X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Sela Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva jak tam siostra, wiadomo czy już po??

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapomnialam napisac. My wczoraj bylismy na bioderkach. Lewe do rehabilitacji ale miesci sie w normie 1b. Do tego bylo usg wszystkich narzadow w brzuszku, glowy i tarczycy - wszystko prawidlowe.

Ja gina mam jutro jak sie nic nie zmieni. Prawie 3 lata chodzilam do niego regularnie 2,3,4 x w miesiacu a teraz az 6tyg przerwy tak glupio :-p

Szczepienie planuje 6w1 ale to po 10 bo nasza periatra na urlopie.

Sela jak maleństwo?

Kupilam dzis Lactosam mama na laktacje, cos podobnego to femaltikera, ktos uzywal? Jakies opinie? Postanowilam jeszcze mimo ze mala nie ciagnie piersi powalczyc o pokarm, chyba juz ostatni raz..

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, to może być skok, a do tego zmęczenie. U nas od niedzieli popołudniami jest atak histerii. Dosłownie, bo poza mega rykiem to jeszcze przerażenie w oczach i cała aż się trzęsie. Już myślałam, że to może kolka, ale godzina tulenia i snu w chuście i możemy wracać do codziennych czynności. Przeanalizowaliśmy - od niedzieli właśnie bardzo mało śpi, do południa super, ale od południa drzemki lipne i wieczorem już daje znać o tym

age.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu maja specjalne nazywa sie to sucha rurka. My kupilismy rurki windi i takie pomaranczowe rurki na kolke na allegro https://allegro.pl/rurka-antykolkowa-medi-globe-na-kolke-zaparcia-x1-i6937694778.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_DCK_pla_dziecko_akcesoria-dla-mamy-dziecka&ev_adgr=Akcesoria+dla+mamy+i+dziecka&ev_ln=PRODUCT+GROUP&ds_rl=1256554&gclid=Cj0KCQjwvezZBRDkARIsADKQyPn5Wk7WpcunKcQF6CyRo2sBQThZToH1fUAN4ldC6Q4BCKWHCi3nkJoaAlvMEALw_wcB&gclsrc=aw.ds&dclid=COCun4DZg9wCFd2GsgodmvQFKw

Ja bym zrobila usg brzuszka dla wlasnego spokoju

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2018, 21:51

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela
    Pewnie chodzi o rurki windi, kiedyś termometr w pupke pomagał

Basiula
    1b to tzw biodro niedojrzale, najbardziej dojrzale jest już to z jadrami kostnienia. Tak jak pisałaś-to norma. My mamy oba 1b i nic z tym nie robimy. Choć ortopedzi, zwlaszcza starej daty, zalecają szerokie pieluchowanie PROFILAKTYCZNIE
    A tego i ja nie rozumiem
    U córki zakończenie leczenia na lewym biodrze 1b to był sukces . Rzeszę studentów zaprpszono na nasze badanie :)
    Zatem gratuluję

Prpbaz poduszką przerwana ;) krecil się więc ja zabrałam, kręcił się i bez niej ;) lubię w nocy spać więc jutro kolejna próba
    Po szczepieniu nadal super

D_basiula lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie twierdzi, że jazda z dzieckiem na rękach jest bezpieczna albo nie budzi poważnych obaw, budzi. Ale taksówki, karetki, czy policja nie muszą mieć fotelików a to takie same auto jak każde inne. Czasem jednak okoliczności wymuszają takie a nie inne rozwiązania a nie każde dziecko można uspokoić czy wytłumaczyć. Szczególnie matki krzykaczy to wiedzą, zwłaszcza tych z gatunku nieodkładalnych. Mój TZ w czasie jazdy, gdy Bartek nagle krzyczy, jest tak zdekoncentrowany, że stwarza realne a nie hipotetyczne zagrożenie na drodze. Nie umie zdystansować się do krzyku swojego dziecka, w sobotę tak bardzo i tak szybko chciał być w miejscu w którym będzie można syna uspokoić (cel podróży), że zajechał drogę innemu autu, czego nigdy przez 20 lat jazdy nie zrobił.

Btw jazda bez fotelika kosztuje 500 zł ;)

Dlatego nikogo nie rozliczam z takiej jazdy, wszyscy znamy możliwe konsekwencje. Z drugiej strony jechałam już autostradą która nie miała zjazdu przez 200 km. Teraz wyobrażam sobie tą trasę z dwumiesięcznym krzykaczem i tłumaczenie mu, że to niebezpieczne XD

To "zagazowanie" miała moja pierwsza córka, też rurką odgazowywana w szpitalu ale to był noworodek. Brzuch był twardy jak kamień. Pozostała dwójka nie. Może dlatego, że śpią na brzuszku i często są masowani. A może dlatego, że pierworodna miała alergię pokarmową.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2018, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przyznam, że raz karmilam w czasie jazdy i zdarzyło mi się go wyjąć np w czasie korków. Ale jak usłyszałam wywiad z Zawitowskim na ten temat to nie dość, że nie wyjmuję yo słabo mi na myśl, że miałabym jechać z nim sama....

Dziewczyny, teraz pytanie na daleką przyszłość. Pytanie do mam doświadczonych i które karmily piersią, kiedy rozszerzenie diety przy kp?

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela my użyliśmy tych rureczek windi i bardzo pomogły. Był płacz i nic nie pomagało, w użycie jako ostatnia deska ratunku poszła rurka i jak tylko gazy uszły to dziecko do szczału się uspokoiło i poszło spać. A walczyliśmy parę godzin...warto może spróbować i Ciebie, tym bardziej jak mówisz że słychać jak mu coś po jelitkach jeździ.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2018, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamil poszedl spac godzine wczesniej niz zawsze, ciekawe czy tez obudzi sie wczesniej :p

Znowu mam jakies krwawienie, tym razem wieksze niz wczesniej..Chyba sie bede musiala jeszcze raz przejsc do gina bo nie wiem o co chodzi :/ Chociaz jesli sie nie skonczy szybko tak jak tamte to raczej okres...Tylko brzuch nie boli w ogole wiec dziwne xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 00:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę zakupić te rurki. Lepiej mieć pod ręką.
    Teraz mieliśmy karmienie, z racji tego, że w końcu nam zasnął po 19 po wielkiej walce z płaczem, kąpiel była po 23. Nie miałam serca go budzić. Chociaż strasznie mruczał przez sen. Teraz jest nakarmiony i śpi ale nadal głośno mruczy. Zobaczymy do której pośpi. Oby to był ten skok. Bo jak to kolka to szybko nie minie.
    Jutro zadzwonie i umówie to usg brzuszka, będę spokojniejsza.

Życzę Wam miłych snów i przespanej dobrze nocy ;-)

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 04:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sela, dzięki że pytasz :)
    Przyjęli ją wczoraj na oddział, dali oxy na 2h i nic. Rano druga dawka.

Wczoraj był dzień glodomora. Cały czas na cycu. Wieczorem o 21:30 zjadła najpierw 140ml, polozylismy spać, za 10 minut oczy jak 5zl i ssanie paluchów. Więc wzięłam ją i zjadła jeszcze 60ml. Łącznie 200ml. o.O Gdzie jej się to mieści!?
    Zasnęła o 22. Wystarczyło jej do 2:50, był Cyc, długo ssala ale strasznie się kręciła, cmokala, sapała, jeczala i charczała. Aż Maz się wkurzył i poszedł spać na kanapę. Oni to mają dobrze, pójdą sobie spać do innego pokoju i tyle, a Ty siedź.
    Przysnela przy cycu, więc 20minut noszenia i do łóżeczka. W łóżeczku się kręci, ssie piastke, jeczy, aż w końcu płacze. W tym czasie co się wiercila sciagnelam 120ml mleka, zjadła 70ml i zasnęła.
    Mam ochotę czasem ją udusić.

Korzystam i ja z jej snu, lecę spać bo oczy mi się zamykają na siedząco.
    Zjem jeszcze tylko herbatniczka bo mi w brzuchu jezdzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 04:12

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zaraz jadę na kontrolną krzywą cukrową... będzie żygane czy nie... oto jest pytanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 06:41

• Hoope Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Patk przypomniałaś mi o endo i kontroli tsh. Już pora. Choć nie czuję, żeby było źle.

My nie śpimy od 6. Ziewa ale świat jest ciekawszy od snu.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to czekam, jakoś przełknęłam bleh

• Mycha666 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk powodzenia na krzywej. Dla większości z nas krzywa to wspomnienie ciąży. Dopiero sie nią przejmowałyśmy. Kiedy to minęło?

Feeva kciuki za bioderka.

• Katy Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta krzywa w ciazy to byl dla mnie koszmar...

No i sie rozkrecil okres na dobre :/ Chyba to przez to, ze Kamil juz od dluzszego czasu je w nocy tylko raz...

Dziewczyny, jakie dokładnie podajecie witaminy D3 swoim maluszkom? Bo chyba jednak ta witamina jest u nas przyczyna problemow brzuszkowych...Przez jakis tydzien podawalam Bioaron i byla poprawa, a jak sie skonczyl (mialam probny listek) to wrocilam do Baby Vitt D3 i nagle znowu bardzo ulewa i jest placzliwy bardziej:/ Nie wiem czy od razu zmienic witamine czy najpierw sprobowac nie podawac przez np. tydzien i sprawdzić czy mam racje? Tylko czy moge zrobic mu taka przerwe?

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patk
    powodzenia
    miałam właśnie pytać, jak stoisz z badaniami...ja w tym tyg raczej się wstrzymam-dopiero krwawienie ustało, ból brzucha...w przyszłym będe raczej na wyjeżdzie...to zrobię około 10 tyg
    i wtedy tsh planuję

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas nadal po szczepieniu dobrze
    maleńki na pierwszym karmieniu przysypiał jak zabity i werwy do ciagnięcia nie miał (wstał dopiero o 1:30), przy drugim o 5 dokuczał mu brzuszek więc jedzenie na raty, pomagałam mu się odgazować
    o 7 był koło mnie wiercoco-kręcocy sie ;) na brzuszek, szumy i dalej śpi księciunio sam w wielkim łożu

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patk Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie z pielęgniarką rozmawiałam ze dopiero co byłam w ciąży na krzywej. Ale teraz jakoś lepiej poszło. Ale glukozę miałam smakową.
    Kamcia po porodzie mierzylam zgodnie z zaleceniem 4 razy dziennie przez tydzień już bez diety i wyniki jakby bez cukrzycy. Liczę że jest ok.
    Za to teraz siedzę i usypiam po tej glukozie. Masakra..

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w obu sytuacjach miała zalecenie nie mierzyć...za [pierwszym razem bez diety , teraz z dieta-bo mi służy ;) ale wiadomo, jak to jest ;)
    z pomiarów robie tylko na czczo (po posiłkach nie spodziewam się skoków, zwlaszcza po 2h), ale na czczo średnio, czasem bardzo nieciekawie, ale to jest wtedy nietolerancja, do cukrzycy mi daleko

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 1340 1341 1342 1343 1344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ