X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 18 października 2021, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też... dość słabo, zwłaszcza na tle wielu dzieci w tym wieku, ale coś tam juz gada i trafiają się zabawne słowa...ale np jajo nie mówi ...w sumie to nawet tak i nie nie chce powiedzieć, ale to raczej przez to że ma to swoje yyfym i eeym - i każdy ja rozumie, więc się utrwaliło.

Edit:
    dzis juz jajo mówi, akurat było na śniadanie... i mamy jaja na jajo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2021, 17:52

2020 :)
    2023 :)
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 18 października 2021, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    U nas też... dość słabo, zwłaszcza na tle wielu dzieci w tym wieku, ale coś tam juz gada i trafiają się zabawne słowa...ale np jajo nie mówi ...w sumie to nawet tak i nie nie chce powiedzieć, ale to raczej przez to że ma to swoje yyfym i eeym - i każdy ja rozumie, więc się utrwaliło.

U nas nie jest od dawna, ale np. Tak nigdy nie powiedział. Zawsze tylko kiwnieciem glowy potwierdza jak coś chce. Natomiast inne słowa są bardzo do przodu i często mnie zaskakuje tym ze cos już wie. Dzisiaj na przykład szykowałam sniadanie i tarłam marchewkę, a Kuba przybiegł, pokazuje na tarkę i mówi tarka. Mega mnie tym rozczulił. Fakt że dużo razem gotujemy i opowiadam mu o wszystkich sprzętach i produktach których używam, ale nie spodziewałam się że tyle z tego zapamiętuje🙂 No i hit to pojazdy, tutaj to już rozpoznaje chyba wszystkie i cześć potrafi nazwać po swojemu, typu koparka to dla niego parka.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie wiem od czego ta mowa zależy serio. Mój mistrzem nie będzie to widać. Siostry syn w naszych dzieci wieku wszystko umiał powtórzyć, mam filmiki nagrane to jestem w szoku. Nawet z bajki peppy słowo (imie) George mówił wyraźnie. Bajki często oglądał. Lubił książeczki.
    Nie wiem...
    Opieka nad takim gadajacym bablem jest jednak prostsza.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Lilka podziwiam, że chcesz zrezygnować ze żłobka po porodzie i być z 2 maluchów cały czas, chyba, że to względy finansowe to całkiem inne kwestia.
    Tak głównie chodzi o kasę bo w przyszłym roku zjeżdżamy do Polski i chcemy jednak jak najwiecej zaoszczędzić żeby tam mieć na start. Gdyby nie to no to pewnie dalej by chodziła… Będzie ciężko wiem, ale trzeba będzie dać radę 😃
    Co do gadania to Pola dużo gada i powtarza tak jak wam pisałam kiedyś ze i po Polsku i po Angielsku. Zauważyłam ze ostatnio jej się czasem sylaby przestawiają ale chyba w tym wieku nie trzeba się tym martwić… najbardziej jednak mnie rozczula jak na smoka mówi pok 😆 ostatnio się nauczyła mówić „nóż” i „oooo noc” jak jest ciemno za oknem.

Jeheria, lipcowka86 lubią tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem od czego to zależy bo nikogo nie zaskoczę pisząc, że Oli żadnego wyrazu poza mama i babu nie mówi jakoś wyraźnie ;) Pewnie będzie jak z tym chodzeniem albo jak z tymi dziećmi co do 2 roku nic, a nic, aż się język rozplącze i uszy nam zwiędną heheh rozumie wszystko nie muszę dwa razy powtarzać co od niego chce więc to dla mnie najważniejsze.

Dołączam po dzisiejszej nocy do ewidentnego skoku (pewnie przez to chodzenie). Prawie całą noc nie spał tylko szeptał coś pod nosem i miotał się po środku naszego łóżka kopiąc nas i sam nie wiedząc czego chce. Ale jak to Oli była to wersja light bez krzyków i konieczności wstania z łóżka choć juz raz się zbierałam żeby iść do jego pokoju o 3 w nocy żeby się pobawił.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też z mową jest słabo, właściwie można powiedzieć, że ona teraz nic nie mówi. Jak się ją poprosi, żeby powiedziała mama czy tata, to powtórzy, ale tak sama z siebie to chwilowo znowu nic. No ale ona też tym stękaniem i gestykulacją się o wszystko dogada, nawet mi ostatnio pokazywała, że ją gardło boli, wszystko też dokładnie rozumie, a nawet więcej niż mi się wydaje, więc aż tak się nie przejmuję.

Z Panią Kołysanką chwilowo się wstrzymaliśmy, bo 750 zł piechotą nie chodzi, a zastanawiamy się, w czym ona nam pomoże, jeśli te wrzaski są przez katar albo potrzebę bliskości. Chwilowo mamy jakieś polepszenie, bo już dwie noce Lila przespała w miarę normalnie z tylko jedną pobudką na mleko. Wciąż rozkminiam, jak mam się pozbyć tego karmienia, bo nasza butli zamiast nie weźmie, a z bboxa też nie chce pić. Może kaszka w tubce ją w nocy udobrucha.

Teściowa chwilowo spacyfikowana, ale zważywszy, że ona naprawdę zamierzała zadzwonić na opiekę, żeby chronić moje dziecko przede mną, to ja nie mam pytań i nie wiem, o czym właściwie miałabym jeszcze kiedykolwiek z nią rozmawiać.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a Wy wszystkie karmicie dzieci w nocy? Bo Oli nic nie dostaje od baaardzo dawna. Nie licząc wiszenia na mnie ale ja bym tego nawet jedzeniem nie nazwała. A teraz po odstawieniu nic nie daje. Nawet wody nie chce czasem łyknie jak już się wybudzi ale to dwa łyki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2021, 12:51

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie Leon w nocy jeszcze dostaje butle.
    Zmniejszam miarki mleka. Tak na 180 ml
    dostaje 3 miarki.

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Dziewczyny, a Wy wszystkie karmicie dzieci w nocy? Bo Oli nic nie dostaje od baaardzo dawna. Nie licząc wiszenia na mnie ale ja bym tego nawet jedzeniem nie nazwała. A teraz po odstawieniu nic nie daje. Nawet wody nie chce czasem łyknie jak już się wybudzi ale to dwa łyki.

No ja karmię, bo jak mojej nie nakarmię, to są krzyki jak z horroru. Dlatego mi ciężko odstawić. Są noce, że śpi bez jedzenia, ale to rzadko. Dzisiaj od 9 do 6 spała, ale o 6 musiałam już nakarmić, a wstajemy po 7.00.

Karolllla lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    U mnie Leon w nocy jeszcze dostaje butle.
    Zmniejszam miarki mleka. Tak na 180 ml
    dostaje 3 miarki.

Ale dajesz bo nie może spać czy ewidentnie jest głodny? Ja ogólnie już zmniejszyłam dawki rano i wieczorem na 180 ml wody dwie miarki.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ale dajesz bo nie może spać czy ewidentnie jest głodny? Ja ogólnie już zmniejszyłam dawki rano i wieczorem na 180 ml wody dwie miarki.

Głodny drze się , że chce mniam mniam 🤦🙈

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • martynkaa87 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2021, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie karmie w nocy ale wiktor był tylko na cycku więc jak odstawiłam to nie wprowadzałam już butelki. Jak się przebudzi to zazwyczaj pije wodę bboxa.
    U niego z mowa też ciężko, jedyne co to odgłosy zwierząt miał, hal, muu i samochód brum. Czasaaaami mama albo tata przed zaśnięciem ale rozumie wszystko więc cierpliwie czekam :)

• Anka12 Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nie pije mleka w nocy praktycznie od roku, chociaż długo dostawał ostatnią butlę ok. 23-24. Od jakiegoś czasu chodzi spać ok. 20-tej i wtedy jest ostatnie mleko lub trochę wcześniej w B.boxie. Spokojnie wytrzymuje do rana, czyli ok. 12 godzin. Za to w dzień nadrabia z jedzeniem 🙂

• Lilka94 Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już tez nie daje mleka w nocy, daje się napić wody tylko. Nawet myslalam ze może ona ma przez to te pobudki i buszuje pare godzin, ze jest głodna wiec próbowałam podać mleko- wypije ale dalej nie śpi wiec stwierdziłam ze nie ma po co wracać do nocnego karmienia tym bardziej ze ona się nie upomina.

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta neurologopeda do której chodzimy mówila mi, ze opóxniona mowa ma związek z mielinizacja mozgu (i jej opóxnieniem) dotyczy nawet od 10 do 20% dzieci (w tym wieku) i wynika z genetyki. Jeśli to nie wynik żadnego zaburzenia rozwojowego oczywiscie, to nie jest to powód do zmartwien, samo sie wyrówna... i generalnie dziecko zacznie troche pozniej niz inne gadać... i tyle. Nie jestesmy jednakowi i kazde dziecko ma swój czas. Na etapie przedszkola juz tylko 2-3 % ma takie opóźnienie (które się w koncu wyrównuje). Tu charakterystyczne jest że opóxniona jest tylko mowa aktywna. No wiec jak dziecko wszystko rozumie, to nie ma się co przejmować.

PS myślałam ze wyjdą z tego zapytania jakies zabwne przykłady, a nie zmartwienia. :)

A jesli chodzi o nocne karmienia... to na cycku młoda wisi- spróbuj niedac to się drze na całe osiedle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 października 2021, 17:57

2020 :)
    2023 :)
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 19 października 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też nocne wiszenie na cycku, w dzień teraz przy chorobie co chwila nie wiem czy kiedykolwiek uda mi się ją odstawić bo jak się zaczyna drzeć to aż się zanosi, ciągnie mi bluzkę, wkłada ręce.. Nie wiem czy jak się za to zabiorę to mnie prędzej nie zamkną za te wrzaski

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwaga uwaga Antek przespał całą pierwszą noc od 20:30 do 7:15 :D
    Generalnie jak się obudziłam rano i było jasno to się nie mogłam załapać co się dzieje, bo w takim byłam szoku :d
    Znając moje dziecko to była jednorazowa akcja i zapewne szybko się to nie powtórzy.

U Nas w nocy zazwyczaj jedna butla rozcieńczona a później jak się rano obudzi to druga normlana.

Z mówieniem u Nas chyba całkiem ok, Młody gada pojedyncze wyrazy, sporo próbuje powtarzać i ma bardzo szeroki wachlarz wyrazów dźwiękonaśladowczych. Cały dzień gada do siebie w swoim języku :d Rozumie wszytko co się do niego mówi, szkoda tylko, że w większości przypadków ma to gdzieś i robi po swojemu :d

Karolllla, Jeheria lubią tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcówka ja to pierwsze co po przebudzeniu dostałabym zawału :) Może kiedyś doczekam takiego wyczynu heheh

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Lipcówka ja to pierwsze co po przebudzeniu dostałabym zawału :) Może kiedyś doczekam takiego wyczynu heheh

Hehehe no dokładnie, ale spoko bo dziś obudził się już o 4.30 na mleko, dzięki Bogu wypił i poszedl spac dalej. Więc tak jak przypuszczałam był to jednorazowy incydent 😉

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 20 października 2021, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    „Już o 4:30” 😂 u nas 4:00 to jest rekord, który wydarzył się dokładnie 3 razy 😁

qdkk2n0a42gt09gc.png
‹‹ 1531 1532 1533 1534 1535 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ