X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    moim zadniem to nadal bardzo niskie ryzyko, tylko jedna z ponad 400 kobiet o takich wynikach jak Twoje urodzi chore dziecko. To pewnie okolo 0,2%... a Nifty jednak drogie jest.... Taki wynik przy moim panikarskim zacieciu zaliczalam jeszcze tych z cyklu nie martwimy się... Synek mojego szefa np miał po pappie 1:27... i jest zdrowy

Mam tez nistety kolezanke z synkiem z zespolem downa i idealnym usg... wlasnie wczoraj z nia spotkalam i opowaidala - Pappy nie robiła, ale usg wszystkie idealne...
    To jest trochę taka loteria. O dobrych wynikach Pappy i chorym dziecku też już słyszałam. A tak naprawdę przy ryzyku 1:1000 też można być tą pechową. Nie mozna sie dać zwariować. U mnie tylko białko było poniżej normy, beta w normie. Lekarz tylko mnie ostrzegł że przy niskim białku czasem występują komplikacje w ciąży typu np. niska masa urodzenia, problemy z łożyskiem. I co do łożyska mam pytanie do Was. Jak mialyście opisane łożysko w badaniach prenatalnych? U mnie pisze że nisko ułożone. Mój gin też cały czas mówi że nisko. Z tego względu zabronił nam współżycia, aby nie doszło do okdlejenia, choć zaznaczal że ciąża zagrożona nie jest , łożysko pewnie się podniesie ale lepiej dmuchać na zimne.

• Drzemka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Dziewczyny a nosicie już spodnie ciążowe?
    Ja zakupiłam w sobotę w hm i jestem z nich bardzo zadowolona😊 w koncu żadne guziki mi się nie wbijają w brzuch😏

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Niki2803 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Dziewczyny a nosicie już spodnie ciążowe?
    Ja noszę bo zwykłe spodnie mnie cisną, w ciążowych super się czuje.
    A ja wyników pappy jeszcze nie mam i szlak mnie trafia, w czwartek minęły 2tyg. Wizytę u mojej gin mam dopiero 22go 😔

iv09sg18eb4gszsc.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zawsze miałam mega niskie tetno, ale aktualnie bywa całkiem wysokie zwlaszcza jak cos robie

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki2803 wrote:
    Ja noszę bo zwykłe spodnie mnie cisną, w ciążowych super się czuje.
    A ja wyników pappy jeszcze nie mam i szlak mnie trafia, w czwartek minęły 2tyg. Wizytę u mojej gin mam dopiero 22go 😔

ja na nfz miałam po 3 dniach roboczych... losie

Niki2803 lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    To jest trochę taka loteria. O dobrych wynikach Pappy i chorym dziecku też już słyszałam. A tak naprawdę przy ryzyku 1:1000 też można być tą pechową. Nie mozna sie dać zwariować. U mnie tylko białko było poniżej normy, beta w normie. Lekarz tylko mnie ostrzegł że przy niskim białku czasem występują komplikacje w ciąży typu np. niska masa urodzenia, problemy z łożyskiem. I co do łożyska mam pytanie do Was. Jak mialyście opisane łożysko w badaniach prenatalnych? U mnie pisze że nisko ułożone. Mój gin też cały czas mówi że nisko. Z tego względu zabronił nam współżycia, aby nie doszło do okdlejenia, choć zaznaczal że ciąża zagrożona nie jest , łożysko pewnie się podniesie ale lepiej dmuchać na zimne.

tez mam nisko i nikt mi niczego nie zabraniał... to się nie diagnozuje tak wczesnie...a jak nie ma plamien i krwawien to mozna brykac... ps ta moja kolezanka nie robila pappy - tylko usg

• MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    niestety pewnym ryzykom nie da się zapobiec a nawet ich wykryć czy wyeliminować, ja mam brata z cięzkim porażeniem mózgowym. Całą ciąże było wszystko wspaniale, a zawinił lekarz przy porodzie... sa sytuacje w życiu, których nie przekroczymy. Twój wynik MIMI jest dobry i tego należy się trzymać, na pewno będzie zdrowy dzidziuś :)
    To przykre, że kobieta całą ciążę dba, może urodzić zdrowe dziecko a przez błąd ludzki dzieciątko rodzi się chore. Teraz jak jestem w ciąży i słucham historii jak ta Twojego brata jeszcze bardziej mnie to frustruje...

• MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Dziewczyny, piękne dzidzie!

A powiedzcie, czy ciąża jakoś wpływa na puls! Bo mam od wczoraj około 80, co jak na mnie jest kosmicznym wynikiem, bo zazwyczaj mam spoczynkowy 60-65. Naczytalam się w weekend o stanie przedrzucawkowym i mam schizę. A chciałam tylko sprawdzić, dlaczego czuję czasami takie jakby rozpieranie w pochwie...
    Ja mam podobnie 😊 też mniej więcej taki wzrost a nawet wyższy odkąd jestem w ciąży. Lekarz mnie ostrzegał że tak może być i żeby się nie stresować.

szatanka lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zaglądam do Was, bo przy mojej krótkiej jak zawsze szyjcie pewnie do czerwca nie donoszę ;p Widzę, że badania genetyczne w pełni. Ja mam USG za 2 tygodnie, a dziś pobrałam krew na NIFTY, nauczona przykrym doświadczeniem testu Papp-a nie robię. Chociaż lekarz mnie ostatnio nie pocieszył, że jego pacjenta miała idealny wynik USG i NIFTY a dziecko z ZD :( Nie ma reguły. Dobrze, że chociaż przy błędzie odszkodowanie wypłacają. Z resztą to "tylko" badania genetyczne, a ile jest chorób których te badania nie wykryją....lepiej o tym nie myśleć, bo by nikt dzieci nie miał.

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• szatanka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie. To znaczy, że mój mąż naprawdę współodczuwa ze mną ciążę, bo on od wczoraj ma z kolei puls w okolicy 100. :D

A tak naprawdę to będziemy go monitorować, czy to wynik jego aktualnej infekcji, czy się utrzyma. A przy okazji ja też sobie sprawdziłam i mnie wynik lekko zmartwił.

Ja też mam spodni z hm, są bardzo wygodne, ale szczerze mówiąc denerwuje mnie ten pas pod same cycki. :P

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Ja zakupiłam w sobotę w hm i jestem z nich bardzo zadowolona😊 w koncu żadne guziki mi się nie wbijają w brzuch😏
    Ja póki co, noszę dżinsy na gumkę od włosów 😀 na ciążowe jeszcze u mnie trochę za wcześnie. Ale macie fajnie że już macie takie duże brzuszki 😊 mój na razie wygląda jakbym się dużo fasoli najadła 😂😂

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lozysko na przedniej scianie nisko - podobno po 30tyg sie podnosi...ale moze byc tez przodujace i lezenie plackiem...

Od pon w lidlu ciuchy ciazowe i ubranka dla dzieci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 22:11

MIMI, Endi1990, Niki2803, Jeffcia, szatanka lubią tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    tez mam nisko i nikt mi niczego nie zabraniał... to się nie diagnozuje tak wczesnie...a jak nie ma plamien i krwawien to mozna brykac... ps ta moja kolezanka nie robila pappy - tylko usg
    Ehh co lekarz to inna teoria. Choć z tym że nie wolno jak ciąża nie jest zagrożona to pierwszy raz się spotkałam. Ten mój chyba bardzo nadwrażliwy jest.

• MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Hej, zaglądam do Was, bo przy mojej krótkiej jak zawsze szyjcie pewnie do czerwca nie donoszę ;p Widzę, że badania genetyczne w pełni. Ja mam USG za 2 tygodnie, a dziś pobrałam krew na NIFTY, nauczona przykrym doświadczeniem testu Papp-a nie robię. Chociaż lekarz mnie ostatnio nie pocieszył, że jego pacjenta miała idealny wynik USG i NIFTY a dziecko z ZD :( Nie ma reguły. Dobrze, że chociaż przy błędzie odszkodowanie wypłacają. Z resztą to "tylko" badania genetyczne, a ile jest chorób których te badania nie wykryją....lepiej o tym nie myśleć, bo by nikt dzieci nie miał.
    Z tego co udało mi się gdzieś wyczytać to Nifty wykrywa np. Chromosom 21 ale nie wykrywa tzw. mozaiki, ale dokładnie się w temacie nie rozeznałam więc nie chcę się wymądrzać. Ale jest tak jak mówisz, wszystkich chorób nie przewidzimy.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wolne płodowe dna jest z łozyska, a nie bezposrednio od dziecka - a przy mozaicyzmie zdarza sie że dziecko nie ok, a łozysko ok... albo odwrotnie - łozysko nie ok a dziecko i tak ok - chyba ta druga opcja częstsza (wynik fałszywie pozytywny)... ale to mega mega rzadkie... przed zrobieniem nifty się naczytalam się w tym temacie

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Z tego co udało mi się gdzieś wyczytać to Nifty wykrywa np. Chromosom 21 ale nie wykrywa tzw. mozaiki, ale dokładnie się w temacie nie rozeznałam więc nie chcę się wymądrzać. Ale jest tak jak mówisz, wszystkich chorób nie przewidzimy.

Tak, dokładnie jak łożysko jest zdrowe a dziecko chore to lipa, to się rzadko zdarza, ale jednak te 0,1% sobie zostawili na błąd, można mieć pecha. Ja po Pappie w poprzedniej ciąży miałam ryzyko ZD 1:700 w związku z tym, że mi mocno się podniosło w porównaniu do USG lekarz zalecił amniopunkcje, nie zrobiłam, bałam się stracić ciążę bo ryzyko poronienia przy tym badaniu było chyba ok 1:300, to stwierdziłam, że nie ryzykuje. Żałuję tylko, że nie zrobiłam w tedy NIFTY (cóż też nie miałam kasy), bo miałam stres do końca ciąży mimo, że nawet na wyniku jest napisane, że to jest wynik prawidłowy, bo powyżej 1:300. Dziecko urodziłam zdrowe :)

MIMI lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka a my się chyba znamy z wątku o NIFTY i innych problemach z badaniami genetycznymi i nasieniem z poprzedniej mojej ciąży tak coś kojarzę :) 2016/2017 rok.

• Takmala Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tutaj wazne jest czy łożysko jest przodujace czy tylko na przedniej ściance a dokładnie mozna zbadac to w okolicach 20tc. Ja mam tez na przedniej ściance i nic nie mówił gin ze to źle. Współżyc nie mozna jak jest przodujace czyli nisko i zasłania ujście macicy bo moze doprowadzic to do krwawien pewnie dlatego lekarz woli dmuchać na zimne i nie zaleca współżycia ale co istotne tu nie chodzi podobno tylko o współżycie Ale również orgazm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 22:31

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam na przedniej i nisko do obserwacji, przodujace łożysko można stwierdzić dopiero po 20 tygodniu i wtedy wdrożyć odpowiednie postępowanie. do 20 tygodnia jest duże prawdopodobieństwo że się podniesie wraz ze wzrostem macicy

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wysmarowałyście dziewczyny na temat tych chorób 🙈 Wierzę, że wszystkie urodzimy zdrowe dzieci!!! Co do łożyska ja mam tylko napisane bez cech oddzielania, nic więcej...

MIMI lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ