MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Marylove wrote:Właśnie skończyłam ćwiczyć.. zamówiłam sobie płytę Lewandowskiej i wykonywałam ćwiczenia przeznaczone dla kobiet w pierwszym trymestrze. Powiem Wam, że moja kondycja po 3msc nic nie robienia (oprócz spania, jedzenia i spania) jest masakryczna, nie mowiac o mojej oponce, której się ostatnio nabawilam 🙆 ale takie endorfiny mi się wydzielily, że musiałam się tym z Wami podzielić. Byłam na długim spacerze z mezem, po powrocie pocwiczylam z Anią i czuje się niewiarygodnie lekko i dobrze
w poniedziałek idę na jogę dla kobiet w ciąży, wiec mam nadzieje że wrócę na właściwe tory
ogarnę sobie za chwilę ćwiczenia na YouTube, tak sobie postanowiłam ćwiczyć z 5 razy w tygodniu po 30 minut. Zobaczymy co z tego wyjdziejeśli macie jakieś fajne filmy to możecie się podzielić
PattisonBM, Takmala lubią tę wiadomość
Niedoczynność tarczycy od 2014r.
Pierwsza ciąża-listopad 2018 - puste jajo
3cs
16.09.19 - pozytywny test:)
Maksymilian 👶 28.05.2020
Pozytywny test II 13.01.2023
[/
-
lilly. wrote:Kochane moje.. DZIĘKUJĘ 🙏🏻 dziękuje Wam za wszystkie ciepłe wiadomości i słowa otuchy :*
Wyniki Roma w normie wiec lekarz napisał ze czekamy 4 tygodnie i będziemy oglądać i podejmować decyzje za miesiąc. Prawdopodobnie jest to torbiel skórzasta. Jedyne co jest dziwne ze dwa lata była torbielą endometrialna wiec nie wiem czy może się to zamienić na skorzasta w 3 tygodnie w ciąży.. wogole jest po tej stronie co ten feralny zastrzyk, niby lekarz mówił ze to nie mogło mieć wpływu ale już sama nie wiem.
Trzymajcie za mnie mocno kciuki, ja postaram się być spokojna, wysypiać, zdrowo odżywiać i może nic nie urośnie i będzie to wyglądać trochę lepiej za miesiąc.
Kira napiszesz proszę coś więcej o Twojej sytuacji? Jak to wyglądało? Czy miałaś w końcu zabieg? Jak wyglądała torbiel?
Bardzo się cieszę cieszę.
Torbiel skórzasta to inaczej torbiel dermoidalna - potworniak dojrzały...można zwykle usunąć oszczędzając przynajmniej część jajnika. Obraz USG jest dość charakterystyczny. One rosną czasem w sposób nieprzewidywalny, a komórki z których powstają miałaś od urodzenia. Miałam niestety na obu jajnikach te dziady - pierwszy raz w wieku 14 lat. Drugi raz jak zaczęliśmy się starać o ciaże. To nic groźnego, ale niszczą jajniki...i może się dziwnie zachowywać raz bardzo szybko rosnąć, a potem nagle się zatrzymać i miesiącami się nie zmieniać, nawet latami... i nie ma nic z wspólnego z torbielą endometrislną. Idź jeszcze na USG... One naprawdę są bardzo charakterystyczne... Mi od razu po USG mówili że to to...2020
2023 -
Ajka wrote:Bardzo się cieszę cieszę.
Torbiel skórzasta to inaczej torbiel dermoidalna - potworniak dojrzały...można zwykle usunąć oszczędzając przynajmniej część jajnika. Obraz USG jest dość charakterystyczny. One rosną czasem w sposób nieprzewidywalny, a komórki z których powstają miałaś od urodzenia. Miałam niestety na obu jajnikach te dziady - pierwszy raz w wieku 14 lat. Drugi raz jak zaczęliśmy się starać o ciaże. To nic groźnego, ale niszczą jajniki...i może się dziwnie zachowywać raz bardzo szybko rosnąć, a potem nagle się zatrzymać i miesiącami się nie zmieniać, nawet latami... i nie ma nic z wspólnego z torbielą endometrislną. Idź jeszcze na USG... One naprawdę są bardzo charakterystyczne... Mi od razu po USG mówili że to to...
Rozumiem. Mam jeszcze usg u mojej drugiej lekarki 16.11 i wtedy obejrzymy. Bo właśnie u mnie 2 lata temu pojawiła się torbiel endometrialna. Miała 2-3cm i tak dwa lata. Pół roku temu tak jakby miała dwie komory, miała gładziutkie brzegi, czarna w środku, taki balonik. Taki sam obraz był miesiąc temu już w ciąży. I teraz na prenatalnych lekarz na końcu mówi obejrzymy jajniki (całe usg przez brzuch) i nagle mówi ze co to tu się wydarzyło. Poprosił o rozebranie się żeby sprawdzić i obraz na usg był przedziwny: nieregularne brzegi w środku z wypustkami, brodawkami do wewnątrz i taka zmiana litą. Miałam wrażenie ze sam się mega zdziwił jak to się stało. Najpierw mówił ze operacja, nie wiadomo czy laparoskopia, ze może jajnik do usunięcia. Potem zbadał przepływy i opór i wtedy trochę już złagodził ze musimy zrobić Romę i jak będzie ok to będziemy spokojniejsi. Wysłałam mu wynik, napisał ze ok, ze duża szansa ze zmiana łagodna ale bez operacji nie ma pewności. Napisał ze 60% szans ze torbiel skorzasta, ze zobaczymy za 3 tygodnie i wtedy decyzja. Właśnie jedyne co wydaje mi się dziwne ze torbiel endo z ta nie maja nic wspólnego wiec jak to możliwe ze nagle taki obraz, chyba ze to coś innego jest.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 listopada 2019, 22:18
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Ajka wrote:Bardzo się cieszę cieszę.
Torbiel skórzasta to inaczej torbiel dermoidalna - potworniak dojrzały...można zwykle usunąć oszczędzając przynajmniej część jajnika. Obraz USG jest dość charakterystyczny. One rosną czasem w sposób nieprzewidywalny, a komórki z których powstają miałaś od urodzenia. Miałam niestety na obu jajnikach te dziady - pierwszy raz w wieku 14 lat. Drugi raz jak zaczęliśmy się starać o ciaże. To nic groźnego, ale niszczą jajniki...i może się dziwnie zachowywać raz bardzo szybko rosnąć, a potem nagle się zatrzymać i miesiącami się nie zmieniać, nawet latami... i nie ma nic z wspólnego z torbielą endometrislną. Idź jeszcze na USG... One naprawdę są bardzo charakterystyczne... Mi od razu po USG mówili że to to...
Lilly dokladnie to tak wyglada.,mialam potworniaka miec usuwanego w 4miesiacu ciazy laparoskopowo jednak do zabiegu nie doszlo bo poronilam (nie przez torbiel). Potem juz nigdy nie usylyszalam ze mam potworniaka. W sumie dziwna historia. A wczesniejco mi go nie chcieli ruszac bo prswy jajnik mam czesiowo usuniety I nie chcieli ryzykowac tego samego z drugim..
Zapomniałam dopisać ze NA prawym jajniku miałam torbiel UWAGA: 12 CM. Potem na lewym 8cm i na koniec potworniaka W SRODKU lewego jajnika.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2019, 10:57
-
Ja mialam torbiel na jakniku spora 2x3cm i nie wuem jaka nikt mi nie mowil czy ma jakas nazwe bolalo mnie w pachwinie...dostalam dwa rodzaje czopkow i ginekolog (na badaniu tylko reka nie usg) stwierdzil ze sie wchlonal...to bylo jakies 10lat temu...czasem cos jeszcze pobolewa ale ibecna ginwkolog nic nie widzi,wiec mam nadzieje ze nawrotu nie bedzie...Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Jeffcia wrote:Przypomniał mi się Twój wpis jak dziś dorwalam się do yotube w poszukiwaniu ciekawych filmików i pomyślałam że Wszystkim dziewczynom by się może przydal( nie wiem czy ktoś już nie wrzucał) są ćwiczenia bardzo spokojne na codzień z położna-sa to treningi o nazwie:Bezpieczny trening dla kobiet w ciąży-ćwiczenia na codzień z położna-Ola żelazo. Widziałam że ma kilka przydatnych filmików. Ja spróbowałam i polecam. Pozdrawiam
Jeffcia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny,ktore juz maja jakies ciuszki kupione dla Malucha na jaki rozmiar je macie? 52,56 czy 62?Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
PattisonBM wrote:Dziewczyny,ktore juz maja jakies ciuszki kupione dla Malucha na jaki rozmiar je macie? 52,56 czy 62?
Z mojego doświadczenia syn urodził się 51 cm i jakieś pierwsze 2 tyg wchodził w 50, potem 56.
Ale uwaga, rozmiar rozmiarów nierówny porównując do h&m, których mam najwięcej (w mojej ocenie najlepsza jakość) - 5.10.15 ma bardzo małe rozmiary, smyk, pepco i Reserved większe od h&m, nube od kappahl jest dluge ale wąskie, Next jest trochę mniejszy od h&m, nie pamiętam jak wychodzi f&f Tesco
62 było dobre jak synek skończył koło 2 miesięcyWiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2019, 09:34
PattisonBM lubi tę wiadomość
-
Lily przykro mi, że napotykacie trudności... Mam nadzieję że wszystko dobrze się skonczy, a Ty nie będziesz musiała się zamartwiać
Mam dzisiaj dzień lenia i nic mi się nie chce. Wiecie co... Wczoraj była cała rodzina w komplecie, już chcieliśmy powiedzieć o ciąży, ale tego nie zrobilismy. Czuję straszny opór,żeby powiedzieć rodzinie. Cholernie się boje, że jak to zrobię to coś się stanie. Przy pierwszej ciąży powiedziałam mamie za wcześnie i potem było mi jakoś przykro że niepotrzebnie powiedziałam ... Może za miesiąc powiemy.... A dzisiaj zaczynamy 11 tydzieńStarania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
Witam się dziś z wami z lekkim bólem głowy, co za dobry początek.
Fajne info o ubrankach:)
lilly, kciuki zaciśnięte, by się dobrze ułożyło!
Izape, świetnie rozumiem twoje opory co do informowania rodziny o ciąży, u nas wiedzą tylko moi rodzice, bo i tak mocno są zorientowani w naszej sytuacji, teściowie jeszcze nie wiedzą. Jeśli wszystko będzie dobrze z robalem, to może tak za miesiąc-dwa im się powie.lilly. lubi tę wiadomość
34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
Bona wrote:Te info o ubrankach na pierwszą stronę by się przydało
PattisonBM, Frufru lubią tę wiadomość
-
U mnie wszyscy wiedzą oprócz babci, babcia dostanie prezent na święta w postaci brzucha
Ja mam taki klimat z rodziną, że każdy wiedział, że się staramy, że poroniłam itd. (oprócz babci bo by tego nie przeżyła). Tata lekarz więc wszystko konsultuje na bieżąco ☺️
Co do ubranek weszłam po prenatalnych do sklepu z ciuszkami bo byłam obok ale powiedziałam dzień dobry i obróciłam się na pięcie i wyszłam, przerosło mnie to 😂 Zostanę przy sklepach online chyba. No i jakoś boje się zrobić ten pierwszy zakup nie wiem nie mogę się przełamać ale pewnie zaraz nadejdzie ten dzień.PattisonBM lubi tę wiadomość