Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobry,
100 lat dla jubilata! Kubusiu-Żarłaczu rośnie duży na pociechę mamie
Mała Matylda, słodki Mikołajek Cię odwiedził :* skoro pytanie było jednak do mnie, to spieszę z odpowiedziąna 120ml mm dwie miarki, na 150ml trzy miarki kaszki. Wszystkie miarki z mm używam do kaszek
Dzięki dziewczyny za dokładne wytłumaczenie różnicy między paracetamolem a ibuprofenem. Chyba muszę sobie to zapisać
Zgniły piątek przypieczetuje odwiedzinami wkurzajacej babci i teścia.
Edit, ale fajny facecik z KubusiaWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 10:45
Mycha666 lubi tę wiadomość
-
kamciaelcia wrote:dokładnie tak
jeszcze pierwsza seria to były stare pieluchy w nowym opakowaniu, nastepna już podpadła
takich super papmków juz nie odkryłam
a te fun&fit używałam 5+ bo sa duże a piotrek juz nie wszystkie założy
jednak sa duzo grubsze niz dada 6 (a te trudno mi upolować w naszej biedronce) i latem odpadły (dada cieńsze i w dupkę lżej)
nie kupię lupilu-tak bardzo mnie rozczarowali
mam wrazenie że jedne pogorszyli by dla odmiany drugie-ogólnie droższe- wprowadzić (jak biedronka)
dady tylko te zwykłe
fioletowe również mi nie podpasowały ale teraz wprowadzili rozmiar 6
My właśnie zostaliśmy na tych fub&fit bo mieli 4+ idealnie leżace na moim chudzielcu. 5 za duże, 4 za małe. A te 4+ babydream w sam razno i tak jakoś się do nich przyzwyczaiłam, że teraz dla Matyldy od trójek kupuję (1 i 2 miałam zapas pampersa z prezentów i promocji). Ale też zmenili trochę na minus, kiedyś był ściągacz z tyłu a zmienili na elastyczne boczki, u nas ściągacz się lepiej spisywał, bo pielucha na pleckach nie odstwała.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 10:46
Matylda
-
ku...pisałam i znikło
hoope to miałam na mysli
przy uciązliwej goraczce daje leki zamiennie co 4h jak np tyrzydniówka
ale po jednorazowym incydencie nie wiem przecież czy goraczka wróci, czy nie, stad od razu nie podam kolejnej dawki
a przeciwbólowo działam zazwyczaj jednym lekiem i staram sie co 8 h (6h to podawane minimum odstepu czasowego)ale tak naprawde dziecko da znać czy boli...
i daje lek przeliczony na mase dziecka
więc nie ważne czy forte czy zwykły
forte to bardziej skondensowany lek w mniejszej dawce
uzywam tylko forte bo chore dziecko nie musi być chetne pić dużo objetościowo syropu
wole zaczynac od czopków-bo szybciej, bo omija zołądek ale-ten lek trudniej podac w odpowiedniej dawce dla masy ciała dziecka
no i dzieciom podajemy pełne dawki leku, nigdy mniej (jak np my złapiemy za pół tabletki)
na opakowaniach oczywiście podaje sie dawki, ale 10 kg może ważyc dziecko półroczne jak i prawie dwuletnie
dlatego z głowa a da sie zrozumieć dawkowanie wszelkie -
J.S wrote:odawalas ibufen, jest lepszy od paracetamolu!? Na zabakowanie jak dziala? Wczoraj podalam paravetamol i dziecko aniol ale moze ten ibufen lepszy jest? Ile razy podawalas go?
Ja też nie hoope, ale polecam:
https://mamaginekolog.pl/kalkulator-objetosci-syropu-przeciwgoraczkowego/
Ibuprofen moim zdaniem lepszy na ząbkowanie ze względu na działanie przeciwzapalne.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:06
Matylda
-
Zaspamuje trochę
Wszystko gryzie, wszystko!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7730fe2ab727.jpg
Poziom już obniżony na Maxa
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b77b62cf71e.jpg
Po obniżeniu, zalamka...
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/dc13899f1412.jpg
A tu na nowej macie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/603febee25b5.jpgpawojoszka, Mycha666, Wowka, Katy, J.S, Patk, Berbecia, Mała Matylda, Nynka, Hoope, Sela, D_basiula, Kwiatkowa24, Fatalita, MajowaMamusia lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry?
Kattalinna, dokonale rozumiem i wspolczuje. U nas podobnie. W jednym tygodniu maz jest z nami tylko na obiad i to nie zawsze. W drugim wraca z pracy i pedzi od razu na dzialke. W weekendy zazwyczaj tez budowa...albo moja szkola teraz.
Mala Matylda jaka sliczna Mikolajka
Wikusia wczoraj dostala Pucio uczy sie mowic, bardzo jej sie podoba
Buziaki dla dzielnego Skrzacika-fitaNo i gratuluje wygranej w zawodach Wowka
Syn na pewno jest z Ciebie dumny
Mycha, buziaki dla Kubusia na 7 miesiecy
Bylam wczoraj z Wiki u dziadkow, wracalismy po 19 i juz byla zmeczona i placzliwa, wiec odpuscilam jej kapiel. Dzisiaj ma kropki na plecach. Wydaje mi sie ze wczoraj sie troche spocila, a glupia ja jej tego nie zmylam
Ostatni raz jej zrobilam taki "Dzien dziecka".
Edit: śliczny Kubuś :*
Mania hi hijaka zdolniacha :*
Wowka, dużo siły i cierpliwości na Zgniły PiątekWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:14
Mycha666, Wowka, Mała Matylda lubią tę wiadomość
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
Na mnie ibuprofen wogole nie działa.
Mycha no właśnie sobie pomyślałam "jeny jak tam ciepło"
Feeva albo macie niskie łóżeczko albo Mania jest wysoka dziewczyna, co bardziej prawdopodobne bo tu przecież same modelki rosnąWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:16
Mycha666 lubi tę wiadomość
-
Co 4h możemy podawać leki ale jeśli podajemy paracetamol lub zamiennie, tak jak kamcia pisze.
Jak stosujemy ibuprofen to nie częściej niż co 6 godzin.
Ten kalkulator mamy ginekolog jest naprawdę dobry.
Wczoraj zresztą sama musiałam użyć, ząbkujemy.
Niech jeszcze raz usłyszę, że zęby im później tym lepiej... Starsza w wieku 4 mcy pierwszy ząbek, znalazłam go przypadkiem, jak resztę zębów aż do czwórek.
Z Matyldą od 3 dni jazdy, a dopiero dziąsło spuchłe, gdzie tam ząb...
Na noc i rano podałam ibufen.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:18
Matylda
-
kamciaelcia wrote:pawojoszka
tez pomyslalam o tej wysokosci łózeczka Mani
To poczworne zdjęcie jeszcze przed obniżeniem na najwyższym poziomie"za kratami" już na Maxa w dół, ale nie wiem o które zdjęcie Wam chodzi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:39
-
Haha, i ja zwróciłam uwagę na wysokość Mani w łóżeczku
Mój sięga do krawędzi i obgryza, ale do przewijaka by nie dosięgnął
Edit. Mi chodziło właśnie o to poczwórne
Mania zdolna, jaka wystrojona
Fatalita, właśnie weszłam z myślą o wywoływaniu CięJak tam budowa? Widać koniec?
Ja też nie kąpię codziennie. Zazwyczaj co drugi dzień, ale różnie to wypada. Czasem kąpię po to, aby przedłużyć czas aktywności
A, zapomniałam. Mała Matylda, na basenie w Grodzisku są zajęcia dla niemowląt. Nowy "semestr" rusza od stycznia. Zastanawiam się nad nimi, a w sumie od Ciebie też niedalekoWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:44
Mała Matylda, Fatalita lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry
Za oknem ponuro, Kamil sie budzi powoli z drzemki, chcialam sie z nim przespać, ale ja przy halasie nie zasne (tesc nam robi murek od aneksu kuchennego) wiec tylko lezalam i teraz jeszcze bardziej senna jestem
Wszystkiego najlepszego dla Kubusia
Wow, Mania ciagle zaskakuje :p
Zosia, slodka Mikolajka :p
Mam nadzieje, ze nie pominęłam zadnych zdjec
My jutro mamy sesje swiateczna, mam nadzieje, ze bedzie udana xd
My tez te fun&fit uzywamy, obecnie juz 4+ :pWiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2018, 11:52
Mycha666, Mała Matylda lubią tę wiadomość