X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S rzeczywiście nie masz łatwo od początku ale spokojnie ,tylko spokój może was uratować . Nie każda krostka jest objawem czegoś niedobrego. Czasem jest tak że są objawem zmian hormonalnych po porodzie ,czasem to zwykle potówki . Co do kąpieli to czasem temperatura wody nie odpowiada dziecku warto spróbować trochę cieplejsza ,dzieci zazwyczaj lubią wodę w końcu przez całą ciążę w niej żyli , lubią też słuchać spokojnego głosu rodziców warto dużo do niego mówić w trakcie kąpieli. Wszystko spokojnie i powoli może przygaszone światło i jakieś szumiące dźwięki pomogą czasem wystarczy włączona suszarka

cf409fc7e7.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny sproboje ta wode cieplejsza dzisiaj, moze faktycznie mu jakos za chlodno chociaz staralam sie jak najlepiej a tu wiadomo, ciagle sie poznajemy.
    Wiecie kiedy ma nastapix pierwsza wizyta poloznej? W sensie po wyjsciu ze szpitala? Bo chcialabym wiedziec czy mi dziecko z wagi nie spada, albo macie jakas fajna strone z taka waga gdzie mozna zamowic?
    Bo ta moja polozna tak jak mowie... dno i wodorosty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 15:04

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja położna z wagą nie przychodzi ...
    zapowiedziała się po porodze (będzie wiedziała kiedy wyjde)
    a u ns doradcą laktacyjną jest inna położna (nie ta srodowiskowa), przy poradni "K" (ginekologiczna) funkcjonuje poradnia laktacyjna, ale na czym polega, nie wiem
    piszę ci J.S. bo ty tez z małego miasta i może podobnie u was?

co do kąpiei
    li
    cieplejsza woda
    w sezonie grzewczym ręczniki na kaloryferze
    jeden ręcznik na przewijak, a drugim juz okrywałam przy wyjmowaniu (we dwójkę kapaliśmy)

a co do mm
    w szpitalu dają dla wcześniaków, ale rzeczywiście takich na półkach sklepowych nie ma...może ich cecha jest to HA? nowe mm najlepiej stopniowo wprowadzać, alergii na zwykłym nagle nie dostanie (tzn jeśli nie ma nietolerancji laktozy), lepiej sie trawi

twój synus jest dopiero 4 dni na świecie :) kazdy dzień przynosi cos nowego, ale jest tylko lepiej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 15:11

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziewczyny :)

J.S jeszcze niestety w dwupaku :/
    Zwiększyłam trochę aktywność fizyczną, dzisiaj od 9-12 szalałam na zakupach, niestety spożywczych i jeszcze z siostrą a to Rossmann, a to lump bo nowa dostawa i się zeszło bo ludzi jak mrówek XD 2x smigalam z zakupami na 4 piętro bo na 1x bym się nie zabrała, wstawilam zupę i sos do lasagne, pozmywalam, posprzątalam, dopiero usiadłam :D Plecy mi odpadają.
    Może w końcu to dziecię moje się opamieta i wyjdzie. Eh. Teoretycznie do terminu mam jeszcze 6dni bo jak pisałam w suwaczku mam termin z usg, a z om mam na 9maja :D

Co do synka, to dopiero się poznajcie. Z czasem wszystko przyjdzie na pewno :)

Witam nowa mamusie i gratuluję :) Mamy pierwszą majówkę :) Też mam dodawać do listy?

Nie pamiętam już o czym pisalyscie, bo taka mnie śpiączka ogarnela i ból głowy, że nieprzytomna jestem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 15:14

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Asix Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Dzieki dziewczyny sproboje ta wode cieplejsza dzisiaj, moze faktycznie mu jakos za chlodno chociaz staralam sie jak najlepiej a tu wiadomo, ciagle sie poznajemy.
    Wiecie kiedy ma nastapix pierwsza wizyta poloznej? W sensie po wyjsciu ze szpitala? Bo chcialabym wiedziec czy mi dziecko z wagi nie spada, albo macie jakas fajna strone z taka waga gdzie mozna zamowic?
    Bo ta moja polozna tak jak mowie... dno i wodorosty

Moja mama ostatnio kupiłam wagę dla dzieci w media expert chyba za niecałe 90 zł jest. I wydaje mi się że całkiem porządna jest.

Katy lubi tę wiadomość

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, moja polozna to wlasnie ze szkoly rodzenia i tez jest doradca, mowila ze rzekomo ma dwa dni na to aby po wyjsciu ze szpitala przyjsc, a tu moja nawet telefonu nie odbiera choc w poniedzialek z nia rozmawialam i mowila, ze mam dzwonic z kazdym problemem no ale moglam przywyknac ze to taka babka...

My tez kapiemy we dwojke, bo sama sie jeszcze boje
    Odciagac po kapieli aspiratorwm nosek za kazdym razem czy jak slysze tylko?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie odciągałam profilaktycznie, dopiero jak czopek widziałam :)
    takie furczenia, chrapania sa u dzieci normalne, jeśli maluszek się meczy to odciągaj...sama musisz nauczyc sie co Igorkowi słuzy
    ja przy drugim dziecku dziekowałam za istnienie "katarka", ale co dzień nie używałam

czyli z ta polożną to mogłaś się mocno rozczarować...zgoniłabym na weekend majowy
    cos mi po głowie chodzi, ze u nas bywała 1.i 2. dnia w domu(nie powiem kiedy przy którym dziecku) bo proponowała pierwszą kapiel...a ja z tych co nie lubia pomocy, stwierdział, że we dwoje damy rade...czyli musiało to być przy córce...ja nigdy sama nie kapałam, dla mnie dziecko za ślizgie w wodzie :D potem wspomagałam się ta foczkaa (plastikowym leżaczkiem, który był absolutnym niewypałem dla córki, a dla syna super gadzetem)

mam wage niemowlęca z allegro do 20 kg za jakies 150 zł...ratowała moja psychike przy synu :D on z tych na 95 centylu gdzie córka na 3 :D :D :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowamamusia ja też jak Fatalita mam cały czas tyle śluzu. Całą ciąże chodze we wkładkach. Raz jest bardziej wodnisty, raz kremowy ale gin mówiła, że to w normie.
    Ale faktycznie czasami mnie korci żeby sobie kupić te wkładki na wykrywanie wód, ale zawsze jak jestem w aptece to zapominam.

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 maja 2018, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS mój też tak histeryzował, ja w domu chusteczki zmieniłam na wode i waciki. Mam w termosie ciepła wode, a nawet jak wystygnie to jest przyjemniejsza niż chisteczki, i mały histeryk sie tak nie drze jak dotkne świętych jajek.

Na kąpiel jeszcze nie mam patentu drze się jak wsadzimy go, później chwila spokoju i znowu furia przy wyciaganiu.

Ja baaardzo powoli ale ucze się go, myślę, że tak jak hoope pisała CZAS :)

A z tym nosem ja nie czyscilam jeszcze :O
    Jak widzę, że czysto to też muszę tą solą??

Patk lubi tę wiadomość

• Fatalita Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.s. kuknij sobie może na jakąś wypożyczalnie? Wiem, że wiele szkół rodzenia wypożycza wagi/monitory/laktatory itd. Ale to w Poznaniu, nie wiem jak w mniejszych miastach.

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejny punkt w przygotowaniach zaliczony :-D po zakupach w Ikei (dzięki ci, ikeo, za listy zakupów, dzięki czemu wizyta w twych progach była błyskawiczna!) ogarnęłam przestrzeń w komodzie, ciuszki poukładane, jeszcze tylko podpisać co jest co dla męża ;-) mój skromny stosik pieluszkowy też ogarnięty i posegregowany. Ostatnia partia pieluch i reczniczków kończy zabawę w pralce. Zaczyna to wszystko wyglądać :-) ja za to padam na twarz już ;-)

JS, obstawiam, że ta położna grilluje gdzieś w głuszy i ma gdzieś wszystkie położnice

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 15:38

age.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S> położna chyba w ciągu 2 dni od wyjścia ze szpitala powinna Cię odwiedzić, przynajmniej nam tak tłumaczono.

Co do kąpieli to 37-38 stopni woda powinna mieć, a w pomiesszczeniu 24-25 stopni, niestety to tylko teoria zobyta na zajęciach, zobaczymy jak u nas się też sprawdzi w praktyce. Powodzenia :)

Która rodzi w weekend????

1usa3e5el69vdydq.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka ja bym chciała, ale trzeba cudu żeby to moje dziewczę z brzucha wygonic XD

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva nie znamy dnia ani godziny kiedy nasze dziecia zechcą wyjść :) no chyba że cc, ja rezerwuję najwcześniej wtorek jak coś :)

1usa3e5el69vdydq.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nynka, myslalam ze tylko moj taki histeryk XD Przewijanie to masakra, a juz nie mowie o zmianie ubioru.
    Wstajesz juz z lozka sama? Ja mam problem z plaskiego w domu :/ W piatek mi szwy sciagaja.

Fatalita niestety u mnie czegos takiego nie ma, dziura zabita dechami niestety.

Feeva, ja licze na ciebie w ten weekend...

Kattalina, bankowo XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 maja 2018, 15:55

Feeva lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • malwka08 Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję serdecznie nowej mamusi!

No w końcu piękny maj!

My z Rozalka już się pomalutku poznajemy, dzisiaj pierwsze wyjście na zewnątrz, bo w miarę dobra pogoda. Dopiero teraz widzę jak jeździ się wózkiem z obciążeniem hehe.

Niestety mamy pewnie problem, z kikuta pepowiny wydobywa się trochę krwi, odbija na pampersie, który i tak jest zapiety poniżej, ale wiadomo jak się w ciągu dnia ja przenosi to się przesuwa...
    W piątek mamy wizytę położnej to może coś poradzi.

A co wy myślicie na ten temat?

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • Jagoda14 Ekspertka

Wysłany: 2 maja 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/1a32d39d7370.jpg.html

Dziewczyny proszę zerknijcie.
    Wizyta w poniedziałek a lekarz który miał zinterpretować wykres pojechał sobie wcześniej na urlop.

• J.S Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda, skurczy brak, ale pelota ci sie od tetna dziecka nie zsuwala czasami?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaa
    pampersy rozcinałam tak pionowo żeby robić miejsce na kikut ;)
    od góry ze 3cm w dół i nic kikutka nie haczyło, nie podrywało

malwka08 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 maja 2018, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jagoda
    dobre ktg
    bez skurczy
    a dzidzia na pewno nie spała stąd miała skoki tetna, ale i u nas takie skoki były, dopiero jak się uspokoił i nie fiakł trzymało się poziomu 150

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1061 1062 1063 1064 1065 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ