MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
wichrowe_wzgórza wrote:Tak, bardzo bym chciała, myślałam, że się uda na ten rok, ale niestety dupa
A ja się młodsza nie robię
Wiesz, jak jest... Cóż, będziemy próbować dalej iść w to IUI. Młoda to złote dziecko, naprawdę bezproblemowe, takich mogłabym mieć i 4
Trzymam kciuki za Nifty! Na pewno będzie dobrze, limit złych wieści masz wykorzystany :**
No to trzymam kciuki, żeby jak najszybciej pykło! Mam nadzieję, że i tym razem obędzie się bez IVF. No i cieszę się, że dziecko takie spokojneDzięki za kciuki i dobre słowo. :-*
wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyszatanka wrote:Hej dziewczyny. A ja nie wiem, jak mam podawać wiek ciąży i termin porodu. Z wieku zarodka wynika mi 12t5d (transfer 5-dniowej blastki 26 sierpnia), z terminu OM wychodzi 13t1d, a z USG prenatalnego 13t4d. Może któraś umie doradzić?
A powiedzcie, jak to jest ze szkołą rodzenia? Kiedy trzeba się tym zacząć interesować i jak to się załatwia? Słyszałam, że może przychodzić położna środowiskowa z przychodni na jakiś instruktaż.
U mnie szkoła rodzenia była po 20tc. I załatwiasz jak chcesz. Prywatnie czy na nfz. 😊
A położna, tak przychodzi po porodzie. Chyba z 5 razy. Ale tutaj opinie są podzielone. Ja miałam super babkę. Sporo rzeczy, trików mi podpowiedziala. 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:21
szatanka lubi tę wiadomość
-
A jak to jest z tą położną ? Bo ja nie chce rodzić w swoim mieście... to sie zglasza w przychodni czy jak... jestem totalnie zielona w tematach lekarzy przychodni itp...
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
szatanka wrote:Kurczę, ale to jest już praktycznie tydzień różnicy pomiędzy tym terminem, a tym z USG...
Przy in vitro znamy dokładny dzień zapłodnienia dlatego w tym wypadku to jest najbardziej prawidłowy termin porodu. -
Takmala wrote:A jak to jest z tą położną ? Bo ja nie chce rodzić w swoim mieście... to sie zglasza w przychodni czy jak... jestem totalnie zielona w tematach lekarzy przychodni itp...
Jeżeli nie masz wybranej położnej środowiskowej (położna wybiera się tak samo jak lekarza i pielegniarke) to najczęściej przychodzi położna z przychodni do której zapisane zostanie dziecko.
Do szkoły rodzenia zapisywalam się w 20 tyg, teraz już nie będę chodzić. Warto zwrócić uwagę, że niektóre szpitale dla pierworodek wymagają zaświadczenia o ukończeniu szkoły rodzenia. Jeżeli nie zdecyduje się na szkole rodzenia, wybrana położna powinna przyjść na wizyty patronazowe jeszcze przed porodem (ale z tym ciężko bywa?szatanka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDokładnie położna środowiskowa się wybiera, i często tam gdzie ona pracuje prowadzona jest w ramach nfz szkoła rodzenia. 😊
U mnie położna nie była przed porodem. I szczerze dobrze. Nie czuję żeby była wtedy potrzebna. 😊
Wybierając szkole rodzenia warto zwrócić uwagę na czas trwania, godzinę kiedy się zaczynają zajęcia i opinie. 😊
My mieliśmy zajęcia na 16:30- 2x w tygodniu. Nie zawsze mąż mógł tak wcześnie urywać się z pracyWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:38
szatanka lubi tę wiadomość
-
Bona wrote:Tak bo dziecko różnie rośnie w czasie ciąży. Może przyjść okres kiedy zwolni i się wyrówna spowrotem.
Przy in vitro znamy dokładny dzień zapłodnienia dlatego w tym wypadku to jest najbardziej prawidłowy termin porodu.
Ok, w takim razie proszę Lilly, żeby mi wpisała na 1. stronie termin 15.05.Choć dziwi mnie, że mój lekarz, który przecież doskonale zna termin transferu i wiek zarodka, wpisał mi termin porodu z OM.
Stworka, czyli można się do szkoły zapisać z marszu, czy trzeba jednak sobie coś zarezerwować, czyli np. zacząć się rozglądać już teraz? -
PLPaulina wrote:Dokładnie położna środowiskowa się wybiera, i często tam gdzie ona pracuje prowadzona jest w ramach nfz szkoła rodzenia. 😊
A jak taka szkoła rodzenia wygląda? To są zajęcia grupowe, czy indywidualne z nią? -
nick nieaktualnyszatanka wrote:A jak taka szkoła rodzenia wygląda? To są zajęcia grupowe, czy indywidualne z nią?
A prywatnie to już jak Twoj budżet pozwala. Grupowe są. Ale wiem też o indywidualnych. Moja sąsiadka jest położną i takie spotkania organizuje.
To jest fajne dla zapracowanych.
Ja z zajęć które miałam na nfz dużo tematów bym pominela. Bo były brzydko mówiąc do d**y. A brakowało mi trochę czysto praktycznych, obsługi niemowlaka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:41
-
Moja szkoła rodzenia miała program podzielony na 2 części - najpierw spotykaliśmy się raz w tygodniu na teorii (od pozycji w trakcie porodu, przez informacje o karmieniu piersią czy metodach relaksu, na zajęciach z chusyonoszenia czy spotkaniu ze specjalistą od fotelików kończąc. Od mniej więcej 32 tyg spotykaliśmy się 2 razy w tyg i wtedy doszły też zajęcia praktyczne z obsługi niemowlaka. Chodziłam na NFZ i też od nich miałam położna. Zapisywalam się gdzieś w okolicach teraźniejsze tygodnia
-
szatanka wrote:Ok, w takim razie proszę Lilly, żeby mi wpisała na 1. stronie termin 15.05.
Choć dziwi mnie, że mój lekarz, który przecież doskonale zna termin transferu i wiek zarodka, wpisał mi termin porodu z OM.
Stworka, czyli można się do szkoły zapisać z marszu, czy trzeba jednak sobie coś zarezerwować, czyli np. zacząć się rozglądać już teraz?
Zrobioneszatanka lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Dziewczyny z okolic Poznania - polecacie jakaś konkretna szkole?
Słyszałam dobre opinie o Bambino, Dzieciok czy Mamutek.
Dajcie znaćFrufru lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Byłam u brata na imieninach i wróciłam z kolejnymi prezentami:) tym razem body od bratowej. Kurczę, to się staje powoli takie realne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 22:26
Niki2803, Ajka, szatanka, lipcowka86, Kira91 lubią tę wiadomość
-
lilly. wrote:Dziewczyny z okolic Poznania - polecacie jakaś konkretna szkole?
Dajcie znać -
Bona ja w sobotę miałam 9+7 i lekarz z w klinice zalecił mi odstawienie luteiny 3x1 i zostawienie dupka 3x1, następną wizytę mam 12.11 i mówił że jeśli moja Pani dr będzie chciała odstawić dupka to jak najbardziej jest to bezpieczne, więc ja i wiele wcz sniej od Was schodzę z progesteronu.
Bona lubi tę wiadomość
-
lilly. wrote:Dziewczyny z okolic Poznania - polecacie jakaś konkretna szkole?
Dajcie znać
Podpinam się. Jak popytam wśród znajomych, to dam znać.
A czy to jest obowiązkowe?
Jutro mam wizytę u gina, to zapytam co i jak, jeśli nie zapomnę...
Kurde, zła jestem. Obojętnie co zjem to rano cukier powyżej 90. Już nie wiem, czy jem za późno, czy co...Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 08:44