X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 💙 MAJ 2023 💗
Odpowiedz

💙 MAJ 2023 💗

Oceń ten wątek:
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jak mu powiesz to zrobi Ci na tej wizycie. Ja mam termin na 07.05 wg aktualnego USG 02.05 robić będzie GBS dużo wcześniej bo 12.04, przecież różnicy mu chyba nie robi pobrać wcześniej 😅

Crochet lubi tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem 😭 nfz rządzi się swoimi prawami, a u niego to w ogóle śmiesznie się chodzi bo w przychodni przyjmuje na NFZ i tam nie ma sprzętu do usg nawet, więc jak idę na usg do niego to kawałek dalej do jego prywatnego gabinetu i tam ma sprzęt do usg 😂 Więc w tym gabinecie mi na bank za 2tyg tego nie zrobi bo gdyby nie to, że ma tą główkę u góry to bym na razie nawet nie musiał tam iść tylko ewentualnie po 40tc. Dobra, spytam po prostu czy może mi to szybciej zrobić niż tego 4.05 dla swojej spokojnej głowy 🙈

• Mvada Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapytaj, przecież do pobrania wymazu specjalnego sprzętu to on nie potrzebuję 😅
    Ten NFZ to w ogóle czarna magia, w sumie się cieszę że chodzę prywatnie, ale to dlatego że w promieniu 50km nie ma żadnego jak dla mnie godnego zaufania ginekologa na NFZ 🙈
    Ale na pierwszej wizycie bo do mojego lekarza musiałam czekać te 4 tygodnie, byłam prywatnie u innego to podejrzewam że NFZ milsi ludzie by byli. Teksty typu, no ale z czego się Pani już cieszy tu nic dobrze nawet jeszcze nie widać 🙈

Cappuccino lubi tę wiadomość

age.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niektórym brakuje empatii 🙄. Wiadomo, że dla kobiety ciąża (zwłaszcza pierwsza) jest pełna emocji. Wystarczy po prostu bez durnych komentarzy 🙄

anekar92 ja też nie miałam jeszcze posiewu. Jak zacznę wcześniej rodzić (w co wątpię), to tak jak NataliaK pisała -podadzą antybiotyk profilaktycznie. Swoją drogą zastanawiam się czy tak szybko działa tej antybiotyk 🤔

Mvada lubi tę wiadomość

🐻
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak zrobiłam test ciążowy to szukałam kogoś na szybko, bo swoją babkę ginekolog mam koło rodziców a tam już nie mieszkam więc nie chciałoby mi się jeździć a to kawałek jest. Tutaj koleżanka z pracy poleciła, bo orzyjął mnie na NFZ po 2 dniach. I tak mi dobrze u tego doktora, że już do mojej babki nie wróciłam a mówiłam ze niech tylko powie czy ciąża a w razie wy będę już jezdziła tam skoro mam sprawdzoną 😅 ta moja babka też fajna jest ogólnie alw taka specyficzna i zawsze coś dopierdzielała i ja nigdy tabletek nie brałam a ta mi wiecznie tabletki anty chciała wciskać. I w sumie jestem zadowolona z tego lekarza, bo co zapytam to odpowiada, jest spokojny i jak coś robi to wszystko tłumaczy. Więc nie powiwm złego słowa no ale ba nfz to oni mają tą swoją rozpiskę i chyba się tego trzymają. Prywatnie jednak te badania wyglądają inaczej no i usg też częściej z tego co słyszałam. Dopytam, może jak zobaczy że ogarniam temat to też inaczej a tak to wiecie, dużo lasek myślę że nawet nie wiedzą jakie podstawowe badania wykonać i nie orzykuwają wagi. A my tu jednak rak wyczekujemy i wszystko chceny wiedziec 🥰 Wiadomo każdy jest inny, no ale niestety wiele babeczek aż tak się pewnie nie przejmuje ciąża itd. Tylko rodzą i jest.

Crochet, Mvada lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Crochet wrote:
    Niektórym brakuje empatii 🙄. Wiadomo, że dla kobiety ciąża (zwłaszcza pierwsza) jest pełna emocji. Wystarczy po prostu bez durnych komentarzy 🙄

anekar92 ja też nie miałam jeszcze posiewu. Jak zacznę wcześniej rodzić (w co wątpię), to tak jak NataliaK pisała -podadzą antybiotyk profilaktycznie. Swoją drogą zastanawiam się czy tak szybko działa tej antybiotyk 🤔

Takie coś wyczytałam:
    Profilaktyczną antybiotykoterapię wdraża się u wszystkich kobiet, u których rozpoczął się poród (i/lub odpłynęły wody płodowe). Pełne działanie prewencyjne osiąga się po podaniu antybiotyku co najmniej 4 godziny przed zakończeniem porodu, dlatego ważne jest, by rodząca otrzymała profilaktykę tak szybko, jak tylko to możliwe.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anekar92 profilaktycznie to raczej nie,musza być spełnione przesłanki typu zielone wody czy jakakolwiek inna kwestia, tłumaczyła mi to położna ale nie pamietam już. To jednak antybiotyk to byłoby bez sensu chyba jakby podawali profilaktycznie wszystkim 🤣 Mózg wyparł bo za bardzo się tym nie przejmuje, jak będzie trzeba to podadzą i tyle. Nie sadze żebym urodziła szybciej jak 4 godziny 😂😂😂

Tak apropo seksu to miewacie jakieś plamienia po? Zabarwiony śluz czy coś? U mnie się coś zaczyna takiego dziać, kwestia albo dojrzewania szyjki zapewne. A się okaże u ginekologa ze szyjka dalej zamknięta 5,3 cm 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 nie zdziwię się 🤣🤣😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2023, 16:02

anekar92 lubi tę wiadomość

• MarBal Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja w 1 ciąży miałam dodatni gbs i jak tylko zgłosiłam się do szpitala że mi się wody Sącza to mi podali antybiotyk i tak co 4h aż urodziłam .wiem że jeśli nie ma wyniku bo np akcja porodowa zacznie się wcześniej np w 35tc to dawaja profilaktycznie ten antybiotyk.a jeśli jest dodatni a np nie zdążą podać bo pacjentka urodzi w przykładowo 2 godz to wtedy podają chyba dziecku.
    Ja dziś odebrałam wynik u mam ujemny także jeśli się miało kiedyś to nie jest powiedziane że będzie się miało zawsze.ale ja akurat mam CC więc u mnie to nie ma znaczenia

Crochet, anekar92 lubią tę wiadomość

05396a9a8c.png
  • Crochet Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, też znalazłam teraz inf w necie, że w przypadku braku wyniku, antybiotyk jest podawany.

Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz nie kwestią empatii u tego ginekologa, bo wiedział że to ciaza po 1szej biochemicznej i przyszliśmy tylko sprawdzić czy pęcherzyk jest w ogole w macicy i na co się nastawiać 🙈 No, ale gość nie ogarnął 😄

Ja z tym antybiotykiem słyszałam że podaję się właśnie też gdy nie ma się zrobioneg GBSu każdej kobiecie profilaktycznie.

Co do seksu to my mieliśmy raz syyuacje, że nam mocno pękło jakieś naczynko i krwi było naprawdę sporo, aż mój pobladł, intensywnie, ale krótko i zdazylo się raz. 😄

Crochet, anekar92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie. Mała dalej ułożona jest główką ku górze. Mam przyjść za 2 tygodnie, może się obróci. Chociaż lekarz stwierdził, że już coraz trudniej będzie. Mam tylko nadzieję, że gdyby była cc to pozwoli mi zaczekać do maja. Niech jeszcze podrośnie, dzisiaj miała 2.5 kg
    Poza tym mam w planach na kwiecień fryzjera i sesje ciążową. I majówka już jest zaplanowana bez uwzględnienia dzidziusia 😉

Chodzę prywatnie do lekarza. Pobrał mi dzisiaj Gbs, tylko musiałam zawieźć do laboratorium w szpitalu. Wynik będzie po świętach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2023, 17:06

anekar92, Mvada, Crochet lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agunieszka wrote:
    Jestem po wizycie. Mała dalej ułożona jest główką ku górze. Mam przyjść za 2 tygodnie, może się obróci. Chociaż lekarz stwierdził, że już coraz trudniej będzie. Mam tylko nadzieję, że gdyby była cc to pozwoli mi zaczekać do maja. Niech jeszcze podrośnie, dzisiaj miała 2.5 kg
    Poza tym mam w planach na kwiecień fryzjera i sesje ciążową. I majówka już jest zaplanowana bez uwzględnienia dzidziusia 😉

Chodzę prywatnie do lekarza. Pobrał mi dzisiaj Gbs, tylko musiałam zawieźć do laboratorium w szpitalu. Wynik będzie po świętach.

No to ja właśnie też za 2tyg mam przyjść zobaczyć czy się obróciła no a później gdyby nie to co tydzień mam mieć wizyty kontrolne i wtedy będziemy chyba myśleć. Ale wątpie, że szybciej cesarka by była. Chyba do terminu normalnie w razie wu nam pozwolą chodzić? 🙈 też nie chciałabym rodzić szybciej niż maj 😅

A co do współżycia to przez całą ciąże nigdy nie miałam po plamień.

• Mvada Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dwa tygodnie to chyba z dnia na dzień Cie na cesarkę nie umówi, niby gdy dziecko nie jest obrócone CC planują na 39tc więc trzeba byc dobrej mysli 😊

anekar92 lubi tę wiadomość

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie będziemy co tydzień chodzić. Póki szyjka się nie skraca i nic nie wskazuje, że mógłby się zacząć poród to raczej nie będą ciąć.
    Pamiętam, że bratowa długo chodziła, chyba tydzień przed planowanym terminem miała cc.
    Dla takiego maluszka każdy tydzień jest ważny do prawidłowego rozwoju.

Mvada, anekar92 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Warszawie podobno tną w większości w 38 tc.
    Chyba to zależy od szpitala i terminow 🤷🏼‍♀️
    Coś dużo cesarek u nas widzę sie szykuje…

Crochet czy Ty po wizycie u fizjo tez jesteś dwa dni później taka połamana?no dramat, dziś mnie tez wszystko boli. Wiem ze to mięśnie głębokie były luzowane ale nie wyrabiam. W piątek karze sobie otejpowac 3/4 ciała 😂

• Crochet Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ten sam dzień po wizycie mnie ból pleców złapał, ale w ten dzień delikatnie mi brzuch wymasowała. Aczkolwiek dwa tygodnie temu zgłosiłam ból pachwin, to mnie bolało dwa dni po wizycie a teraz już nie. Ale mam lepszy myk, poodklejalam tejpy, bo mnie swędziało no i w niektórych miejscach wystąpiła reakcja alergiczna (zostałam uprzedzona, że może się tak zdarzyć). Na szczęście to są pojedyncze miejsca, ale szkoda, bo mi tak fajnie brzuszek okleiła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2023, 18:17

🐻
    age.png
  • Mvada Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce połowa porodów to CC, także trochę ich na pewno I u nas będzie 🙈

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mvada wrote:
    W Polsce połowa porodów to CC, także trochę ich na pewno I u nas będzie 🙈
    Przeraziłam się jak zobaczyłam ze w szpitalu w którym będę rodzic odsetek cc to 49%.
    Te 9 lat temu,serio tak nie było. Nie aż tyle.

• Mvada Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu 57 w zeszłym roku 🙈

age.png
  • Agunieszka Ekspertka

Wysłany: 5 kwietnia 2023, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim ok. 40% .
    Myślę, że wprowadzenie ograniczeń dot. cc niewiele zmieni. Z moich znajomych po cc każda miała wskazania poważne. To nie były cesarki z wyboru.

‹‹ 59 60 61 62 63 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ