X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro ja idę na krzywą, już się boję :D a taka dziś miałam ochotę na lody... Ale nie szalałam, bo potem wyjdą jaja i będzie... A mój lekarz mega przewrażliwiony.

Jaki waszym zdaniem termometr lepszy, taki dedykowany do ucha czy po prostu bezdotykowy?

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2020, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    My już tez mamy fotelik i zdecydowaliśmy się na maxi cosi z bazą na isofixa- brat mi odradzał Cybexa, ale nie wiedziałam że to chińszczyzna. W każdym bądź razie z większych wydatków pozostał nam jeszcze wózek, i w sumie nie wiem sama na co się zdecydować, byłam przekonana do wózka muuvo Quick, a teraz nie wiem, bo trochę spoglądam w stronę mutsy nio... Życie pokaże :D
    A mnie maxi Cosi nie pasował do auta. 🤣

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2020, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Jutro ja idę na krzywą, już się boję :D a taka dziś miałam ochotę na lody... Ale nie szalałam, bo potem wyjdą jaja i będzie... A mój lekarz mega przewrażliwiony.

Jaki waszym zdaniem termometr lepszy, taki dedykowany do ucha czy po prostu bezdotykowy?
    Bezdotykowy. ☺️
    Jestem zadowolona z użytkowania. Temperatura nie była oszukana. Chociaż dopiero za drugim razem udało nam się trafić z termometrem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2020, 21:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2020, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Manna, my też wybraliśmy Aero Tutis :) już zamówiony, ma być za około 3 tygodnie, nie mogę się doczekać :D
    I fotelik też mamy już wybrany, zdecydowałam się na Avionaut Pixel - szukałam lekkiego a ten waży 2,5kg.

Dziewczyny, mam pytanie odnośnie ciuszkowej wyprawki, ile czego kupujecie? Pomału chcę zamawiać ale jestem totalnie pogubiona, nie wiem ile body z krótkim, ile z długim itd.. podzielicie się jak to u Was jest? Będę kupować tylko na 56, bo te późniejsze rozmiary dostanę już od siostry/ewentualnie dokupię później.
    Będziesz zadowolona z wózka. 👍👍

Co do ilości ubranek to każda mama ma swoje/ inne zdanie..

I tak przy dziecku się sporo pierze/prasuje.
    Ja pamiętam przy córce miałam przede wszystkim na krótki rękaw i na ramiączkach. Ale ona urodzona pod koniec lipca.
    I zdecydowanie za dużo miałam. By się znalazło łącznie z 30 bodziakow. 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Ponoć mówią że po 5 dobrze mieć. ☺️👍

• szatanka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę po ok. 5 bodziaków z długim rękawem i pajacyków w rozmiarze 56 oraz dosłownie kilka sztuk na rozmiar 50 na wszelki wypadek, a w rozmiarze 62 i 68 po 10 bodziaków z długim, krótkim i pajacyków. Reszty elementów garderoby zdecydowanie mniej, np. spodenek mam obecnie 4 pary, a półśpiochów czy śpiochów nie mam jeszcze wcale, bo nie mogę trafić na fajne.

Nie wiem natomiast jeszcze, ile kupić pieluszek i jakich - tetrowych, muślinowych czy bambusowych, czym one się różnią i jakie są ich zalety/wady.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2020, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:

Ja mam bardzo złe doświadczenia z termometrem bezdotykowym- taki szpitalny, specjalnie kalibrowany, z zupełnie innej półki cenowej niż takie zwykłe apteczne prawie kosztował moją mamę życie... gdyby mierzyli zwykłym szklanym - nawet takim alkoholowym jak są teraz od razu by wiedzieli że jest źle... ja dla małej takiego ustrojstwa nie bede kupować... najgorsze było to że czasem pokazywał dobrze czasem zupełnie od czapy...

Jak goraczka było około 40 to łaskawie pokazał 39,8, ale jak było 38 i trochę to pokazywał np 37,1... w ciągu kilku miesiecy na jakie mama byla w szpitalu przetestowalismy kilka egzemplarzy i wszystkie trafiały na kalibracje, gdzie twierdzili ze dobrze mierzą... wychodzi ze temperatura skóry w standardowych miejscach pomiaru nie zawsze odpowiada temperaturze rzeczywistej... np jak jest odrobina potu albo jak gdzieś leci strumien zimniejszego powietrza...

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten fajny! https://easywalker.pl/product-pol-4955-Easywalker-Harvey2-Wozek-gleboko-spacerowy-Ocean-Blue-zawiera-stelaz-siedzisko-z-budka-i-palakiem.html

Ale jak się pozbiera do kupy wszelkie akcesoria, to wychodzi prawie 5 tysięcy...

BTW, właśnie natrzaskałyśmy 500 stron... widziałam, że kwietniówki mają chyba o połowę mniej ;)

lilly. lubi tę wiadomość

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2020, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluszki tetrowe, to takie sciery po prostu. Służą do np wycierania ulewania. Ich miałam najwięcej z 15 sztuk.

Muslinowe czy bambusowe to takie bardziej wizytowe. Ja osobiście wolę muślin - służyły jako kołderka a to w domu, a to w wózku.

http://www.paniwozna.pl/pielucha-bambusowa-i-muslinowa-twoj-wybor-ma-znaczenie/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2020, 21:36

szatanka lubi tę wiadomość

• PattisonBM Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2020, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ten fajny! https://easywalker.pl/product-pol-4955-Easywalker-Harvey2-Wozek-gleboko-spacerowy-Ocean-Blue-zawiera-stelaz-siedzisko-z-budka-i-palakiem.html

Ale jak się pozbiera do kupy wszelkie akcesoria, to wychodzi prawie 5 tysięcy...

BTW, właśnie natrzaskałyśmy 500 stron... widziałam, że kwietniówki mają chyba o połowę mniej ;)

Fajny wozek...

http://smartnest.pl/lista-wyprawkowa/ tu jakas lista taka minimum co trzeba miec...

Catlady, Niki2803 lubią tę wiadomość

Patrycja
    ckai3e3k58e1o9b9.png
    klz9krhmuufdsvvx.png
    22.04.2022 Mateusz juz z nami 🤱
    23.08.2021 II na teście ❤
    16.05.2020 Lilianka juz z nami 🤱
    13.09.2019 dwie kreski na teście ciążowym ❤️
    29.06.2019 🤵👰
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:
    Ja biorę po ok. 5 bodziaków z długim rękawem i pajacyków w rozmiarze 56 oraz dosłownie kilka sztuk na rozmiar 50 na wszelki wypadek, a w rozmiarze 62 i 68 po 10 bodziaków z długim, krótkim i pajacyków. Reszty elementów garderoby zdecydowanie mniej, np. spodenek mam obecnie 4 pary, a półśpiochów czy śpiochów nie mam jeszcze wcale, bo nie mogę trafić na fajne.

Nie wiem natomiast jeszcze, ile kupić pieluszek i jakich - tetrowych, muślinowych czy bambusowych, czym one się różnią i jakie są ich zalety/wady.

Hej jeżeli chodzi o tetrowe pieluszki u mnie się sprawdziły do ulewania do podkladania itp.

Babmbusowe otulacze super sprawa one są z tkaniny która ma właściwości termoregulacyjne. Przykryty nią dzidziuś w lato utrzymuje 2 stopnie niższe niż otoczenie.
    Ważne jest patrzenie na skład musi być 100 % bambusa.

A muślin to taki milutki zastępnik tetry.

Co do termometrów nie bójcie się zainwestować. Jest to.zakup na lata. Ja ze swoim trafiłam dopiero za 3 razem. Pamiętajcie dojdą zęby, szczepionki, choroby. W tym okresie termometru używa się z 15 razy na dobę. Więc lepiej żeby był dobry bo można inaczej nabawić się stresu. Pierwsza gorączka u dziecka jest mega stresem.
    Ja mam i osobiście polecam Visiofocus Smart 06470.
    W szpitalu miałam akcje gdzie wmawiali mi że jestem przewrazliowiona i że moje dziecko ma tylko 38.2. Syn przelewał mi się przez ręce. Przyszła jedna Pani pielęgniarka zmierzyła no 38, 3. Zawołała drugą z innym termometrem przykłada 37, 3.
    Ja przykladam swój wychodzi 39,3. Zawołały doktora. Pan dr wyjął swój jakiś prywatny termometr i tadam 39,3.
    Pielęgniarki osupiały. Ale to też nie ich wina, że mają taki sprzęt.
    Ten termometr zawsze wskazuje tę samą temperaturę nawet jak mierzysz za minutę czy dwie. A nie jak to jest w przypadku tych tanich za kazdym razem inna temperatura:(

Co do fotelików wiadomo, że drogie ale One zapewniają bezpieczeństwo naszych dzieci.
    Ja na szczęście mam zakup z głowy. Bo mam po starszaku. Najpierw maxi cosi i w tym mój syn jeździł do 5 miesiąca. A potem już mamy RECARO od 9 do 18 kg No i obecnie korzysta też z RECARO od 18 do 36 kg.

A co do wyprawki ile czego. To nie szalejcie aż tak z rozm.56.
    Ja miałam przy pierwszym dziecku wszystkiego po 7 sztuk. Syn się urodził 57 cm z wagą 4210. Więc szybko wskoczył w 62 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 08:38

Catlady, PattisonBM lubią tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kat20maj2020 wrote:
    Dzieciewczyny przebywające na L4 w ciąży, powiedzcie jak liczone jest wtedy wynagrodzenie?

Średnia do wypłaty wynagrodzenia wyliczana jest z ostatnich 12 mc przed zwolnieniem. Dostajesz 100 % tej kwoty.

Kat20maj2020 lubi tę wiadomość

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • lipcowka86 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szatanka wrote:

Ja półspiochy zamawiałam na slodkisen mają teraz wyprzedaż i sporo wzorów do wyboru, kupiłam po 5 szt w rozmiarze 56 i 62. Pieluch mam zamiar kupić w sumie max 20 szt. Będę chciała część tetrowych, część flanelowych i kilka bambusowych.
    Śpiochy odpuściłam całkowice i nie będę kupować bo wszystkie znajome mówią że są zbędne przy bodziakach, że wygodniejsze spodnie i półspiochy.

qdkk6iye60nsfj4p.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2020, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to nie lubię polspiochow, śpiochów. 😬

Lepiej zawsze kupić i samemu wybrać co nam będzie odpowiadać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 10:04

lipcowka86 lubi tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Hej jeżeli chodzi o tetrowe pieluszki u mnie się sprawdziły do ulewania do podkladania itp.

Babmbusowe otulacze super sprawa one są z tkaniny która ma właściwości termoregulacyjne. Przykryty nią dzidziuś w lato utrzymuje 2 stopnie niższe niż otoczenie.
    Ważne jest patrzenie na skład musi być 100 % bambusa.

A muślin to taki milutki zastępnik tetry.

Co do termometrów nie bójcie się zainwestować. Jest to.zakup na lata. Ja ze swoim trafiłam dopiero za 3 razem. Pamiętajcie dojdą zęby, szczepionki, choroby. W tym okresie termometru używa się z 15 razy na dobę. Więc lepiej żeby był dobry bo można inaczej nabawić się stresu. Pierwsza gorączka u dziecka jest mega stresem.
    Ja mam i osobiście polecam Visiofocus Smart 06470.
    W szpitalu miałam akcje gdzie wmawiali mi że jestem przewrazliowiona i że moje dziecko ma tylko 38.2. Syn przelewał mi się przez ręce. Przyszła jedna Pani pielęgniarka zmierzyła no 38, 3. Zawołała drugą z innym termometrem przykłada 37, 3.
    Ja przykladam swój wychodzi 39,3. Zawołały doktora. Pan dr wyjął swój jakiś prywatny termometr i tadam 39,3.
    Pielęgniarki osupiały. Ale to też nie ich wina, że mają taki sprzęt.
    Ten termometr zawsze wskazuje tę samą temperaturę nawet jak mierzysz za minutę czy dwie. A nie jak to jest w przypadku tych tanich za kazdym razem inna temperatura:(

Co do fotelików wiadomo, że drogie ale One zapewniają bezpieczeństwo naszych dzieci.
    Ja na szczęście mam zakup z głowy. Bo mam po starszaku. Najpierw maxi cosi i w tym mój syn jeździł do 5 miesiąca. A potem już mamy RECARO od 9 do 18 kg No i obecnie korzysta też z RECARO od 18 do 36 kg.

A co do wyprawki ile czego. To nie szalejcie aż tak z rozm.56.
    Ja miałam przy pierwszym dziecku wszystkiego po 7 sztuk. Syn się urodził 57 cm z wagą 4210. Więc szybko wskoczył w 62 ;)

Ja właśnie nam podobne doświadczenia ze szpitalem ...tylko ten ich termometr był z gornej półki i miał rekomendacje do szpitali w całej UE-sprawdzalam to i rozważałam nawet walkę w sądzie z producentem... Moja mama była po operacji kardiochirurgicznej i przez te błędne pomiary w porę nie zdiagnozowali zakażenia... Dziś ma wielką dziurę w klatce piersiowej i żyje bez mostka. No ale żyje...
    W każdym razie nie ufam.

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Ja właśnie nam podobne doświadczenia ze szpitalem ...tylko ten ich termometr był z gornej półki i miał rekomendacje do szpitali w całej UE-sprawdzalam to i rozważałam nawet walkę w sądzie z producentem... Moja mama była po operacji kardiochirurgicznej i przez te błędne pomiary w porę nie zdiagnozowali zakażenia... Dziś ma wielką dziurę w klatce piersiowej i żyje bez mostka. No ale żyje...
    W każdym razie nie ufam.

O matko współczuję :( Trzeba było walczyć z producentem.
    Ja jako dorosła to tylko ufam rtęciowym. No ale taki maluszek nie wyleży 10 min z termometrem pod pachą.

20.10.2012 👰🤵💍
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Ja jako dorosła to tylko ufam rtęciowym. No ale taki maluszek nie wyleży 10 min z termometrem pod pachą.

Ja mam w domu stare weterynaryjne, pancerne są i do tego mierzą błyskawicznie bo paseczek rtęci jest tak cieki że się od razu od temperatury zmienia. Od teściowej kiedyś dostałam.

A co do mamy... to zwyczajnie nie miałam siły dalej tego roztrząsać, z resztą to była bardzo niebezpieczna choroba ze śmiertelnością do 50% nawet przy optymalnym leczeniu... więc ciężko było by udowodnić cokolwiek, a poza tym ja nie mam np pretensji do szpitala, bo stanęli na głowie i jeszcze trochę żeby ją uratować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2020, 11:07

Mimi1987 lubi tę wiadomość

• Frufru Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Planuję kupić i tak taki zwykły szklany, z alkoholem, ale dodatkowo o elektronicznym też myślałam.
    Jestem po krzywej, było ok. Bez ekscesów. Wlasnie zmierzyłam cukier w domu i jest 96, więc też spoko. Ciekawe jakie mi wyjdą wyniki tym razem i czy to już było ostatnie, czy jeszcze będę musiała iść... Czas na śniadanie...

Niki2803, Ajka, lilly., Jeheria lubią tę wiadomość

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Dzieciom nie mierzy się pod pachą.
    A w pupie. 😆

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Dzieciom nie mierzy się pod pachą.
    A w pupie. 😆

Wiem o tym ale nie jestem tego zwolennikiem. Więc wolę pozostać przy czole 🙈🙉🙊

20.10.2012 👰🤵💍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Wiem o tym ale nie jestem tego zwolennikiem. Więc wolę pozostać przy czole 🙈🙉🙊
    Ja też. 😆😆

‹‹ 498 499 500 501 502 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ