MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Stworka wrote:Ajka jak szybko przeszło Ci po Monuralu? No i bralas jakieś probiotyki dopochwowo osolonowo? Boję się zaraz grzybica mi się rozwinie zwłaszcza że biorę jeszcze rovamecyne na tokso.
Co do wózków. Gondola starcza mniej więcej do jesieni, spacerówki, nawet te rozkładane na płasko, nie za polecane dla noworodka. Pamiętajmy, że dziecka, póki samodzielnie nie usiądzie, nie powinno się w żaden sposób pionizowac - dzieci rodzą się z całkowita kifoza kręgosłupa, jego mięśnie nie są gotowe na to by utrzymać nieproporcjonalnie duża głowę.
Foteliki są tylko do przewożenia dzieci. W tym temacie stanowisko fizjoterapeuta jest jasne - nie spaceruje y z dzieckiem w foteliku 😉
Poprawa lekka już następnego dnia (ale zostały jeszcze dolegliwości)... potem przez 3-4 dni nic i nagle 5tego dnia chyba wszystko idealnie.
Brałam... lactovaginal... ale monural podobno jest tylko w moczu, więc nie działa jakos specjalnie źle na florę bakteryjną - ja i tak wzięłam ten lactovaginal.2020
2023 -
Stworka właśnie dokładnie to czytałam. Wyjątkiem tu jest chustoszenie gdzie dziecko niby w pionie ale główka podparta. Tylko trzeba tez prawidłowo wiązać i nosić
wszystko przed nami!
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
lilly. wrote:Stworka właśnie dokładnie to czytałam. Wyjątkiem tu jest chustoszenie gdzie dziecko niby w pionie ale główka podparta. Tylko trzeba tez prawidłowo wiązać i nosić
wszystko przed nami!
To teraz wypowiem się jako doradca noszenia dzieci w chustach 😁
Dziecko w chuscie ma pozycje kuczna. Nadajemy mu pozycje zgieciowo odwiedzenia - czyli zginamy kolana pod większym kontem niż 90 stopni a rozstaw nóg (bioder) jest
Mniejszy niż 45. Jednocześnie podwijamy miednice - dzięki temu kręgosłup zachowuje kifoze, głowa opada na klatkę piersiowa noszacego a dziecko poparte jest chusta na gruzach kulszowych. Sami możemy ta pozycje przyjąć robiąc "słowiański pprzykuc" zobaczymy jak fajnie zachowuje się nasza miednica
lilly., Frufru, kate88, Karolllla lubią tę wiadomość
-
Ajka wrote:Poprawa lekka już następnego dnia (ale zostały jeszcze dolegliwości)... potem przez 3-4 dni nic i nagle 5tego dnia chyba wszystko idealnie.
Brałam... lactovaginal... ale monural podobno jest tylko w moczu, więc nie działa jakos specjalnie źle na florę bakteryjną - ja i tak wzięłam ten lactovaginal.
Dzięki - pójdę do apteki po lactovaginal w takim razie,zeby się trochę zabezpieczyć 😉
-
Stworka wrote:To teraz wypowiem się jako doradca noszenia dzieci w chustach 😁
Dziecko w chuscie ma pozycje kuczna. Nadajemy mu pozycje zgieciowo odwiedzenia - czyli zginamy kolana pod większym kontem niż 90 stopni a rozstaw nóg (bioder) jest
Mniejszy niż 45. Jednocześnie podwijamy miednice - dzięki temu kręgosłup zachowuje kifoze, głowa opada na klatkę piersiowa noszacego a dziecko poparte jest chusta na gruzach kulszowych. Sami możemy ta pozycje przyjąć robiąc "słowiański pprzykuc" zobaczymy jak fajnie zachowuje się nasza miednica
O super profesjonalne wytłumaczenie ❤️3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Stworka wrote:To teraz wypowiem się jako doradca noszenia dzieci w chustach 😁
chusta to nie dla mnie... szkoda, że nie ma nosidełka symulującego chuste... ja jestem kiepska w manualnych rzeczach i chusta mnie przerasta - widziałam wiele razy jak kolezanka motała i nie byłam w stanie powtórzyć... a próbowałam... jej synek był naprawdę spokojny i co z tego... jak ciocia nie umiała tak poprzekładać jak mama.2020
2023 -
To w sumie jak doradzasz to co powiesz o chuście:
https://bebeconcept.pl/kategoria/chusty/elastyczne-nosidlo?property1=nude&property2=1&Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 10:04
3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
O mamy specjalistę od chustonoszenia
Super. To od razu mam pytanie... Straszaki korzystały z nosideł ergonomicznych, siedziały już. Teraz niby są też nosidła ergonomiczne od urodzenia, choć nie wiem czy to nie jest zwykły marketing..
Wypowiesz się? I jaka chustę byś poleciła na początek dla takiej sieroty co ledwo kangurka ogarnia?
Co do fotelików zamiast gondoli- ktoś mądrze pisal- fizjoterapeuci mówią stanowcze nie!. Chodzi o to że w tej pozycji dziecku jakby "zapadają" się pluca, o kręgosłupie nie wspomnę... W aucie chodzi przede wszystkim o bezpieczeństwo, zaś na spacerach niech maluch oddycha pełną piersią świeżym powietrzem
JWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 11:30
2012 - synek
2015- córcia -
My mamy wózek emmaljunga Smart Duo combi. Wielka landara, ale... Jak się mówi :Mercedes wśród wózków
tylko że np do wnoszenia- jest ciężki, do zlozenia- nie ma opcji jedną ręką, nie ma skrętnych kółek (na czym niektórym zależy), ale... Jedna z największych gondoli, niesamowita amortyzacja, duże pompowane koła (żadne zaspy i inne atrakcje mu nie straszne).
Wózek trzeba dobrać do swoich potrzeb...
Moja przyjaciółka miesiące spędziła nad wyborem wózka... A jej dzidzia nie chciała jeździć, jak tylko ją kładła darła się jak poparzona- korzystały z chusty a wózek stałtakże ten... Życie i tak wszystko zweryfikuje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 11:35
2012 - synek
2015- córcia -
Wiecie dziewczyny ze dopiero od was sie dowiedziałam ze bywaja dzieci co w wózku nie chce lezec? Ja myślałam że wszystkie lubią 😅
Lat 36
Hashimoto
26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych. -
Lilly. To jest chusta elastyczna. Ciężko w niej o poprawna pozycje dziecka, a nawet jak już się uda, w trakcie chodzenia dziecko pod własnym ciężarem rozplaszcza się jak naleśnik. One są dobre, ale w szczególnych przypadkach no rodzic niepełnosprawny.
Ajka, zawsze na konsultacjach gdy mama nie ogarnia, proponuję chuste kółkowa, tam w sumie jic nie trzeba ogarniać 😉
Kate88 - dla małych dzieci nosidełka to czysty marketing. W nosidlach (mówię oczywiście o ergonomiczny) jest większe odwiedzenie nóg a co za tym idzie prosty kręgosłup. Nie da się uzyskać takiej samej, zdrowej pozycji jak w chuscie 😉 przy czym pamiętajmy, że to nie jest tak że nie wolno i koniec. Ale wtedy należy bardzo uważnie dobrać odpowiednie nosidło do danego dziecka i tylko pod okiem specjalisty (doradcy noszenia)
Na początek zawsze polecam spotkanie z doradcą, który nauczy jak nosić, jak wiązać i dobierze chuste, która najlepiej będzie spełniać oczekiwania mamy/taty i dziecka 😉 -
Takmala wrote:Wiecie dziewczyny ze dopiero od was sie dowiedziałam ze bywaja dzieci co w wózku nie chce lezec? Ja myślałam że wszystkie lubią 😅
Moje darlo się jak opazone jak tylko wkladalam go do wózka. Każdy spacer kończył się tym, że synka niosła na rękach a wózek pchalam brzuchem 😁 po 3 takiej wyprawie zrezygnowałam 😁 -
Takmala wrote:Wiecie dziewczyny ze dopiero od was sie dowiedziałam ze bywaja dzieci co w wózku nie chce lezec? Ja myślałam że wszystkie lubią 😅
Ja jeszcze takiego nie spotkałam i naprawdę mam wielką nadzieję że najbliższym czasie nie spotkam - marze o paradowaniu z wózeczkiem po parkach na wiosnę i lato... i żeby w wozku było moje, a nie pożyczone dzieckoWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 12:40
lilly., Takmala, PattisonBM lubią tę wiadomość
2020
2023 -
Są jeszcze takie dzieci, które nie krzyczą póki wózek jedzie - jak się zatrzymuje od razu się budzi i włącza alarm - wtedy odpadają wszelkie czytania książek w parku gdy dziecko obok śpi sobie w wózku. Mój syn zaakceptował wózek dopiero teraz - siedzi w nim spokojnie i nie wydziwia. Wcześniej byly wrzaski próby wydostanie się z pasów, ucieczki. Dlatego zdecydowanie wolałam go nosić w chuscie
Karolllla, Frufru, szatanka lubią tę wiadomość
-
Lilly a mam jeszcze jedno pytanko pisalas jaki zestaw lekow bierzesz a powiedz mi przepisał Ci je ginekolog czy inny lekarz? Ja do Gozdziewicza mam dopiero termin na 16 stycznia i nie wiem co robić do kogo isc w pierwszej kolejnosci w ziązku z tymi mutacjami PAI-1 4G i MTHFR
Lat 36
Hashimoto
Takmala wrote:Lilly a mam jeszcze jedno pytanko pisalas jaki zestaw lekow bierzesz a powiedz mi przepisał Ci je ginekolog czy inny lekarz? Ja do Gozdziewicza mam dopiero termin na 16 stycznia i nie wiem co robić do kogo isc w pierwszej kolejnosci w ziązku z tymi mutacjami PAI-1 4G i MTHFR
Metyle i tak mozesz brać, nawet bez mutacji - najważniejsze są tuż przed ciażą i tak - teraz w 2 trymestrze juz małe to ma znaczenie (wady cewy nerwoej to piersze 4 tygodnie po poczęciu) - ja zredukowałam ilosć folianów i biore w sumie tylko prenatal duo - trochę boje sie tego kw foliowego zwykłego, który tez tam niby jest- ale mój lekarz uwaza, że wymyślam...
acard jesli nie bierzesz... mozesz zacząć brac, ale nie wiem czy to PAI jest wskazaniem... a heparyna jak nie jest konieczna to ja bym nie brała... bo okropne i bardzo drogie sa te codzienne zastrzyki...
ps acard trzeba zaczac brac przed 16 tygodniem ciazy - wiec z decyzją raczej do stycznia nie ma co czekac... ale jesli sie stresujesz to idz na dodatkową wizytę... uprzedzam tylko, że 90% gin bagatelizuje MTHFR, a z PAI to nie wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2019, 14:00
2020
2023 -
Ajka wrote:Metyle i tak mozesz brać, nawet bez mutacji - najważniejsze są tuż przed ciażą i tak - teraz w 2 trymestrze juz małe to ma znaczenie (wady cewy nerwoej to piersze 4 tygodnie po poczęciu) - ja zredukowałam ilosć folianów i biore w sumie tylko prenatal duo - trochę boje sie tego kw foliowego zwykłego, który tez tam niby jest- ale mój lekarz uwaza, że wymyślam...
acard jesli nie bierzesz... mozesz zacząć brac, ale nie wiem czy to PAI jest wskazaniem... a heparyna jak nie jest konieczna to ja bym nie brała... bo okropne i bardzo drogie sa te codzienne zastrzyki...
No tymi folianami to juz wiem ze trochę za późno wiec no nie mam juz wpływu na to. Kupiłam pregna plus tam tez dwie formy ale wlasnie martwi mnie bardziej te PAI-1 4G oczywiscie że zastrzykow bym nie chciała jak każdy Ale jeśli bedzie to konieczne to sie nauczę byle bylo dobrze z małą... i chciała bym isc do jakiegos lekarza takiego co ogarnia to faktycznie
Lat 36
Hashimoto
Takmala wrote:No tymi folianami to juz wiem ze trochę za późno wiec no nie mam juz wpływu na to. Kupiłam pregna plus tam tez dwie formy ale wlasnie martwi mnie bardziej te PAI-1 4G oczywiscie że zastrzykow bym nie chciała jak każdy Ale jeśli bedzie to konieczne to sie nauczę byle bylo dobrze z małą... i chciała bym isc do jakiegos lekarza takiego co ogarnia to faktycznie
A acard bierzesz?2020
2023