X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za te wpisy w których dzielicie się swoimi problemami z dokazującymi maluchami,mimo wszystko dobrze wiedzieć,że inni rodzice też to przeżywają. Czuję się mniej niedoskonałą matką i jakoś łatwiej mi zaakceptować fakt,że młody może mieć swoje humory. My za pół h mamy spotkanie z babeczką od chustonoszenia,zdecydowaliśmy,że chcielibyśmy poratować się tym sposobem...dobrze że sytuacja z wirusem ustabilizowała się już na tyle,że doradczynie zaczynają znow jeździć w teren,bo na podstawie internetów raczej byśmy nie ogarnęli (ha,optymistycznie nastawiam się,że przy nauce na żywo ogarniemy- no oby,zobaczymy:p)

Frufru, lilly. lubią tę wiadomość

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cer1 wrote:
    Dzięki dziewczyny za te wpisy w których dzielicie się swoimi problemami z dokazującymi maluchami,mimo wszystko dobrze wiedzieć,że inni rodzice też to przeżywają. Czuję się mniej niedoskonałą matką i jakoś łatwiej mi zaakceptować fakt,że młody może mieć swoje humory. My za pół h mamy spotkanie z babeczką od chustonoszenia,zdecydowaliśmy,że chcielibyśmy poratować się tym sposobem...dobrze że sytuacja z wirusem ustabilizowała się już na tyle,że doradczynie zaczynają znow jeździć w teren,bo na podstawie internetów raczej byśmy nie ogarnęli (ha,optymistycznie nastawiam się,że przy nauce na żywo ogarniemy- no oby,zobaczymy:p)

Ogarnąć ogarniecie ale czy Wojtek zaakceptuje chustę o to jest pytanie 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤣🤣🤣
    Dzieci szybko weryfikują nasze pomysły 🤷‍♀️

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Często gdy jesteśmy w ciąży z 1 dzieckiem nie chcemy słuchać prawdy o macierzyństwie. Budujemy sobie wizję idealnie pachnącego bobasa, mamy z pełnym makijażem na szpilkach. A jak ktoś powie, że bycie rodzicem to mega ciężka praca - to zatykamy uszy i Jeszcze mówimy że ktoś nam źle życzy. 😅

Ale naprawdę trzeba wszystko przeżyć i większość rodziców boryka się z tymi samymi problemami.
    Grunt to robić tak by dziecko było zadowolone bo to też nam da zadowolenie. 👍👍

Musimy się trzymać dzielnie i znaleźć pomysł na te nasze małe skarby. ♥️

Hortensja lubi tę wiadomość

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wizja akurat póki co się sprawdziła i jedynym problemem jest mało przybierające na wadze dziecko. No gdyby nie to, to mam serio macierzyństwo jak z Instagrama ale wiem, że to nie moja zasługa tylko tak jest po prostu. Także ja nadal nie słucham rad „zobaczysz” i nastawiam się na wszystko pozytywnie 😁 Wiem też, że zapewne przyjdzie dzień gdzie ta sielanka minie heheh

lilly. lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Moja wizja akurat póki co się sprawdziła i jedynym problemem jest mało przybierające na wadze dziecko. No gdyby nie to, to mam serio macierzyństwo jak z Instagrama ale wiem, że to nie moja zasługa tylko tak jest po prostu. Także ja nadal nie słucham rad „zobaczysz” i nastawiam się na wszystko pozytywnie 😁 Wiem też, że zapewne przyjdzie dzień gdzie ta sielanka minie heheh
    Gdy dziecko będzie najedzone po prostu. 😊😊

• Izape_91 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Korna wrote:
    Hej dziewczyny melduje sie nadal w dwupaku 😊 macie jakie dobre sposoby na bol gardla. 😆W nocy nie moglam spac😔

Ja to samo... A rano o 4 po wizycie w
    toalecie zaczely sie takie piekne skurcze ze juz bylam pewna ze sie zaczyna. No ale zelzalo, ja zasnelam i jak sie obudzilam to znowu skurcze. Potem znowu rpzeszlo i teraz jak juz poodkurzalam, pozmywalam i zrobilam pranie, polozylam sie do lozka to znowu czuje bole, ale wiem ze nic z teo nie będzie znowu. Wolalabym zeby mi wody odeszly i do szpitala, a nie takie podchody😭😭😭

Korna lubi tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Gdy dziecko będzie najedzone po prostu. 😊😊

Narazie śpi po butli jeszcze lepiej 🤦🏼‍♀️ W przyszłym tygodniu mamy wycieczkę jedziemy na Kaszuby do mojego taty i do Gdyni na komunie mojego chrześniaka, będzie chrzest bojowy czy poza domem też sielanka.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Korna Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Ja to samo... A rano o 4 po wizycie w
    toalecie zaczely sie takie piekne skurcze ze juz bylam pewna ze sie zaczyna. No ale zelzalo, ja zasnelam i jak sie obudzilam to znowu skurcze. Potem znowu rpzeszlo i teraz jak juz poodkurzalam, pozmywalam i zrobilam pranie, polozylam sie do lozka to znowu czuje bole, ale wiem ze nic z teo nie będzie znowu. Wolalabym zeby mi wody odeszly i do szpitala, a nie takie podchody😭😭😭
    Sorki niechcacy polubilam. No
    Mnie juz krew zalewa takimi podchodami, bierze i puszcza , znow bierze daje nadzieje i puszcza 🤬mam nadzieje ze przez weekend sie wykuruje i moze sie zaczynac, bo lipa z przeziebieniem jechac na porodowke 🤦‍♀️

1usa20mmtgu51ruh.png
    👶Nicolas Dominic 31.05.2020
    👶Kasper 21.05.2015
    👶Szymon 10.11.2008
    👶Tomasz 08.04.2006
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2020, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Narazie śpi po butli jeszcze lepiej 🤦🏼‍♀️ W przyszłym tygodniu mamy wycieczkę jedziemy na Kaszuby do mojego taty i do Gdyni na komunie mojego chrześniaka, będzie chrzest bojowy czy poza domem też sielanka.
    No to tylko życzyć wam dalszej sielanki. 🥰

Dzieci są różne. I trzeba się cieszyć z takich odkladalnych maluchów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 10:39

• Endi1990 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj syn byl bardzo absorbujacy, ja mloda, maż po 300h w pracy- fatalnie wspominam pierwsze proby macierzynstwa. Wiecznie sie zastanawialam dlaczego placze, czy to juz kolki czy nie? A wizja przejscia miasta z krzyczacym noworodkiem byla straszna- wozek go parzyl. przy drugim stwierdzam ze jest prosciej- zaczyna marudzic to jade z koksem: po kolei eliminuje wszystkie czynniki: cycek, pampers, bol brzucha-espumisan i masazyk, smoczek... a jak dalej nie pomaga to mocno przytulam i chodze po chacie i bujam jak moja mama... pol godzinki i odplywa;) u nad jak sie nie chce uspokoic pomaga zmiana pozycji na tą do odbijania, minutka i spokojna. Kazda z nas znajdzie swoj magiczny sposob ale niestety do tego trzeba czasu :/

PLPaulina, lilly., PattisonBM lubią tę wiadomość

3i49krhm3xdgyxl2.png
    atdc3e5ejs2gv10p.png
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    No to tylko życzyć wam dalszej sielanki. 🥰

Dzieci są różne. I trzeba się cieszyć z takich odkladalnych maluchów.

Dokładnie, są różne i ważne, żeby nie przypisywać sobie zasług za spokojne dziecko jak i nie obwiniać się za to niespokojne ☺️

lilly. lubi tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Carla Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Julek to straszny mami cycek. Fakt pięknie je, wręcz do ulewania aż, ale śpi też w koszu Mojżesza czy położony na łóżku, tak godzinkę nawet dwie. Za to od 18 do 22 gastro non stop. Ale później te dwie ostatnie noce szedł spać i ok godz 2 i godz 5 w nocy szybki cyc i do 8 - 8:30 śpi ... nie narzekam. Odpukać. W zasadzie nie płacze, tylko pisknie, pokręci się ...

tylko pytanie, bo mało 💩 robi ... ostatnie 2 robił 1,5 doby temu, sika za to jak szalony. Położna mówiła, że tak może być. Ani się nie pręży, ani brzucha nie ma twardego ...

Carla
  • lilly. Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mwm wrote:
    Kurde u mnie tych kup to jest dużo, i ciagle baki, ewidentnie jest problem z trawieniem, dzisiaj włączyłam espumisan. A powiedzcie jecie wszystko? Ja tak uważam i ciagle mu coś jest..
    No i mon syn tyje 300g na tydzień, jest już takim pulpetem, sama nie wiem czy to nie za dużo.

Nadrabiam :)
    Pomaga espumisan?
    Ja byłam u pediatry i wszystko wzorowo oprócz tych boli brzuszka. To jednak kolki :/ pediatra mówi ze to ze zaczęły się w 2 tygodniu nie wróży najlepiej :( przepisała Delicol i Bobotic. Na razie próbujemy naturalnych metod: odbijanie, masaże brzuszka, suszarkę, termofor, leżenie na brzuszku, na leniwca. Dwa dni było super, dwa dni średnio. Przy czym jednorazowo płacze nie dłużej niż pol h. Jak będzie dramat to włączę leki bo nie chce żeby się męczył bidulek.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Mój Julek to straszny mami cycek. Fakt pięknie je, wręcz do ulewania aż, ale śpi też w koszu Mojżesza czy położony na łóżku, tak godzinkę nawet dwie. Za to od 18 do 22 gastro non stop. Ale później te dwie ostatnie noce szedł spać i ok godz 2 i godz 5 w nocy szybki cyc i do 8 - 8:30 śpi ... nie narzekam. Odpukać. W zasadzie nie płacze, tylko pisknie, pokręci się ...

tylko pytanie, bo mało 💩 robi ... ostatnie 2 robił 1,5 doby temu, sika za to jak szalony. Położna mówiła, że tak może być. Ani się nie pręży, ani brzucha nie ma twardego ...
    Moja 1-2razy na dobę czasem jest nawet 36h przerwy... ale na dostaje mm więc tak do końca nie można porównać.

2020 :)
    2023 :)
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endi1990 wrote:
    Moj syn byl bardzo absorbujacy, ja mloda, maż po 300h w pracy- fatalnie wspominam pierwsze proby macierzynstwa. Wiecznie sie zastanawialam dlaczego placze, czy to juz kolki czy nie? A wizja przejscia miasta z krzyczacym noworodkiem byla straszna- wozek go parzyl. przy drugim stwierdzam ze jest prosciej- zaczyna marudzic to jade z koksem: po kolei eliminuje wszystkie czynniki: cycek, pampers, bol brzucha-espumisan i masazyk, smoczek... a jak dalej nie pomaga to mocno przytulam i chodze po chacie i bujam jak moja mama... pol godzinki i odplywa;) u nad jak sie nie chce uspokoic pomaga zmiana pozycji na tą do odbijania, minutka i spokojna. Kazda z nas znajdzie swoj magiczny sposob ale niestety do tego trzeba czasu :/

Mój mąż btez tak robi tylko zamiast cycka jest butla albo smoczek... z tym że jak nic nie pomaga to przynosi dziecko do siedzącej właśnie w wannie mamy... 🤣

Endi1990 lubi tę wiadomość

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Wyczytałam coś takiego:
    Choć kolka nie jest chorobą, potrafi uprzykrzyć życie nie tylko maleństwu, ale i całej rodzinie. Zwykle pojawia się między 2. a 3. tygodniem życia dziecka (znika stopniowo w 4.-5. miesiącu). Późnym popołudniem lub wieczorem, kilkanaście minut po jedzeniu, maluch zaczyna się prężyć. Jego brzuszek staje się twardy i napięty. Malec wierzga nóżkami, podkurcza je, zaciska piąstki i krzyczy wniebogłosy. Trudno go uspokoić, nakarmić, utulić.

Taki atak może trwać od kilkunastu minut do kilku godzin. Ulgę przynosi dziecku dopiero oddanie gazów lub zrobienie kupki.

U mnie tak to wyglądało

Może być jeszcze dyschezja jelit, u nas bardziej na to wyglada bo ataki są cały dzień, rano tez i nie trwają dłużej niż 30m na ten moment.

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
    Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle moje dziecię gdzieś tak w środku stawki jest jeśli chodzi o problemy, ale ja jestem na macierzyńskim haju... nie pamiętam kiedy byłam taka szczęśliwa i ogólnie tak mi było dobrze e życia...

W ciąży chyba miałam lekka depresje, a teraz jest sielanka.

PLPaulina, Catlady, Izape_91, Karolllla, PattisonBM lubią tę wiadomość

• Ajka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle od jakiegoś czasu Weronika się uśmiecha do mamy... no i po prostu się rozpływam ze szczęścia...bo to już taki świadomy uśmiech jest.

mwm, Catlady, Niki2803, Izape_91, Jeheria, lilly. lubią tę wiadomość

• lilly. Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frufru wrote:
    Staram się pić dość sporo, cały czas czuję pragnienie. Może 2,5l wyjdzie... Robię w dużym kubku i dużej szklance i przynoszę do pokoju, żeby więcej wypić...

Mały nam mocno wrzeszczy teraz. Odrywa się od cycka i lament. Teraz z tatą spaceruje po pokoju, ale widzę, że już dzięciołuje. Dobrze ze jutro do lekarza...

Mało mi śpi w dzień, 40 min, godzinę, półtorej ...

Jak długo od zjedzenia czegoś mogłoby się to ewentualnie pojawić w mleku? Nie wierzę zbytnio w dietę matki karmiącej, no ale... Może muszę się przyjrzeć, skoro coś się dzieje...

Jaka się odrywa i płacze to może refluks?

3c 05.20 40t synek 👦🏻

4c 12.22 puste jajo
    2c 06.18 wada gen.
    1c 02.16 puste jajo
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2020, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na kolki polecam Wam kateter, rurki windi, z synem dopiero to pomogło. Teraz znowu musze zamówić, bo te wszystkie kropelki to za przeproszeniem o kant dupy można rozbić.
    Widzę że jie tylko u mnie przeboje. Sorry ze się nie odzywam, uwierzcie mi tęsknię za Wami hehe, ale moje "bombelki", sCzegolnie ten starszy daje ostro w kość...

PS. Adaś jutro konczy 2 latka. Mała miesiąc... Kiedy to zleciało...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 maja 2020, 12:41

Andzia86, PLPaulina, Jeheria lubią tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
‹‹ 929 930 931 932 933 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ