X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Vende Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilę mnie tu nie było, ale wczorajszy dzien był dla mnie bardzo trudny. Ale na spokojnie. Udało nam sie wyjść wczoraj z Alą do domu. W domu wiadomo zupelnie inaczej niz w szpitalu. Natomiast ten wczorajszy dzień to dla mnie byl dramat. Mala ma tą asymetrie spowodowana ulozenie miednicowym, przez co wyszły nam tez niedojrzałe bioderka. Byla wczoraj u nas rehabilitantka i tlumaczyla co i jak mam z nią ćwiczyć, jak podnosić, jak przewijać, jak ubierac czy ukladac do spania. Ja tsk ryczałam ze nic z tego nie pamiętam. Okazalo sie, ze wszystko co czytalam wcześniej tu sie nie do konca sprawdza. Zaraz po tym jak ona wyszła, nie zdazylam sie uspokoić a przyszla logopeda, zeby przekazać ze wędzidełko jest jak najszybciej do podcięcia. Chciala zobaczyć jak Mala przystawia sie do cycka. Chcialam nadmienić ze mamy z tym problem, bo ja mam plaskie sutki i poki co w gre wchodzi tylko karmienie przez kapturki, do tego to jej wedzidelko i moj brak mleka- dramat. Wiec byl krzyk i ryk. I jej i moj. Mleka mam jak na lekarstwo i to w sumie dopiero wczoraj w domu zaczelo sie pojawiać. Mam nadzieję, ze ruszy bo narazie po kazdym przystawieniu do cycka musze jej dawac butelke (z butelki je ładnie i dość sporo). Dzisiaj ma byc polozna, licze na jej pomoc bardzo, co gdzie i do kogo sie udać z tym wszystkim... Oczywiście wiem, ze mam zdrowa córeczkę, a to co sie dzieje nie jest jakaś masakra bo mozna nad tym pracować i moze to minąć ale mnie zlapal wczoraj taki baby blues ze to koszmar. Tak jak z tą piersią- bardzo chce zeby nam sie udalo.
    Ogolnie Mala jest grzeczna i ma do mnie duzo cierpliwości, płaczę fakrycznie dopiero jak juz jest glodna albo bardzo ida jej gazy.
    Zosiek u nas tez byla akcja z kupą i przewijającym tatą i łapaniem kupy w rece haha ;) ja nie moge sie smiac bo mnie ciągnę ta rana i szew a myslalam z emnie rozerwie ;). Jeszcze to byla ostatnia smółka. W nocy juz dzisiaj byly takie bardziej noworodkowe kupki.
    Tak czy inaczej, mam nadzieję ze jakos sie ogarniemy.
    Soleil powodzenia!
    Megsi, dla Ciebie również!

Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

17.05.2022 - urodziła się moja córeczka Alicja :)
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę że każda z nas ma jakieś rozterki związane ze swoim maluszkiem🙂Ana.ta na pewno musisz podchodzić do wszystkiego spokojniej, bo jak się będziesz bardzo denerwowac to ponoc faktycznie maluszek wyczuwa to wszystko i jeszcze bardziej płacze...ja na początku tez mialam problem z kp. Niby Mleko było ale mała kiepsko piła i też w domu kilka razy dalam jej jeszcze mm😏dopiero położna mnie uświadomiła ze w ten sposób nie pomogę ani małej ani sobie i ze jak wytrzymamy cala dobę na kp to już potem będzie z górki i tak też się stalo🙂teraz je tylko piers, z piersi się leje ciurkiem to Mleko wiec bardzo szybko je i czasem się aż zakrztusi😏a czasem znowu podstawiam ją pod piers to ta zamiast złapać to kręci się jak szalona wokół tej brodawki, denerwuje się przy tym a nie łapie tak jak trzeba😒wtedy znowu ja się denerwuje ale coz

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende glowa do góry, tak jak piszesz najwazniejsze ze masz zdrowa córeczkę a co do bioderek to wszystko idzie wypracowac🙂będziecie sobie ladnie cwiczyly☺️a z wędzidełkiem też ponoc często bywają problemy😏
    Co do karmienia piersią, nam po cc jest trochę trudniej, później pojawia się nam pokarm dlatego musimy mocno o niego walczyc☺️czyli przystawiać małą i ewentualnie odpalić laktator ☺️
    Będzie dobrze!
    A humory też możemy miec rozne, mamy do tego prawo☺️a w takiej gorszej chwili powinniśmy móc polegac na naszych mężach, muszą sobie zdawał sprawę że to wszystko nie jest takie proste☺️

Leksa, Vende, Ana.Ta lubią tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Kasjanna Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vende, właśnie myślałam co tak u ciebie cicho. Dobrze że już w domu, ułożycie sobie dzień na spokojnie. Jak trzeba włożyć trochę wysiłku w rehabilitację to trzeba. A z karmieniem bez presji, mam nadzieję że się uda, jak będzie starsza to może się też nauczy, ale przystawiaj niezależnie czy masz mleko. A jak nie, to na mm mnóstwo dzieci się wychowało, tak też bywa... Trzymam kciuki :)

Ana.Ta lubi tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze taka ciekawostka...wczoraj była u nas położna 🙂pierwszym razem jak była 10 dni temu to malutka ważyła 2780 a wczoraj ważyła 3360 😳nie moglam w to uwierzyc😏
    Położna powiedziala ze troche dużo przybrała ale ze poki co nic tylko się cieszyc🙂 kurcze wiem ze pokarmu mam teraz dużo, mala ssie jak szalona ale nie wiedzialam ze tak naprawdę je chyba dużo za dużo hmm🤔

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Raszusia Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2022, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    Solei-kciuki🍀✊🤱
    Raszusia-ja tez wywieszam białą flagę...wlasnie zjadłam lody i tyle...tez 26.5 mam zgłosić się do szpitala na wywołanie, choć cały czas mam nadzieje ze wyjdzie wcześniej. A i te naturalne sposoby nic nie dają:/

Także tego… my tutaj dalej sobie o porodzie. Plus jest taki ze później zacznę macierzyński wiec później wrócę do pracy w 2023 🤣. Może jak podejdziemy do tego na spokojnie to się uda 😊.

Kasjanna, Leksa, Asiulka87, Motyl12, Megsi, Ana.Ta, Malinka2021 lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, Asiulka, to faktycznie ma tempo!

Ja z tym KP to mam tak, że w dzień mam wrażenie że mam za mało pokarmu, bo już piersi wyglądają jak puste worki a mała się jeszcze domaga, a z kolei w nocy, mimo że się karmimy co 2 godziny, to mam nadprodukcję, nie mogę sobie znaleźć miejsca przez te cyce :/

A teraz właśnie mała już od godziny próbuje zrobić kupe przez sen i ewidentnie jej nie idzie :/

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Zosiek Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂 ale miałam do nadrobienia.

U nas wyjątkowo super noc, pierwszy raz czuje się w miarę wyspana od zeszłego piątku. Pobudka po 4h i po 3 h. 🙃

Z tym karmieniem piersią to jak dzieciątko przybiera to jest właśnie wyznacznik że mleko jest ok i dobrze je. Także jak waga będzie ok to nie zrażajcie się 😘 u nas leci cyc, później mm i na końcu jeszcze laktator. Długo to trwa ale ciągle mam nadzieje, że zacznie jeszcze efektywnie ssać. Mam nadzieję że niedługo położna się pojawi bo mam milion pytań.🙃

Vende rozumiem, że było Ci ciężko 😘 ale pociesze Cię, że ja urodziłam się z tym problemem z bioderkami i nie mam żadnych problemów z nimi. W wieku niemowlęcym wiem, że mama trochę nad tym pracowała.
    Z wedzidełkiem też często się to zdarza. Będzie wszystko dobrze 😘
    Mnie też dopadają płacze różne, wczoraj np. złote rady z internetu od mojej mamy na odległość. Niby mam od niej wsparcie, ale lubi narzekać, marudzić i robi często przykrość. Bez wsparcia męża byłoby mi strasznie ciężko.

Martwi mnie trochę moja dziesięciolatka, trzyma dystans i nagle coś chce jak młoda płacze... Ale cóż musi się przyzwyczaić.

W przyszły weekend mam Komunię, przeraża mnie jak to ogarniemy.

Soleil i Megsi kciuki 😘😘😘😘😘

Leksa, Ana.Ta lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raszusia wrote:
    Także tego… my tutaj dalej sobie o porodzie. Plus jest taki ze później zacznę macierzyński wiec później wrócę do pracy w 2023 🤣. Może jak podejdziemy do tego na spokojnie to się uda 😊.
    Staram się nie denerwować, ale już wkurza mnie nawet jak ktoś non stop pisze jak się czuje, czy coś się dzieje, czy juz urodziłam...nawet sąsiedzi zaczepiają i pytają jak tam🥴🤯to takie frustrujące...
    A orientujecie się jak to hest z tym wywoływaniem-bo to może kilka dni trwać-mąż może być czy musi jechać do domu?boje się że nie zdąży dojechać jak zacznie się szybka akcja

5ylwian lubi tę wiadomość

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek mam nadzieje, ze starsza córka się przełamie i sytacja u Was się poprawi 😘
    Ciekawe jak mój syn za mała zareaguje.

Raszusia co do macierzynskiego to akurat racja 😂 trzeba szukać plusów 😊😋

Motyl nie denerwuj się. Ludzie zawsze byli i pozostaną ciekawscy. Urodzisz w swoim czasie, jak maluszek zdecyduje, ze to już ✊🏻 Kciuki zacisniete żebyś już długo nie musiała czekać 😘

Vende głowa do góry, poradzisz sobie ze wszystkim. Hormony jeszcze działają i emocje biorą górę. Super, ze jesteście już w domu, bo zawsze to inaczej. Mam nadzieje, ze wizyta położnej Ci pomoże uporać się ze wszystkim.

Zosiek, Motyl12 lubią tę wiadomość

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Raszusia Koleżanka

Wysłany: 20 maja 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl, u mnie to samo z ludźmi. Wczoraj chcąc uniknąć ciągłego odpowiadania „czy już” wysłałam zainteresowanym zdjęcie brzucha z podpisem „spodziewaliście się zdjęcia bobaska?” 😂 ale to do znajomych… rodzine trzeba przeżyć.

Czytałam trochę o tym wywoływaniu wczoraj i chyba to wszystko zależy od sytuacji. U jednej działa inna dawka oksytocyny niż u drugiej dziewczyny wiec trudno powiedzieć. W moim szpitalu jest tak ze jednego dnia przyjmują, dają wieczorem balonik albo jakiś pasek na rozwarcie szyjki i potem rano jest oksytocyna i przebijanie pęcherza.

Motyl12 lubi tę wiadomość

• Malinka2021 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To rozstrojenie emocjonalne jest nie do opisania. Ze skrajności w skrajność. Vende zaraz wszystko się ułoży, na pewno sobie poradzisz, nowości i trudności zawsze przytłaczają 😔
    Wczoraj pochwaliłam Wam ze Wojtuś spi i je, a dzisiaj w nocy prawie nie spał 😟 Ałmaz właśnie pojechał po BioGaię, bo chyba brzuszek go męczył. Mam nadzieję, że to mu pomoże. Teraz śpi sobie słodko na brzuszku 🙂
    Dziewczyny przed porodem, trzymajcie sie 🥰
    Motyl, mi się wydaje że nawet przy wywoływaniu to co najmniej kilka godzin będzie trwało. U mnie co prawda bez wywoływania, ale ponoć szybko było bo 6.5h.

Motyl12, Ana.Ta lubią tę wiadomość

PCOS, starania od 2018, klinika od 2021
    08.21 4ta stymulacja (letrozol+bemfola+ ovitrelle)
    12.05.22 👶Wojtuś💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raszusia a to dobre z tym zdjęciem 😂

A u mnie taki nawał pokarmu od wczoraj wieczorem, ze moje piersi są jak bomby. Dobrze, ze zabrałam laktator do szpitala, bo inaczej bym zwariowała. W domu jak tak będzie to bede odciągać i zamrażać.

Ana.Ta, Soleil lubią tę wiadomość

• 5ylwian Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    Staram się nie denerwować, ale już wkurza mnie nawet jak ktoś non stop pisze jak się czuje, czy coś się dzieje, czy juz urodziłam...nawet sąsiedzi zaczepiają i pytają jak tam🥴🤯to takie frustrujące...
    A orientujecie się jak to hest z tym wywoływaniem-bo to może kilka dni trwać-mąż może być czy musi jechać do domu?boje się że nie zdąży dojechać jak zacznie się szybka akcja
    Zgodzę się z Tobą, widzą Cię na ulicy z brzuchem A pytają czy już 😤🤯
    I ja doczekalam się swojego dnia 0. Dzisiaj mnie wpisali do szpitala na 23.05 i prawdopodobnie 24.05 będzie cc... jejku to będzie nasz ostatni weekend w 3. Tyle emocji,że to już zaraz...

Leksa lubi tę wiadomość

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
  • Provitamina Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian przybijam piąteczka, mój też już ostatni weekend ale w czwórkę 🤭😜 potem już będziemy w piątkę. Ogarniam co się da, robię pranie, prasowanie, zamykam sprawy by mąż nie musiał o tym potem myśleć 🙂 we wtorek do szpitala i mam stresa, no cóż, to wywoływanie to zawsze coś sztucznego...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 14:19

5ylwian, Soleil lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Motyl12 Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian ale fajnie-na dzień mamy będziesz już tulić bobo🤱albo mi się wydaje albo większość narodzin mamy tutaj przez cc🤔
    Provitamina też mysle o tym wywoływaniu jak to będzie...mąż jedzie z Tobą?

Udane 2IVF-Zdarzył się cud😍
    Maj 2022r-rodzi się synuś🤱💙
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian to dzień w którym miała być moja cesarka 😅

• Provitamina Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    5ylwian ale fajnie-na dzień mamy będziesz już tulić bobo🤱albo mi się wydaje albo większość narodzin mamy tutaj przez cc🤔
    Zawiezie mnie do szpitala 🙂 pytałam moja gin czy mąż ma być w gotowości to powiedziała że spokojnie, na luzaka. Nie wiadomo ile to potrwa, czy jeden dzień, czy dwa. Wszystko zależy od decyzji lekarzy, zastosowanych metod i reakcji organizmu 😉 zatem będę z nim w kontakcie 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 17:03

Motyl12, Raszusia lubią tę wiadomość

Starania od kwietnia 2020 roku
    👫 OBOJE 35+

Prolaktyna: 23,34 ng/ml ✅
    AMH: 1,48 (norma 35 l.- 39 l. : 0,147 - 7,49 ng/ml)
    Testosteron wolny: 3,08 (0,10 - 6,30 pg/ml✅
    Androstendion: 3,29 (0,30 - 3,30 ng/ml✅
    Estradiol: 223,10 (21 - 312 pg/ml) ✅
    TSH: 0,708 (0,350 - 4,940)✅
    FT3: 4,15 pmol/l (2,63 - 5,70)
    FT4: 1,02 ng/dl (0,70 - 1,48)
    Anty TPO < 3,00 IU/ml (0,00 - 5,61)✅
    DHEA-SO4: 281,60 ✅
    FSH: 6,70 mIU/ml (3,03 - 8,08)
    LH: 4,65 mIU/ml (1,80 - 11,78)
    Drożność jajowodów ✅
    Histeroskopia - sierpień 2021r. - OK

3 x IUI [IV, V, VI 2021r] - brak ciąży

Sierpień 2021r. IN VITRO
    06.09.2021r. punkcja, pobrano 2 komórki, tylko jedna się zapłodniła - mąż: metoda selekcji plemników PICSI
    09.09.2021r. transfer 8aa + Ebryoglue
    11 dpt: Beta 467,87 / 13 dpt: Beta 953,59 / 15 dpt: Beta 1632,94 / 18 dpt: 3929,93
    Pierwsze USG: 4 październik 21r.: 25 dpt - jest serduszko.
    7470ugpj1funw5wd.png
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 zazdroszczę tej wagi bobasa! Ja mam wrażenie że Moja chudnie przez te wrzaski, krzyki, a MM nie chce dużo dawać. Ale bez tego nie byłoby funkcjonowania....

Mała dzisiaj w południe pięknie jadła z piersi- nie zrobiła po tym awantury i co? Do czasu - o 14:00 wrzask , odrzucanie piersi- wypila 50 ml MM poszła spać. O 16 chcialam jej dać „po kupie” pierś. W trakcie dostała czkawki. Chciałam dać pierś bo okropnie krzyczała, odpychała mnie, nie chciała ssać. Ale MM pomogło jak najbardziej...

🤦‍♀️ Także Vende witaj w clubie...

Zastanawiam się co jest lepsze kupowanie Mm czy odciąganie swojego laktatorem i niech je przez butelkę jak tak jej lepiej... Zosiek ty piszesz że działasz też z laktatorem... dobrze się to sprawdza?
    Bo bez butli mała sie w Moim przypadku zapłacze... próbowałam dziś nawet pestki wiśnie na brzuszek że może się zrelaksuje, tule pleckami do mnie - działa sekunde...

Ale z plusów- malutka naprawdę jest przekochana🙈 z każdym dniem wiem że będzie więcej kontaktów, zabaw bo takie kilkudniowe dziecko wiadomo że tylko je... i śpi... no i wrzeszczy 🤦‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 maja 2022, 17:23

Zosiek lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • 5ylwian Autorytet

Wysłany: 20 maja 2022, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motyl12 wrote:
    No mam taką nadzieję :) gorzej jak mi nie zrobią i będą parę dni czekać. Chociaż czy któraś tak miała,że czekała za CC kilka dni czy tydzień?

a97e8a0113.png
    *14.09.2021- II kreski
    *18.05. - 38+5, 3675 g
‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ