MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Podczas pobrania krwi czyli w piątek miałam 11+3 Tak na 90% Bo dawno nie byłam u mojej gin.. Bo wyjechała i wraca właśnie za tydzien, moze na prenatalne w poniedziałek bedzie, A w międzyczasie byłam gdzieś indziej i podali mi inny wiek. 😁🙈
Wynik mam:
Wolna jednostka b-hcg 12,10 IU/L
Papp-a 2154,00 mIU/L
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 20:51
🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Olciak wrote:Podczas pobrania krwi czyli w piątek miałam 11+3 Tak na 90% Bo dawno nie byłam u mojej gin.. Bo wyjechała i wraca właśnie za tydzien, moze na prenatalne w poniedziałek bedzie, A w międzyczasie byłam gdzieś indziej i podali mi inny wiek. 😁🙈
Wynik mam:
Wolna jednostka b-hcg 12,10 IU/L
Papp-a 2154,00 mIU/L
Cos mi sie z tą pappa nie podoba może inne jednostki, bo umnie Pappa byłA 4,74 A NIEw tysiacach - hmmm
bo beta się zgadza... mniej wiecej - generalnie dobrze jest jak w miare niska beta, a wysoka pappa , ale to po przeliczeniu na mom - obawiam sie ze bedziesz musiała jednak na lekarza poczekać - bo mi sie te tysiace nie zgadzaja i nawet orientacyjnie nie zgadne
ale jakby co to jest cos takiego:
https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 21:08
Olciak lubi tę wiadomość
2020
2023 -
Olciak wrote:Hej dziewczyny
Tutaj odezwalam się tylko raz. Termin mam na 28 maja.
Mam pytanie bo już większość z Was jest po prenatalnych. Ile czekalyscie na wyniki pappa?
Olciak dodać Cię?Olciak lubi tę wiadomość
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Endi1990 wrote:niestety pewnym ryzykom nie da się zapobiec a nawet ich wykryć czy wyeliminować, ja mam brata z cięzkim porażeniem mózgowym. Całą ciąże było wszystko wspaniale, a zawinił lekarz przy porodzie... sa sytuacje w życiu, których nie przekroczymy. Twój wynik MIMI jest dobry i tego należy się trzymać, na pewno będzie zdrowy dzidziuś
Endi tak mi przykro!a co się stało?
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
A ja dzisiaj dostałam wynik ryzyk z pappa i wszystkim bede polecala zrobienie tego badania, nawet jeśli usg wyjdzie bardzo dobrze. Ryzyka trisomii sa niskie ale mam wysoki ryzyko rzucawki i ograniczenia wzrostu płodu po 34 tygodniu. Lekarz od razu zapisal mi acard 150 mg.Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
-
Dziewczyny, piękne dzidzie!
A powiedzcie, czy ciąża jakoś wpływa na puls! Bo mam od wczoraj około 80, co jak na mnie jest kosmicznym wynikiem, bo zazwyczaj mam spoczynkowy 60-65. Naczytalam się w weekend o stanie przedrzucawkowym i mam schizę. A chciałam tylko sprawdzić, dlaczego czuję czasami takie jakby rozpieranie w pochwie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 21:25
-
Ajka wrote:Cos mi sie z tą pappa nie podoba może inne jednostki, bo umnie Pappa byłA 4,74 A NIEw tysiacach - hmmm
bo beta się zgadza... mniej wiecej - generalnie dobrze jest jak w miare niska beta, a wysoka pappa , ale to po przeliczeniu na mom - obawiam sie ze bedziesz musiała jednak na lekarza poczekać - bo mi sie te tysiace nie zgadzaja i nawet orientacyjnie nie zgadne
ale jakby co to jest cos takiego:
https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies
Jakbym przeliczyła na ta jednostkę IU/L to beta zostaje 12,10
a pappa 2,154 .
Chyba faktycznie muszę poczekać bo nie ma nigdzie przelicznika na mom.
Za link dziękuję ale nie mam danych dzidziusia więc w sumie nie policz tego.🎈Ciąża donoszona🤰🏻
Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
-
Drzemka wrote:A ja dzisiaj dostałam wynik ryzyk z pappa i wszystkim bede polecala zrobienie tego badania, nawet jeśli usg wyjdzie bardzo dobrze. Ryzyka trisomii sa niskie ale mam wysoki ryzyko rzucawki i ograniczenia wzrostu płodu po 34 tygodniu. Lekarz od razu zapisal mi acard 150 mg.
O, a skąd to wiadomo, że jest wysokie ryzyko rzucawki? Myślałam, że to jest powiązane z ciśnieniem tylko. No i przykro mi, że dostałaś takie wieści, miejmy nadzieję, że acard pomoże. -
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2020, 15:05
szatanka lubi tę wiadomość
-
Drzemka wrote:A ja dzisiaj dostałam wynik ryzyk z pappa i wszystkim bede polecala zrobienie tego badania, nawet jeśli usg wyjdzie bardzo dobrze. Ryzyka trisomii sa niskie ale mam wysoki ryzyko rzucawki i ograniczenia wzrostu płodu po 34 tygodniu. Lekarz od razu zapisal mi acard 150 mg.
A to tez jest gdzieś zapisane w wyniku? U mnie lekarz nic nawet o tym nie mówił.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
szatanka wrote:Dziewczyny, piękne dzidzie!
A powiedzcie, czy ciąża jakoś wpływa na puls! Bo mam od wczoraj około 80, co jak na mnie jest kosmicznym wynikiem, bo zazwyczaj mam spoczynkowy 60-65. Naczytalam się w weekend o stanie przedrzucawkowym i mam schizę. A chciałam tylko sprawdzić, dlaczego czuję czasami takie jakby rozpieranie w pochwie...
Rozpieranie to rzecz normalna, macica się powiększa, więzadła rozciągają. U mnie puls w ciąży to średnio 90-95. Ale rozumiem Cię, bo jak się okazało, że mój dzidziuś jest o 8 dni młodszy niż ciąża to też się naczytałam już o hipotrofii płodu...Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 21:35
-
Olciak wrote:Jakbym przeliczyła na ta jednostkę IU/L to beta zostaje 12,10
a pappa 2,154 .
Za link dziękuję ale nie mam danych dzidziusia więc w sumie nie policz tego.
Mi na oko ta Pappa wydaje się z kolei ok a beta trochę niskie ale to faktycznie lekarz musi wklepać wiec nic się nie martw, pewnie jest w porządku3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Wlasnie moj gin tez wspomniał o tym ryzyku rzucawki ze moze pokazać pappa dlatego powiedział żebym zrobila mimo ze bede robic nifty jesli dobrze pamiętam mówił że niska beta chyba o tym moze mówić ale mogę sie mylic...
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
szatanka wrote:Dziewczyny, piękne dzidzie!
A powiedzcie, czy ciąża jakoś wpływa na puls! Bo mam od wczoraj około 80, co jak na mnie jest kosmicznym wynikiem, bo zazwyczaj mam spoczynkowy 60-65. Naczytalam się w weekend o stanie przedrzucawkowym i mam schizę. A chciałam tylko sprawdzić, dlaczego czuję czasami takie jakby rozpieranie w pochwie...
Mysle ze puls bedzie wiekszy,bo musisz "zasilac" tez plod.
Ja mam nawet pod 102...szatanka lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
lilly. wrote:Dziewczyny a nosicie już spodnie ciążowe?
Już od kilku tygodni. Mam wrażenie, że - zwłaszcza w ostatnim tygodniu - tak mi brzuch wywaliło, że w nic się już prawie nie mieszczę. Mimo, że na wadze prawie nie przybrałam i wciąż mam -1,5 kg w stosunku do stanu sprzed ciąży.
lilly. lubi tę wiadomość
-
Tak, na wyniku była tez informacja o ryzyku rzucawki i zatrzymania wzrostu płodu po 34 tygodniu. Natomiast lekarz wyjaśnił mi, ze acard zmniejsza to ryzyko aż o 80% i mam się tym nie martwic. Nie dopytalalm na jakiej podstawie jest wyliczone to ryzyko, ale faktycznie wolna beta powiedział ze trochę niska, wiec może faktycznie z tym to jest związane.
Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020 -
Olciak wrote:Jakbym przeliczyła na ta jednostkę IU/L to beta zostaje 12,10
a pappa 2,154 .
Za link dziękuję ale nie mam danych dzidziusia więc w sumie nie policz tego.
Jakby tak przyjąć to na oko nic niepokojacego nie widać w tych badaniach
u mnie w 11+6 beta była 54 - co stanowiło 1,8 mom (beta spada im poxniej badanie)
pappa 4,75 - co stanowiło 2,4 mom (pappa rosnie im poźniej badanie)
W przypadku zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.
W przypadku zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.
W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.2020
2023 -
Drzemka wrote:Tak, na wyniku była tez informacja o ryzyku rzucawki i zatrzymania wzrostu płodu po 34 tygodniu. Natomiast lekarz wyjaśnił mi, ze acard zmniejsza to ryzyko aż o 80% i mam się tym nie martwic. Nie dopytalalm na jakiej podstawie jest wyliczone to ryzyko, ale faktycznie wolna beta powiedział ze trochę niska, wiec może faktycznie z tym to jest związane.
niska pappa2020
2023