i zaraz spała, czyli jednak była śpiąca... No nie wiem kurna, jak tu ją humanitarnie namówić, do spania...
humanitarnie namówic do spania...
Weronika się potrafi sama ukołysać do snu leżąc na brzuszku... jak spała w kołyske to nauczyła się ją sama wprawiac w ruch i jakos jej zostało... Daje jej do każdej raczki zabawke i ona się tak jakos buja przód/tył... nawet sie troche tym martwiłam, ale gadałam z neurologiem i to jak najbardziej ok zachowanie... a jak mi się spieszy to cyc i zasypia poniżej minuty, tylko muszę dobrze się wstrzelić, żeby była odpowiednio zmeczona
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 00:05
2020
2023 -
Dzięki dziewczyny za podpowiadajki śniadaniowe 🙂
Szatanka, ja kiedy Ola walczyła przy zasypianiu na pierwszą drzemkę to odpuszczałam. Po prostu udawało się kilka razy przeciągnąć ją na późniejszą porę aż w końcu przeszła na jedną drzemkę.Ola, 14.05.2020r -
MIMI wrote:My cały czas zasypiamy poprzez bujanie,na siedząco na rogalu do karmienia. Tak, u nas cały czas się sprawdza ten rogal. Mamy dwie drzemki , ale od jutra babcia chce ją przestawiać na jedną, bo mówi że nie da rady jej uśpić dwa razy dziennie i pewnie ma rację. U nas zbyt długa dzienna drzemka powodowała że mieliśmy przerwy nocne codziennie, więc moim zdaniem Ajka Twoja Weronika kiedyś musi odbić tak długi dzienny sen.
Szatanka u nas histerie przy zasypianiu zawsze oznaczały, że należy zrezygnowaćz jednej drzemki.
Tylko co było pierwsze jajko czy kura... Z tym spaniem to ona mi nagle zaczęła wczesniej wstawać, o 6 rano zamiast o 8 (mimo że spac chodziła normalnie) i potem jak juz zasypiała na drzemkę to bardzo długo spała... Czytałam że niektóre dzieci tak preferują sen w 2 dużych ciągach. U mnie spanie nocne to 8h a drzemka to około 4h. Łącznie to i tak 12h. Z resztą ta długa drzemka mi bardzo odpowiada...bo ja wtedy pracuje.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2021, 09:46
2020
2023