X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj 2022
Odpowiedz

Maj 2022

Oceń ten wątek:
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasjanna dzięki za info z wizyty. Mysle że sen w dzień napewno ma wplyw, jak i to czy dziecko ma/mialo duzo wrazen. Ja zauwazylam ze jak gdzies z nią chodze do innych (tak że ją noszą itp) usypia mi sZybciej - pewnie z wrazen...

Z tym przeciaganiem to trzeba uwazac bo może byc pozniej apogeum 😂 u mnie jak wstaniemy o 7:00 to po 9:00 juz marudzi na spanie.. wiec musi byc drzemka i nie jest nigdy dluga... pozniej w poludnie... jak jest krotka to nie ma szans przeciagnać tak zeby juz nie bylo kolejnej. A zazwyczaj są jeszcze dwie. A może nam bedzie latwiej jak bedzie zima, mroźno i w domu nie bedzie nam sie chxialo az tyle usypiac, a i dzieci beda starsze:

U mnie dziś zasnela o 20:30, 21:30 jUz pobudka- tylko cyc pomogl. Śpi do teraz. Obym i ja chwile pospala. Moglam sie polozyc wczesnjej ale chcialam cos poprasowac 🤷‍♀️

Faktycznie u mnie 24 tydz - to moze byc skok. Kolejny akurat w święta. Ło matko

Tym telefonem to ciezko bedzie. U mnie non stop pod ręką... ale pluje sobie w brode że nie powinnam...

Lotos gratuluje ząbka. U mnie też takie wygibasy... dziwne mostki, a jak wypnie pupe to jak dżdżownica jest przy zabawce z przodu. Ostatnio gonila tak pilke ktora jej uciekala, albo robila tak celowo..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2022, 23:29

Lotos lubi tę wiadomość

16.05.2022 urodziny Oliwki 😘 Więcej szczęścia o 7 dni😍
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 00:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka, a Alicja opanowała już obroty i wysoki podpór ?

Nasze małe wielkie szczęście 17.05.2022 ❤️
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, noc z powrotem tragiczna😔kręciła się, to spala, to poplakiwala, to się wierciła, wydaje mi się ze większość nocy czuwałam a nad ranem to już ciagle piersc brała tylko na uspokojenie wrrr
    Kurde a już mialam nadzieję że będzie lepiej 😏

Leksa tak Ala obraca się na brzuch z dwóch stron ale czasem robi to źle bo tak jakby z za głowy to robi. Podpór tez opanowała ale też nie wiem czy robi to dobrze , dowiem się u fizjo bo szaman nie patrząc ani na obroty u niej ani na nic innego stwierdził że ona robi wszystko zle i że on to wie🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2022, 08:05

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze jeszcze jedno pytanko mam do mam które miały problemy pupciowe z dzieciaczkami🙂już kilka dni temu wyszły małej delikatne czerwone chrosteczki wokół pachwin. Smarowałam częściej bepantenem ale nie zeszli a troche jakby doszło i są trochę bardziej czerwone. Smarowałam już sudocremem a wczoraj wieczorem na noc salam mąkę ziemniaczana ale widzę że nie poprawiło sie😏
    Nie mam pojecia skąd to się wzięło bo ani pieluch nie zmieniałam, jedynie co mi przychodzi do głowy to przez to że w nocy spi czasem w takim mokrym pampersie ale piszecie że Wy też w nocy jakos czesto już nie zmieniacie 😏ja staram się zawsze nad ranem zmienić ale ze 2 razy zdarzyło mi się ze zmieniłam np dopiero koło 7 rano😐
    Nie wiem czy próbować to dalej wysuszyć Mąka czy sudocremem czy kupic coz innego🤔

oar89n73njsm8gcn.png
  • Soleil Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lotos tak to normalne. I mostki tez i stanie na kolanach i gibanie sie przód tył. U nas strasznie sie denerwuje ze nie moze ruszyć, czasami jak ma reke jedną na lokciu i ulozy dobrze noge to odepchnie się do przodu. Ale u nas póki co 1 krok do przodu i 30 do tyłu 😊 ale pozycje czworacza ćwiczy cały czas.
    Ja to jestem nieprzytomna.

Asiulka te slowa szamana to mocno na dystans serio bo takie rzeczy to fizjiterapeuta oceniać powinien, jestem pewna że troche sie zagalopowal.
    U nas krosteczki czasami sie pojawiaja ale tez same znikaja i też mysle ze to przez mokrego nocnego pampersa. Ale nie smaruje zadnymi wynalazkami tylko tym co mam pod pieluszke i ewentualnie pupcie wysuszam przy zmianir pampersa zeby nie byla mokra.

Kasjanna super z tym neurologiem ale z tymi poradami nt spania to nie wiem. Ja rozne rzeczy z dzieckiem probowalam robic i jednak rady 'doradcow od snu' wychodzą nam najlepiej tzn. Pilnować zeby dziecko nie bylo za nadto aktywne (okna aktywności e naszym wieku to między 2 do 3 godzin, moj wytrzymal max 2.5) bo wtedy wytwarzają sie hormony, ktore w zasnieciu mu przeszkadzaja. Nawet jak przeciągnę za dlugo przed snem nocnym to w ciagu pierwszych dwoch godzin mam najwiecej pobudek. No ale.. Wszystkiego warto próbować. Super z ta melantonina bo jestem pewna ze eeg wyjdzie idealnie. Licze ze to pomoże. A jesli nie to moze kaszka na noc. U nas bez kaszki teraz byla noc koszmarna 😄 moze serio wiecej kalorii pomoże w spanku?

Oo u nas jakis nowy etap lizania podlogi..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2022, 09:22

Zosiek, Leksa, Ana.Ta, Lotos lubią tę wiadomość

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka a jadłaś coś innego albo Ala? U nas krostki były po kupie z rd. U nas wietrzenie pupy i bepanthen pomógł. Chusteczek mokrych na pupę wogole nie używam. Sudocrem niestety może czasami pogorszyć 🤦

Kasjanna mimo wszystko na pewno jesteś spokojniejsza że rozwojowo jest ok. Melatoninę warto spróbować na zasadzie żeby sprawdzić czy to to. Co do drzemek u nas też są w tych porach czasami przesunie się do 12 ale u nas na pewno to nie wina drzemek bo wtedy co młoda spala noce nie było żadnej regularności w drzemkach pozwalalam jej zasypiać kiedy jej się chciało na te 20 minut 🤣 wiadomo u każdego coś innego może być...

Leksa to macie ewidentnie skok rozwojowy 😘

Lotos moja tak robi ze 2 tygodnie, coraz szybciej pełza raczkowaniem tego jeszcze nie nazwę. Takie machanie pupka to też do siadu jest. Moja siada już na półdupku i póki co jest zgięta jeszcze ale jak tylko będzie w stanie plecki wyprostować to usiądzie prosto. Tak te ruchy są zupełnie normalne, każde dziecko ma swoje tempo i 7 miesięczne dziecko może raczkować 🙃

Noc kiepska, rano już kręciło mi się w głowie. Wyszłam na chwilę na balkon z kawą i trochę mi lepiej ehh 🙃

Soleil, Ana.Ta, Lotos lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie 😁

U nas noc srednia. Zasnęła ładnie o 20, ale do północy miała kilka pobudek, a ja zamiast iść spać to trochę chciałam nadgodzin prasowanie, bo dwie suszarki pełne, a kosz z praniem tez pełen. Trosze nagdonialam, ale gdy ja położyłam się do łóżka spać to Olga stwierdziła, ze mamy koniec spania ! Także tak, pierwszy raz od niepamiętnych czasów spała z mami do 5:30 nad ranem, bo o tej porze wstałam i odłożyłam ja do łóżeczka. Po 6 trzeba wstać i ogarnąć syna do zerowki. Oby dzień miała lepszy. Oczywiście noc bez mleka. Jak wypiła o 20 ostatni tak następne karmienie po 9 rano.

Asiulka pytałam czy Ala to potrafi, bo tak jak Lotos to napisała, ze faktycznie może ona cwiczyc mięśnie brzucha, ale jest to ok gdy dziecko ogarnia wysoki podpór, obroty i łapanie się za stopy, wiec moja Olga spełnia tylko jeden z tych trzech warunków - łapanie się za stopy (chociaż do buzi wsadzi tylko prawa stopkę) Muszę bardziej zwrócić uwagę czy gdy ona podnosi tak główkę czy nie napina całego ciała. Nie chce zeby przez to nie daj Boże napięcie się pogłębiło.

Dobrego dnia 😘

Ana.Ta lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2022, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam Wasze przemyślenia z tymi napięciami mięśniowymi maluchow, w głowie mam jeszcze swoje i dochodzę do wniosku, że strasznie to uciążliwe jest. Niby nie jest to choroba, czy jakaś straszna nieprawidłowość a takie to cholerstwo uciążliwe. Bo raz że może wpływać jakos tam na rozwój i kolejne umiejętności dziecka, to dwa że rodzica spina, bo człowiek się zastanawia ciągle czy czegoś źle nie robi. Mam pytanie do tych mam, które mają ćwiczenia od fizjo do wykonywania w domu. Jak Wam to idzie, dzieci w miarę chętnie współpracują? U nas to musi być serio dobry humor po prostu, a też uważam że zmuszanie małej do ćwiczeń będzie powodowało, że ona będzie bardziej się spinać i koło się zamyka.

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil, kaszka raczej nie pomoze. Wjechala wczoraj przed poludniem, i jak 2 pierwsze lyzeczki wzbudzily zachwyt, tak po jakichs pięciu odmówiła dalszego jedzenia. U nas tak ze wszystkim, kilka lyzeczek i stop. Wiec za wiele kalorii to nie jest. Poza tym u nas nie jest to problem jedzenia, tego jestem pewna, bo ja nie karmie za kazdym razem. A mala jak jest glodna to sie dopomina, ale czesto, szczegolnie wieczorem jak jeszcze kontaktuję, wystarczy przytulas.
    Melatonina spadla w moich oczach jak sie dowiedzialam ze to suplement, no bo tak jak piszecie, to nie jest badane porządnie. Z drugiej strony moja witamina D to tez suplement...

U nas dzis pierwsza noc w sypialni. Dla malej bez roznicy, ale mi bylo o niebo wygodniej :) mala od 4 do 7 robila cuda na kiju, po czym jak padla po 7 tak spala do 8.30. A teraz kolejna drzemka, a ja mam wolny salon 👍

Soleil, Ana.Ta lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    Moja próba z mm skończyła się fiaskiem. Dalej zasilam nocną grupę wsparcia. Wczoraj dałam Hani 3 butle mm z nadzieją, że będzie bardziej najedzona i w nocy lepiej pośpi. Spała dokładnie tak samo jak noc wcześniej. Dziewczyny, czy jest dla nas nadzieja??

• Zosiek Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leksa ale spała jakoś czy budziła się?

Kasjanna czyli są plusy odzyskania sypialni 💪

Klara chyba jedynie nadzieją jest czas 🙃

Młoda śpi w wózku ja łapie słońce na tarasie 🥰

Ana.Ta, Kasjanna, Klara_1985 lubią tę wiadomość

Nasz mały cud 15.05.22 🥰
  • Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie spanie nieco lepsze 2h, prawie 3h, 2h i pozniej od 5:30 takie stękanie-spanie do 8:40. Dla mnie to cudo-noc po ostatnim 🤦‍♀️ Ale jak pisałam to jest usypianie na cycu na leżąco… także tak…

Z kaszką jeszcze nie probowalam ale sie przymierzam - moze faktycznie pomoże jeszcze ten sen wydluzyc.

Dzisiaj po DYNI mala wygladala jak z pola bitwy. Miala tetre i sliniak, ale co z tego jak jej rączki „wariują”. Nie chce tez jej jakos ogrniczac, a ona pcha podczas karmienia palce do buzi i wyrywa mi lyczeczke i sama ją pcha. Co myslicie o fartuszkach do zakladania - takich jak bluzka? 🤔 dobrze ze mam mydelko odplamiające to wszytko ładnie schodzi 🤦‍♀️😂 musze sie przyzwyczaic, ale dla matki-pedantki to dramat 🤣

Ja po kawie- a dalej mnie glowa boli, mialam isc na spacer, ale mala spi na cycu… wgl to dopiero 1 drzemka. Dalam sie jej wyszalec na macie. Powiem Wam że nieźle zaczela sie rzucac na zabawki. Nagle „chodzi” po calej macie i co chwile bawi sie czyms innym. Komicznie to wyglada.

Asiulka ja zmieniam pampersa dopiero ok 8 🙈 wgl os dzis testuje Pampersy Pantsy. Narazie podoba mi sie ta opcja. Tylko te 3 to takie na styk. Chyba juz trzeba przejsc na 4.

Dobrego dnia!

Soleil, Zosiek lubią tę wiadomość

• Kasjanna Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zmieniam kolo 8 i nic sie nie dzieje. Mam dady 4.
    Ana.Ta ja mam te sliniaczki na raczki i bardzo polecam. Przy synu czasem wjezdzal ten na raczki a na to ten silikonowy do lapania plynow.
    Jakby ktos nie wiedzial to plamy z marchwi nie schodza w praniu, ale utleniaja się na słońcu.

To i my ruszamy na spacer, piekna pogoda :)

Ana.Ta, Zosiek lubią tę wiadomość

29.04 - moja kochana córeczka :)
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek hmm właśnie nic takiego nowego nie dawalam małej hmm poza tym nigdzie nie ma chrostek oprócz właśnie kolo pachwin ale może faktycznie tez sie to zrobilo od kupki bo rd bo ta kupa jest trochę inna teraz i czytalam gdzies na necie ze moze sie taka wysypka pojawic🤔
    Pierwszy raz dopiero mi się takie coś zrobilo wiec oczywiście już panikuje bo kilka dni to jest i nie schodzi 😏muszę ją dzisiaj bez pampersa potrzymać z 15 minut chociaz🙂 tez nie używam chusteczek jedynie na wyjścia a tak to tylko ciepła przegotowana woda dalej🙂

Ehh ja już naprawdę mialam nadzieję na poprawek z tym spaniem bo tych kilka nocy było już takich znośnych poza tym w dzien mała zaczela mi jesc już mniej więcej co 3 h wiec myslalam ze przez to i w nocy cyca nie będzie tak potrzebować to będzie spac a tu dzis wszystko wróciło do "normy"😏

Monja mnie też właśnie zaczyna coraz bardziej frustrować tą sytuacją z napięciami i tym jak ruchy dziecka powinny wyglądać bo naprawdę u jednego dana czynność jest ok a u drugiego pogłębia problem albo świadczy właśnie o jakimś problemie i napięciu 😐
    Ciężko to ogarnąć a jak sobie czlowiek już nawkręca za bardzo to nic tylko by obserwował i poprawiał każdy ruch dziecka a tak też się nie da przeciez 😏

Leksa to u nas właśnie Ala w ogóle nogami nie jest zainteresowana. Ćwiczenia jej, daje jej do góry i wkładam prawie do buzi te stopy hah a ona ma je gdzies🙃

Monja lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Asiulka87 Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana.ta a co to za mydełko odplamiające?🙂

Ana.Ta lubi tę wiadomość

oar89n73njsm8gcn.png
  • Leksa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiek jak spała w łóżeczku to się budzila, gdy po północy wzięłam ja do łóżka to milion uśmiechów rozdała tacie, rzucała pieluszka gdzie się da, az w końcu tak zasnęła i spaliśmy w trójkę w łóżku

Ana.Ta, Asiulka87, Zosiek lubią tę wiadomość

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiulka87 wrote:
    Ana.ta a co to za mydełko odplamiające?🙂

Dr Reiner. Mozna kupic np w dozie

https://www.doz.pl/apteka/p152895-Dr_Reiner_mydelko_odplamiajace_100_g?adv=g&gclid=CjwKCAjw2OiaBhBSEiwAh2ZSP_hgQrsJCrM39LQKND7RuJ68zalepnwajbJRkzqZqN5DdwTgkPtAoxoCkLYQAvD_BwE

Każda kupa mi zeszla i teraz dynia 🤣 tylko trzeba zaprac od razu i pozniej zostawic w cieplej wodzie to sie wymoczy i zejdzie to co nie puści od razu :) ile ja ciuszkow juz uratowalam… :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2022, 12:39

• Ana.Ta Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie teraz tez taras + wozek bo po porzedniej drzemce zniesc sie jej nie dalo 😂 i tak bujam nogą. Mam nadzieje ze mi sie nie wybudzi jak pojde po herbate.

Do slonca i sciany to ja sie opale 😂

Ja jestem pewna ze sen lepszy u mnie tez m.in. dlatego ze spi w lozku… wgl ona ma juz tak że calą siłą trzyma mnie np. za bluzke i niby spi. Jakby chciala sie „przylepić” na zawsze 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2022, 12:42

Monja, Asiulka87 lubią tę wiadomość

• Leksa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monja wrote:
    Czytam Wasze przemyślenia z tymi napięciami mięśniowymi maluchow, w głowie mam jeszcze swoje i dochodzę do wniosku, że strasznie to uciążliwe jest. Niby nie jest to choroba, czy jakaś straszna nieprawidłowość a takie to cholerstwo uciążliwe. Bo raz że może wpływać jakos tam na rozwój i kolejne umiejętności dziecka, to dwa że rodzica spina, bo człowiek się zastanawia ciągle czy czegoś źle nie robi. Mam pytanie do tych mam, które mają ćwiczenia od fizjo do wykonywania w domu. Jak Wam to idzie, dzieci w miarę chętnie współpracują? U nas to musi być serio dobry humor po prostu, a też uważam że zmuszanie małej do ćwiczeń będzie powodowało, że ona będzie bardziej się spinać i koło się zamyka.

A jakie są Twoje przemyślenia ?
    Jezeli mala jest maruda to nici z ćwiczeń. Musi mieć doby humor wtedy ćwiczy.

• Leksa Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zeszłam na dół to toalety, a Olga na macie i syn przy niej siedzi i krzyczy „mama Olga sama się przekręciła na brzuszek” także nabywamy nowe umiejętności :)
    Szkoda, ze nie robi tego przy mnie, bo bym zobaczyła czy np. nie odgina przy tym głowy.

Ana.Ta, Kasjanna, Zosiek, Klara_1985 lubią tę wiadomość

‹‹ 722 723 724 725 726 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ