X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza, nie denerwuj się. Moja kuzynka od 4. miesiąca miala pessar, oczywiście głównie lezal, ale urodziła normalnie w terminie. Wybyczysz się po wsze czasy :)

Dziewczyny, czy któraś z Was ma odstawiony kwas foliowy?

Mysza1986 lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Takmala Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet nie pytalam czy mam brac... biorę myslalam że to do konca ciąży... a odnośnie szyjki jak bylam w srode I zapytałam moja gin jak tam mija szyjka to powiedziala że ona bada po 18tc... ale jest twarda tylko tyle mi powiedziała bo manualnie zbadała... troszke się zdziwiłam bo większość z was zna swoje wymiary

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takmala wrote:
    Ja nawet nie pytalam czy mam brac... biorę myslalam że to do konca ciąży... a odnośnie szyjki jak bylam w srode I zapytałam moja gin jak tam mija szyjka to powiedziala że ona bada po 18tc... ale jest twarda tylko tyle mi powiedziała bo manualnie zbadała... troszke się zdziwiłam bo większość z was zna swoje wymiary
    Ja też nie znam, nie miałam jeszcze badanej długości.

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Nieźle... Czyli najlepiej tą szyjkę co wizyta kontrolować :/ z pessaren dziewczyny spokojnie noszą ciążę do końca, nie wiem jak na samej luteinie. Oczywiście też oszczędny tryb życia.
    Czytałam w badaniach że luteina w dawce 4x100mg ma taką samą skuteczność jak pessar więc się faszeruję. I faktycznie wygląda na to że po prostu trzeba to kontrolować i... Korzystać z byczenia się.

PattisonBM lubi tę wiadomość

bv5tg9v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2019, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są kobiety które większość ciąży potrafią jechać na rozwarciu czy krótkiej szyjce. A potem rodzą w terminie. ☺️

Moja koleżanka z pracy przy sporym rozwarciu w ciąży jeździła konno, a syn nie chciał w ogóle przyjść na świat. ☺️

• Cer Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak to jest u was z dietą świąteczną? Lekarze czegoś wam zabronili? Mi wczoraj pani doktor powiedziała,że absolutnie nie mogę jeść śledzi:( No dramat, bo śledzie uwielbiam...

34 lata, starania od 2014

Wojtek - 02.05.2020 :)
  • PattisonBM Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nic nie mowila zeby nie jesc...wiec bede wszystko na co przyjdzie mi ochota ;)

Powiedzcie jak za duzo sie schylam czy podnosze rece (wieszalam pranie i ukladalam do szuflad) to brzuch taki twardy sie robil i pobolewal na linii bioder jak macica...
    Czy moge sprobowac wziac na to magnez?

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    29.06.2019 🤵👰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2019, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podnoszę ręce, opróżniam zmywarkę, ładuje suszarkę, noszę 11 kg córkę. ☺️ Owszem pobolewa mnie brzuch, uczucie twardnienia mam. Ale też miałam w 1 ciąży prowadząc życie księżniczki. 🤣

Magnez biorę regularnie i staram się wieczorami odpocząć, zrelaksować. ☺️

Hmm. Mi nic lekarka nie mówiła o wyjątkowej diecie na święta. ☺️ Ale szczególnie też świąt nie planuję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2019, 14:58

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bona bardzo mi przykro że musicie się teraz stresować ale mam nadzieję że wszystko się dobrze skończy 😘

Mysza odpoczywaj i jego c się nie martw 😘

Na profilu mamyginekolog w poniedziałek będzie pogadanka na temat diety świątecznej kobiet w ciąży i mam karmiących. Zresztą ona twierdzi że śledzie jak najbardziej można jeść w ciąży, ostatnio nawet była na konferencji nt diety w ciąży i tam też mówili że można jeść śledzie w ciąży.

Mysza1986 lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak rzuciłam okiem na pierwszą stronę, chyba jakiejś aktualizacji potrzebujemy bo już kilka dziewczyn podawalo płeć, ale nie pamiętam które:)

Hortensja lubi tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Bona Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny po tych wczorajszych złych wieściach idę odpocząć trochę psychicznie. Mimo nie przespanej nocy trzeba się pojawić na własnym panieńskim . Miłego wieczoru kochane

Jeheria, Cer, PattisonBM, Niki2803, lilly. lubią tę wiadomość

l22nl6d8e2h2xrg1.png
    INV maj 2019😟 /\ INV sierpień 2019 😃
  • Endi1990 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no tak niedługo ślub, ja też brałam cywilny w grudniu na przełomie 5/6 miesiąca ciąży ale 5 lat temu...strasznie szybko to leci. Mimo troski z tylu głowy przyjemnej zabawy Bona.

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodź na chwilkę spróbuj się zrelaksować Bona. Miłego wieczorku! Ja będę ubierać choinkę.

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • aga80 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po polowkowych z dzidzia wszystko ok no i 100% chlopak 🙂 ufff
    Szyjki mi tym razem nie zmierzył, powiedział ze jak 3 tyg temu byla mierzona to dopiero na następnym badaniu

Co do twardnienia brzucha tez tak mam, szczególnie jak za szybko wejdę na 4 piętro 😀

Cer, Endi1990, lipcowka86, Mysza1986, Niki2803 lubią tę wiadomość

aga
    2018 - 3 procedury nieudane
    2019 - pierwsze KD
    27.04.2020 - wyczekany synek
    2** transfer 04.12.2021
    14.12 beta 118
    17.12 beta 539 :)
  • Cer Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lipcowka86 wrote:
    Bona bardzo mi przykro że musicie się teraz stresować ale mam nadzieję że wszystko się dobrze skończy 😘

Mysza odpoczywaj i jego c się nie martw 😘

Na profilu mamyginekolog w poniedziałek będzie pogadanka na temat diety świątecznej kobiet w ciąży i mam karmiących. Zresztą ona twierdzi że śledzie jak najbardziej można jeść w ciąży, ostatnio nawet była na konferencji nt diety w ciąży i tam też mówili że można jeść śledzie w ciąży.

No u mnie z tym zakazem śledziowym to nie tylko przez to, że to właściwie surowe mięsko, tylko też dlatego, że śledź ma bardzo wysoki indeks glikemiczny - przy sporym zestawie leków, które biorę, muszę niestety rezygnować z tych najbardziej obarczonych produktów. Myślę, że info z profilu mamyginekolog jest kierowane głównie do tej znaczącej większości kobiet, które nie mają jakichś większych kłopotów w ciąży i u nich faktycznie to co ona pisze ma duży sens, ale dla tej małej grupki dziewczyn z ciążami obarczonymi ryzykiem, artykuły z jej strony dotyczące leków i diety nie mają zastosowania, bo tu już trzeba bardzo indywidualnego podejścia lekarza do danego przypadku.
    W każdym razie, tym co nie mają żadnych świątecznych zakazów, szczerze zazdroszczę:P I smacznego życzę;)

• lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer nie wiedziałam, że masz takie zalecenia z uwagi na Twój indywidualny przypadek :*
    myślałam że to ogólnie mówiłaś 😉

Moje dziecko bardzo nie lubi zdrowego jedzenia, od kilku dni wymuszam w siebie koktajl warzywno-owocowy i mam po nim niesamowite mdłości. Jednak z uwagi na fakt, że już pasowałoby zacząć jeść zdrowo a nie tylko płatki kukurydziane i mleko to walczę ze sobą. Najdziwniejsze jest to że przed ciążą bardzo lubiłam zdrowe jedzenia a teraz takie numery 😔
    Też się Wam zmieniły smaki w ciąży ?

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer wrote:
    No u mnie z tym zakazem śledziowym to nie tylko przez to, że to właściwie surowe mięsko, tylko też dlatego, że śledź ma bardzo wysoki indeks glikemiczny - przy sporym zestawie leków, które biorę, muszę niestety rezygnować z tych najbardziej obarczonych produktów. Myślę, że info z profilu mamyginekolog jest kierowane głównie do tej znaczącej większości kobiet, które nie mają jakichś większych kłopotów w ciąży i u nich faktycznie to co ona pisze ma duży sens, ale dla tej małej grupki dziewczyn z ciążami obarczonymi ryzykiem, artykuły z jej strony dotyczące leków i diety nie mają zastosowania, bo tu już trzeba bardzo indywidualnego podejścia lekarza do danego przypadku.
    W każdym razie, tym co nie mają żadnych świątecznych zakazów, szczerze zazdroszczę:P I smacznego życzę;)
    Śledzie nie mają wysokiego indeksu. ☺️ Same w sobie..
    Tylko to jaki rodzaj śledzi zrobisz/zjesz.

• Takmala Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez bardzo lubiłam koktajle ale owocowe a teraz nie bardzo...

x9Igp1.png

Lat 36
    Hashimoto
    26.07.2019 łyżeczkowanie 9tc - trisomia chromosomu 16

MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C oraz PAI-1 4G w układach heterozygotycznych.
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lipcowka ja też tak właśnie mam. Przed ciążą zdrowa dieta, a teraz jakaś masakra... Nie mam ochoty ani na kasze, ani na jakieś owoce, warzywa. Muszę się zmuszać, bo to jednak ważne, żeby mieć zdrową dietę :(

Pochwalę się Wam stroikiem, który dzisiaj zrobiłam :)
    omeczylam się jak głupia, strasznie mnie klulo :p 9850f829d9af.jpg

Karolllla, Cer, szatanka, Andzia86, Niki2803, lipcowka86, sayuri lubią tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Cer Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Śledzie nie mają wysokiego indeksu. ☺️ Same w sobie..
    Tylko to jaki rodzaj śledzi zrobisz/zjesz.

Masz rację, źle napisałam - chodziło o ig różnorakich wariacji na temat śledzia, które się pojawiają na wigilijnym stole. U mnie robi się pysznego killera w postaci śledzia pod pierzynką.

Co do koktajli, to uwielbiam - zwłaszcza te owocowo-warzywne.
    Smaki w ciąży raczej się nie zmieniły.

‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ