Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kattalinna, mogło tak wyjść z terminami szczepień, bo my szliśmy jakimś alternatywnym planem. Na samym początku zaczęliśmy dzielić szczepienia, bo nie wyobrażałam sobie czterech na raz i tak cały czas coś nam się ciągnęło.
Masakra z pracą męża. Gruba przesada. Czyżby branża związana ze Świętami, że takie nadgodziny?
Też nadaję spod kołdry, bo czekam na małżonka. Nie lubię spać sama, odkąd mieszkamy w domu, w bloku mi nie przeszkadzało... A nigdy nie byłam specjalnie bojaźliwa... -
Tanda Ty się tak nie ciesz. Ja się cieszyłam, że nie mam ósemek a tu na zdjęciu wyszło, że mam dwie niewyrżnięte. Z czego jedna rośnie poziomo. Także tego....
Zgapiłam od Ciebie wieżę Smily Play. Rozważę zakup.
Jako że już po północy, to dziś kończymy 7 miesięcyJak ten czas szybko zleciał.
Byłam dziś yyyy wczoraj na fitnessie. Brzdąc już spał, więc mogłam spokojnie wyjść. Miałam rację, że nie chciałam cesarki (choć ostatecznie miałam). Ciekawe ile czasu minie zanim będę mogła zrobić choć jeden brzuszek
Edit. A ja rozważam zakup pieluchomajtek, chociaż na noc. Czasami Kubuś tak się kręci w nocy, że mamy przeciek. Potem i pajac i śpiworek do prania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 00:21
Katy, Mała Matylda lubią tę wiadomość
-
Czesc, czytam ale nic nie zapamietuje nie wiem juz do czego sie odniesc. Ja nie wiem jak wy tyle produkujecie
i kiedy
Wowka, super fit Skrzacik, moja mlodziez powinna brac przyklad ze zwinnosci. My tez dopiero kolejne mamy w maju, dokladnie 14, a wy?
Kattalina, wspolczuje, ja jestem zazwyczaj dwa dni calkowicie sama i mam ochote uciec...
My uzywamy pampersow. Mi wlasnie smierdzi fioletowa dada, jakas taka sztywna, zrezygnowalismy juz dawno z nich a od poczatku tylko uzywalismy dady.
Mycha, serio nie mozesz zrobic po takim czasie zadnego brzuszka? Ja cwicze, podnosze nawet silowo ciezar, robie brzuszki z obciazeniem i kompletnie nic nie czuje.
Dostalismy tyle zabawek z okazji Mikolajek, ze masakra, jeszcze troche i sie w domu z tym nie zmieszcze.
Hoope, ty podawalas ibufen, jest lepszy od paracetamolu!? Na zabakowanie jak dziala? Wczoraj podalam paravetamol i dziecko aniol ale moze ten ibufen lepszy jest? Ile razy podawalas go?Wowka lubi tę wiadomość
-
J.s.
Masz dwie różne substancje
1.paracetamol
Przeciwgoraczkowy i przeciwbólowy
Dla dzieci w różnych postaciach np czopek paracetamol, syrop pedicetamol, apap forte dla dzieci i inne
2.ibuprofen
Przeciwbólowy, przeciwgoraczkowy, PRZECIWZAPALNY
Dla dzieci ibum, czopki nurofen, nurofen forte dla dzieci i inne różne
Ja zawsze czopki lub apap lub nurofen
I daje różnie
Jesli ciężka goraczka tzn spada i zaraz rośnie to zamiennie nie częściej niż co 4h
Jeśli ból słabszy chwytam za apap
Jak chce działać przeciwzapalnie(czyli ostatnia nasza unfekcyjna goraczka) to nurofen
Pierwsze dozwolone w ciąży i od urodzenia dziecka drugie nie dozwolone w ciąży a dla dzieci po 3m.
I ja stosuje zasade:paracetamol 15 j. na 1 kg ciała, ibuprofen to 10j.
J.S, Wowka, Sela lubią tę wiadomość
-
Dzieki. Wczoraj juz mial takie straszne te dziasla, plakal, nie mogl zasnac wiec podalam paracetamol - dokladnie pedicetamol i pomoglo, zasnal spokojnie, wiec mysle ze to na pewno bol nie pozwolil mu zasnac. Myslalam o ibufenie bo wydawal mi sie jakis taki lepszy niz paracetamol
-
J.s.
Na noc daje nurofen zazwyczaj
Przy zebach też zazwyczaj(to dzialanie przeciwzapalne)Piotrusiowi przebily się ostatnie piątki
W ciagu dnia częściej apap
Najważniejsze że dzialalo
Z dziećmi jak z nami
Na nas też różnie różne leki działają i nie musi to być zalozenie że mocniejsze jest lepsze -
Dzień dobry.
No i się panna obudziła ,miałam nadzieję jeszcze przymknąć oko na godzinkę.
J.S a ty sobie wyobraz ilość zabawek razy 6 ,dlatego ja już moim zabawek raczej nie kupuję , wczoraj mieli mikołajki w domu ,w szkole i na świetlicy we wsi, dostali tyle słodyczy że do świąt obiadów nie mam po co gotować. Na szczęście zabawek za wiele nie dostali bo takie większe prezenty dopiero pod choinkę będą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 07:57
-
Wlasnie chcialam cos przeciwzapalnego, tylko jak wczoraj podalam paracetamol wieczorem to dzis tez moge? Czy to jednak za duzo? Oczywiscie jesli znowu bedzie taka sama sytuacja, bo tak mi go szkoda jak sie meczy...
Pawojoszka, no juz bys chciala oko przymknac nie ma, nie ma
Nie wyobrazam sobie x6 zabawek.... musisz miec bardzo duzy dom/mieszkanieWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 07:56
-
Zapamietajcie na przyszłość ze ibuprofenu czy nurofenu NIE DAJE SIE PRZY OSPIE.
J.S. możesz jak dobrze pamietam to co 6 godzin mozna podawac. Jezeli bardzo mocno boli czy jest goraczka to co 4 godz na zmiane z paracetamolemWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 07:58
J.S lubi tę wiadomość
-
J.s.
Kolejna zasada jaką stosowalam-jak dziecko cierpi przez zęby to daje przeciwbolowe i codziennie .
Emilka nie cierpiala a Piotrek zaczął przy czworkach czuć, a przy trojkach cierpiec
4h dla leków różnych, minimum 6godzin dla tego samego leku tzn substancji choć ja wole 8h stosowaćJ.S lubi tę wiadomość
-
Dzieki baaardzo za odpowiedzi. No nam raczej ta dwojka wylazi, ja nigdy nic mu nie podawalam przeciwbolowego na zabki ale juz wczoraj to dawal znac, ze cierpi, jak podalismy to po czasie jak zaczelo dzialac zasnal spokojnie.
Zobacze dzisiaj jak sytuacja bedzie wygladac
Berbecia dobrze wiedziec, a dlaczego? -
Dzień dobry!
U nas dzisiaj pobudka o 5:30. Ponad dwie godziny aktywności, a teraz drugie tyle trwa drzemka.
Nynka, przepraszam, chyba wczoraj byłam rozkojarzona pisząc posta
Pytanie miało być do Wowki, ponieważ kupiłam taki smoczek jakiego używa. Zosia od listopada słabiej przybiera i pomyślałam, aby dodawać kaszki gdy dostaje odciągnięte mleko.
Majowa, dziękuję
Ja w tym roku skończyłam 32 lata i też nie mam ósemek. Z nadzieją pytałam moją stomatolog czy jestem już za stara na to by wyrosły, ale powiedziała że mogą wyrosnąć nawet około czterdziestki
Zosia na noc dostaje pampersa, w ciągu dnia zielone dady, a czasami pampers pants. Fioletowe dady pasowały nam te poprzednie, nazywały się wtedy premium. Te obecne, extra care kupiłam raz, odparzały Zosię. Do smarowania pupy jak u Wowki linomag, na podrażnienie babydream z cynkiem.
Śpiący Prezes słodziutki, już nigdy nie uwierzę w oszczerstwa jego matki
Kocyk piękny, w dodatku mój kolor, zazdrość mnie zżera
Wowka, ucałuj dzielnego Skrzacika. Biedak, z okazji mikołajek zastrzyk dostać…
Kattalinna, współczuję perspektyw na najbliższy miesiąc. Ja od zawsze jestem samotną matką w poniedziałki, a od niedawna także we wtorki, gdy Zosia ma gorszy dzień bywa trudno.
Berbecia, u mnie doz bardzo szybko realizuje zamówienia – zawsze są następnego dnia, nawet jeśli zamawiałam dopiero wieczorem.
Mycha, wszystkiego najlepszego dla Kubusia
Jeśli chodzi o syropy przeciwgorączkowe i przeciwbólowe mamaginekolog ma na stronie fajny kalkulator. U nas Pedicetamol nie przejdzie, Zosia strasznie się krzywiła, nie chciała tego pić. Spróbowałam – fe, okropnie gorzki! A pachnie tak zachęcająco
Pokażę Wam mojego małego Mikołaja:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7d429df225f.jpgKwiatkowa24, pawojoszka, kattalinna, kamciaelcia, Feeva, Nynka, D_basiula, Berbecia, Mycha666, Katy, Wowka, MajowaMamusia, Fatalita, Hoope, Patk, Sela, Cola87 lubią tę wiadomość
-
Jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeezu, ile Wy produkujecie. Weźcie się uspokójcie
Piękne dzieciaczki, Prezes jak król na swoim tronie
Zosia słodka :*
Pamiętam jeszcze inne dzieci, ale nie pamiętam czyje, tak czy inaczej wszystkie słodkie
Mycha wszystkiego dobrego dla 7-miesięcznego solenizanta, Mania go goni, za 5dni mamy też 7
Mama32 wiem co czułaś, bo też to przechodziłam. Tyle, że Mania spadła centralnie na głowę na ciemiączko, a że ma niestandardowo duże od urodzenia, to pojechaliśmy od razu na pogotowie. Na szczęście na guzie się skończyło.
My z Manią nie jeździmy w długie trasy, bo mamy wszystkich na miejscu, więc zanim się samochód nagrzeje to my jesteśmy na miejscu, więc zakładam normalnie kurtkę i przykrywam kocykiem.
Kamcia mam nadzieję, że autyzm wykluczycie w 100% :*
Sela, dziewiątki, nieźle. Ja mam 24 lata i póki co tylko jedna ósemka po prawej na dole
Mania dostała od Mikołaja ubranka (od mojej mamy - pracuje w lumpeksie na magazynie, więc odkłada nam same perełki, szuflady mi się już nie domykają), matę termiczną od nas (jest wieeeeeeelka, nie rozłożyłam jej całej bo nawet nie mam miejsca tyle w salonie
ale jest rzeczywiście ciepła, bo jak dawałam Manię na panele to miała zimne łapki, a na macie cieplutkie), wielkiego misia, książeczkę i kubek-niekapek z lovi od teściów (jeszcze nie wie co z nim zrobić, póki co traktuje go jako gryzak
).
Ja zamówiłam jeszcze z apteki gemini bidon canpol i silikonowy śliniak (chyba u Patk go widziałam?).
Noc u nas standardowa, pobudka po 23 i koło 4 na jedzenie. Dzień rozpoczęty ostatecznie o 7.
I kolejny dzień w domu. Pada, wieje, jest szaro, buro i ponuro. Łe.Mycha666, Mała Matylda, Hoope lubią tę wiadomość
-
Nie strasz Berbecia
Chcę zaszczepić 7 latkę po nowym roku, mam nadzieję, że zdążę.
Ibuprofen powinien mieć w nazwie forte, jeśli już mówimy o lepszym. Różnicę podała Kamcia, chodzi o działanie przeciwzapalne, ale jest jeszcze jedna, paracetamol działa szybciej za to ibufen mocniej i dłużej . Przy stałym bólu czy wysokiej gorączce (wiadomo, że będzie trwał w sposób ciągły), podaje się co 4 godziny. To jedyny sposób na skuteczność. Nie należy czekać aż lek przestanie działać i podawać następny po 6 a tym bardziej po 8 godzinach, z medycznego punktu widzenia to błąd. Tą zasadę stosujemy przy chorobach z bólem, wysoką gorączką, zwykle 3 dni. Natomiast przy ząbkowaniu w miarę potrzeby bo to długotrwały proces, czyli tak jak J.S widać, że dziecko cierpi.
Paracetamol - łagodniejszy, szybciej działa (czopek szybciej niż syrop), szybciej przestaje działać.
Ibuprofen (Ibum itd FORTE), wolniej się rozkręca, dłużej trzyma, silniej działa, przeciwzapalny.
Przy pilnej potrzebie szybkiego działania najpierw podajemy paracetamol (najlepiej w czopku) po 4 godzinach ibuprofen i przy nim zostajemy.
Przy słabej lub coraz słabszej reakcji na ibuprofen podajemy na zmianę, raz paracetamol, raz ibuprofen.
Generalnie ból / gorączka to właśnie reakcja na stan zapalny. Zatem przeciwzapalny lepszy. Czyli ibuprofeny.
Ech, chciałabym spać jeszcze... pobudka 6:30 i tak się kulamy przez ten deszczowy piątek.❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Dzień dobry
Dziękujemy za życzenia.
Dzięki za info o środkach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Na pewno skorzystam, bo wiedzy nie mam w tym temacie.
J.S. ja tylko cardio do tej pory po porodzie uprawiałam, dlatego taki problem z mięśniami brzucha. Plus odkładałam tego rodzaju aktywność fizyczną, chciałam poczekać pół roku minimum. Wczoraj byłam na zajęciach z piłkami. Fajna rzecz, bo tak kręgosłupa się nie obciąża, ale trudno utrzymać równowagę przy niektórych ćwiczeniach jak mięśnie brzucha nie pracują. Ale mam nadzieję, że powoli jakąś formę złapię. Do tego dieta mż (dzięki Kubusiowi) i brzuch już jakby trochę mniejszy. Dostęp do słodyczy też ograniczony, bo jak pomyślę, że muszę dziecko szykować na wyjście plus znosić osobno wózek to mi się odechciewaWystarczy, że od 4 tygodni nie mogę wyjść porządnie z przeziębienia, bo ciągle mi się odnawia. Matka ciągle spocona jak się już z berbeciem na dwór wybierze (po tym jego oporządzaniu). Na szczęście tata w końcu zaczął chodzić na spacery.
Miłego dnia, choć pogoda za oknem u nas nie nastraja pozytywnie.
Edit. Pawojoszka u nas nie jest tak ciepło, tak zdjęcie trzasnęłam jak go ubierałam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2019, 23:02
Wowka, kamciaelcia, Feeva, Katy, pawojoszka, Patk, Hoope, Sela, Kwiatkowa24 lubią tę wiadomość