WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat dla Basi ;)

U nas wlasnie pierwsza drzemka :p

Patk lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ja nie wiem po kim on taki wysoki...bo waga to słuszna po mamie ;p
    Wszystkiego najlepszego dla Baśki, jak najmniej kos z mamą :D
    ja dostałam drugi okres równo po 28 dniach i znów mnie zalewa :/

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basieńka sto lat!!!! :-*

Łącze się w bólu, u nas też ciężka noc
    Pobudki co 1h. O 3 zesiurał całą piżamke i pobudka na godzine eh

Patk lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cholerny pies mi obudzil Kamila po 15min spania....

Ja teraz mialam nawet znosny ten okres z porownaniem do poprzednich xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, co to za głupoty, że Twoja wina? Kładziesz na brzuchu na podłodze, więc trening jest, rezultaty przyjdą z czasem. Przecież Bożenka ładnie siedzi podtrzymując się łapkami, sama widziałam.

Już wczoraj pisałam, że każde dziecko ma jakiś pomysł na siebie. Jedne prą do przodu, inne chcą siedzieć, jedne dużo gadają, inne mniej. I wszyscy są w normie. Bo norma jest szeroka.

Tak jak norma np. wagowa. Nynki syn starszy od Skrzata chyba o 3 dni waży od niego 3kg więcej, Igorek prawie też. To prawie POŁOWA Skrzata więcej. I wszyscy są W NORMIE. Czy to kogokolwiek wina/zasługa?

Katy, Fatalita lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia wrote:
    Katalina nam też daleko do Skrzata o Prezesie nie wspomniał.
    Gwiazda uczy się raczkować do tyłu i obraca sie z pleców na brzuch i odwrotnie, ale nie jeździ mi po domu, w sumie dobrze mogę ją na chwilę zostawić na macie bez obawy że przypełznie mi do kuchni :)
    Jak zaczną raczkować, chodzić to zatęsknimy za tym lezeniem.
    I nas jeszcze bez obrotów

Wowka, ona siedzi jak się czegoś trzyma. A moja wina w tym, że nie zachowałam proporcji w ćwiczeniach - za mało na pleckach, przez to przód nie tak wyćwiczony jak powinien. Dopiero zaczyna np dotykać stóp. Do buzi daleka droga. A to jej przebywanie na brzuchu i tak nie wiele dało. Poza tym że chyba ma za bardzo cofnięte rączki bo jak jest prosto to bardzo do tyłu je ciągnie :-(

Wiem, że dzieci są różne ale jak tak człowiek widzi postępy innych to zaczyna świrować. Jeszcze mnie jej ojciec dobił, że nie mówił fo 3 rż. Ja czytałam jak miałam 4! Nikt nie wie kiedy i jak się nauczyłam...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 11:02

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, czytam takiego bloga mamafizjoterapeuta. Tam jest kalendarz rozwoju (jakoś tym portalom parentingowym nie ufam), jest też wpis o obrotach, a w nim filmik. Są też propozycje zabaw, które przygotują do obrotów.

A jeśli czujesz się z tym mocno źle, to może spotkajcie się z fizjoterapeutą, i dla uspokojenia, i dla propozycji zdrowych zabaw? Ostatnio Fatalita pisała, że byli i była zadowolona z przebiegu spotkania.

Edit. A nie pisałaś kiedyś że masz takiego speca w rodzinie? Coś mi się jakoś chyba majaczy, ale blado :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 11:17

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio trafiłam na tego bloga i mnie bardzo uspokoił. Na razie czytam i obserwuję. Zdrowy rozsądek oraz pan mąż twierdzą, że przesadzam. A wszyscy jesteśmy zdania, że fizjo zawsze coś znajdzie bo to teraz jakaś moda dziwna...

Edit: jesień... Nie wyspałam się ;-)

Mój fizjo się na dzieciach nie zna.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 11:29

age.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna u nas nie było dużo leżenia na brzuchu, a jak jest na rękach to też tak ciągnie/odchyla się do tyłu... raczkowania, śiadania i inne tego typu rzeczy co dzieci dziewczyn robią też nie ma (ale wiesz to zdjęcia i filmiki bez klanu w tle, także podejrzewam, że to jedna wielka ściema. Jakby to napisać siedzą od rana do wieczora z nosem w google i wstawiają tu przerobione foty hehe :-P )
    A tak serio, pomału i nasze pociechy zaczną tak fikać ;-)

Hoope, kattalinna lubią tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jaja były z tym klanem XD

Sela, Katy, kattalinna, J.S, Cola87 lubią tę wiadomość

• Hoope Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna tak, z pewnością matka, która PORÓWNUJE dziecko z innymi jest potrzebna każdemu. Każdemu.

Zaraz Cię do pionu sprowadzę.

A potem nie będzie się uczyć dość dobrze, nie będzie mówić dość szybko, itd co jest ciotka? Halooo. Masz kochać, wspierać i stać zawsze z tyłu. Nie po to, żeby dyszeć jej w kark, tylko, żeby złapać gdy upadnie.

Prezes pędzi ale jego siostra w tym wieku nie umiała nawet usiąść jak człowiek. Nie ma reguły ani miarki.

Pokaż lepiej to dawanie rąk do tyłu, możemy zobaczyć, czy odbiega od reszty dzieci. Z Colą się nie pomyliłyśmy.

Cola87 lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ŻEBY DZIECKO POCZUŁO CIAŁO, JEGO MOC I POCZUŁO SIĘ PEWNIE, MUSI MIEĆ "ZACZEPNOŚĆ" Z PODŁOŻEM.

Zatem gołe nogi i ręce. Rozbierzcie te maluchy. I na panele.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkim solenizantą i solenizantką wczorajszym i dzisiejszym wszystkiego najlepszrgo dużo lat w zdrowiu.

Kattalinna nie zamartwiaj sie i nie zarzucaj sobie winy bo jej nie ma kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie.
    Moja tez jest bardzo do tyłu w porownaniu z innymi dziecmi po prostu z niej leń.

Cola super ze lekarz nic nie wykryl. Dlamnie najgorsze jest jak lekarz stawia diagnoze bez badań. To konował.

Właśnie dzwonila pielegniarka srodowiskowa ale ze nie odebralam to sms ze prosi o kontakt ciekawe czego chciala.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 11:53

Cola87, Hoope lubią tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2018, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do włosków to u nas rosną nowe blond, tylko z tylu jest " poporodowa" kępka puchu :D

A to ulubione zajęcie w łóżeczku, zarzucanie nóg na przewijak

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 22:37

Sela, Wowka, kattalinna, D_basiula, Cola87, Hoope lubią tę wiadomość

• Sela Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majowa jaki puszek z tyłu :-*
    U nas też ulubiona zabawa to walenie nogami w przewijak, ostatnio zaczął naprawdę walić, dlatego przewijak jest ściągany na czas łóżeczkowanka.

MajowaMamusia lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mialam pisac, ze jak tak lubi uderzac w przewijak to lepiej go sciagac, ja juz sie nauczyłam po tym jak Kamcio sobie na glowe go zrzucil :p

Uff, w koncu zasnal...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza też jeszcze nie siedzi nawet sama sie podpierajac, nie obraca się dalej z brzucha na plecy, jakoś z plecow na brzuch jej było łatwiej.

Za to jak leży na brzuchu to tak wysoko dupie wypina że chyba szybciej zacznie raczkowac jak się obracac czy siadac :-) oczywiscie żartuje, myślę że tak bedzie kombinowała z tym tylkiem aż wkoncu się przekręci na plecy, poki co nie wie co zrobić z rękabo Ja odcina do tylu, a mamusia tlumaczy i pokazuje ze łatwiej będzie rączkę dać do przodu, dupkę skrecic do gory i fik na plecki. No gówniara sie nie słucha :-D

Berbecia, kattalinna lubią tę wiadomość

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Mama32 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa już wiem co miałam pytać. Coś na pękające usta dla małej??

ex2bio4pttsuyqga.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po pol roku sobie przypomnieli o wizycie kurczaczek i trzeba ogarnac chalpe
    Przynajmniej zadzwonila i sie umowila na konkretny dzien a nie wziela mnie z zaskoczenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 12:15

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • amygdala Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, weź pod uwagę, że te dzieciaczki które tu raczkują lub próbują mają 6-7 miesiecy!!! A twój bobo ile ma? Zmiany u dzieci w tym wieku zachodzą tak dynamicznie, że za 2 tyg. twoje dziecko będzie już z maty uciekać. Moja Niunia jest w podobnym wieku co twoja, jak skończyła 4 miesiące pierwszy raz sama na brzuch się obrócił, od 2 dni zaczęła przywracać się z brzucha na plecy, zaczyna trochę pełzać do tyłu, lekko unosić głowę tak jakby do siadania i zaczęła chwytać stopy rączkami. Nie raczkuje, nie siedzi, zębów nie ma chyba jest szczęśliwa:) Na wszystko przyjdzie czas.
    Ps. Chcesz ćwiczyć to ćwicz na pewno nie zaszkodzi. Sama ją obracaj raz na lewo raz na prawo, na plecy na brzuch, lewy łokieć do prawego kolanka, prawe kolano do lewego łokcia, lekkie podnoszenie do siadu trzymając dłonie na jej plecach i barkach, podnoszenie nóg wysoko jak leży, tak żeby stopami do buzi dotknęła. Nam zalecił fizjo i pediatra takie ćwiczenia i swego czasu dużo cwiczylysmy.
    Ale bez tych ćwiczeń też sama do wszystkiego Twoja Niunia dojdzie, nie martw się i nie obwinia.

kattalinna lubi tę wiadomość

zem3df9hunlqvfmi.png
‹‹ 1793 1794 1795 1796 1797 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ