X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej no, czuję się zaszczuta :-P przecież napisałam, że większość dzieci a nie wszystkie :-P i nie określiłam przedziału czasowego, nie? A mowa jest o świeżym noworodku więc proszę mi tu nie imputować bo zacznę czytać historyczne wpisy ;-) Wowka, Skrzat spał i to jeszcze jak spał! Potem go nie widziałam zbyt często ale ten raz też spał ;-)

Wowka lubi tę wiadomość

age.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wrote:
    Senna piąteczka.

Kawa to za mało. Mam red bulla i księdza po kolędzie.

Feeva, kciuki. Daj znać.

Efwka, no hej. Pytałam o Ciebie jakiś czas temu. Co u Was? Jak Jasiek? Nasza pierwsza strona jest bezpańska i zawiera jeszcze terminy porodów :P

Myślałam że były już informacje o rzeczywistych datach porodu ale moze mi się cos pokickało :)
    no ja mam 8 mcy wyjęte z życiorysu, mały mnie tak pochłonął że o forum zapomniałam :)
    pokaże Wam mojego chochlika :) kończy jutro 8 mcy, dwa ząbki na dole, raczkuje wrecz galopuje na czworaka, siedzę i podnoszę się dosłownie na wszystkim :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/871f28f0e12b.jpg

Cola87, Wowka, Katy, Sela, Feeva, Fatalita, kamciaelcia, MajowaMamusia, Hoope, D_basiula, jangwa_maua, MonikaJ, Ewciaa83, Mycha666 lubią tę wiadomość

1usa3e5el69vdydq.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, jednak przyznaję rację, skoro nie określilaś horyzontu czasowego :)

Bratanek ma kilka dni, w tym czasie budziłam Skrzata chusteczką z wodą, bo spał a nie jadł. Przypomniałam sobie jak siedzialysmy w szpitalu a on nawet nie ruszył powieką przy przewijaniu :) taki był malutki...

Ale za tydzień/dwa/trzy już sytuacja uległa zmianie i zaczął się ryk :)

Efwka, fajny chlopaczek :) gratuluję postępów i wpadaj częściej :)

efwka83, kattalinna lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry

Feeva daj znać jak będziecie po wizycie.

Kwiatkowa u nas nawet nie ma pozycji na czworaka hehe. U nas noce takie same jak u Was (pobudki co 1h max co 1.5)
    Super, że podróż Wam tak dobrze minęła;-)

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamil jutro 9 miesiecy i ani pozycji czworaczej ani nic...

Pamiętam jak moja siostra, przyjechala Kamila zobaczyc szpitalu i ani na chwile nie otworzył oczu :p On tylko w nocy plakal, a w ciagu dnia byl cichutko, za to inne dzieci z sali nadrabialy :p Jak ten czas szybko leci...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka wpadaj częściej do nas :) Chłopanio jak ta lala :)

Dziewczyny, my po wizycie.
    Ewidentnie zęby... Gardło czyste, uszy też, osłuchowo w porządku. Dostałyśmy skierowanie na badanie moczu w razie W.
    No, ale wszystkie objawy wskazują po prostu na bolesne ząbkowanie. Po badaniu palcem pani doktor stwierdziła, że dolne jedynki już niebawem. I najgorsze jest to, że tak może wyglądać każdy kolejny wychodzący ząb.
    Wypier...alam w kosmos.
    Paracetamol w czopku 125mg za słaby dla Mani. Dostała nuforen w czopku 60mg i 150mg paracetamolu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 10:34

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    03.05.2018
    Już mam internet w domu  (dziex Kattalinna za przekazanie info). U nas przedwczoraj nocna awantura, ale wczoraj i dzisiejsza noc już ładnie. Skrzacik je i śpi. Więcej śpi. Aż go muszę nieraz budzić na jedzenie bo przesypia, a ja się boję że nie dojada. Ale ma też czas aktywności i dużo gadamy  Dzisiaj szykujemy się na pierwszy spacer. Matka umyla głowę z tej okazji i okazało się że mieszcze się w takie większe przedciazowe jeansy  i wogole znowu mam się w co ubrać 

07.05.2018
    Dzisiaj u mnie dzień jęczybuły. A niedługo muszę wyjść z domu zapisać Skrzata do przychodni. Nie chce jechać z nim, musi w końcu się skimać i zostać z tatą.

Jednak dałam radę pojechać do przychodni. Skrzat dał teraz tacie popalić. Dobrze, niech tatuś też wie że synek wcale całą dobę nie śpi  :D

08.05.2018 5:32
    U nas też już pospane :/ czy ja kiedyś budziłam w nocy to dziecko na karmienie? Nie sposób uwierzyć :)

Buehehe :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 11:16

Fatalita, Sela, kattalinna, Mycha666 lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    10.04.2018

Pierwsza wspolna noc z Kamilkiem za nami, troche sie awanturowal przy przebieraniu, ale ja mu nie kazalam tyle kupkac :o Probowalam go przystawiac do cycka, ale jeszcze nie mam za bardzo pokarmu wiec to bardziej byly cwiczenia, jak tylko tracil go z zasiegu ust to byl ryk  Z butelki tez je bez szalu wiec boje sie, ze jednak dzisiaj nie wyjdziemy..Po za tym przeraza mnie jego ulewanie 

11.04

Wczoraj mialam naprawde kryzys, dziekuje za wszystkie rady, juz jest troche lepiej  Niestety tego, ze Kamilek ma za slaby odruch ssania nie przeskocze, ale na szczescie mleko sie zaczyna pojawiac u mnie w wiekszej ilosci wiec moze mu bedzie latwiej  Chce wyjsc stad wiedzac, ze bede w stanie go wykarmic..Wcxoraj przy kazdym jedzeniu spal i musialam prosic o pomoc bo nie dawałam rady w ogole go obudzic..Mialam go nawet oddac na noc do poloznych zeby go karmily, ale o dziwo w nocy nagle zaczal ladnie jesc i to po 20 ml:) Dali mi tez mleko dla wczesniakow zeby lepiej mu sie trawilo 

A teraz ssak z niego taki, ze hoho xd

Sela, kattalinna lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    feeva
    w sumie dobre wiesci
    niedobre ze te poczatkowe zeby daja tak popalic bo nastepne bywaja gorsze
    wiem, nie pocieszam
    dlatego pisałam ze sa takie bezobjawowe (miałam taka dwojke) i te z namocniejszymi objawami (mamy nawet dwulatka na wrzesniowych ktory niestety idzie w slady siostry)
    badanie moczu pewnie wykluczy zum

to własnie wada czopków(dla mnie jedyna)-ze trudniej dostosowac dawke leku w czopku do wagi dziecka, stąd kupuje na bieżaco, syropy mam w zapasie
    ale moje dzieci to lekomanii - uwielbiaja syropki przez pierwszy rok życia :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 10:55

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas noc srednia, spokojnie było, nawet zjadł około 3 ale juz około 4 pojawiła się goraczka, dostał nurofen, wylądował u nas w łózku-obudziło mu się ;) po godzinie spaliśmy wszyscy, temp spadł, nad ranem cos zjadł, pospaliśmy do 7;30
    teraz temp chciała rosnąć (37,8) ale było juz widać po Patryczku, dałam nurofen, spi z szumami bo zasypiał ładnie ale trudniej go było odłożyć
    w czasie snu spadnie temp i bedzie jak nowonarodzony
    oby
    u nas na pewno nie zeby ;)
    obstawiam trzydniówkę, obym sie i tu nie mysliła
    okaze sie za 3 dni ;)
    trzymam się zasady że do 3 dni gorączka w domu (jeśli innych objawów brak i ładnie reaguje na leki)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Feeva no i nie wiem czy to dobre czy złe wieści po tym lekarzu ,niby dobrze że nie ma żadnej infekcji ale wizja bolesnego ząbkowania nie wiem czy nie gorsza .

Katy dzięki za ten wpis bo już miałam mieć kompleksy znowu ,bo Ula też ni hu hu jedynie obroty opanowała no i pomykanie w bujaku .

U nas też dziś ksiądz po kolędzie czas się zabrać za sprzątanie.

Wiecie ja bym mogła kabarety nagrywać z tymi moimi dziećmi. Mój szykował się do pracy i wszedł już ubrany w butach po kanapki tylko , Patryk jak go zobaczył to zaczął po swojemu na niego wyzywać i rączka pokazywać że ma natychmiast wyjść jeszcze drzwiami za nim trzasnął ,taki porządkowy chłopak mi się trafił. Swoją drogą dwulatek zrozumiał że w butach po domu nie chodzimy a dorosły chłop nie potrafi.

Efwka fajny chłopak . Lista była aktualizowana po porodach ale to nie na pierwszej stronie bo nam się założycielka wykruszyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 11:00

cf409fc7e7.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, ja też nie wiem czy cieszyć się, że żadna choroba, czy współczuć że tak może u Was być za każdym razem...

Kamcia, oby szybko przeszło...

Patryk-rezolutny dwulatek, jak egzekwuje zasady :)

Haha, Wy o sprzątaniu przed księdzem, a u mnie czysciutko, bo mąż wczoraj dostał motorek w dupie żeby posprzątać przed księdzem. Nawet umył wannę i sprzątnął kotłownię. Można tego księdza prosić częściej? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 11:05

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do listy mozna dotrzec, ale nie ma jej kto wrzucic na pierwsza strone :(

Ja juz księdza mialam na szczęście:p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka
    chochliki na pewno ma w oczach

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas katar i kaszel na całego :/ tyle dobrze że bez gorączki. Wszyscy zakatarzeni chodzimy. Ja nie wiem gdzie tyle glutow się tym dzieciom mieści :O Adaś chyba ok 3 tyg., może miesiąc głównie spał i jadł, a potem już mu się aktywność zdecydowanie wydłużała.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva dobrze że są lepiej dobrane leki przeciwbólowe. Ja ja się boje jak to z tymi trzonowcami będzie :/

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka, fajny łobuz :-)

Ej, ja mam księdza w czwartek ale nie robię jakoś ekstra porządków bo u nas nie robią testu białej rękawiczki :-P

Wowka, przyślij no tu tego męża swojego, trochę kątów się znajdzie do sprzątania, nie to co u Was w nowiutkim domu ;-)

Cieszę się, że Wam dzień wspomnień zorganizowałam :-D

Jako, że zanim znajdę to mi bratanek wyrośnie, to poproszę namiary na nianię fajną ale nie za całą kasę z PZU :-)

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katalina, zwracam honor, nie doczytałam że nie wszystkie dzieci :) u mnie jak u J.S. w pamięci mam wykryte darcie się i trzymanie na rękach, więc innego mało co pamiętam.

Ot jak panienka ćwiczy siad.
    P.S. zwróćcie uwage na kukuryku na głowie :D teraz ma ksywke płetwal błękitny XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2019, 21:47

kamciaelcia, pawojoszka, Berbecia, Wowka, kattalinna, Cola87, Katy, D_basiula, Fatalita, Feeva, MonikaJ lubią tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna
    elektroniczna? :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2019, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikt nie pomoże z urodzinowym prezentem dla mamy?

‹‹ 1973 1974 1975 1976 1977 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ