X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • wariancja Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skrzat przystojniak a jaki dumny 😊 tez sie czaje na attipasy 😀

Matylda mała dama<3 wszystkiego naj!

Kamcio, pomocnik pierwsza klasa :-) mysle ze warto skonsultowac sie z neurologiem chocby po to zeby rozwiac watpliwosci, na pewno bedzie wszystko ok :-)

Moje dziecie gardzi chlebkiem bananowym, ale za to cala blaszka zostaje dla mamusi :-D

Katy, kattalinna, Wowka, Tanda lubią tę wiadomość

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doniczka Bratków wrote:
    Katy ale na filmiku Twój synek siedzi oparty o Twoje nogi. 5-miesięczne dziecko potrafi tak siedzieć oparte o coś czy obłożone poduszkami. Siedzenie a siadanie to są dwie różne czynności i nie należy ich mylić.

Wygląda jakby siedział sam, poza tym Katy mówiła, że sam siada z czworaka. Ja nie znam 5 miesięcznego dziecka, które wytrwałoby w takiej pozycji, zwykle dzieci w tym wieku turlają się, ewentualnie trenują wysoki podpór, ale siadanie? :P

Katy lubi tę wiadomość

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doniczka Bratkow z laski swojej idz sie wtracac gdzie indziej ;) Czemu zawsze dziwnym trafem pojawiasz sie zeby sie do czegoś przyczepic :p Zaczal siedziec kilka dni temu to chyba logiczne, ze jeszcze nie robi tego super stabilnie i go asekuruje.

Leira, u nas sylabowanie jest od ok. 5 miesiaca, wtedy zaczal "mowic" dedede i do tamtej pory ciagle dochodza jakies nowe slowa wiec z tym problemu nie ma :) Zobaczysz co powie ta fizjo, ale mam nadzieje, ze to kwestia cwiczen tez :)

Leira, Feeva, Cola87, Eva85, kattalinna, Nina83, Wowka, White Innocent, Hoope, Ewciaa83, D_basiula lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuck, mój zryty ostatnio mózg nie wiedzieć czemu zakodowal, ze to u Ciebie, Katy, źle w rodzinie się dzieje. Nastąpił Edit i już zmienione na Kwiatkowa.😱🤪 Sama siebie ostatnio nie ogarniam.
    Kwiatkowa nadal współczuję 😭

Katy, Kamcio ładnie siedzi ❤️ Już niebawem będzie popylac sam!

Co do chleba bananowego to nie próbowalysmy, dacie przepis? 😁 No i Katy, Twój gulasz curry skradł moje serce, będę robić!

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Eva85 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira moja zuzia tez nie sylabizuje

3i498ribh1nhdhf5.png
  • Leira Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eva85 wrote:
    Leira moja zuzia tez nie sylabizuje

Nic, w ogóle? Czy mało? Byliście u logopedy?

EDIT: A nie macie problemu z wystającym języczkiem? Bo u nas i takie coś jest, mały często ma rozchylone usta i wystaje mu kawałek języka. Być może to jest przyczyna, idziemy wkrótce do laryngologa, więc może dowiemy się więcej..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:20

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doniczka, jak już tu zagladasz i czytasz to weź czytaj wszystko i ze zrozumieniem... Dziewczyny już napisały to nie będę powtarzać. Dodam tylko, że tematem filmu była czynność pt. "składanie prania", nie popis siadania.

Feeva, ja robię z tego przepisu tylko daję mąkę zwykłą 2 szklanki, trochę więcej oleju i trochę mleka bo bez to mi takie za gęste to ciasto się wydaje. Po modyfikacji robiłam 2 czy 3 razy i jest super.

Wowka, za mało chleba w chlebie czy bananów? 😉

Kamcia, ja betę powtarzałam i żałowałam ale ja późno to robiłam i miałam już duże wartości, powtórka mnie zestresowała bo przyrost nie był duży już.

kamciaelcia, Feeva, Nina83, Wowka, Katy lubią tę wiadomość

preg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez "zawsze" powtarzałam
    ale te pierwsze wyniki był rzedu 40 a nie 400 :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna a dodajesz ten cukier trzcinowy czy banany robią robotę? :)

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pierwsza beta to było 23 ;p w 27 lub 28 dc, jakoś tak dzień przed spodziewanym okresem. My chlebek bananowy dostaliśmy od kuzynki, przepis brała z kwestii smaku.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva moja kuzynka ponoc na cztery banany dała 3 łyżki cukru,mniej niż w przepisie. Ponoć im dojrzalsze banany tym słodsze ciasto wychodzi więc mniej cukru można dać. Ja to może nawet bym bez cukru spróbowała kiedyś zrobić :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:31

Feeva lubi tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w 27dc beta była ponad 300 :) a cykle miałam 28dniowe. 2kreski na teście w 25dc :)

Kocham Cię <3
    k3pcdgm.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro bylby 31.dc
    Bo kiedy była owulacja to nie wiem-gdybym wiedziała to bym nie zaszła XD
    Pewnie jutro pójdę...jak wstane a z tym bywa u mnie różnie XD muszę z ranca bo o 9:30 logopeda(dobrze że na miejscu)a potem jadę w sprawie rejestracji/wyrejestrowania auta

Aaaa
    Przypomnialo mi się
    Mojemu mężowi łezka się zakrecila-wracal z pracy i jechała za nim...nasza(nie nasza) hondzinka XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:40

kattalinna, Wowka lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Eva85 Przyjaciółka

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira kompletnie nic raz było mama i raz baba
    U logopedy nie byliśmy ale miała sprawdzany język i wedzidelko. Mamy ćwiczyć i skontrolowac za kilka miesięcy
    Na kontroli pytali czy śpi z otwartą buzia . Zuzia tak nie śpi ale to też podobno ma wpływ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 21:48

3i498ribh1nhdhf5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, ja bez cukru 😊 specjalnie "hoduję" banany nawet, tzn. jak nie zejdą na świeżo to je jeszcze trzymam żeby bardziej dojrzały. Mój chleb zazwyczaj jest tak lekko słodkawy tylko. Mnie tak smakuje, Bożence nie robi różnicy bo nie zna inaczej 😉

Ja test robiłam chyba w 33, betę 34dc albo 34 i 35, nie pamiętam 😉 musiałam odczekać żeby nie rozczarować, bo wcześniej ze 2 razy miałam cykle 32dniowe, szłam więc na rekord z testem 😊 beta ponad 13tys 😁

preg.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotrek dużo sylabizowal, gaworzyl(nazywalam to pogaduchami do poduchy) a nie mówi
    Denerwuje mnie takie gadanie-oczywiscie tych specjalistow i pseudospecjalistow we wszelkich dziedzinach a nie zatroskanych matek-że dziecko musi...nie będę kontynuowac, moje zdanie znacie...jest moda na fizjo, moda na autyzm, moda na Logopedow!!!! O matulu, czasem mi słabo na myśl na co będzie jeszcze moda...nie kontynuuje
    "Kiedys" wystarczylo by fizjo mial ukończone studium(niedawno się to zmienilo), logopedzi(w mądrzejszej modniejszej nazwie neurologopedzi) to mgr a nie lekarz...obiecałam przemilczec...
    Kwestia taka że jak jest problem to widać ten problem
    Ale problemem nie jest rozwoj w dolnej granicy normy...to jest rozwój w normie

Wowka, kattalinna lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Leira Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia po części się z Tobą zgadzam i pewnie olałabym to sylabizowanie, gdyby nie ten wystający języczek i niedomykająca się buzia :/ Masz rację co do neurologopedów, byliśmy wczoraj na takiej wizycie i w sumie niewiele się na temat tej buzi dowiedziałam, pani specjalistka nawet nie zbadała buzi małego tylko zaczęła wywód na temat opóźnionego rozwoju ruchowego dziecka, a na temat wystającego języka odesłała nas do laryngologa, twierdząc, że to może być wina albo opóźnionego rozwoju ruchowego (że rozwój mowy i ruchowy są powiązane), albo, że mały ma niedrożny nos i dlatego ciągle ma otwartą buzię, bo oddycha ustami, dlatego wypada mu język, podobno może też być przerost trzeciego migdałka i od tego momentu zaczął się mój strach i panika. Oczywiście wizyty prywatnie, bo na NFZ kolejki - wiadomo :/ Kasy pójdzie kupa, ale chyba nie mogłabym już teraz spać spokojnie po tym co usłyszałam :(

Eva85 wrote:
    Leira kompletnie nic raz było mama i raz baba
    U logopedy nie byliśmy ale miała sprawdzany język i wedzidelko. Mamy ćwiczyć i skontrolowac za kilka miesięcy
    Na kontroli pytali czy śpi z otwartą buzia . Zuzia tak nie śpi ale to też podobno ma wpływ

No to jesteście w lepszej sytuacji, mnie już tak nastraszyli tą otwartą buzią i językiem, że chyba osiwieję do wizyty u laryngologa..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 22:06

f2w3ikgnnjbzwgbk.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leira
    Nie dziwie sie twoim obawom
    Jedna gadka"niewyzytego"logopedy i tak bardziej utkwi w obolalej matczynej głowie niż 10 odmiennych pozytywnych opinii innych specjalistów
    Więc rozumiem twoją postawę-i troskę i dzialanie
    Myślę ze z czasem, lub wraz z kolejnym dzieckiem, lub z szerszymi obserwacjami(absolutnie nie net) widzi się to inaczej...
    Ale równocześnie umie się odpowiedzieć, rozmawiac, pytać-zamiast przyjmować gorzkie słowa jak kubeł zimnej wody na głowę. Zostalas tak po prostu nastarszona, badania nigdy nie zaszkodza, dobrze że dostaliscie skierowanie, szkoda że zabrakło słów"pocieszenia"
    A tak na marginesie tak nieprofesjolanlnie ;)
    Chlopcy maja często gorzej i z rozwojem ruchowym i mową (choć ja bardzo nie lubię zrzucania na płeć XD )
    I znam inną wersję-ze np dziecko szybko rozwijające się ruchowo nie ma czasu na mowę
    Dodam-ze niefajnie mieć dziecko odstajace od normy, kosztuje to dużo nerwów, ale matka zawsze da radę

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, bo po co nazywać chlebem ciasto? 😂 Chyba tylko dla zamaskowania łakomstwa- "cały dzień tylko chlebek jadłam" 😂

Feeva, ja robiłam z moich wypieków. I też bez cukru. Ale generalnie można umoczyć palucha i spróbować słodycz i ewentualnie dołożyć cukru/miodu/czegoś tam innego 😏

Leira, zgadzam się z Kamcią, ale też, znając siebie, jakbym już została zaniepokojona to bym grzała do specjalisty.

Kamcia, a ja robiłam bhcg pierwszy raz w ciąży ze Skrzatem, tylko i wyłącznie na życzenie pani prof. Przyrastała bez szału, i tak trzeba było czekać na rozwój wydarzeń, w sumie nic mi ona nie wniosła. W poprzednich ciazach nie robiłam.

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2019, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa przypomnialo mi się-nie da się wniknac w szczegóły takiej wizyty, mielismy doczynienia i z drugą neurologopeda. Ona juz na początku pytala(dziecka nie widziala) o wiele rzeczy zwiazanych m.in. z jedzeniem (kp,kawałki, twarde, krztuszenia...) ale odnośnie oddychania przez usta-pytala czy po spaniu na poduszce jest mokra plama(od śliny wyplywajacej przez otwarte usta) bo to by sugerowalo oddychanie przez usta
    Bylismy akurat w fazie wychodzenia piatek i Piotrek mocno się slinil

Druga logopeda chciala go zbadac w jamie ustnej ale Piotrek się nie dal(chodzilo jej o wedzidelko)ale kazala mi w domu sprawdzic-a więc wyjasnila co i jak kombinowac
    Jeśli twoja logopeda wiele takich szczegółów pominela, niekoniecznie trafilas na conajmniej jej dobry dzień

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 2234 2235 2236 2237 2238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ