X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    No to ja mam kilka pytan:

1. Doidy to dla cyckokarmionych czy dla wszystkich?

2. Ma skalę w środku?

3. Do mam nie cyckokarmiacych. Kiedy się powinno mieszać mleko 2 z 1? Przed zakończeniem 6 miesiąca, tak aby 7 miesiąc zacząć na wyłącznym mleku 2, czy po skończeniu 6 miesiąca zacząć mieszać? Bo nie wiem ile jakiego mam kupić... mam w zapasie 1x800mleka 1 i 2x800 mleka 2. Kupować jeszcze jedynkę?

1. do wszystkich, to kubek do nauki picia.
    2. nie.
    3. Po skończeniu 6 mcy zaczyna się mieszać.

U nas doidy też się nie przyjął, córka wolała bidon z rurką. Potem próbowałam dać lovi 360 żeby przygotować do zwykłego kubka, ale okazało się to niepotrzebne. Ani razu się z niego nie napiła (nie rozumiała, że trzeba zassać, przechylała a nie leciało) za to zwykły kubek opanowała od razu. Z niekapka nigdy nie korzystała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 12:44

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/12ed39c9646c.jpg

Edit. Mam hit od tesciowej xd Kamilowi nie smakowala marchewka bo byla nie poslodzona, a jej mina jak powiedzialam, ze dzieci nie moga jesc cukru bezcenna :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 12:56

Patk, Tanda, kattalinna, Wowka, Fatalita, Nynka, MonikaJ, Ewciaa83, J.S, Cola87, D_basiula, Hoope, pawojoszka, Feeva, Sela lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka to właśnie miałam na myśli że motory to jest ryzyko. Wiem bo pisałam przecież że też mieliśmy motory. A moi znajomi to po prostu przeginają... Tak jak mówisz większe ryzyko jest jadąc autem niż lecąc samolotem. Ale ich broszka.

Spijam kawę i wracam. Ekhm... wstąpiłam tylko na chwilkę... i niestety 150 poszłoooo
    Walczyłam ze sobą ale bezskutecznie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ffd729ab2284.jpg

kattalinna, Wowka, Mała Matylda, Cola87, D_basiula lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    3. Do mam nie cyckokarmiacych. Kiedy się powinno mieszać mleko 2 z 1? Przed zakończeniem 6 miesiąca, tak aby 7 miesiąc zacząć na wyłącznym mleku 2, czy po skończeniu 6 miesiąca zacząć mieszać? Bo nie wiem ile jakiego mam kupić... mam w zapasie 1x800mleka 1 i 2x800 mleka 2. Kupować jeszcze jedynkę?

Hej. Ja tez mialam ten 'problem' chwile temu, szczegolnie ze na opakowaniu mleka 2 byla sugestia ze dziecko powinno jesc 3x210 wody + 7 miarek, a moj nie ma jeszcze zastapionego posilku i caly czas je 5x mleko. Napisalam do Bebilonu jak to jest i odpisali tak:
    "Jeśli Synek nie zjada jeszcze zupki/obiadku w objętości pełnego posiłku, to w ciągu doby powinien otrzymać około 700-900 ml mleka modyfikowanego. Wprowadzanie mleka następnego rozpocznij, gdy Pociecha ukończy 6. miesiąc życia, czyli po 7 października. Póki w diecie Malucha nie pojawi się pełna porcja zupki/obiadku podawaj około 700-900 ml mleka/dobę. Gdy Synek będzie już zjadał posiłek warzywny w pelnej objętości ilość mleka powinna spaść do około 600-700 ml."

Zaczelam wiec tydzien temu bo mialam polowe mleka 1 i dodawalam codziennie po 1 miarce nowego mleka. Na poczatku bolal go brzuszek, ale juz jest ok.

PS. moj doidy gryzie poki co ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 13:19

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za rady. Mleka 1 nam wystarczy na jeszcze prawie dwa tygodnie, więc chyba też zacznę mieszać ciut wczesniej-ale to wychodzi tylko kilka dni (5-6) przed ukończeniem 6 miesiąca. Kilka dni nie powinno zrobić różnicy...

Nawet nie zauważyłam, że na mleku następnym jest takie dawkowanie :D dobrze, że Edwarda napisałaś, bo też bym się zastanawiała jakim cudem Skrzat ma jeść mniej-on też nie zjada pełnego posiłku innego niz mleko :D

Patk, sorka, inaczej zrozumiałam przykład Twoich znajomych :) przesadzają, i to grubo, ale każdy ma swoje zboczenia :D

A propos to poka co w tej torbie :P

Kamillo, jaki duży półroczny smerfik :D ale on się zmienił! Katy, masz jakieś zdjęcie z porównaniem po narodzeniu i teraz?

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie ten doidy się podoba, że można spokojnie w pozycji prawie leżącej pić bez zalania. Może na starość Bożenka poda mi tak ten kubek wody ;-)

Póki co cieszę się, że go zaakceptowała. Cudów na dzień dobry nie oczekiwałam, fajnie, że w ogóle piła bo z butelki pluła.

Patk, dokładnie, moje mleko dostała. Pochwal się co kupiłaś :-)

Katy, minę ma już zbuntowanego nastolatka ;-) a gdzie skarpety? :-P

Mała Matylda, Sela lubią tę wiadomość

age.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, zmienil sie strasznie:p nie mam wlasnie takiego do porownania bo po urodzeniu ciagle prawie mial zamkniete oczy :D

Kattalina, cieplo w domu w koncu to skarpety niepotrzebne xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola, mam nadzieję że spełni się Wasz i nasz plan kolejnego powiększenie rodziny zgodnie z przewidzianym harmonogramem :)

Wszystkiego najlepszego dla Wiki <3

Ania poznająca swój pierwszy kubeczek cudna :D. Cieszę się, że taki sposób podania mleka się sprawdził.

Kamilek uroczy, na teściową brak słów.

Patk, dołączam do próśb o ujawnienie zawartości torby ;)

Katy, kattalinna, Cola87, Fatalita lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, sprawdziłam w końcu ten Twój przepis na sernik z jabłkami i chyba wygrał :-D mam akurat jabłka do zużycia, a masa serowa jest podobna jak w innym, znanym mi serniku więc jest szansa, że się uda ;-) jak dekorujesz?

Edit: Wowka, Patk, a co robicie z żółtek, które zostają po bezie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 15:34

age.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc szafa powiększyła sie o czarne body, spodnie w kwiaty i taki kombinezon też w jakieś kwiaty

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c36124c81aa4.jpg

Z żółtek robię wykwintne danie. Ucieram z cukrem dodaje kakao i szamam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 15:48

Wowka, Cola87, kattalinna, Fatalita, Sela lubią tę wiadomość

• Wowka Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, a różnie.

Jak mam lenia i jedliśmy już obiad to mrożę. Tylko w mniejszych porcjach, po 2-3 żółtka.

Jak mam chęci i jestem głodna, to kruche ciasto i robię tartę. A resztę mrożę ;)

Teraz za mną chodzi ajerkoniak, albo bardziej wykwintny eggnogg. Jeszcze nie robiłam, ale na święta się chyba zmobilizuję :)

A, jak mrożę to daję szczyptę soli do każdej porcji. Nie wiem czy tak trzeba, ale kiedyś ktoś mi tak powiedział i tak robię :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2018, 16:00

kattalinna lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Katy, sprawdziłam w końcu ten Twój przepis na sernik z jabłkami i chyba wygrał :-D mam akurat jabłka do zużycia, a masa serowa jest podobna jak w innym, znanym mi serniku więc jest szansa, że się uda ;-) jak dekorujesz?

Edit: Wowka, Patk, a co robicie z żółtek, które zostają po bezie?

Oby sie udal ;) Szczerze mowiac nie szalam z dekoracją tylko czekoladową posypka posypalam :p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też daję sól jak zamrażam. Ale tak poważnie to robię sobie taką drożdżową bułkę z kruszonką, ze śliwkami mrożonymi albo z serem

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można mrozić żółtko surowe? Jak ja nic nie wiem :O

Narobiłaś mi Patk smaka na drożdżówkę teraz... Fajne ciuchy, nie różowe a dziewczęce. Czyli można :-D

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Można mrozić żółtko surowe? Jak ja nic nie wiem :O

Narobiłaś mi Patk smaka na drożdżówkę teraz... Fajne ciuchy, nie różowe a dziewczęce. Czyli można :-D

Można :) z solą :P

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro 8.50 badanie kontrolne i pierwsze szczepienie, beda kloc w udo.
    JEST STRES :/

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy pierwsze szczepienie w poniedziałek.

Mózg mi eksploduje, Baryłka znowu się naćpał dopalaczy. A Wy mi tu o jajkach mrożonych :P

Chciałam Was przestrzec przed kupowaniem wszystkich hiperkubków (bidonów, ze słomkami, niekapków oprócz tych klasycznych, pochylonych, czy nie). Są tak skonstruowane, że trudno je umyć. W zakamarkach zbiera się resztka, słabo widoczna i te pozostałości się psują, powodując zatrucia i bole brzucha, które często trudno zrozumieć. Boli a nie wiadomo dlaczego.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk nie dziwię ci się ,ta twoja Basia tak ślicznie we wszystkim wygląda że nie dziwne że nie możesz przestać ja stroić.

Wiecie ostatnio zauważyłam że jest moda ubierać dziewczynki na chłopaka ,ja rozumiem że nie każdy musi ubierać na różowo ale ostatnio byliśmy na szczepieniu i w poczekalni z pięć dziewczynek i wszystkie ubrane na chłopaka nie tylko że w niebieskie ale w chłopięce fasony ,jedną druga dopytywała czy chłopiec czy dziewczynka to już lekka przesada jak dla mnie .
    Ula dziś zjadła banana bio z Lidla ,pochłonęła całego ewidentnie jej pasuje to próbowanie a przecież inaczej to sobie zaplanowałam te moje dzieci zawsze mają swój plan

Hoope prezes całe dnie i noce białe ciągnie a ciebie dziwi że nadpobudliwy.

Powodzenia na szczepieniach u nas jeszcze jedno i pół roku spokoju

Patk lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na szczepieniach :p

Kamil dzisiaj smial sie z poduszki xd

A wgl mam pytanie co do rozszerzania diety..czy moge robic tak, ze tego 3 dnia warzywa, dawac rano inne warzywo, a po poludniu to juz znane? Czy 3 dni podawac to samo, a kolejnego dopiero inne? Kurcze troche mnie to stresuje, że czyms mu zaszkodze albo mi sie za wczesnie od piersi odstawi...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 8 października 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję jubilatowi Kamciowi, poważny wiek :)

My też jeszcze jedno szczepienie w listopadzie i na pół roku spokój.
    W każdym razie Mama32 kciuki :)

Nie schodzą Mani te plamy z buźki, ma też kaszke na jednym policzku. Idę jutro z nią do lekarza, bo mnie to niepokoi.

Oglądałam na ttv uwaga po uwadze, był temat o podmienianiu dzieci x lat temu, kiedy to po porodzie noworodki masowo leżały na jednej sali. Nie wyobrażam sobie, jakbym miała dostać nie swoje dziecko. Brr.

Katy, jak ja coś Mani daje, to jest to zazwyczaj 2-3dni pod rząd to samo, po tych 3ech dniach inne.

Katy lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
‹‹ 1672 1673 1674 1675 1676 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ