Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    indepedent wrote:
    Hahah, no tak, faktycznie :d
    Ja już nie myślę o tej porze ;)
    3-4 tygodnie tak na oko,mniej więcej
    Ojej to dosyć niemożliwe albo dalej nie wiesz o co chodzi. :) Faza lutealna książkowo trwa 14 dni, czasami 11 dni, niekiedy 16 ale więcej dni to rzadko się zdarza. Opis:

1. Faza pierwsza - menstruacja

Menstruacja trwa zazwyczaj od 3 do 5 dni. W jej trakcie dochodzi do złuszczenia endometrium w wyniku nagłego spadku poziomu progesteronu. Z dróg rodnych wydziela się mieszanina krwi tętniczej z domieszką żylnej oraz fragmentów tkanek i prostaglandyn. Przeciętnie kobieta traci 30 ml krwi - wydalenie powyżej 80 ml jest uznawane za patologię. Obfitość krwawienia zależy nie tylko o cech osobniczych, ale także od chorób związanych z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmowanych leków.

Większość kobiet na niedługi czas przed wystąpieniem menstruacji doświadcza takich objawów jak m.in. obrzęk i tkliwość piersi. W chwili wystąpienia miesiączki zmiany przekrwienno - obrzękowe piersi zanikają.

2. Faza druga - folikularna

W jajniku od urodzenia znajduje się wiele pęcherzyków pierwotnych. Od około 6. dnia cyklu menstruacyjnego jeden staje się pęcherzykiem dominującym, tzn. Graffa. Pod wpływem FSH i estrogenów przechodzi proces dalszego dojrzewania. Wydziela on coraz większe ilości estradiolu i estrogenu, które są odpowiedzialne za produkcję charakterystycznego śluzu. Z początkiem fazy folikularnej następuje intensywna proliferacja błony śluzowej macicy, a gruczoły maciczne są proste. Nabłonek pochwy rogowacieje, a jego komórki mogą być wykrywalne w wymazie.

3. Faza trzecia - owulacja

Okres ten przypada na 13.-15. dzień cyklu. Duże ilości estrogenów z dojrzewającego pęcherzyka Graffa stymulują przysadkę do wyrzutu hormonów - FSH i LH. Pod ich wpływem pęcherzyk pęka i wydziela oocyt - niedojrzałą komórkę jajową. Jest ona szybko wychwytywana przez jajowód, gdzie czeka na zapłodnienie plemnikiem. Śluz z obszaru szyjki macicy jest rzadki i bardziej zasadowy (sprzyja to przeżyciu plemników). Następuje nagły wzrost temperatury ciała o około 0,5°C.

4. Faza czwarta - lutealna

Niezapłodniony oocyt pod wpływem FSH i LH zamienia się w ciałko żółte. Zyskuje funkcję gruczołu dokrewnego wydzielającego progesteron. Hormon ten jest odpowiedzialny za przebudowę endometrium (gruczoły maciczne ulegają znacznemu skręceniu, proliferują drobne tętnice spiralne), rozrost zrazików i pęcherzyków piersi oraz wzrost temperatury ciała. W przypadku braku zapłodnienia, zachodzi degradacja ciałka żółtego do ciałka białawego. Spadek stężenia hormonów, zwłaszcza progesteronu, doprowadza do nagłego skurczu tętniczek spiralnych, co rozpoczyna menstruację. Błona śluzowa szyjki macicy i pochwy ulega pogrubieniu. W fazie lutealnej dochodzi do rozrostu i obrzęknięcia (czasem bolesnego) piersi.

Frufru, Endi1701 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli kobieta ma bardzo długie cykle to są dwie opcje - cykle bezowulacyjne lub późne owulacje. Miewałam takie i takie. ;) Ostatni mój rekord to owulacja w 33dc potwierdzona, no i teraz też jakoś po 30dc była owulacja.

• Bona Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy to nie za duży przyrost w 48 h ?
    12dpt- 543
    14dpt - 1696

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Czy to nie za duży przyrost w 48 h ?
    12dpt- 543
    14dpt - 1696

sprawdzałaś kalkulatorem? :) Może to ciąża mnoga? Kiedy idziesz na usg?

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2019, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sprawdź na belly bestfriend, tam jest wykres i zobaczysz w jakim jesteś przedziale. Dla mnie tez na bliźniaki 🥰😘

• Frufru Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://bellybestfriend.pl/kalkulator-hcg.html

o, tu sobie możesz sprawdzić dokładnie :)

f2wl4z179qh7gg9w.png
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
  • Bona Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na kalkulatorze wyszło ze przyrost w normie.
    Podano mi jeden zarodek podczas transferu także raczej bliźniaczą odpada, no chyba że jakiś cudem zarodek się podzielił.
    USG w czwartek :(

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Na kalkulatorze wyszło ze przyrost w normie.
    Podano mi jeden zarodek podczas transferu także raczej bliźniaczą odpada, no chyba że jakiś cudem zarodek się podzielił.
    USG w czwartek :(

no to skoro w normie, to w normie i nie rozmyślaj za dużo. Do czwartku już blisko, ja też idę w czwartek, więc na pewno to będzie dzień dobrych wieści ;)

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru daj znać koniecznie po wizycie co i jak u Ciebie:)

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno napiszę, ale to jeszcze tyyyyle czasu... jest i stres i ciekawość. niestety, ciągle chcąc nie chcąc porównuję tą ciążę, do poprzedniej...

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie jest to dla Ciebie za bardzo bolesne mogłabyś opisać jak przebiegała tamta ciąża? Jeżeli to za trudne to oczywiście nie nalegam.

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2019, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na wyniki pierwszej bety kochane, ciekawe czy testy się potwierdzą, czy znowu oszukały. ;) Ginekologa mam już na jutro, nie patrząc na wynik przyda mi się wizyta, z resztą po moich przejściach do lekarza im szybciej tym lepiej. :)

• Bona Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za betę :) ✊✊

Ladinola lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • Jusia 82 Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny- nieśmiało się witam (a niektóre z Was witam ponownie bo "spotkałyśmy" się już wcześniej...)
    czekam z ogromną niecierpliwością na piątkowe usg bo może wtedy będzie wszystko już bardziej pewne...

mam pytanko o suplementy- chciałam zakupić fertineę (używałam tej dla kobiet planujących) ale widzę że nie jest juz dostępna (czy firma się wycofuje z rynku?!?)
    co polecacie?

p.s. śpię na klawiaturze dziś... do tej pory bezsenność a dziś 180 stopni w drugą stronę....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2019, 14:18

preg.png

age.png

Starania od 2014 ,
    1 ICSI maj 2018, ❄️❄️❄️
    2 ICSI sierpień 2019, ❄️❄️❄️❄️❄️
    3 ICSI kwiecień 2021❄️❄️❄️
    9 transferów NOVUM (1cb, 1 poronienie zatrzymane)
    10. transfer INVIMED (podane 2 blastki 3BB i 2CC) - 29.06.22 r.: 7dpt-20, 9 dpt- 60,12 dpt - 346, 14 dpt - 1096, 17 dpt- 4020, 20 dpt- 7200, 22 dpt - 14200

4 ICSI lipiec 2024- brak zdrowych zarodków
    5 ICSI wrzesień 2024 - ❄️❄️ (zdrowe po PGTA)

11. transfer, beta<0,2
    12. transfer 09.01.25 beta 6dpt:59,6 , 8dpt:152, 11dpt: 1024, 13dpt:2630, 16dpt: 8693
    6+0 mamy ❤️
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Jeśli nie jest to dla Ciebie za bardzo bolesne mogłabyś opisać jak przebiegała tamta ciąża? Jeżeli to za trudne to oczywiście nie nalegam.

mam opisane w pamiętniku szczegółowo, a tak w skrócie...

już od zrobienia bety wiedziałam że jest źle :
    164,1
    215,10 po 2 dniach
    1550 po tygodniu
    2545 po 3 dniach
    3571,9 po 2 dniach

Byłam u lekarza, nic nie było widać, a to był 6 tydz. Trafiłam do szpitala z podejrzeniem ciąży pozamacicznej, potem się okazało, że pęcherzyk jest w macicy, ale chyba puste jajo płodowe. Biegałam ciągle na bety, na usg... Jedna wielka masakra. W 7 tyg niby się poprawiły wyniki, beta urosła - 6050, pęcherzyk rósł ale nadal nic... Trafiłam na Polną, debatowali o usunięciu ciąży... Ale stwierdzili, że mam poczekać jeszcze "bo nie takie przypadki widzieli"... I stwierdzili, że pęcherzyki są trzy i jest to wczesna ciąża trojacza. Szok i niedowierzanie. Miałam miec zabieg, a mnie odesłali do domu. Potem po kilku dniach zaczęłam plamić, na izbie przyjęć powiedzieli, że dopóki nie będzie intensywnie, to nie przychodzić. No to sobie poroniłam sama w domu, w spokoju.

f2wl4z179qh7gg9w.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru dzięki że się tym ze mną podzieliłaś. Nie wiem jak się wchodzi na pamiętniki ale to co opisałaś wszystko mi wyjaśniło. Bardzo Ci współczuję wcześniejszej straty i z całych sił trzymam kciuki za Twoje malenstwo w brzuszku :)

Frufru lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2019, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusia 82 wrote:
    Cześć dziewczyny- nieśmiało się witam (a niektóre z Was witam ponownie bo "spotkałyśmy" się już wcześniej...)
    czekam z ogromną niecierpliwością na piątkowe usg bo może wtedy będzie wszystko już bardziej pewne...

mam pytanko o suplementy- chciałam zakupić fertineę (używałam tej dla kobiet planujących) ale widzę że nie jest juz dostępna (czy firma się wycofuje z rynku?!?)
    co polecacie?

p.s. śpię na klawiaturze dziś... do tej pory bezsenność a dziś 180 stopni w drugą stronę....
    Prenatal Uno - najlepszy skład folianów. :) W ogóle ma super skład. :)

Jusia 82, Jeheria lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2019, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ciąży nie jestem, testy kłamały. Odebrałam wynik bety.

• Rafka Znajoma

Wysłany: 2 września 2019, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    W ciąży nie jestem, testy kłamały. Odebrałam wynik bety.
    Przykro mi kochana, życzę by udało się następnym razem. Czasem ręce nam opadają ale trzeba być dobrej myśli

2fwadqk3bynhkq7f.png
    36 lat
    05.2013 - syn
    06.2019 - [*] 8 tydz. puste jajo
    27.08 (11 dpo) beta - 43,3, prg - 35,10
    29.08 (13 dpo) beta - 127
    02.09 (17 dpo) beta - 705, prg - 28,20
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 2 września 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    na pewno napiszę, ale to jeszcze tyyyyle czasu... jest i stres i ciekawość. niestety, ciągle chcąc nie chcąc porównuję tą ciążę, do poprzedniej...

Ja mam dokładnie to samo... każdy objaw lub jego brak... już nie mówiąc o schizowaniu z betą. A wizyty u lekarza boję się wręcz panicznie.

2020 :)
    2023 :)
‹‹ 13 14 15 16 17 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ