MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Kat20maj2020 wrote:Dziewczyny jak tam w pracy? Pracuje jeszcze?
-
U mnie połówkowe mamy zamiast kolejnej wizyty kontrolnej i termin wypada na 20+0 ( 18.12.2019 )
Jeżeli chodzi o ruchy wydaje mi się że czułam raz ale i tak nie jestem pewna czy to było to. poniżej pępka po lewej stronie.
Brzuch smaruje pod prysznicem na mokro , bo tylko tam chce mi się tego pilnować ;p Na samym początku drugiego trymestru może przez tydzień pilnowałam aby sumiennie dwa razy dziennie się smarować na sucho. Wykorzystuje również momenty kiedy używam detektora , zamiast żelu usg używam oliwki. Działa identycznie a są z tego plusy.
Byłam dziś również w sklepie z wózkami aby coś więcej się dowiedzieć i żadnej nowej wiedzy nie wyniosłam z tej wyprawy. Jedynie to że w lutym są zawsze targi odnośnie wózków i firmy często na ten moment wypuszczają nowe kolekcje/kolory/ ulepszają poprzednie modele. Ale jeśli ktoś , tak jak ja chce kupić używany to nic mu po tym
Dziewczyny kupiłam dziś suknię do ślubu /cywilnego/ .. Ale mnie rozpiera pozytywna energia:D
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 18:11
Takmala, Jeheria lubią tę wiadomość
-
Takmala wrote:Dziewczyny a w jakiej okolicy brzucha czulyscie pierwsza ruchy? Bluzej pępka, spojenia łonowego ?
I jeszcze jedno pytanie.. smarujecie się regularnie jakimiś balsamami bo ja to chyba ze 3 razy użyłam tylko... zapominam lub mi sie nie chce... -
Bona wrote:U mnie połówkowe mamy zamiast kolejnej wizyty kontrolnej i termin wypada na 20+0 ( 18.12.2019 )
Jeżeli chodzi o ruchy wydaje mi się że czułam raz ale i tak nie jestem pewna czy to było to. poniżej pępka po lewej stronie.
Brzuch smaruje pod prysznicem na mokro , bo tylko tam chce mi się tego pilnować ;p Na samym początku drugiego trymestru może przez tydzień pilnowałam aby sumiennie dwa razy dziennie się smarować na sucho. Wykorzystuje również momenty kiedy używam detektora , zamiast żelu usg używam oliwki. Działa identycznie a są z tego plusy.
Byłam dziś również w sklepie z wózkami aby coś więcej się dowiedzieć i żadnej nowej wiedzy nie wyniosłam z tej wyprawy. Jedynie to że w lutym są zawsze targi odnośnie wózków i firmy często na ten moment wypuszczają nowe kolekcje/kolory/ ulepszają poprzednie modele. Ale jeśli ktoś , tak jak ja chce kupić używany to nic mu po tym
Dziewczyny kupiłam dziś suknię do ślubu /cywilnego/ .. Ale mnie rozpiera pozytywna energia:D
wow
masz fotę sukienki...2020
2023 -
Ja jestem atopikiem i siłą rzeczy smaruję, inaczej zadrapałabym się na śmierć. I tylko emolienty.
Naszło mnie znowu na szycie. Tym razem buciki dla córeczki koleżanki. Ale też jestem ciekawa sukienki ślubnej
Ps. Teściowa wydaje się być jedyną osobą, która w rodzinie męża cokolwiek ogarnia. Mieszka i pracuje w Anglii, tu jest reszta rodziny i stąd ten syf.. jak ona o cosprosi, to odmówić nie umiem. Chociaż i tak się buntuję, i męża przy okazji też.. -
Bonaaa pokaaa kiecke!!!
Sayuri...rozumiem
U siebie chciała bym postawic sie mezowi jak idzie o wykorzystywanie mnie w relacji z tesciowa...niestety nie umiem tego wyartykulowac i tylko zale sie u mamy...sayuri lubi tę wiadomość
Patrycja
22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
23.08.2021 II na teście ❤
16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
29.06.2019 🤵👰 -
Endi1990 wrote:u mnie zależy jak się ułoży ale widzę że póki ma miejsce to lata pod pepkiem od prawej do lewej. Smarować się nie smaruje póki co... jestem leniwa i zdemotywowalo mnie że w poprzedniej ciąży tymi balsamami wszelkimi nacieralam się jak szalona a rozstępy na tylku i kilka na bokach i tak wyszły dosłownie w jedna noc...
A czułaś ze wychodzą? W sensie swedzialo czy cokolwiek?3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
MIMI wrote:Ja tak, ale jest mi ciężko. Fizycznie czuję się świetnie ale psychicznie średnio... stres jest dla mnie czasem zbyt duzy, nie chce l4 bo szkoda mi osób które musiałyby przejąć moje obowiązki. Wkrótce ma ktoś przyjść na moje miejsce i wtedy kogoś przyucze i zobaczymy jak długo dam radę.
Na l4 jestem od 7 tygodnia, ale załatwiałam sama zastępstwo, więc poszło ulgowo i szefostwo zadowolone. Dziś byłam w odwiedzinach w pracy,strasznie miło było, czułam że wszyscy się cieszyli, że mogłam do nich wpaśćA zastępuje mnie moja dobra kumpela, więc przy okazji jeszcze ploteczki mogłyśmy nadrobić;P
34 lata, starania od 2014
Wojtek - 02.05.2020 -
lilly. wrote:A czułaś ze wychodzą? W sensie swedzialo czy cokolwiek?
-
nick nieaktualnyJa się smaruje raz dziennie, ale to dla wyglądu ogólnego skory i nawilżenia, rozstępy powstają w skórze właściwiej wiec nie mamy na to żadnego wpływu. Dziewczyny, mam pytanie, tez jestem na L4, miałam umowę o prace i zlecenie, niby dwie różne spółki na papierze, ale wykonywałam jedna prace, taka specyfika firmy projektowej ze premie itd dają na zleceniu. Ze zlecenia nie dostaje pieniędzy, byłam przekonana ze ZUS będzie mi wypłacał, ale okazało się ze musiałabym mieć dwie umowy u jednego pracodawcy albo tylko jedno zlecenie. Dziwne jest tylko to, ze nie rozwiązali ze mną umowy zlecenia, tak naprawdę mogłabym się o ta kasę dopomina, szczerze mowiac gdyby byli w porządku to placiliby mi tez za zlecenie, bo to był po prostu podział wygodny dla nich, a ja najzwyczajniej w świecie pracowałam codziennie po 8h i tyle. Próbowałam dodzwonić się do inspekcji pracy i podpytać ale byłam 20 w kolejce... macie może jakieś doświadczenie?
-
lilly. wrote:Zmienione
a tak przy okazji - myślicie ze zmienianie terminu ma sens teraz? Najbardziej dokładny podobno właśnie jest wcześniej.
Mi od początku mój prowadzący sugerował, że dziecko 4-5 dni wg wielkości starsze. Byłam na prenatalnych 13 tc u innego i mówi, że wyraźnie wg rozwoju widać te 8 dni do przodu. Wróciłam do swojego, kazał zapomnieć ten 28 maj i zmienił na 20 i wg usg wczorajszego też ciąża starsza niż początkowo z daty OM wpisał ...Carla -
Dziewczyny pisze ze szpitala. Byłam dzisiaj na wizycie i okazało się że serce nie bije. Moje chyba też stanęło i rozpadło się. Dziecko tydzień starsze niż z om. Pokazywalo koniec 16 tyg. 15t6d
Podadzą mi tabletki rano i kroplowke na skurcze bo muszę urodzić A później lyzeczkowanie. Nie mogę zrobić od razu bo dziecko za duże.
Mam pytanie do Was które musiały być w takiej sytuacji . Co teraz? Chciałabym zrobić jakieś dodatkowe badania oczywiście dziecka i później swoje . Proszę o radę każdej która coś wie w temacie co mam zrobić jutro po porodzie z dzieckiem ? -
Lilly niby te terminy z początku samego są najbardziej miarodajne, ale wiadomo że różnie bywa i dziewczyny rodzą wczwsniej/później.
Dziewczyny, myślicie że oliwka baby dream się nada na smarowanie brzuszka?? W sumie mam w domu i mogłabym ja wykorzystać...
Kasia Boże.... Tak mi przykrobardzo mocno Cie przytulam
mam nadzieję że masz wsparcie w mężu... To bardzo ważne teraz... Wiecie co.. Przeraża mnie to
ostatnio też ciążę straciła koleżanka z forum w 15 t 5 d... A mówi się że 2 trymestr już bezpieczny
( niestety nie doradze nic w kwestii szpitala, ale napewno poproś i dopilnuj, żeby zrobili badania genetyczne jeśli Ci na tym zależy tak bardzo. Znajoma miała z tym problem... Ciężko było się doprosic o to. Napewno przysługuje Ci urlop macierzyński po urodzeniu dziecka.. Chyba 2 miesiące...zaraz postaram się coś podesłać.
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
to jest straszne... nie wiem co napisać, przede wszystkim strasznie współczuję. Ja miałam łyżeczkowanie w 9 tyg. i nie oddawalam do badania, sibie też nie zdążyłam przebadać ale wiem że dziewczyny tu na forum przechodziły przez to także na pewno pomogą...Co do procedury po porodzie dziecka mogę wspomóc bo są dwie możliwości albo przekazuje się dziecko szpitalowi albo wystawia akt zgonu, rejestruje martwe urodzenie i organizuje pogrzeb... jak będę mogła pomóc to pytaj.
-
... Wklajam Ci wypowiedź dziewczyny, która jest po stratach i pisała na innym wątku ostatnio :" musisz pójsc do sekretariatu szpitala aby wydali Ci potwierdzenie smierci dziecka i do urzędy stanu cywilnego aby wyslali dokumenty ze urodzilas martwe dziecko. Trwa to ok 2 dni. Potem zalatwiasz normalnie pochowek - mszy zalobnej dla takich dzieci nie ma. U mnie w pierwszym wypadku ksiadz nie przyszedl w drugim juz byl na cmentarzu pokropil trumienke i to wszystko. Pamietaj zeby poinformowac pracodawce o tym ze urodzilas - masz na to o ile dobrze pamietam 7 dni...
P.s nie wiem czy juz wiesz ale w takim wypadku jesli pracujesz naleza Ci sie 2 miesiace macierzynskiego."
Tutaja linki do poczytania :
https://matkaprawnik.pl/sytuacja-prawna-kobiety-po-poronieniu-oraz-martwym-urodzeniu/
https://fundacjaernesta.pl/uprawnienia-i-swiadczenia-po-poronieniu-i-martwym-urodzeniu/
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%