Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    moim zadniem to nadal bardzo niskie ryzyko, tylko jedna z ponad 400 kobiet o takich wynikach jak Twoje urodzi chore dziecko. To pewnie okolo 0,2%... a Nifty jednak drogie jest.... Taki wynik przy moim panikarskim zacieciu zaliczalam jeszcze tych z cyklu nie martwimy się... Synek mojego szefa np miał po pappie 1:27... i jest zdrowy

Mam tez nistety kolezanke z synkiem z zespolem downa i idealnym usg... wlasnie wczoraj z nia spotkalam i opowaidala - Pappy nie robiła, ale usg wszystkie idealne...
    To jest trochę taka loteria. O dobrych wynikach Pappy i chorym dziecku też już słyszałam. A tak naprawdę przy ryzyku 1:1000 też można być tą pechową. Nie mozna sie dać zwariować. U mnie tylko białko było poniżej normy, beta w normie. Lekarz tylko mnie ostrzegł że przy niskim białku czasem występują komplikacje w ciąży typu np. niska masa urodzenia, problemy z łożyskiem. I co do łożyska mam pytanie do Was. Jak mialyście opisane łożysko w badaniach prenatalnych? U mnie pisze że nisko ułożone. Mój gin też cały czas mówi że nisko. Z tego względu zabronił nam współżycia, aby nie doszło do okdlejenia, choć zaznaczal że ciąża zagrożona nie jest , łożysko pewnie się podniesie ale lepiej dmuchać na zimne.

• Drzemka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Dziewczyny a nosicie już spodnie ciążowe?
    Ja zakupiłam w sobotę w hm i jestem z nich bardzo zadowolona😊 w koncu żadne guziki mi się nie wbijają w brzuch😏

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Niki2803 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Dziewczyny a nosicie już spodnie ciążowe?
    Ja noszę bo zwykłe spodnie mnie cisną, w ciążowych super się czuje.
    A ja wyników pappy jeszcze nie mam i szlak mnie trafia, w czwartek minęły 2tyg. Wizytę u mojej gin mam dopiero 22go 😔

🌷Niedoczynność tarczycy.
    🌷2018r.-2019r. dwie procedury in vitro, dwa krwiotransfery😔
    🌷2019r. ciąża naturalna
    🌷👧🏼 Judyta 26.04.2020r.
    Obecnie 35lat, ciąża naturalna ❤️
    preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zawsze miałam mega niskie tetno, ale aktualnie bywa całkiem wysokie zwlaszcza jak cos robie

2014... and so it begins...

👧 potworniaki jajników
    🧑 OAT, żpn, przeciwciała przeciwplemnikowe

IVF×10 (poor responder, 8 na cyklach naturalnych) + 1xIVF KD
    2017 💔 córeczka 10 tydzień - wada genetyczna triploidia

2019 rozpoczecie procedury w OA

2020 ❤️ naturalny cud córeczka
    2023 ❤️ naturalny cud córeczka
    2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niki2803 wrote:
    Ja noszę bo zwykłe spodnie mnie cisną, w ciążowych super się czuje.
    A ja wyników pappy jeszcze nie mam i szlak mnie trafia, w czwartek minęły 2tyg. Wizytę u mojej gin mam dopiero 22go 😔

ja na nfz miałam po 3 dniach roboczych... losie

Niki2803 lubi tę wiadomość

👧 potworniaki jajników

2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    To jest trochę taka loteria. O dobrych wynikach Pappy i chorym dziecku też już słyszałam. A tak naprawdę przy ryzyku 1:1000 też można być tą pechową. Nie mozna sie dać zwariować. U mnie tylko białko było poniżej normy, beta w normie. Lekarz tylko mnie ostrzegł że przy niskim białku czasem występują komplikacje w ciąży typu np. niska masa urodzenia, problemy z łożyskiem. I co do łożyska mam pytanie do Was. Jak mialyście opisane łożysko w badaniach prenatalnych? U mnie pisze że nisko ułożone. Mój gin też cały czas mówi że nisko. Z tego względu zabronił nam współżycia, aby nie doszło do okdlejenia, choć zaznaczal że ciąża zagrożona nie jest , łożysko pewnie się podniesie ale lepiej dmuchać na zimne.

tez mam nisko i nikt mi niczego nie zabraniał... to się nie diagnozuje tak wczesnie...a jak nie ma plamien i krwawien to mozna brykac... ps ta moja kolezanka nie robila pappy - tylko usg

👧 potworniaki jajników

2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    niestety pewnym ryzykom nie da się zapobiec a nawet ich wykryć czy wyeliminować, ja mam brata z cięzkim porażeniem mózgowym. Całą ciąże było wszystko wspaniale, a zawinił lekarz przy porodzie... sa sytuacje w życiu, których nie przekroczymy. Twój wynik MIMI jest dobry i tego należy się trzymać, na pewno będzie zdrowy dzidziuś :)
    To przykre, że kobieta całą ciążę dba, może urodzić zdrowe dziecko a przez błąd ludzki dzieciątko rodzi się chore. Teraz jak jestem w ciąży i słucham historii jak ta Twojego brata jeszcze bardziej mnie to frustruje...

• MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Dziewczyny, piękne dzidzie!

A powiedzcie, czy ciąża jakoś wpływa na puls! Bo mam od wczoraj około 80, co jak na mnie jest kosmicznym wynikiem, bo zazwyczaj mam spoczynkowy 60-65. Naczytalam się w weekend o stanie przedrzucawkowym i mam schizę. A chciałam tylko sprawdzić, dlaczego czuję czasami takie jakby rozpieranie w pochwie...
    Ja mam podobnie 😊 też mniej więcej taki wzrost a nawet wyższy odkąd jestem w ciąży. Lekarz mnie ostrzegał że tak może być i żeby się nie stresować.

szatanka lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, zaglądam do Was, bo przy mojej krótkiej jak zawsze szyjcie pewnie do czerwca nie donoszę ;p Widzę, że badania genetyczne w pełni. Ja mam USG za 2 tygodnie, a dziś pobrałam krew na NIFTY, nauczona przykrym doświadczeniem testu Papp-a nie robię. Chociaż lekarz mnie ostatnio nie pocieszył, że jego pacjenta miała idealny wynik USG i NIFTY a dziecko z ZD :( Nie ma reguły. Dobrze, że chociaż przy błędzie odszkodowanie wypłacają. Z resztą to "tylko" badania genetyczne, a ile jest chorób których te badania nie wykryją....lepiej o tym nie myśleć, bo by nikt dzieci nie miał.

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• szatanka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za pocieszenie. To znaczy, że mój mąż naprawdę współodczuwa ze mną ciążę, bo on od wczoraj ma z kolei puls w okolicy 100. :D

A tak naprawdę to będziemy go monitorować, czy to wynik jego aktualnej infekcji, czy się utrzyma. A przy okazji ja też sobie sprawdziłam i mnie wynik lekko zmartwił.

Ja też mam spodni z hm, są bardzo wygodne, ale szczerze mówiąc denerwuje mnie ten pas pod same cycki. :P

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drzemka wrote:
    Ja zakupiłam w sobotę w hm i jestem z nich bardzo zadowolona😊 w koncu żadne guziki mi się nie wbijają w brzuch😏
    Ja póki co, noszę dżinsy na gumkę od włosów 😀 na ciążowe jeszcze u mnie trochę za wcześnie. Ale macie fajnie że już macie takie duże brzuszki 😊 mój na razie wygląda jakbym się dużo fasoli najadła 😂😂

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lozysko na przedniej scianie nisko - podobno po 30tyg sie podnosi...ale moze byc tez przodujace i lezenie plackiem...

Od pon w lidlu ciuchy ciazowe i ubranka dla dzieci

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 22:11

MIMI, Endi1990, Niki2803, Jeffcia, szatanka lubią tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    tez mam nisko i nikt mi niczego nie zabraniał... to się nie diagnozuje tak wczesnie...a jak nie ma plamien i krwawien to mozna brykac... ps ta moja kolezanka nie robila pappy - tylko usg
    Ehh co lekarz to inna teoria. Choć z tym że nie wolno jak ciąża nie jest zagrożona to pierwszy raz się spotkałam. Ten mój chyba bardzo nadwrażliwy jest.

• MIMI Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zieziulka wrote:
    Hej, zaglądam do Was, bo przy mojej krótkiej jak zawsze szyjcie pewnie do czerwca nie donoszę ;p Widzę, że badania genetyczne w pełni. Ja mam USG za 2 tygodnie, a dziś pobrałam krew na NIFTY, nauczona przykrym doświadczeniem testu Papp-a nie robię. Chociaż lekarz mnie ostatnio nie pocieszył, że jego pacjenta miała idealny wynik USG i NIFTY a dziecko z ZD :( Nie ma reguły. Dobrze, że chociaż przy błędzie odszkodowanie wypłacają. Z resztą to "tylko" badania genetyczne, a ile jest chorób których te badania nie wykryją....lepiej o tym nie myśleć, bo by nikt dzieci nie miał.
    Z tego co udało mi się gdzieś wyczytać to Nifty wykrywa np. Chromosom 21 ale nie wykrywa tzw. mozaiki, ale dokładnie się w temacie nie rozeznałam więc nie chcę się wymądrzać. Ale jest tak jak mówisz, wszystkich chorób nie przewidzimy.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wolne płodowe dna jest z łozyska, a nie bezposrednio od dziecka - a przy mozaicyzmie zdarza sie że dziecko nie ok, a łozysko ok... albo odwrotnie - łozysko nie ok a dziecko i tak ok - chyba ta druga opcja częstsza (wynik fałszywie pozytywny)... ale to mega mega rzadkie... przed zrobieniem nifty się naczytalam się w tym temacie

👧 potworniaki jajników

2026 💙 czekamy na synka

preg.png
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Z tego co udało mi się gdzieś wyczytać to Nifty wykrywa np. Chromosom 21 ale nie wykrywa tzw. mozaiki, ale dokładnie się w temacie nie rozeznałam więc nie chcę się wymądrzać. Ale jest tak jak mówisz, wszystkich chorób nie przewidzimy.

Tak, dokładnie jak łożysko jest zdrowe a dziecko chore to lipa, to się rzadko zdarza, ale jednak te 0,1% sobie zostawili na błąd, można mieć pecha. Ja po Pappie w poprzedniej ciąży miałam ryzyko ZD 1:700 w związku z tym, że mi mocno się podniosło w porównaniu do USG lekarz zalecił amniopunkcje, nie zrobiłam, bałam się stracić ciążę bo ryzyko poronienia przy tym badaniu było chyba ok 1:300, to stwierdziłam, że nie ryzykuje. Żałuję tylko, że nie zrobiłam w tedy NIFTY (cóż też nie miałam kasy), bo miałam stres do końca ciąży mimo, że nawet na wyniku jest napisane, że to jest wynik prawidłowy, bo powyżej 1:300. Dziecko urodziłam zdrowe :)

MIMI lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka a my się chyba znamy z wątku o NIFTY i innych problemach z badaniami genetycznymi i nasieniem z poprzedniej mojej ciąży tak coś kojarzę :) 2016/2017 rok.

• Takmala Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo tutaj wazne jest czy łożysko jest przodujace czy tylko na przedniej ściance a dokładnie mozna zbadac to w okolicach 20tc. Ja mam tez na przedniej ściance i nic nie mówił gin ze to źle. Współżyc nie mozna jak jest przodujace czyli nisko i zasłania ujście macicy bo moze doprowadzic to do krwawien pewnie dlatego lekarz woli dmuchać na zimne i nie zaleca współżycia ale co istotne tu nie chodzi podobno tylko o współżycie Ale również orgazm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 listopada 2019, 22:31

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam na przedniej i nisko do obserwacji, przodujace łożysko można stwierdzić dopiero po 20 tygodniu i wtedy wdrożyć odpowiednie postępowanie. do 20 tygodnia jest duże prawdopodobieństwo że się podniesie wraz ze wzrostem macicy

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 12 listopada 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wysmarowałyście dziewczyny na temat tych chorób 🙈 Wierzę, że wszystkie urodzimy zdrowe dzieci!!! Co do łożyska ja mam tylko napisane bez cech oddzielania, nic więcej...

MIMI lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
‹‹ ‹ 290 291 292 293 294 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ