MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyindepedent wrote:Hahah, no tak, faktycznie :d
Ja już nie myślę o tej porze
3-4 tygodnie tak na oko,mniej więcej
1. Faza pierwsza - menstruacja
Menstruacja trwa zazwyczaj od 3 do 5 dni. W jej trakcie dochodzi do złuszczenia endometrium w wyniku nagłego spadku poziomu progesteronu. Z dróg rodnych wydziela się mieszanina krwi tętniczej z domieszką żylnej oraz fragmentów tkanek i prostaglandyn. Przeciętnie kobieta traci 30 ml krwi - wydalenie powyżej 80 ml jest uznawane za patologię. Obfitość krwawienia zależy nie tylko o cech osobniczych, ale także od chorób związanych z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmowanych leków.
Większość kobiet na niedługi czas przed wystąpieniem menstruacji doświadcza takich objawów jak m.in. obrzęk i tkliwość piersi. W chwili wystąpienia miesiączki zmiany przekrwienno - obrzękowe piersi zanikają.
2. Faza druga - folikularna
W jajniku od urodzenia znajduje się wiele pęcherzyków pierwotnych. Od około 6. dnia cyklu menstruacyjnego jeden staje się pęcherzykiem dominującym, tzn. Graffa. Pod wpływem FSH i estrogenów przechodzi proces dalszego dojrzewania. Wydziela on coraz większe ilości estradiolu i estrogenu, które są odpowiedzialne za produkcję charakterystycznego śluzu. Z początkiem fazy folikularnej następuje intensywna proliferacja błony śluzowej macicy, a gruczoły maciczne są proste. Nabłonek pochwy rogowacieje, a jego komórki mogą być wykrywalne w wymazie.
3. Faza trzecia - owulacja
Okres ten przypada na 13.-15. dzień cyklu. Duże ilości estrogenów z dojrzewającego pęcherzyka Graffa stymulują przysadkę do wyrzutu hormonów - FSH i LH. Pod ich wpływem pęcherzyk pęka i wydziela oocyt - niedojrzałą komórkę jajową. Jest ona szybko wychwytywana przez jajowód, gdzie czeka na zapłodnienie plemnikiem. Śluz z obszaru szyjki macicy jest rzadki i bardziej zasadowy (sprzyja to przeżyciu plemników). Następuje nagły wzrost temperatury ciała o około 0,5°C.
4. Faza czwarta - lutealna
Niezapłodniony oocyt pod wpływem FSH i LH zamienia się w ciałko żółte. Zyskuje funkcję gruczołu dokrewnego wydzielającego progesteron. Hormon ten jest odpowiedzialny za przebudowę endometrium (gruczoły maciczne ulegają znacznemu skręceniu, proliferują drobne tętnice spiralne), rozrost zrazików i pęcherzyków piersi oraz wzrost temperatury ciała. W przypadku braku zapłodnienia, zachodzi degradacja ciałka żółtego do ciałka białawego. Spadek stężenia hormonów, zwłaszcza progesteronu, doprowadza do nagłego skurczu tętniczek spiralnych, co rozpoczyna menstruację. Błona śluzowa szyjki macicy i pochwy ulega pogrubieniu. W fazie lutealnej dochodzi do rozrostu i obrzęknięcia (czasem bolesnego) piersi.Frufru, Endi1701 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Bona wrote:Czy to nie za duży przyrost w 48 h ?
12dpt- 543
14dpt - 1696
sprawdzałaś kalkulatorem? Może to ciąża mnoga? Kiedy idziesz na usg? -
nick nieaktualny
-
https://bellybestfriend.pl/kalkulator-hcg.html
o, tu sobie możesz sprawdzić dokładnie -
Bona wrote:Na kalkulatorze wyszło ze przyrost w normie.
Podano mi jeden zarodek podczas transferu także raczej bliźniaczą odpada, no chyba że jakiś cudem zarodek się podzielił.
USG w czwartek
no to skoro w normie, to w normie i nie rozmyślaj za dużo. Do czwartku już blisko, ja też idę w czwartek, więc na pewno to będzie dzień dobrych wieści -
na pewno napiszę, ale to jeszcze tyyyyle czasu... jest i stres i ciekawość. niestety, ciągle chcąc nie chcąc porównuję tą ciążę, do poprzedniej...
-
nick nieaktualny
-
Cześć dziewczyny- nieśmiało się witam (a niektóre z Was witam ponownie bo "spotkałyśmy" się już wcześniej...)
czekam z ogromną niecierpliwością na piątkowe usg bo może wtedy będzie wszystko już bardziej pewne...
mam pytanko o suplementy- chciałam zakupić fertineę (używałam tej dla kobiet planujących) ale widzę że nie jest juz dostępna (czy firma się wycofuje z rynku?!?)
co polecacie?
p.s. śpię na klawiaturze dziś... do tej pory bezsenność a dziś 180 stopni w drugą stronę....Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2019, 14:18
Starania od 2014 ,
1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200
4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)
11. transfer, beta<0,2
12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693 -
Bona wrote:Jeśli nie jest to dla Ciebie za bardzo bolesne mogłabyś opisać jak przebiegała tamta ciąża? Jeżeli to za trudne to oczywiście nie nalegam.
mam opisane w pamiętniku szczegółowo, a tak w skrócie...
już od zrobienia bety wiedziałam że jest źle :
164,1
215,10 po 2 dniach
1550 po tygodniu
2545 po 3 dniach
3571,9 po 2 dniach
Byłam u lekarza, nic nie było widać, a to był 6 tydz. Trafiłam do szpitala z podejrzeniem ciąży pozamacicznej, potem się okazało, że pęcherzyk jest w macicy, ale chyba puste jajo płodowe. Biegałam ciągle na bety, na usg... Jedna wielka masakra. W 7 tyg niby się poprawiły wyniki, beta urosła - 6050, pęcherzyk rósł ale nadal nic... Trafiłam na Polną, debatowali o usunięciu ciąży... Ale stwierdzili, że mam poczekać jeszcze "bo nie takie przypadki widzieli"... I stwierdzili, że pęcherzyki są trzy i jest to wczesna ciąża trojacza. Szok i niedowierzanie. Miałam miec zabieg, a mnie odesłali do domu. Potem po kilku dniach zaczęłam plamić, na izbie przyjęć powiedzieli, że dopóki nie będzie intensywnie, to nie przychodzić. No to sobie poroniłam sama w domu, w spokoju. -
Frufru dzięki że się tym ze mną podzieliłaś. Nie wiem jak się wchodzi na pamiętniki ale to co opisałaś wszystko mi wyjaśniło. Bardzo Ci współczuję wcześniejszej straty i z całych sił trzymam kciuki za Twoje malenstwo w brzuszku
Frufru lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJusia 82 wrote:Cześć dziewczyny- nieśmiało się witam (a niektóre z Was witam ponownie bo "spotkałyśmy" się już wcześniej...)
czekam z ogromną niecierpliwością na piątkowe usg bo może wtedy będzie wszystko już bardziej pewne...
mam pytanko o suplementy- chciałam zakupić fertineę (używałam tej dla kobiet planujących) ale widzę że nie jest juz dostępna (czy firma się wycofuje z rynku?!?)
co polecacie?
p.s. śpię na klawiaturze dziś... do tej pory bezsenność a dziś 180 stopni w drugą stronę....Jusia 82, Jeheria lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ladinola wrote:W ciąży nie jestem, testy kłamały. Odebrałam wynik bety.
36 lat
05.2013 - syn
06.2019 - [*] 8 tydz. puste jajo
27.08 (11 dpo) beta - 43,3, prg - 35,10
29.08 (13 dpo) beta - 127
02.09 (17 dpo) beta - 705, prg - 28,20
-
Frufru wrote:na pewno napiszę, ale to jeszcze tyyyyle czasu... jest i stres i ciekawość. niestety, ciągle chcąc nie chcąc porównuję tą ciążę, do poprzedniej...
Ja mam dokładnie to samo... każdy objaw lub jego brak... już nie mówiąc o schizowaniu z betą. A wizyty u lekarza boję się wręcz panicznie.2020
2023