X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    A mnie na szczescie nic w ogóle nie swedzi... skóra tez jakos specjalnie napieta nie jest... tylko miesnie jak kamien... czasem sie zastanawiam czy one za bardzo macicy nie uciskają

Mnie brzuch swędzi od rozciągania ewidentnie :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Dziewczyny jak tam w pracy? Pracuje jeszcze?
    Ja tak, ale jest mi ciężko. Fizycznie czuję się świetnie ale psychicznie średnio... stres jest dla mnie czasem zbyt duzy, nie chce l4 bo szkoda mi osób które musiałyby przejąć moje obowiązki. Wkrótce ma ktoś przyjść na moje miejsce i wtedy kogoś przyucze i zobaczymy jak długo dam radę.

• Bona Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie połówkowe mamy zamiast kolejnej wizyty kontrolnej i termin wypada na 20+0 ( 18.12.2019 )

Jeżeli chodzi o ruchy wydaje mi się że czułam raz ale i tak nie jestem pewna czy to było to. poniżej pępka po lewej stronie.

Brzuch smaruje pod prysznicem na mokro , bo tylko tam chce mi się tego pilnować ;p Na samym początku drugiego trymestru może przez tydzień pilnowałam aby sumiennie dwa razy dziennie się smarować na sucho. Wykorzystuje również momenty kiedy używam detektora , zamiast żelu usg używam oliwki. Działa identycznie a są z tego plusy.

Byłam dziś również w sklepie z wózkami aby coś więcej się dowiedzieć i żadnej nowej wiedzy nie wyniosłam z tej wyprawy. Jedynie to że w lutym są zawsze targi odnośnie wózków i firmy często na ten moment wypuszczają nowe kolekcje/kolory/ ulepszają poprzednie modele. Ale jeśli ktoś , tak jak ja chce kupić używany to nic mu po tym :)

Dziewczyny kupiłam dziś suknię do ślubu /cywilnego/ .. Ale mnie rozpiera pozytywna energia :D:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 18:11

Takmala, Jeheria lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • MIMI Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Dziewczyny a w jakiej okolicy brzucha czulyscie pierwsza ruchy? Bluzej pępka, spojenia łonowego ?

I jeszcze jedno pytanie.. smarujecie się regularnie jakimiś balsamami bo ja to chyba ze 3 razy użyłam tylko... zapominam lub mi sie nie chce...
    Ja smaruje się codziennie olejkiem babydream piersi i brzuch. Rano odpuszczam bo nigdy nie starcza mi już na to czasu.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona wrote:
    U mnie połówkowe mamy zamiast kolejnej wizyty kontrolnej i termin wypada na 20+0 ( 18.12.2019 )

Jeżeli chodzi o ruchy wydaje mi się że czułam raz ale i tak nie jestem pewna czy to było to. poniżej pępka po lewej stronie.

Brzuch smaruje pod prysznicem na mokro , bo tylko tam chce mi się tego pilnować ;p Na samym początku drugiego trymestru może przez tydzień pilnowałam aby sumiennie dwa razy dziennie się smarować na sucho. Wykorzystuje również momenty kiedy używam detektora , zamiast żelu usg używam oliwki. Działa identycznie a są z tego plusy.

Byłam dziś również w sklepie z wózkami aby coś więcej się dowiedzieć i żadnej nowej wiedzy nie wyniosłam z tej wyprawy. Jedynie to że w lutym są zawsze targi odnośnie wózków i firmy często na ten moment wypuszczają nowe kolekcje/kolory/ ulepszają poprzednie modele. Ale jeśli ktoś , tak jak ja chce kupić używany to nic mu po tym :)

Dziewczyny kupiłam dziś suknię do ślubu /cywilnego/ .. Ale mnie rozpiera pozytywna energia :D:D

wow
    masz fotę sukienki...

2020 :)
    2023 :)
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem atopikiem i siłą rzeczy smaruję, inaczej zadrapałabym się na śmierć. I tylko emolienty.

Naszło mnie znowu na szycie. Tym razem buciki dla córeczki koleżanki. Ale też jestem ciekawa sukienki ślubnej :)

Ps. Teściowa wydaje się być jedyną osobą, która w rodzinie męża cokolwiek ogarnia. Mieszka i pracuje w Anglii, tu jest reszta rodziny i stąd ten syf.. jak ona o cosprosi, to odmówić nie umiem. Chociaż i tak się buntuję, i męża przy okazji też..

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bonaaa pokaaa kiecke!!!

Sayuri...rozumiem
    U siebie chciała bym postawic sie mezowi jak idzie o wykorzystywanie mnie w relacji z tesciowa...niestety nie umiem tego wyartykulowac i tylko zale sie u mamy...

sayuri lubi tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    u mnie zależy jak się ułoży ale widzę że póki ma miejsce to lata pod pepkiem od prawej do lewej. Smarować się nie smaruje póki co... jestem leniwa i zdemotywowalo mnie że w poprzedniej ciąży tymi balsamami wszelkimi nacieralam się jak szalona a rozstępy na tylku i kilka na bokach i tak wyszły dosłownie w jedna noc...

A czułaś ze wychodzą? W sensie swedzialo czy cokolwiek?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Cer Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Ja tak, ale jest mi ciężko. Fizycznie czuję się świetnie ale psychicznie średnio... stres jest dla mnie czasem zbyt duzy, nie chce l4 bo szkoda mi osób które musiałyby przejąć moje obowiązki. Wkrótce ma ktoś przyjść na moje miejsce i wtedy kogoś przyucze i zobaczymy jak długo dam radę.

Na l4 jestem od 7 tygodnia, ale załatwiałam sama zastępstwo, więc poszło ulgowo i szefostwo zadowolone. Dziś byłam w odwiedzinach w pracy,strasznie miło było, czułam że wszyscy się cieszyli, że mogłam do nich wpaść:) A zastępuje mnie moja dobra kumpela, więc przy okazji jeszcze ploteczki mogłyśmy nadrobić;P

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    A czułaś ze wychodzą? W sensie swedzialo czy cokolwiek?
    nic zupełnie, byłam przekonana że mnie to ominie bo to była końcówka jakoś 35tydzien Być może wcześniej nie zauważyłam ale mam wrażenie że obudziłam się rano i one wyszły przez noc. mąż aż się zdziwil bo tyłek miałam cały w czerwonych paskach.

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się smaruje raz dziennie, ale to dla wyglądu ogólnego skory i nawilżenia, rozstępy powstają w skórze właściwiej wiec nie mamy na to żadnego wpływu. Dziewczyny, mam pytanie, tez jestem na L4, miałam umowę o prace i zlecenie, niby dwie różne spółki na papierze, ale wykonywałam jedna prace, taka specyfika firmy projektowej ze premie itd dają na zleceniu. Ze zlecenia nie dostaje pieniędzy, byłam przekonana ze ZUS będzie mi wypłacał, ale okazało się ze musiałabym mieć dwie umowy u jednego pracodawcy albo tylko jedno zlecenie. Dziwne jest tylko to, ze nie rozwiązali ze mną umowy zlecenia, tak naprawdę mogłabym się o ta kasę dopomina, szczerze mowiac gdyby byli w porządku to placiliby mi tez za zlecenie, bo to był po prostu podział wygodny dla nich, a ja najzwyczajniej w świecie pracowałam codziennie po 8h i tyle. Próbowałam dodzwonić się do inspekcji pracy i podpytać ale byłam 20 w kolejce... macie może jakieś doświadczenie?

• Carla Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lilly. wrote:
    Zmienione :) a tak przy okazji - myślicie ze zmienianie terminu ma sens teraz? Najbardziej dokładny podobno właśnie jest wcześniej.

Mi od początku mój prowadzący sugerował, że dziecko 4-5 dni wg wielkości starsze. Byłam na prenatalnych 13 tc u innego i mówi, że wyraźnie wg rozwoju widać te 8 dni do przodu. Wróciłam do swojego, kazał zapomnieć ten 28 maj i zmienił na 20 i wg usg wczorajszego też ciąża starsza niż początkowo z daty OM wpisał ...

Carla
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bliskiemu spotkaniu 3-stopnia z muszlą klozetową dowiedziałam się, że nasza córcia nie lubi jajecznicy z kiełbasą i cebulą..

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pisze ze szpitala. Byłam dzisiaj na wizycie i okazało się że serce nie bije. Moje chyba też stanęło i rozpadło się. Dziecko tydzień starsze niż z om. Pokazywalo koniec 16 tyg. 15t6d
    Podadzą mi tabletki rano i kroplowke na skurcze bo muszę urodzić A później lyzeczkowanie. Nie mogę zrobić od razu bo dziecko za duże.

Mam pytanie do Was które musiały być w takiej sytuacji . Co teraz? Chciałabym zrobić jakieś dodatkowe badania oczywiście dziecka i później swoje . Proszę o radę każdej która coś wie w temacie co mam zrobić jutro po porodzie z dzieckiem ?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilly niby te terminy z początku samego są najbardziej miarodajne, ale wiadomo że różnie bywa i dziewczyny rodzą wczwsniej/później.

Dziewczyny, myślicie że oliwka baby dream się nada na smarowanie brzuszka?? W sumie mam w domu i mogłabym ja wykorzystać...

Kasia Boże.... Tak mi przykro :( bardzo mocno Cie przytulam :( mam nadzieję że masz wsparcie w mężu... To bardzo ważne teraz... Wiecie co.. Przeraża mnie to :( ostatnio też ciążę straciła koleżanka z forum w 15 t 5 d... A mówi się że 2 trymestr już bezpieczny :(( niestety nie doradze nic w kwestii szpitala, ale napewno poproś i dopilnuj, żeby zrobili badania genetyczne jeśli Ci na tym zależy tak bardzo. Znajoma miała z tym problem... Ciężko było się doprosic o to. Napewno przysługuje Ci urlop macierzyński po urodzeniu dziecka.. Chyba 2 miesiące...zaraz postaram się coś podesłać.

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • sayuri Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże Święty nie do pomyślenia...matko nie wiem co powiedzieć....

Rady Ci żadnej nie udzielę, ale wspieram Cię wszystkimi myślami.

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to jest straszne... nie wiem co napisać, przede wszystkim strasznie współczuję. Ja miałam łyżeczkowanie w 9 tyg. i nie oddawalam do badania, sibie też nie zdążyłam przebadać ale wiem że dziewczyny tu na forum przechodziły przez to także na pewno pomogą...Co do procedury po porodzie dziecka mogę wspomóc bo są dwie możliwości albo przekazuje się dziecko szpitalowi albo wystawia akt zgonu, rejestruje martwe urodzenie i organizuje pogrzeb... jak będę mogła pomóc to pytaj.

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj w miarę przystępnie jest wytłumaczone

http://mamaprawniczka.pl/2019/10/15/uprawnienia-w-przypadku-poronienia-i-martwego-urodzenia/

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ... Wklajam Ci wypowiedź dziewczyny, która jest po stratach i pisała na innym wątku ostatnio :" musisz pójsc do sekretariatu szpitala aby wydali Ci potwierdzenie smierci dziecka i do urzędy stanu cywilnego aby wyslali dokumenty ze urodzilas martwe dziecko. Trwa to ok 2 dni. Potem zalatwiasz normalnie pochowek - mszy zalobnej dla takich dzieci nie ma. U mnie w pierwszym wypadku ksiadz nie przyszedl w drugim juz byl na cmentarzu pokropil trumienke i to wszystko. Pamietaj zeby poinformowac pracodawce o tym ze urodzilas - masz na to o ile dobrze pamietam 7 dni...

P.s nie wiem czy juz wiesz ale w takim wypadku jesli pracujesz naleza Ci sie 2 miesiace macierzynskiego."

Tutaja linki do poczytania :

https://matkaprawnik.pl/sytuacja-prawna-kobiety-po-poronieniu-oraz-martwym-urodzeniu/

https://fundacjaernesta.pl/uprawnienia-i-swiadczenia-po-poronieniu-i-martwym-urodzeniu/

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Cer Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, bardzo,bardzo ci współczuje. Jeśli będziesz potrzebowała porozmawiać,odezwij się.

lipcowka86 lubi tę wiadomość

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
‹‹ 354 355 356 357 358 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ