X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Tak, bardzo bym chciała, myślałam, że się uda na ten rok, ale niestety dupa ;) A ja się młodsza nie robię ;) Wiesz, jak jest... Cóż, będziemy próbować dalej iść w to IUI. Młoda to złote dziecko, naprawdę bezproblemowe, takich mogłabym mieć i 4 :D
    Trzymam kciuki za Nifty! Na pewno będzie dobrze, limit złych wieści masz wykorzystany :**

No to trzymam kciuki, żeby jak najszybciej pykło! Mam nadzieję, że i tym razem obędzie się bez IVF. No i cieszę się, że dziecko takie spokojne :) Dzięki za kciuki i dobre słowo. :-*

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Bona Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka termin wyliczony z transferu przy in vitro się liczy.

szatanka lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Szatanka termin wyliczony z transferu przy in vitro się liczy.

Kurczę, ale to jest już praktycznie tydzień różnicy pomiędzy tym terminem, a tym z USG...

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Hej dziewczyny. A ja nie wiem, jak mam podawać wiek ciąży i termin porodu. Z wieku zarodka wynika mi 12t5d (transfer 5-dniowej blastki 26 sierpnia), z terminu OM wychodzi 13t1d, a z USG prenatalnego 13t4d. Może któraś umie doradzić?

A powiedzcie, jak to jest ze szkołą rodzenia? Kiedy trzeba się tym zacząć interesować i jak to się załatwia? Słyszałam, że może przychodzić położna środowiskowa z przychodni na jakiś instruktaż.
    Termin transferu. 😊 Praktycznie każde usg, każdy pomiar będzie wskazywał inny wiek ciąży. Główka tyle, długość uda tyle, obwód brzucha tyle. To normalne.

U mnie szkoła rodzenia była po 20tc. I załatwiasz jak chcesz. Prywatnie czy na nfz. 😊

A położna, tak przychodzi po porodzie. Chyba z 5 razy. Ale tutaj opinie są podzielone. Ja miałam super babkę. Sporo rzeczy, trików mi podpowiedziala. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:21

• Takmala Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z tą położną ? Bo ja nie chce rodzić w swoim mieście... to sie zglasza w przychodni czy jak... jestem totalnie zielona w tematach lekarzy przychodni itp...

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Bona Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Kurczę, ale to jest już praktycznie tydzień różnicy pomiędzy tym terminem, a tym z USG...
    Tak bo dziecko różnie rośnie w czasie ciąży. Może przyjść okres kiedy zwolni i się wyrówna spowrotem.

Przy in vitro znamy dokładny dzień zapłodnienia dlatego w tym wypadku to jest najbardziej prawidłowy termin porodu.

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    A jak to jest z tą położną ? Bo ja nie chce rodzić w swoim mieście... to sie zglasza w przychodni czy jak... jestem totalnie zielona w tematach lekarzy przychodni itp...

Jeżeli nie masz wybranej położnej środowiskowej (położna wybiera się tak samo jak lekarza i pielegniarke) to najczęściej przychodzi położna z przychodni do której zapisane zostanie dziecko.

Do szkoły rodzenia zapisywalam się w 20 tyg, teraz już nie będę chodzić. Warto zwrócić uwagę, że niektóre szpitale dla pierworodek wymagają zaświadczenia o ukończeniu szkoły rodzenia. Jeżeli nie zdecyduje się na szkole rodzenia, wybrana położna powinna przyjść na wizyty patronazowe jeszcze przed porodem (ale z tym ciężko bywa?

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie położna środowiskowa się wybiera, i często tam gdzie ona pracuje prowadzona jest w ramach nfz szkoła rodzenia. 😊

U mnie położna nie była przed porodem. I szczerze dobrze. Nie czuję żeby była wtedy potrzebna. 😊

Wybierając szkole rodzenia warto zwrócić uwagę na czas trwania, godzinę kiedy się zaczynają zajęcia i opinie. 😊

My mieliśmy zajęcia na 16:30- 2x w tygodniu. Nie zawsze mąż mógł tak wcześnie urywać się z pracy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:38

• szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Tak bo dziecko różnie rośnie w czasie ciąży. Może przyjść okres kiedy zwolni i się wyrówna spowrotem.

Przy in vitro znamy dokładny dzień zapłodnienia dlatego w tym wypadku to jest najbardziej prawidłowy termin porodu.

Ok, w takim razie proszę Lilly, żeby mi wpisała na 1. stronie termin 15.05. :) Choć dziwi mnie, że mój lekarz, który przecież doskonale zna termin transferu i wiek zarodka, wpisał mi termin porodu z OM.

Stworka, czyli można się do szkoły zapisać z marszu, czy trzeba jednak sobie coś zarezerwować, czyli np. zacząć się rozglądać już teraz?

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dokładnie położna środowiskowa się wybiera, i często tam gdzie ona pracuje prowadzona jest w ramach nfz szkoła rodzenia. 😊

A jak taka szkoła rodzenia wygląda? To są zajęcia grupowe, czy indywidualne z nią?

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    A jak taka szkoła rodzenia wygląda? To są zajęcia grupowe, czy indywidualne z nią?
    Na nfz - grupowe. W sali konferencyjnej i sali do ćwiczeń z fizjoterapeuta.

A prywatnie to już jak Twoj budżet pozwala. Grupowe są. Ale wiem też o indywidualnych. Moja sąsiadka jest położną i takie spotkania organizuje.
    To jest fajne dla zapracowanych.

Ja z zajęć które miałam na nfz dużo tematów bym pominela. Bo były brzydko mówiąc do d**y. A brakowało mi trochę czysto praktycznych, obsługi niemowlaka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:41

• Stworka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szkoła rodzenia miała program podzielony na 2 części - najpierw spotykaliśmy się raz w tygodniu na teorii (od pozycji w trakcie porodu, przez informacje o karmieniu piersią czy metodach relaksu, na zajęciach z chusyonoszenia czy spotkaniu ze specjalistą od fotelików kończąc. Od mniej więcej 32 tyg spotykaliśmy się 2 razy w tyg i wtedy doszły też zajęcia praktyczne z obsługi niemowlaka. Chodziłam na NFZ i też od nich miałam położna. Zapisywalam się gdzieś w okolicach teraźniejsze tygodnia

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ok, w takim razie proszę Lilly, żeby mi wpisała na 1. stronie termin 15.05. :) Choć dziwi mnie, że mój lekarz, który przecież doskonale zna termin transferu i wiek zarodka, wpisał mi termin porodu z OM.

Stworka, czyli można się do szkoły zapisać z marszu, czy trzeba jednak sobie coś zarezerwować, czyli np. zacząć się rozglądać już teraz?

Zrobione :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Zrobione :)

Dzięki. No i dzięki Ci za tę całą robotę :*

lilly. lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• lilly. Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z okolic Poznania - polecacie jakaś konkretna szkole?
    Słyszałam dobre opinie o Bambino, Dzieciok czy Mamutek.

Dajcie znać :)

Frufru lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u brata na imieninach i wróciłam z kolejnymi prezentami:) tym razem body od bratowej. Kurczę, to się staje powoli takie realne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 22:26

Niki2803, Ajka, szatanka, lipcowka86, Kira91 lubią tę wiadomość

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:

Ja mam ponad 70km do Poznania i tak myślałam o szkole rodzenia ale to trochę daleko i kurcze sama będę jeździć na spotkania jak ten deb... sama nie wiem.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona ja w sobotę miałam 9+7 i lekarz z w klinice zalecił mi odstawienie luteiny 3x1 i zostawienie dupka 3x1, następną wizytę mam 12.11 i mówił że jeśli moja Pani dr będzie chciała odstawić dupka to jak najbardziej jest to bezpieczne, więc ja i wiele wcz sniej od Was schodzę z progesteronu.

Bona lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dupka biorę cały czas, 2x1 tab i chyba do 20stego tyg będę brać. A przecież ciąża naturalna. Dziwnie że tak długo ale skoro moja gin tak uważa to biorę.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:

Podpinam się. Jak popytam wśród znajomych, to dam znać.
    A czy to jest obowiązkowe?

Jutro mam wizytę u gina, to zapytam co i jak, jeśli nie zapomnę...

Kurde, zła jestem. Obojętnie co zjem to rano cukier powyżej 90. Już nie wiem, czy jem za późno, czy co...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 08:44

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ