X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Sela Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i my szczepimy na rota. A ile kosztują te meningokoki, czy jak to się am zwie?

olciabos lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weźcie idźcie z tymi okresami. Ponad tydzień temu zauważyłam śluz jak plodny, teraz chodzę wściekła, ciągle głodna i bolą mnie cycki. Mam jeszcze nadzieję ze to nie to, no niby jak skoro ten dzieciak ciągle je?!

Patk a może poszukaj innego pediatry? Ja bym pewnie chciała uniknąć dokarmiania ale nie jestem lekarzem..

Kamcia, masakra, dobrze że Mąż się przydał. ;)

Chłopaki cudne! My się dziś prezentujemy tak:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/01f6764a148f.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 18:48

kamciaelcia, Patk, J.S, Katy, kattalinna, Nynka, Fatalita, D_basiula, pawojoszka, Mała Matylda, Wowka, Hoope, Sela, Feeva, Cola87 lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pilke i sztange oball ze strony feedo.pl, tylko ze moja pilka jest kolorowa i niegrzechocze

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk myślę że moja też będzie mniej więcej tyle ważyć. Nie ma reguły zależy od dziecka, ja sie nie schizuje bo nie mam w domu wagi dla dziecka. Dokładnie to samo "daj butle, nie męcz siebie i dziecka usłyszałam od tesciowej" ale się tym nie przejmuje bo skoro mam pokarm i chce to karmię cycem.

Sela ja też nie noszę. Robie kokon, szumy z tel, smoczek, siadam i trzymam na kolanach tuląc do siebie. U męża szybciej zasypia, mnie chyba kojarzy z cycem i trochę się rzuca, aż sama płacze:( już dzisiaj myślałam pod wieczór że wymiękne.

Sela lubi tę wiadomość

• D_basiula Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c2917b6e4b9.jpg

To Olunia tuz przed wyjsciem do kosciola.

Katy, kamciaelcia, kattalinna, pawojoszka, Mała Matylda, Wowka, Hoope, Sela, Feeva, Nynka, Cola87 lubią tę wiadomość

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk wrote:
    Ja mam schizę jakąś z tą jej wagą... myślicie że powinnam dokarmiać mm? Kurde gdzie się nie obrócę to słyszę że ją glodzę, że męczę siebie i ją... bo 4340 to za mało jak na 11 tygodni... co mam robić? Mój lekarz też z dupy jest bo od początku tylko mnie zniechęcał do kp

A z jaką wagą się urodziła? A daje oznaki że ją "głodzisz"? Ssie efektywnie pierś? Czy wisi cały czas na cycu?
    U nas blizej 7kg, musze ja zwazyc, a waga urodzeniowa 3700.
    U nas karmienie okolo 5 min albo i krocej, co 2 godziny, w upal czesciej. Nocna przerwa 6-7h.
    Mój syn był dokarmiany od samego początku a potem tylko mm, a to dlatego ze ciagle spal na cycku za nic nie mozna go bylo dobudzic, potrafilismy lezec godzine w lozku a i tak konczylo sie na mm. Malo przybieral, od samego poczatku . jak mu zabieralam cyca to byl wrzask i dawal mi do zrozumienia ze jest glodny.
    Ogolnie dzieci do polroczku powinny podwoic wage urodzeniowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 21:30

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama32, dobrze jest wiedzieć, że inni mają podobne trudności – świadomość, że są typowe dla wieku i z czasem mijają pomaga. Z tego co pamiętam wózek też mamy taki sam - ciemnoszary Bebetto Tito z białą ramą ;)

Ten mój, a w zasadzie Zosi ;), krem Dermedic ma filtr mineralny, to było główne kryterium wyboru.

J.S, napisałaś że Igorek w nocy już nie jest aktywny tylko zasypia po nakarmieniu – jak udało Ci się to wypracować? Zosia zasypia wieczorem około dwudziestej, śpi do ok. pierwszej, wtedy ją karmię, odbijam, a następnie mamy duże problemy z kolejnym zaśnięciem, odkładanie trwa często 1,5-2h:/ czyli jak typowy czas aktywności w ciągu dnia przed obecnymi upałami. Nie mówimy do niej, nie dostarczamy żadnych atrakcji, a mimo to od dawna utrzymuje się ten problem.
    Może ktoś jeszcze ma jakieś rady w tej kwestii?

Kattalinna, gratuluję talentu językowego Ani :D

Katy, moja córeczka też czasami płacze przez sen, chociaż już rzadziej. Zdarza się to wyłącznie w ciągu dnia, pogłaskanie ją uspokaja. Tak sobie teraz myślę, że to działo się częściej wtedy, gdy zasypiała przy mnie, a ja później wstawałam.

Kupiłam ostatnio staniki do karmienia w sklepie Esotiq, mają teraz promocje. Staniki są miękkie, mają fiszbiny, dobrze mi się je nosi. No i przede wszystkim mają w obwodzie 70 cm, niełatwo znaleźć takie :)

Zosia opanowała dzisiaj obracanie się z placów na boki i z powrotem. Kilka dni temu udało jej się to raz, później przez jakiś czas tego nie powtarzała, a dzisiaj pięknie obracała się do zabawki. Raz się pomyliła – pokazywałam jej zabawkę po prawej stronie, a ona obróciła się na lewy bok i była niemile zaskoczona brakiem atrakcji XD. Po południu do karmienia położyłam ją na boku, sama się ułożyłam obok, patrzę, a tu konsumentki nie ma – leży na plecach i patrzy w sufit :P

Mamy też hit jeśli chodzi o zabawki: aktywizujący krokodyl z Fisher Price. Wieszam go nad łóżeczkiem korzystając z mocowania karuzeli, Zosia może go dosięgnąć rączkami i nóżkami i nie odpuszcza biedakowi, śmieje się przy tym głośno na zmianę z gadaniem :D. Spędziła w ten sposób trzy razy po 15-20 minut, byłam w szoku.

Fermina, cudny pulpecik :D

Katy, śliczny chłopczyk :)

Kamcia, co za słodziak!

Majowa, jaka elegancka mała dama :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 21:33

Katy, kamciaelcia, kattalinna, Mama32 lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, po ile te staniki w esotiqu? Swego czasu tylko u nich się zaopatrywałam :-)

Dziś wybierałam zabawkę dla Ani i ten krokodyl mi mignął ale stwierdziłam, że za duży... Mówisz, że warto? :-)

Mała Matylda lubi tę wiadomość

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kupowałam w przedziale 56-70 zł, najczęstsza cena to 65 zł. Bardzo lubię ich staniki, gdy jeszcze mieszkałam w Warszawie najczęściej kupowałam je w Galerii Rembielińskiej ;)
    Po przeprowadzce okazało się, że mam ich sklep naprzeciwko bloku XD. W sklepie było więcej modeli niż na stronie internetowej.

Krokodyla dostałam, sama pewnie bym go nie kupiła, a Zosia jest zachwycona :)

kattalinna lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, to Ty mieszkałas gdzieś w moich okolicach :-) jutro tam się przejdę w takim razie :-)

Ania dostała kasę na zabawkę, także ten... Tylko czemu to ja mam wybierać? ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2018, 22:08

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, mieszkałam na Białołęce, ale niedaleko Bródna. Co jakiś czas ściągały mnie tam sprawy zawodowe albo bielizna ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas problem z zasnieciem jest codziennie. Nie wiem jak go to rozwiazac. Patryk walczy ze snem. Wieczorne zasypianie trwa do godziny. Jakies rady? Nie bujam i nie nosze.

• Mama32 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, dokładnie taki właśnie mamy wozek :-)
    Jutro kończymy 2 miesiące i na 9.15 idziemy na pierwsze szczepienie- rotawirusy. Podobno to tych pierwszych doustnych dzieci nie goraczkuja, to prawda?
    Zamówiłam przed chwilą szumisia, który naśladuje dzwiek suszarki, bo nie chce małej w łóżeczku czy wózku wiecznie dźwięku suszarki z telefonu włączać. Do szumisia przynajmniej będzie mogła się przytulić. Zobaczymy jak się sprawdzi.
    Spokojnej nocy...

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina cudaczek :D

Basiula jaka super sukienka :)

Jakiś fałszywy alarm ten okres.
    Wypadło mi coś twardego, krwistego i od tamtej pory wkładka i papier czysty. Nie wiem co to było o.O

U nas dziś przeszła burza. Bardziej tylko postraszylo, niż rzeczywiscie grzmialo.
    Oto dowód:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/361f54088e6a.jpg

A to my z rana :D (samo mi się zdjęcie przekręcilo po wybraniu pliku na zapodaj :/ mimo, że w galerii w tel mam normalnie :/)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/78dc2b120a5d.jpg

kamciaelcia, Wowka, jangwa_maua, Katy, Nynka, Mała Matylda, J.S, kattalinna, Fatalita, Sela, Patk, Cola87, Hoope, D_basiula, Fermina lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 00:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda, no niestety ja tez z tym walczylam tak samo jak opisujesz, troche to trwalo zanim skojarzyl, ze nic nie wskora, u nas jeszcze dodatkowo rozbudzala go zmiana pampersa bo zawsze robil o 3 kupe, a teraz przerzucil sie na 8 :D
    Mi tez duzo dala rada Hoope, ale nie wiem jak to jest u was, ale jak ja sie budzilam o 3 to wiedzialam juz co zaraz bedzie, ze przez dluzszy czas go nie odloze i juz sie nakrecalam, bylam wlasnie spieta, mialam nerwowe ruchy i mysle ze to tez mu dawalo takie bodzce, ze on byl aktywny.
    Wrzucilam na luz i cierpiwie czekalam az to sie unormuje. Bralam go, lulalam, glaskalam, ten czas zaczal sie skracac aby potem calkiem zniknac. Chyba tylko tutaj potrzebna jest ogromna dawka cierpliwosci i spokoj, bo nie widze innego sposobu niestety.
    Wspolczuje, bo wiem co przechodzicie, a dodatkowo jesli to jest godzina 1, aktywnosc trwa 1,5h po czym zasypia a mowilas ze Zosia budzi sie o 5 to naprawde idzie pasc. U nas bylo podobnie.
    Tez kladziemy naszego 19-20.

Aaaaaa mowilam, ze nie bedzie tak pieknie. Pierwsze nocne karmienie zaliczone, teraz jedziemy co 2h :D

Kamcia, dobrze ze byl twoj maz...

Feeva, cudne dziewczyny :)

Fermina, fajowy Juleczek :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 02:10

Hoope, Mała Matylda, Fermina lubią tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 01:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsze nocne karmienie po 5 godzinach! :-D Teraz my też będziemy co 2h więc nawet nie kombinuję żeby spala na brzuszku. Te 5 tak właśnie było :-) na plecach już jęczy...

age.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 01:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz po drugim.

Kattalina, rzadzimy u nas na watku XD

Edit: Dzis drugi raz lulam, choc to sie rzadko zdarza, ale ma taki problem z zasnieciem, ze glowa mala. Teraz lezy i steka, kreci sie. Nie wiem ile to potrwa, moze zaraz bedzie ryk.
    Kiepska ta noc.

Edit 2:
    Wzielam do siebie i nadal nie moze zasnac. O co kaman :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 02:18

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 02:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie cycamy po 4h snu :-) dla nas to rekord ;-)

kattalinna, Wowka, Katy, Fatalita, Mała Matylda lubią tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 04:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama32 mój nie miał gorączki po rota. Moje dziecko wieczorem też teraz dłużej zasypia. Zwalam to na upały, strasznie się kręci po łóżeczku

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2018, 06:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 karmienie za nami, była kupa w boleściach ale chyba już lepiej. Oczywiście 5 rano jest super godziną na pobudkę... Teraz leży u siebie i "zasypia" czyli ssie paluszki i wierci się strasznie. Wasze tez tak się przemieszczają wokół własnej osi? Wiem, że Skrzat jest mistrzem tej kategorii od dawna ;-) moja gwiazda zaczęła tak jakieś 2 tygodnie temu. Chyba czas na ochraniacz na łóżeczko

JS, jak Igorek, udało się zasnąć?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2018, 06:01

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 1433 1434 1435 1436 1437 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ