WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowka
    ja zawsze mam czas na forum ;)
    a tak szczerze, jak mam gorsze dni to jestem bardziej upierdliwa,a zalić tez sie nie umiem...wolę sie nie odzywać
    chlopaki jak chłopaki-rządza :D

Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj usypianie trwalo 40min, az sie spocilam, ale nie nie nie nie lulalam nawet nie podnioslam ani razu z lozeczka, tak dlugo walczyla az zasnela. I teraz spogladam tylko na zegarek czy po godzinie od zasypiania bedzie znowu pobudka z szeroko otwartymi oczami czy jednak wroci dawna Vanessa i pospi te 4h chociaz. Ja leze juz w lozku i tylko nasluchuje odglosow z lozeczka

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha, forum nie zdążyło mi się odświeżyć i jest Kamcia :)

To fit Patryk musi być wysoki, bo waży całkiem spoko :)

Wariacja, zapraszamy. Kiedy dokładnie urodzila się Twoja córka? Problem wózkowy jest mi doskonale znany ;)

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowka
    u nas w poradni od dawna nie mierza (juz Piotrusia nie mierzyli na długość) i robię to sama-metrówka po ciałku (jak to kiedyś robili w poradni)
    ostatnio było 67 cm
    nosimy ubranka 68 ale jak u Piotrusia-spodnie krótsze, body większe ;)
    Piotrek tez jest większy jak na swój wiek ;) on słabo zyje z lekarzami i zabrać go na jakąkolwiek wizyte graniczy z cudem (taki "minus" nie chorujacego dziecka), ale cos tam udało sie go pomierzyc
    ogólnie jest jak trzylatek gabarytowo :D Patryk pewnie go dogoni co najmniej wzrostem
    nawet Emilka była wysoka (poza siatką centylowa, choc wagowo tez prawie poza siatką, ale w doł :D :D :D )

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze my też mamy problem z usypianiem. Tylko na rękach w pionie. Chociaż dzisiaj próbowałam na leżąco no ale po 30 min ryk... sama nie wiem jak odłożyć żeby sam zasnął. Chyba się tak nie da.

Kamcia właśnie przy kupnie wanienki jeszcze w ciąży pamiętam jak pisałaś, żeby kupić większą ;-)

Wowka dobrze, że Skrzacik już zdrowy, oby Wam też szybko przeszło.

Edit. U nas też nie ma żadnych obrotów itp...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 21:51

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, w Piotrusia to nie wątpię, że wygląda na trzylatka :D

Czyli wszystkie Twoje dzieciaki takie długie, mimo że każde inne z masą :P

A z czystej ciekawości, Wy z mężem jesteście wysocy?

U nas mierzą miarką na stole, nie po ciałku. Rozumiem, że Ty mierzysz miękkim centymentrem krawiecki? Bo metrówka dla mnie to drewniana i nie wiem jak po ciałku :D

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nadal usypiam na rekach, ale czesto to 3 minuty i spi, odkładam ostatnio raz, czasem dwa
    staram sie albo postać do usypiania, albo siedzieć
    ale musze wyczuć TEN moment
    są 4 drzemki, 3 jesli udaje mi sie przedłuzyć druga po magicznych 30 minutach
    choc stosuje tez lekkie jezdzenie kołyska przy przebudzeniu ;)
    im bardziej zmęczony tym bardziej walczy ze snem a nawet gotowy byłby płakać
    w pionie nosi tata, czesto tacie tak zasypia bez usypiania ;)
    Pisałam juz-Piotrusia na rękach lulałam jakies 6m. potem z dnia na dzień sam odrzucił te metodę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patk Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa coś wspominała ale zanim zobaczyła wyniki morfologii. A że morfologia wyszła bardzo ok to temat odlozylismy na za miesiąc. Wtedy zobaczymy czy nadal przybiera ok 500g miesięcznie. Jeżeli tak to znaczy taka jej uroda. A o żelazie mówiła że nie potrzeba suplementować że w piersi zbilansowana ilość. Zobaczymy ile będzie ważyć w tej drugiej połowie września. A tak mówiła ta u której byłam prywatnie. Moja na NFZ ciągle mówi że mam dokarmiać i rozszerzać dietę już od 17 tyg. Nie wiem ale jakoś wierzę tej prywatnie.

U nas naprawdę sprawdziło się układanie przy główce i do rączek otulacza albo pieluch. Miętosi ją sobie zakłada na głowe i śpi. W dzień tak samo zasypia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 22:04

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowka
    tak :D centymetr krawiecki-jak w poradni, po ciałku
    kiedy dziecko stoi stosuja juz pionowa metrówke
    ja jestem srednia 164, mąz ma 182 cm
    ale jakos te nasze dzieci sa takie duze na długość, wagowo (i jedzeniowo) kazde inne
    i! najfajniej mieć żarte dziecko (jak Piotruś) bo chociazby przy niejedzeniu zebowym ma z czego gubić :D
    chłopcy maja dłuższy tułów, córka miała noooogi do nieba :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • wariancja Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa, usypiam na rękach, trzeba pobujać. Przy piersi od jakiegoś już czasu nie zasypia. Zje i żyje dalej.
    Kiedyś podjęliśmy próbę nauki zasypiania w łóżeczku i nawet nam wychodziło. Ale nadszedł skok lub coś na jego kształt i się posypało i trwa po dziś dzień. Później jak już pisałam kolejny skok i zęby. Będę walczyć, ale z konsekwencją u mnie słabo...

Wowka, moja D. z 19.04 :) Jeśli chodzi o ekspres to mam ten https://mediamarkt.pl/agd-male/ekspres-siemens-te-515209rw?gclid=CjwKCAjw2rjcBRBuEiwAheKeL76v1U29d6SrUhZl0MCcOb65Fw1IeQHdNW3lM3UF2xm1mqmkp-SDtRoC0KAQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
    W porównaniu z dostępnymi na rynku jest dość duży, ale intuicyjny w obsłudze. Szukałam takiego bez udziwnień, dotykowych wyświetlaczy, z ceramicznym młynkiem itp... Kawę robi smaczna:)

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W uszach nie grzebiemy. Jedynie patyczek z ogranicznikiem na wierzch malzowiny.
    Jangwa jak adaptacja?
    U nas od prawie dwoch tygodni adaptacja w zlobku . Nie jest zle jak na razie. Chyba wreszcie dorosl.
    U nas noce tez sie popsuly. Potrafi co godzine jesc. Zwalam na skok.
    W dzien zasypia na cycku i zostaje w lozku. Ale ze coraz bardziej sie przekreca i jeszcze wokol wlasnej osi musze zaczac ja odkladac.
    Drzemki max.30min, 4 czasem 5.
    Zeby nie potegowac odruchu moro dzieci odklada i podnosi sie bokiem do podloza. Dzieci po cc sa bardziej wyczulone na odruch moro.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas usypianie tylko przy cycku, nie mam pojecia jak to zmienić:/ Smoczka nie akceptuje...

Ide spac bo wymeczyl mnie dzisiejszy dzien, Dobranoc:*

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda 100lat dla Zosi :*

Dzisiaj pierwszy raz usłyszałam śmiech swojego dziecka. Nie był to śmiech wnieboglosy, ale takie delikatne zasmiewanie. Do taty <3 Tata się poplakal :)

Monika mamy dzieci z tego samego dnia :) u nas 12.09 też 4mce.

Kattalinna oby to było chwilowe :)

Ja uszka czyszczę patyczkiem ale tylko na zewnątrz. W środku nie czyszczę. Mam fonix spray, mogę tym psikac? Czy musi być jakiś specjalny preparat dla dzieci?

U nas zasypianie nocne a rekach. W dzień różnie, zazwyczaj zasypia sama jak ma ochotę na drzemke.

Wróciłam od tego tyg do robienia paznokci. Mania grzeczna jak się tata zajmuje. Brakowało mi już tego :) no i zawsze dodatkowy grosz.

Przyszła bransoletka z Plantwear <3 Jeszcze zegarek i nic więcej mi nie będzie trzeba :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9cd9cee32b18.jpg

Edit: Strasznie mi doskwieraja plecy w miejscu wklucia do zzo po siedzeniu w pochyleniu (w trakcie robienia manicure) dłużej niż 1h... :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 22:27

Mała Matylda, Wowka, Sela, kattalinna, Katy, Hoope, Fermina lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • wariancja Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka po cc i do tego "wczesna", więc to moro baaardzo doskwierało. Teraz już jest lepiej, ale nadal się pojawia.

Moja też smokiem pluje na kilometr, choć kiedyś ładnie potrafiła się smokiem wyciszyć...

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • MonikaJ Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva nie dość ze dzieci z tego samego dnia to jeszcze profesja ta sama ;) jak długo zajmujesz sie paznokciami?

Feeva lubi tę wiadomość

201501064565.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaJ wrote:
    Feeva nie dość ze dzieci z tego samego dnia to jeszcze profesja ta sama ;) jak długo zajmujesz sie paznokciami?

Sierpień 2015 :)

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • MonikaJ Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mniej wiecej tez, jak corka miala 10 miesiecy pojechalam na pierwsze szkolenie z zelu i akrylu. W 2016 otworzyłam działalność. Co prawda jeszcze prowadze ale nie wiem czy i kiedy wroce. Najprawdopodobniej zamkne, a robic bede w domu. Zastanawiam sie tylko jak rozwiazac sprawe z narzedziami, wczesniej miałam swoj autoklaw ale w lutym tego roku sprzedalam. Moze sie usmiechne do jakiegos stomatologa

201501064565.png
  • MonikaJ Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Swojego czasu planowalam zrobic kurs instruktorski ale.... zaszlam w ciaze ;)

201501064565.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja działalność otwieram po macierzyńskim :) Dofinansowanie z UP chce. Lokal mam tylko podremontowac conieco musze :)

Coś się śni tej mojej Małej bo jeczy od 5 min.

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • MonikaJ Ekspertka

Wysłany: 4 września 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dostalam środki z up dokladnie 22 tyś. Musialam sie utrzymac conajmniej rok aby sie nie czepiali. We wrzesniu zrobilam test ciazowy i od razu trafiłam do szpitala. Na szczescie pomogli mi rodzice bo pracowac nie moglam a lokal i ubezpieczenie zdrowotne musialam placic. W grudniu 2017 przenioslam wszystko do domu. I najgorsze bylo to ze bylam na zusie preferencyjnym (przez pierwsze 2 lata działalności) i za zwolnienie dostawalam 380zl a za ubezpieczenie płaciłam 320 :/ Wszystkiego są plusy i minusy. Ale dałam radę.

201501064565.png
‹‹ 1565 1566 1567 1568 1569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ