X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Frufru Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    Ja to akurat jestem anty takie czary ale moje koleżanki chodzą.
    Ja też, że sobą bym nie poszła... Ale dziecko to co innego... Krzywdy mu nie zrobią, tylko nie wiem czy to coś pomoże czy tylko pic na wodę...

f2wl4z179qh7gg9w.png
    ...................................................
    Starania od X 2016 ☹ lipiec 2018 - udało się!!! <3 ciąża trojacza... wrzesień 2018 - poronienie samoistne
    sierpień 2019 - pozytywny test! <3
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    To właśnie wiem. 😊 Jak ja robiłam rozeznanie to polecali mi te skojarzone właśnie.

Dlatego pytam czy coś się zmieniło, że się decydujecie na te z NFZ

Niewiem jakie były opinie 2 lata temu ale na ten moment sa zarówno za i przeciw i za nfz i za skojarzonymi a że lekarze polecają no cóż oni na ogół zalecają szczepić, kiedyś polecali zwykłe a mimo to są osoby które nie szczepią w ogóle.. Niestety każda musi podjąć decyzję indywidualnie i ponieść tego konsekwencje dlatego uważam że zbytnie narzucanie przez lekarzy też jest nie w porządku

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc wysłałam tatusia po szczepienia na NFZ (tak też się umawialiśmy przez tel) a wyszedł zadowolony, że dwa wkłucia i dostał 6w1 i pneumo za 230 zł 🙃🙈 No także ten, ja się nie wypowiem na temat szczepień ważne, że już po. Może w tej przychodni to standard nie mam pojęcia wydawało mi się, że te 6w1 są dużo droższe.

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe,to tatuś sam podjął decyzję. 👍😊

U mnie 6w1 to koszt 200zl. Wiec dużo nie jest.
    Jak córcia była malutka to sekunda i po.
    Ale już im starsza to gorzej. 🤦🏻‍♀️ Na tych przypominających to Nawet gabinet kojarzyła i nie chciała..
    Wiec nawet jeśli te na nfz i skojarzone - są praktycznie podobne. To do mnie przemawia mniejsza ilość wkłuć.
    Nawet jak ja miałabym wybór dla siebie- kilka wkłuć czy 1 - to wybór oczywisty. 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 13:53

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdziwiłam się tylko bo jak dzwoniliśmy się umawiać to babka pytała czy chodzi o obowiązkowe i pytaliśmy czy bezpłatne to mówiła, że tak, więc nic nie rozumiem ale jeśli to 200 zł to luz :)

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie u neurologa. To podnoszenie głowy to jest właśnie źle A ja się cieszyłam że taki silny 🤦‍♀️
    Musimy zrobić USG przedciemiaczkowe i EEG głowy. Ponieważ miał te bezdechy i musimy to skontrolować. Po tych badaniach neurolog zdecyduję o szczepieniach.

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Kama92 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszedzie podobnie u nas 210

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 17:47

• Carla Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    To ile wkłuć było łącznie? My jedziemy za pół godziny też biorę ba NFZ i się miotam z rota i meningo :/

Tez na NFZ biorę plus rotawirusy (idzie do żłoba od roczku) i chyba dopłacę za lepsze pneumokoki. Memingo muszę przemyśleć, starszego akurat tylko na to nie szczepiłam. Jedyny argument za skojarzonym, który mi mówią lekarze to ... mniej wkuć j nikt mi racjonalnie nie potrafi odpowiedzieć, jaka jest poza tył korzyść tych skojarzonych nad tradycyjnymi ... argument: jak ma Pani pieniądze to proszę wziąć płatne ... świetnie tylko tu o pieniądze nie chodzi ...

Frufru lubi tę wiadomość

Carla
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Carla wrote:
    Tez na NFZ biorę plus rotawirusy (idzie do żłoba od roczku) i chyba dopłacę za lepsze pneumokoki. Memingo muszę przemyśleć, starszego akurat tylko na to nie szczepiłam. Jedyny argument za skojarzonym, który mi mówią lekarze to ... mniej wkuć j nikt mi racjonalnie nie potrafi odpowiedzieć, jaka jest poza tył korzyść tych skojarzonych nad tradycyjnymi ... argument: jak ma Pani pieniądze to proszę wziąć płatne ... świetnie tylko tu o pieniądze nie chodzi ...
    Jest kilka argumentów. 😊 Nawet stronę wcześniej była mowa o lepszym krztuścu.

Mimi1987 lubi tę wiadomość

• Drzemka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadza się, liczba wkłuć tak naprawde nie ma znaczenia, dziecko nie bedzie tego pamiętało. Znaczenie ma rodzaj przeciwciał i tutaj wygrywają szczepionki skojarzone, tak jak pisała Paulina, ze względu na krztusiec. NOP może wystąpić ponkazdej szczepionce niestety 😔 Ciekawy artykuł na ten temat znalazłam na blog ojciec:

https://www.blogojciec.pl/dzieci/szczepic-dziecko-35-najbardziej-popularnych-mitow-temat-szczepien/
    Ja się ostatecznie decyduje na 6 w 1.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • Karolllla Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    My po wizycie u neurologa. To podnoszenie głowy to jest właśnie źle A ja się cieszyłam że taki silny 🤦‍♀️
    Musimy zrobić USG przedciemiaczkowe i EEG głowy. Ponieważ miał te bezdechy i musimy to skontrolować. Po tych badaniach neurolog zdecyduję o szczepieniach.

A dlaczego źle??

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silne dziecko to może być problem np z napięciem

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolllla wrote:
    A dlaczego źle??

Na ten wiek tak jak On trzyma tą głowę jest niepokojące.
    Stwierdził lekką asymetrie . Więc musimy do fizjo się zgłosić aby nam dał instruktarz jak mamy to prawidłowo trzymać itp aby tak tej głowy sztywno nie miał.
    Zrobiliśmy USG przezciemiaczkowe wszystko jest ok.
    Teraz to EEG ale mnie przeraża to że to ma być wykonane w.śnie. tylko jak ja mam trafić kiedy On zaśnie 🤦‍♀️🤦‍♀️koszt tego też niezły 450 zł 🤷‍♀️
    Muszę jeszcze załatwić sobie monitor oddechu podobno można gdzieś w Wawie wypożyczyć 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 18:17

20.10.2012 👰🤵💍
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Silne dziecko to może być problem np z napięciem

Wyszła nam jakąś lekka asymetria.
    Napięcie bez jakichkolwiek wskazań.
    Ehhh zobaczymy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 18:14

20.10.2012 👰🤵💍
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi1987 wrote:
    Wyszła nam jakąś lekka asymetria.
    Napięcie bez jakichkolwiek wskazań.
    Ehhh zobaczymy...
    No to spokojnie. 👍 Ćwiczenia dużo pomogą. I zanim się obejrzycie po asymetrii nie będzie śladu.

• Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    No to spokojnie. 👍 Ćwiczenia dużo pomogą. I zanim się obejrzycie po asymetrii nie będzie śladu.

No oby 🙏
    Najgorsze że mamy te bezdechy😪😪😪

20.10.2012 👰🤵💍
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asymetria jest bardzo powszechna... jak sie człowiek wybierze z dzieckiem do neurologa to zawsze cos wynajdzie... wlasnie w kwestii asymetrii albo napiecia miesniowego... faktycznie bezdechy to realny problem, reszta czy ja wiem...
    PS Weronika juz chodzi na rehabilitacje i to fajna sprawa... uwielbia ćwiczenia

2020 :)
    2023 :)
  • szatanka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Uważam, że masz super podejście Karollla 👍
    Bo to w dużej mierze od Nas zależy czy dziecko będzie kulą u nogi czy fajnym/nowym etapem w naszym życiu. 🥰

W głowie trzeba sobie poukładać, że przecież dzieci płaczą. I uwierzcie, że niemowlaki to naprawdę pikuś w porównaniu do starszych dzieci, które uciekają, wymuszają i się wywracają.
    Ale to dzieci ♥️ i nikt kto je ma nie będzie na Was krzywo patrzył gdy cos się będzie działo !!

Dla mnie czas pierwszego macierzyńskiego to był najbardziej aktywny towarzysko czas. Miałam czas na koleżanki. Bo zawsze a to praca, a to coś..
    Poznałam mnóstwo nowych na zajęciach dla dzieci.. ciągle się cis działo.

I zawsze córkę zabierałam że sobą ! ♥️ gdy było już źle - to po prostu wracałam do domu i tyle. 😊

Sorry, ale się z Tobą nie zgodzę. Ja na samym początku miałam podobne podejście do życia, spakowałam małą i pojechaliśmy na kilkukilometrowy spacer do lasu. Ba! nawet sobie zrobiłam wcześniej makijaż! Bo młoda wtedy jeszcze przesypiała po jedzeniu 2-3 h. Potem coś się zmieniło i baaardzo skróciła nam się smycz, teraz ledwo dajemy radę dojść z nią do oddalonego o ok. 500 m centrum handlowego i wrócić. Wczoraj mąż np. zaproponował, żebym sobie weszła do środka i poszła do jakiegoś sklepu, ale nie dałam rady, bo jak dojechaliśmy tam, to już był bek, że głodna i na speedzie do domu. I tak cud, że nie darła się w tamtą stronę, bo w wózku nie spała i normalnie to jest nie do pomyślenia, że ona nie śpi i leży spokojnie w wózku. Tak że moje podejście się zupełnie nie zmieniło, zmieniły się nawyki mojego dziecka. Nic nie poradzę na to, że ona je mało, ale często, a do tego po jedzeniu nie bardzo od razu usypia, tylko trzeba ją długo lulać, więc mam z nią non stop zabawę.

Poza tym, Paula, to jakąś niespójność wyczuwam w Twoich relacjach, z drugiej strony mówisz, że córka była taka wymagająca, nieodkładalna, a z drugiej nadrobiłaś towarzyskie zaległości? Dla mnie to jest nie do pomyślenia. Ja nie mam za bardzo możliwości z kimś porozmawiać, bo moje dziecko ciągle kwęka, że jej nie pasuje. Cokolwiek byśmy nie robiły, a jak śpi, to z półprzymkniętymi oczami i strach się głośniej zachować, żeby nie przerwać tego jej 15-minutowego snu... Więc może ta Twoja córka nie była aż tak wymagająca...

Mimi, no właśnie tak mi wtedy przeszło przez myśl, że to chyba za wcześnie na takie podnoszenie głowy, ale nie chciałam się wymądrzać. Dobrze, że sprawdzacie. Pewnie będzie wszystko dobrze.

klz9bd3m9oljt4xc.png

13.05.2020 - nasza Lilianka jest już z nami ❤️
  • Drzemka Autorytet

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi, ja byłam u fizjo i tez mamy asymetrię i podwyższone napięcie. Mnie zmartwiło jak zobaczyłam ze Kuba przekręcił się z brzucha na plecki, czego tak małe dziecko nie powinno robic. No ale to wszystko zwykle albo przechodzi samo albo da się to wyprowadzić odpowiednimi ćwiczeniami.

Kuba jest już z nami 🙂 16.05.2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 czerwca 2020, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szatanka, Twoje dziecko głodne i Ty jedziesz do domu ? Może właśnie w tym tkwi problem.😉

Ja obie córki kp. Starszą kp 16 msc, i wszędzie - była głodna to dostała cyca. I tyle. Przez myśl mi nie przeszło by z tego powodu rzucać wszystko i wracać!!

Do 4 msc nie spała ani 1 min w dzień. I była nieodkladalna.
    Ale czy to przedzkoda? 😊
    Jezdzilysmy na rehabilitację, basen do koleżanek. Czy do nas ktoś przychodził. Trzeba było ją nosić to się to robiło. Wtedy faktycznie była cicho.😊 A do tego często bywałam sama, bez męża. Bo wyjeżdżał wtedy jeszcze.

Też nie wydaje mi się, żeby to był konkurs kto ma jak wymagające Dziecko.
    Ja po prostu mówię co widzę wokół siebie.

I to nie tak że wtedy ze wszystkiego byłam taka happy. Wiele nocy płakałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 czerwca 2020, 19:48

‹‹ 968 969 970 971 972 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ