Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Skrzat przystojniak a jaki dumny 😊 tez sie czaje na attipasy 😀
Matylda mała dama<3 wszystkiego naj!
Kamcio, pomocnik pierwsza klasa mysle ze warto skonsultowac sie z neurologiem chocby po to zeby rozwiac watpliwosci, na pewno bedzie wszystko ok
Moje dziecie gardzi chlebkiem bananowym, ale za to cala blaszka zostaje dla mamusi
Katy, kattalinna, Wowka, Tanda lubią tę wiadomość
-
Doniczka Bratków wrote:Katy ale na filmiku Twój synek siedzi oparty o Twoje nogi. 5-miesięczne dziecko potrafi tak siedzieć oparte o coś czy obłożone poduszkami. Siedzenie a siadanie to są dwie różne czynności i nie należy ich mylić.
Wygląda jakby siedział sam, poza tym Katy mówiła, że sam siada z czworaka. Ja nie znam 5 miesięcznego dziecka, które wytrwałoby w takiej pozycji, zwykle dzieci w tym wieku turlają się, ewentualnie trenują wysoki podpór, ale siadanie?Katy lubi tę wiadomość
-
Doniczka Bratkow z laski swojej idz sie wtracac gdzie indziej Czemu zawsze dziwnym trafem pojawiasz sie zeby sie do czegoś przyczepic :p Zaczal siedziec kilka dni temu to chyba logiczne, ze jeszcze nie robi tego super stabilnie i go asekuruje.
Leira, u nas sylabowanie jest od ok. 5 miesiaca, wtedy zaczal "mowic" dedede i do tamtej pory ciagle dochodza jakies nowe slowa wiec z tym problemu nie ma Zobaczysz co powie ta fizjo, ale mam nadzieje, ze to kwestia cwiczen tezLeira, Feeva, Cola87, Eva85, kattalinna, Nina83, Wowka, White Innocent, Hoope, Ewciaa83, D_basiula lubią tę wiadomość
-
Fuck, mój zryty ostatnio mózg nie wiedzieć czemu zakodowal, ze to u Ciebie, Katy, źle w rodzinie się dzieje. Nastąpił Edit i już zmienione na Kwiatkowa.😱🤪 Sama siebie ostatnio nie ogarniam.
Kwiatkowa nadal współczuję 😭
Katy, Kamcio ładnie siedzi ❤️ Już niebawem będzie popylac sam!
Co do chleba bananowego to nie próbowalysmy, dacie przepis? 😁 No i Katy, Twój gulasz curry skradł moje serce, będę robić! -
Eva85 wrote:Leira moja zuzia tez nie sylabizuje
Nic, w ogóle? Czy mało? Byliście u logopedy?
EDIT: A nie macie problemu z wystającym języczkiem? Bo u nas i takie coś jest, mały często ma rozchylone usta i wystaje mu kawałek języka. Być może to jest przyczyna, idziemy wkrótce do laryngologa, więc może dowiemy się więcej..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:20
-
Doniczka, jak już tu zagladasz i czytasz to weź czytaj wszystko i ze zrozumieniem... Dziewczyny już napisały to nie będę powtarzać. Dodam tylko, że tematem filmu była czynność pt. "składanie prania", nie popis siadania.
Feeva, ja robię z tego przepisu tylko daję mąkę zwykłą 2 szklanki, trochę więcej oleju i trochę mleka bo bez to mi takie za gęste to ciasto się wydaje. Po modyfikacji robiłam 2 czy 3 razy i jest super.
Wowka, za mało chleba w chlebie czy bananów? 😉
Kamcia, ja betę powtarzałam i żałowałam ale ja późno to robiłam i miałam już duże wartości, powtórka mnie zestresowała bo przyrost nie był duży już.kamciaelcia, Feeva, Nina83, Wowka, Katy lubią tę wiadomość
-
Feeva moja kuzynka ponoc na cztery banany dała 3 łyżki cukru,mniej niż w przepisie. Ponoć im dojrzalsze banany tym słodsze ciasto wychodzi więc mniej cukru można dać. Ja to może nawet bym bez cukru spróbowała kiedyś zrobić
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:31
Feeva lubi tę wiadomość
-
Jutro bylby 31.dc
Bo kiedy była owulacja to nie wiem-gdybym wiedziała to bym nie zaszła
Pewnie jutro pójdę...jak wstane a z tym bywa u mnie różnie muszę z ranca bo o 9:30 logopeda(dobrze że na miejscu)a potem jadę w sprawie rejestracji/wyrejestrowania auta
Aaaa
Przypomnialo mi się
Mojemu mężowi łezka się zakrecila-wracal z pracy i jechała za nim...nasza(nie nasza) hondzinkaWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:40
kattalinna, Wowka lubią tę wiadomość
-
Leira kompletnie nic raz było mama i raz baba
U logopedy nie byliśmy ale miała sprawdzany język i wedzidelko. Mamy ćwiczyć i skontrolowac za kilka miesięcy
Na kontroli pytali czy śpi z otwartą buzia . Zuzia tak nie śpi ale to też podobno ma wpływWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:48
-
Feeva, ja bez cukru 😊 specjalnie "hoduję" banany nawet, tzn. jak nie zejdą na świeżo to je jeszcze trzymam żeby bardziej dojrzały. Mój chleb zazwyczaj jest tak lekko słodkawy tylko. Mnie tak smakuje, Bożence nie robi różnicy bo nie zna inaczej 😉
Ja test robiłam chyba w 33, betę 34dc albo 34 i 35, nie pamiętam 😉 musiałam odczekać żeby nie rozczarować, bo wcześniej ze 2 razy miałam cykle 32dniowe, szłam więc na rekord z testem 😊 beta ponad 13tys 😁 -
Piotrek dużo sylabizowal, gaworzyl(nazywalam to pogaduchami do poduchy) a nie mówi
Denerwuje mnie takie gadanie-oczywiscie tych specjalistow i pseudospecjalistow we wszelkich dziedzinach a nie zatroskanych matek-że dziecko musi...nie będę kontynuowac, moje zdanie znacie...jest moda na fizjo, moda na autyzm, moda na Logopedow!!!! O matulu, czasem mi słabo na myśl na co będzie jeszcze moda...nie kontynuuje
"Kiedys" wystarczylo by fizjo mial ukończone studium(niedawno się to zmienilo), logopedzi(w mądrzejszej modniejszej nazwie neurologopedzi) to mgr a nie lekarz...obiecałam przemilczec...
Kwestia taka że jak jest problem to widać ten problem
Ale problemem nie jest rozwoj w dolnej granicy normy...to jest rozwój w normieWowka, kattalinna lubią tę wiadomość
-
Kamcia po części się z Tobą zgadzam i pewnie olałabym to sylabizowanie, gdyby nie ten wystający języczek i niedomykająca się buzia Masz rację co do neurologopedów, byliśmy wczoraj na takiej wizycie i w sumie niewiele się na temat tej buzi dowiedziałam, pani specjalistka nawet nie zbadała buzi małego tylko zaczęła wywód na temat opóźnionego rozwoju ruchowego dziecka, a na temat wystającego języka odesłała nas do laryngologa, twierdząc, że to może być wina albo opóźnionego rozwoju ruchowego (że rozwój mowy i ruchowy są powiązane), albo, że mały ma niedrożny nos i dlatego ciągle ma otwartą buzię, bo oddycha ustami, dlatego wypada mu język, podobno może też być przerost trzeciego migdałka i od tego momentu zaczął się mój strach i panika. Oczywiście wizyty prywatnie, bo na NFZ kolejki - wiadomo Kasy pójdzie kupa, ale chyba nie mogłabym już teraz spać spokojnie po tym co usłyszałam
Eva85 wrote:Leira kompletnie nic raz było mama i raz baba
U logopedy nie byliśmy ale miała sprawdzany język i wedzidelko. Mamy ćwiczyć i skontrolowac za kilka miesięcy
Na kontroli pytali czy śpi z otwartą buzia . Zuzia tak nie śpi ale to też podobno ma wpływ
No to jesteście w lepszej sytuacji, mnie już tak nastraszyli tą otwartą buzią i językiem, że chyba osiwieję do wizyty u laryngologa..Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 22:06
-
Leira
Nie dziwie sie twoim obawom
Jedna gadka"niewyzytego"logopedy i tak bardziej utkwi w obolalej matczynej głowie niż 10 odmiennych pozytywnych opinii innych specjalistów
Więc rozumiem twoją postawę-i troskę i dzialanie
Myślę ze z czasem, lub wraz z kolejnym dzieckiem, lub z szerszymi obserwacjami(absolutnie nie net) widzi się to inaczej...
Ale równocześnie umie się odpowiedzieć, rozmawiac, pytać-zamiast przyjmować gorzkie słowa jak kubeł zimnej wody na głowę. Zostalas tak po prostu nastarszona, badania nigdy nie zaszkodza, dobrze że dostaliscie skierowanie, szkoda że zabrakło słów"pocieszenia"
A tak na marginesie tak nieprofesjolanlnie
Chlopcy maja często gorzej i z rozwojem ruchowym i mową (choć ja bardzo nie lubię zrzucania na płeć )
I znam inną wersję-ze np dziecko szybko rozwijające się ruchowo nie ma czasu na mowę
Dodam-ze niefajnie mieć dziecko odstajace od normy, kosztuje to dużo nerwów, ale matka zawsze da radę -
Kattalinna, bo po co nazywać chlebem ciasto? 😂 Chyba tylko dla zamaskowania łakomstwa- "cały dzień tylko chlebek jadłam" 😂
Feeva, ja robiłam z moich wypieków. I też bez cukru. Ale generalnie można umoczyć palucha i spróbować słodycz i ewentualnie dołożyć cukru/miodu/czegoś tam innego 😏
Leira, zgadzam się z Kamcią, ale też, znając siebie, jakbym już została zaniepokojona to bym grzała do specjalisty.
Kamcia, a ja robiłam bhcg pierwszy raz w ciąży ze Skrzatem, tylko i wyłącznie na życzenie pani prof. Przyrastała bez szału, i tak trzeba było czekać na rozwój wydarzeń, w sumie nic mi ona nie wniosła. W poprzednich ciazach nie robiłam. -
Aaa przypomnialo mi się-nie da się wniknac w szczegóły takiej wizyty, mielismy doczynienia i z drugą neurologopeda. Ona juz na początku pytala(dziecka nie widziala) o wiele rzeczy zwiazanych m.in. z jedzeniem (kp,kawałki, twarde, krztuszenia...) ale odnośnie oddychania przez usta-pytala czy po spaniu na poduszce jest mokra plama(od śliny wyplywajacej przez otwarte usta) bo to by sugerowalo oddychanie przez usta
Bylismy akurat w fazie wychodzenia piatek i Piotrek mocno się slinil
Druga logopeda chciala go zbadac w jamie ustnej ale Piotrek się nie dal(chodzilo jej o wedzidelko)ale kazala mi w domu sprawdzic-a więc wyjasnila co i jak kombinowac
Jeśli twoja logopeda wiele takich szczegółów pominela, niekoniecznie trafilas na conajmniej jej dobry dzień