X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wichrowe_wzgórza wrote:
    Tak, bardzo bym chciała, myślałam, że się uda na ten rok, ale niestety dupa ;) A ja się młodsza nie robię ;) Wiesz, jak jest... Cóż, będziemy próbować dalej iść w to IUI. Młoda to złote dziecko, naprawdę bezproblemowe, takich mogłabym mieć i 4 :D
    Trzymam kciuki za Nifty! Na pewno będzie dobrze, limit złych wieści masz wykorzystany :**

No to trzymam kciuki, żeby jak najszybciej pykło! Mam nadzieję, że i tym razem obędzie się bez IVF. No i cieszę się, że dziecko takie spokojne :) Dzięki za kciuki i dobre słowo. :-*

wichrowe_wzgórza lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Bona Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka termin wyliczony z transferu przy in vitro się liczy.

szatanka lubi tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Szatanka termin wyliczony z transferu przy in vitro się liczy.

Kurczę, ale to jest już praktycznie tydzień różnicy pomiędzy tym terminem, a tym z USG...

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Hej dziewczyny. A ja nie wiem, jak mam podawać wiek ciąży i termin porodu. Z wieku zarodka wynika mi 12t5d (transfer 5-dniowej blastki 26 sierpnia), z terminu OM wychodzi 13t1d, a z USG prenatalnego 13t4d. Może któraś umie doradzić?

A powiedzcie, jak to jest ze szkołą rodzenia? Kiedy trzeba się tym zacząć interesować i jak to się załatwia? Słyszałam, że może przychodzić położna środowiskowa z przychodni na jakiś instruktaż.
    Termin transferu. 😊 Praktycznie każde usg, każdy pomiar będzie wskazywał inny wiek ciąży. Główka tyle, długość uda tyle, obwód brzucha tyle. To normalne.

U mnie szkoła rodzenia była po 20tc. I załatwiasz jak chcesz. Prywatnie czy na nfz. 😊

A położna, tak przychodzi po porodzie. Chyba z 5 razy. Ale tutaj opinie są podzielone. Ja miałam super babkę. Sporo rzeczy, trików mi podpowiedziala. 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:21

• Takmala Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to jest z tą położną ? Bo ja nie chce rodzić w swoim mieście... to sie zglasza w przychodni czy jak... jestem totalnie zielona w tematach lekarzy przychodni itp...

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Bona Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Kurczę, ale to jest już praktycznie tydzień różnicy pomiędzy tym terminem, a tym z USG...
    Tak bo dziecko różnie rośnie w czasie ciąży. Może przyjść okres kiedy zwolni i się wyrówna spowrotem.

Przy in vitro znamy dokładny dzień zapłodnienia dlatego w tym wypadku to jest najbardziej prawidłowy termin porodu.

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Stworka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    A jak to jest z tą położną ? Bo ja nie chce rodzić w swoim mieście... to sie zglasza w przychodni czy jak... jestem totalnie zielona w tematach lekarzy przychodni itp...

Jeżeli nie masz wybranej położnej środowiskowej (położna wybiera się tak samo jak lekarza i pielegniarke) to najczęściej przychodzi położna z przychodni do której zapisane zostanie dziecko.

Do szkoły rodzenia zapisywalam się w 20 tyg, teraz już nie będę chodzić. Warto zwrócić uwagę, że niektóre szpitale dla pierworodek wymagają zaświadczenia o ukończeniu szkoły rodzenia. Jeżeli nie zdecyduje się na szkole rodzenia, wybrana położna powinna przyjść na wizyty patronazowe jeszcze przed porodem (ale z tym ciężko bywa?

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie położna środowiskowa się wybiera, i często tam gdzie ona pracuje prowadzona jest w ramach nfz szkoła rodzenia. 😊

U mnie położna nie była przed porodem. I szczerze dobrze. Nie czuję żeby była wtedy potrzebna. 😊

Wybierając szkole rodzenia warto zwrócić uwagę na czas trwania, godzinę kiedy się zaczynają zajęcia i opinie. 😊

My mieliśmy zajęcia na 16:30- 2x w tygodniu. Nie zawsze mąż mógł tak wcześnie urywać się z pracy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:38

• szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    Tak bo dziecko różnie rośnie w czasie ciąży. Może przyjść okres kiedy zwolni i się wyrówna spowrotem.

Przy in vitro znamy dokładny dzień zapłodnienia dlatego w tym wypadku to jest najbardziej prawidłowy termin porodu.

Ok, w takim razie proszę Lilly, żeby mi wpisała na 1. stronie termin 15.05. :) Choć dziwi mnie, że mój lekarz, który przecież doskonale zna termin transferu i wiek zarodka, wpisał mi termin porodu z OM.

Stworka, czyli można się do szkoły zapisać z marszu, czy trzeba jednak sobie coś zarezerwować, czyli np. zacząć się rozglądać już teraz?

klz9bd3m9oljt4xc.png

• szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dokładnie położna środowiskowa się wybiera, i często tam gdzie ona pracuje prowadzona jest w ramach nfz szkoła rodzenia. 😊

A jak taka szkoła rodzenia wygląda? To są zajęcia grupowe, czy indywidualne z nią?

klz9bd3m9oljt4xc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    A jak taka szkoła rodzenia wygląda? To są zajęcia grupowe, czy indywidualne z nią?
    Na nfz - grupowe. W sali konferencyjnej i sali do ćwiczeń z fizjoterapeuta.

A prywatnie to już jak Twoj budżet pozwala. Grupowe są. Ale wiem też o indywidualnych. Moja sąsiadka jest położną i takie spotkania organizuje.
    To jest fajne dla zapracowanych.

Ja z zajęć które miałam na nfz dużo tematów bym pominela. Bo były brzydko mówiąc do d**y. A brakowało mi trochę czysto praktycznych, obsługi niemowlaka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 21:41

• Stworka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szkoła rodzenia miała program podzielony na 2 części - najpierw spotykaliśmy się raz w tygodniu na teorii (od pozycji w trakcie porodu, przez informacje o karmieniu piersią czy metodach relaksu, na zajęciach z chusyonoszenia czy spotkaniu ze specjalistą od fotelików kończąc. Od mniej więcej 32 tyg spotykaliśmy się 2 razy w tyg i wtedy doszły też zajęcia praktyczne z obsługi niemowlaka. Chodziłam na NFZ i też od nich miałam położna. Zapisywalam się gdzieś w okolicach teraźniejsze tygodnia

34bff60665.png

23.05.2017 - synek 💙
    04.2019 - aniołek
    1.09.2019 - kolejne 2 kreseczki i bijące 💙 - drugi synek
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ok, w takim razie proszę Lilly, żeby mi wpisała na 1. stronie termin 15.05. :) Choć dziwi mnie, że mój lekarz, który przecież doskonale zna termin transferu i wiek zarodka, wpisał mi termin porodu z OM.

Stworka, czyli można się do szkoły zapisać z marszu, czy trzeba jednak sobie coś zarezerwować, czyli np. zacząć się rozglądać już teraz?

Zrobione :)

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Zrobione :)

Dzięki. No i dzięki Ci za tę całą robotę :*

lilly. lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

• lilly. Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z okolic Poznania - polecacie jakaś konkretna szkole?
    Słyszałam dobre opinie o Bambino, Dzieciok czy Mamutek.

Dajcie znać :)

Frufru lubi tę wiadomość

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u brata na imieninach i wróciłam z kolejnymi prezentami:) tym razem body od bratowej. Kurczę, to się staje powoli takie realne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 22:26

Niki2803, Ajka, szatanka, lipcowka86, Kira91 lubią tę wiadomość

• Niki2803 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2019, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:

Ja mam ponad 70km do Poznania i tak myślałam o szkole rodzenia ale to trochę daleko i kurcze sama będę jeździć na spotkania jak ten deb... sama nie wiem.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona ja w sobotę miałam 9+7 i lekarz z w klinice zalecił mi odstawienie luteiny 3x1 i zostawienie dupka 3x1, następną wizytę mam 12.11 i mówił że jeśli moja Pani dr będzie chciała odstawić dupka to jak najbardziej jest to bezpieczne, więc ja i wiele wcz sniej od Was schodzę z progesteronu.

Bona lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Niki2803 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dupka biorę cały czas, 2x1 tab i chyba do 20stego tyg będę brać. A przecież ciąża naturalna. Dziwnie że tak długo ale skoro moja gin tak uważa to biorę.

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:

Podpinam się. Jak popytam wśród znajomych, to dam znać.
    A czy to jest obowiązkowe?

Jutro mam wizytę u gina, to zapytam co i jak, jeśli nie zapomnę...

Kurde, zła jestem. Obojętnie co zjem to rano cukier powyżej 90. Już nie wiem, czy jem za późno, czy co...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2019, 08:44

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
‹‹ 270 271 272 273 274 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ