Maj-Czerwiec 2017 3city
-
WIADOMOŚĆ
-
Ale super duze Wasze maluchy! nasza 3 tyg temu ważyła 800gr, wiec na jutrzejszej wizycie liczę na conajmniej kilogram
pogoda piękne wiec pol dnia spędzamy z małym na placu zabaw, juz sie zastanawiam jak to bedzie z wielkim brzuchem w czerwcu- mały mi raczej nie daruje i wyjsć bedzie trzeba.
Mam jeszcze pytanie odnośnie przedszkoli- słyszałyście cos o rekrutacji na przyszły rok szkolny? Wszędzie cisza i tak sie zastanawiam co sie dzieje. Chce synka zapisać na listę od września (bedzie miał 2,5 roku) pewnie i tak sie nie dostanie, ale sprobowac warto. Zapisałam go tez do żłobków publicznych i jest na 1100 miejscu
-
Pszczołła, wow to już tuż tuż.
To będziemy mieli jedno kwietniowe dzieciątko
Mnie od kilku dni też coś zaczęło ciągnąć podbrzusze... jak wstaję i te pierwsze kroki to jakiś dramat. Jak rozchodzę to już później jest oki. Nawet nospę zakupiłam.
Dzisiaj już byłam z małą na półtorej godzinki na dworze. Jeszcze chciałabym popołudniu z nią pójść, ale chyba odpuszczę. W środę mam wizytę to do środy muszę dotrwać i się pooszczędzać. -
Dziewczyny jak to było u Was z gotowaniem po porodzie? Zastanawiam się czy czegoś nie przygotować, zamrozić dla męża na czas pobyt w szpitalu i później też dla siebie po porodzie. Po cesarce na pewno średnio będę miała ochotę na stanie w kuchni.
Gotowanie to dla mojego męża największe zło, jeśli ma coś zrobić zawsze są to frytki z ketchupem ewentualnie pizza.
Co można przygotować wcześniej i zamrozic? Myślałam o jakimś gulaszu, gołąbkach ale to mało;/Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2017, 16:05
-
Hej słonecznie
Velvet może jakieś pulpety w sosie koperkowym i pomidorowym. Możesz też zrobić sos do spaghetti, żeby tylko później makaron ugotować. Ja tak najczęściej gotuje. Potem zamykam w słoiki i mam na jakiś czas obiady z głowy
Ja też się zastanawiam co z rekrutacja.. czytałam gdzieś ze może nawet i w kwietniu dopiero będzie. Chociaż za wiele informacji to i tak nie znalazłam. Trochę przeginaja.
Faktycznie spore bobasy juz 3 kilowesuper
ale szok ze juz za 3 tygodnie zaczną się pojawiać szkraby na świecie
ja też jeszcze nawet torby nie spakowalam. Nie mam kupionych jeszcze pampersow ani chusteczek. Chyba trzeba się już ogarniac po mały
Tina Twoja mała to już z 1,5 kg będzie miała. Pod koniec to maluchy potrafia nawet podwoic swoja wage co wizytę
-
To dobry pomysł z tym gotowaniem, tylko też nie wiem czy będzie mi się chciało:)
U mnie dziś jednak już skurcze przepowiadajace. Przeszły dopiero po drugiej nospie i lezeniu.
Mały ma właśnie czkawkęzabawne uczucie:)
Ja też czekam na informację jakaś oficjalną o rekrutacji, ale narazie nic nie piszą... -
Jak byłam w ciąży z Iga to sobie nagotowalam. Właśnie gołąbki jakieś pulpety i bulion żeby szybko zupę zrobić. Najlepsze było leczo z ogromną ilością cebuli, a po porodzie nie mogłam tego jeść...
Najlepi ej jakieś niewzdymajace. No i będzie maj wiec wszystko świeżutkie
Co do przedszkoli to czytałam,ze w Gdańsku pod koniec kwietnia ale to od 3rz.
Tam gdzie ja dzwonię to nigdzie nie ma miejsca od września dla Igi... będzie miała skończone dwa lata ale przez zmiane ustawy nie robią naborow...
Może orientujecie się, jakieś ognisko przedszkolne na południu Gd? -
Dziewczyny, co do pieluch od jutra mają być super promocje na Pampersy w Superpharmie a do nich dołączone w gratisie chusteczki nawilżone. Dla pracowników już dzisiaj była promocja
chyba jeszcze na Huggiesy. Z kolei dobre ceny pieluszek mają w necie na byłym Agito, nie pamiętam jak to się teraz nazywa, ale cena za 1 pieluszkę jest tam najbardziej korzystna. My kupujemy Pampersy z dziurką 1 może 2 paczki a potem już zielone pampersy 2
Któraś z was pisała na temat bloga srokao - obczailiśmy go z mężem ... nie wierzcie we wszystko co tam piszą. Jest mnóstwo informacji sprzecznych, wręcz nieprawdziwych - akurat mój mąż pracuje już w drugiej firmie z dermokosmetykami i trochę zna temat. Babka jest nastawiona na konkretne firmy, dostaje za to zresztą kasę, że je poleca. W niektórych markach czepia się mocno do jakichś składników i ocenia negatywnie kosmetyk a z kolei inne marki chwali, pomimo tego samego w składzie -
Ja nie bardzo wierzę w jakiekolwiek recenzje szczególnie kosmetyków. Informację o działaniach poszczególnych składników można znaleźć bez dodatkowych opisów, a z własnego doświadczenia wiem (azs) że jak czegoś na sobie nie wypróbujesz, to i tak nie będziesz wiedzieć jak na Ciebie działa. Ba! Nawet rzucanie się na pozornie najlepsze kosmetyki, np. Emolienty bez potrzeby, np. Dla skóry malucha, może skórze wyrządzić więcej szkody niż pożytku, bo jeżeli skóra dobrze reaguje na zwykłe kosmetyki dla niemowląt, które są delikatne, to po co szukać czegoś innego. Ja emolientow używam dopiero jak coś się dzieje, tak samo maści czy mocnych kremów doo pupy. A tak zwykły krem dla dzieci, poprzednio sprawdził się zwykły bambino i mam nadzieję, że teraz też tak będzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 11:15
-
Jesteśmy po wizycie. Młody zapowiada się na całkiem sporego chłopaka. Kończymy 32 tydzień, a on ma 2280g. Przybrał ok pół kg w ciągu 11 dni. Główka i brzuszek wyskoczyły mu wg USG aż na 35 tydzień. Reszta mieści się w 34. U mnie krew w moczu, prawdopodobnie z nerek, rozchodzi mi się spojenie łonowe i dopadła mnie rwa kulszowa. Do tego jeszcze zapalenie ucha. Ale z młodym wszystko ok i to najważniejsze
-
Velvet gratuluję udanej wizyty, fajnie, że psychiczne dajesz radę bo fizycznie to rzeczywiście masz jakiś nawał dolegliwości. Wiadomo, że spojenie to przestanie boleć po ciąży, ale mam nadzieję że z resztą się szybko uporasz.
My też po wizycie. Bąbel waży ponad 2,5 kgJest większy według usg o 2 tyg
Wszystkie pomiary w porządku. Kręci się i kopie niemiłosiernie, ale przynajmniej ciągle go czuję i psychiczne jestem spokojniejsza.
Doktor zasugerowała mi cc do rozważenia bo blizna po poprzedniej nie wygląda zbyt ciekawie...
Dziś wyprałam pieluszki, schną sobie na balkonie, na słoneczku. Lubię takie pranie, a nie to kiszone w domu, ale jutro już ma padać, więc poczekam znów na słoneczko a jutro poprasuję to co mama.
Zamówiłam sobie koszulę do karmienia, podkłady Hartmana i podkłady do przewijania i na łóżko. Majtki mam z zeszłego razu też Hartmana siateczkowe, takie które można na bliznę zakładać i parę jednorazówek.
Fajne te ubranka z Dartomik, wczoraj przyszły, zamówiłam kilka sztuk bo mam po synku ( trochę dobite bo nie miałam zbyt dużo na zmianę) a póki co kolejnego bobasa nie planuję więc musi mi starczyć.
Dziewczyny w którym sklepie są i można przymierzyć biustonosze do karmienia firmy alles? Chciałam zamówić przez neta, ale z ich rozmiarówki wychodzi mi 75 B, gdzie teraz mam 75D, czy oni mają zaniżone te rozmiary? -
Dorotka to Twój maluch większy niż mój:) póki co mam w domu tylko męża i kota
Nie ma maluszka który by potrzebował dużo uwagi, to mogę odpoczywać.
I jak się zapatrujesz na to cc?
Ja jutro do neurologa po zaświadczenie na cc.
Co do biustonoszy niestety nie pomogę, nie mam pojęcia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2017, 15:07
-
Dziewczyny rekrutacja 24 kwietnia dość późno, link podaję poniżej
https://portal.edu.gdansk.pl/jst/gdansk/rejestr.aspx
Co do szpitala wybrałam zaspę, brzuch twardnieje dość często ale to nie skurcze, dostałam swędzące krostki na ciele ale czytałam że w 35 tygodniu to się zdarza, gorzej z cerą, w przeciągu tygodnia stała się jak worek, pomarszczona wrażliwa, sucha....może tak ma być, już nie mogę doczekać się końca też nie mam siły na spacery, jak usiądę na kanapie wstać nie mogę, oj boli dosłownie wszystko...
-
Duże już te Wasze dzieciaczki
ja mam w piątek wizytę u dr Olszewskiej, też pewnie ponad 2 kg będzie. Badanie na paciorkowce wykonuje lekarz na wizycie? Zastanawiam się, czy nie odwołać wizyty w luxmedzie środowej...i tak załatwiłam sobie potrzebne skierowania a nie będę się prosić od gościa, który od początku ciąży nie zrobił, a nawet nie zaproponował mi zrobienia usg
-
Ja prowadzę ciążę prywatnie, a że w lux med mam pakiet to chodzę tam po skierowania na badania jak potrzebuję i bez problemu dostaje za każdym razem, ostatnio też mi lekarka pobrała wymaz GBS, chociaż nawet jej nie prosiłam o to, bo stwierdziłam, że pewnie mi lekarz pobierze na prywatnej wizycie.
-
My po wizycie. Laguna- byłaś blisko, mała w 3 tygodnie przybrała pol kilo i wazy 1350 gram, wiec bedzie kawał baby. Lekarz powiedział ze nie zgodzi sie na próbę SN przy takiej wadze, wiec mam zakaz słodyczy, zeby jej nie tuczyć
Z tych złych wiesci to w szyjce jest juz wielki lejek, na szczęście pessar trzyma dobrze, bo bez niego byłoby krucho, ale doktor jest dobrej mysli, a wiec i ja staram sie pozytywnie nastawiać
-
ania-06 wrote:Ja prowadzę ciążę prywatnie, a że w lux med mam pakiet to chodzę tam po skierowania na badania jak potrzebuję i bez problemu dostaje za każdym razem, ostatnio też mi lekarka pobrała wymaz GBS, chociaż nawet jej nie prosiłam o to, bo stwierdziłam, że pewnie mi lekarz pobierze na prywatnej wizycie.
O a jak to załatwiasz- umawiasz wizytę u ginekologa i prosisz go o skierowanie? Wlasnie tez prowadzę ciąże prywatnie a mam pakiet w luxmed i szkoda mi płacić za prywatne badania skoro mam je w pakiecie.