X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2019, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, chłopcy świetni 😍 a brzusio masz cuuudny, jak piłeczka. Ty jestes stworzona do bycia w ciąży... wyglądasz ślicznie!

J.S, Igorek jak model 😍

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zasnelam razem z piotrusiem 🤣 ale zmieniłam łóżko i idę dalej spać
    Patryk usnal w 30sek 😴szok
    No ale wstal o 5 i miał jedna godzinną drzemke, zakończona wręcz o 11...
    Aż się boję poniedzialku

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 7 września 2019, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde. Napisałam się i anulowałam.

Kamcia, Twoi chłopcy po pierwsze są przeuroczy, a po drugie rosną w oczach 😍 brzuszek też już zacny, ale wyglądasz bardzo kwitnąco 🙂

JS, Igorek to przystojniak ❤ ale, tak jak dziewczyny piszą, wygląda na "doroślejszego" 😉 i te włosy ❤

Katy, za jakiś czas wszyscy będą i chodzić, i mówić 😉

Kamcia, jest jeszcze skrzyżowana lateralizacja 😉 ja taką mam, w wieku wczesnoszkolnym wytrenowałam do pisania prawą rękę (bo silniejsze prawe oko), ale wiele rzeczy robię lewą. Np. wygodniej mi jeść, tłuc ziemniaki, podnosić butelkę wody lewą ręką 😃 w ogóle cyrk na kółkach, jak coś to pytaj 😀

Edit. Napiszę jeszcze, jak jest u mnie. Jedzenie, jeśli sama ręką to lewą. Jeśli sztućcami to poprawnie-lewa widelec, prawa noz. Jeśli samym widelcem lub łyżką to też w lewej 😃 Szczoteczka w lewej. Ale-tusz do rzęs już i lewą i prawą. Myszka do kompa tylko prawą. Nożyczki czasem lewą, ale częściej prawą, bo tak są skonstruowane, że w lewej nie leżą 😃 prawą piszę, ale jakoś inaczej trzymam długopis niż większość ludzi. Długo nie mogłam się nauczyć w ogóle pojęć "lewo" i "prawo", do dzisiaj bywa że się nad tym zastanawiam 😃 potrafię się potykac o własne nogi i dwa razy ta samą nogą wejść lub zejść po schodach. Tak jak mowie, cykr na kołach 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2019, 23:27

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowoka
    o zaburzeniach lateralizacji-w ramach teorii w zawodzie-też sporo wiem, chyba widze lewa noge u Piotra, z okiem nie daje sie sprawdzić,no ale jeszcze wczesnie by nawet okreslić leworeczność
    same zaburzenia mogś powodowac najogólniej pojmując problemy w nauce
    ale jak to bywa-mogą a nie musza
    ale właśnie o takie naturalne odruchy mi chodziło
    np ten widelec w lewej, i w tej lewej bedę podawać...mój mąz ma odruch wkladania do prwej bo do prwej
    sa kwestie, w których go pytam, którą ręką zrobi(coś mu akurat podaje) a on mi odp"obojętne'
    dla mnie ta obojetność też nie jest fizjologiczna, nie będę wnikać, ale jak dla mnie mogł mieć w dzieciństwie zapędy do leworęczności-i jak to na wsi-ktos kazał prawą

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, moja mama jest nauczycielką, więc pewnie też z uwagi na zawód zwróciła uwagę, że mam coś nie tak ze stronami 😃 byłyśmy w poradni pp, zalecono mi jakieś ćwiczenia usprawniające półkule mózgu i nasadki na ołówek, z którymi nie mogłam sobie poradzić 😊

Rzeczy precyzyjne, jak widelec, grzebień, szczoteczka to raz. A którą ręką Piotruś odbije piłkę, albo sięgnie zabawkę z górnej półki, w której będzie niósł wiaderko? Tak samo mąż, ktoś mógł mu kazać prawą robić niektóre rzeczy, ale jak lewa strona silniejsza to i tak instynktownie ona "wygra" w nieprecyzyjnych czynnościach. Nie pytaj go, tylko poproś o coś z wysokiej półki i obserwuj 😃 zobacz też na którą rękę nosi chłopaków, a dopytać możesz którą się podciera 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 10:34

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowka
    mysle ze mezowi kazali...
    np przed chwila
    mamy mini sukces-Piotrus od wczoraj łapie z deski chlebek z dzemem (kwadraciki) i sam je ;) sukces bo sam (sam chciał) ale i ze takie mokre, klejace ;)
    a maz do niego: Piotrus, spróbuj druga raczka...(prawa)

szlag mnie w mig trafił! zapytałam po co?
    ale meza przetestuje, wczesniej zwracałam na to uwage u niego, ale przetestuje konkrety XD

bo Piotrek dla mnie od malenkosci lewa siega, jak Patryk ewidentnie prawa
    to widac baaardzo
    a jesli mam cos synkowi podpowiadac" to chce by było mu (jako leworecznemu) wygodniej
    jesli to leworecznosc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • J.S Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekujemy 💙
    Tak niewinny bardzo jest 😂 Jak to spojrzenie moze mylic 😂

Kamcia, a wiesz ze naprawde moglo tak byc, ze kazali prawa. Moj tesciu zobaczyl ze Igor wszystko robi lewa, mowi do mnie ze mu sie to nie podoba i mam mu dawac do prawej i skupiac sie na tym, zeby chwytal prawa, bo jemu sie to nie podoba ze bierze lewa.
    Oxzywiscie zostal sprowadzony szybko na ziemie, ale i tak mnie wkurzyl, wiec moze byc ze kiedys kazali na sile prawa pomimo ze instyktownie szla lewa

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Kamcia Piotruś jeszcze jest mały i może jeszcze używać obu rąk jak to dzieci na początku ,może już się skłaniać do lewej dajcie mu trochę czasu to się samo ukształtuje i to że mu tata będzie próbował podkładać coś do prawej to nic nie zmieni trzeba naprawdę lat pracy żeby leworęcznego nauczyć posługiwać się prawa ,moja ciocia jest leworęczna i mi mówiła że pamięta jak całe dzieciństwo tylko słyszała upominanie . Mój Szymon za to doskonałe rozpoznaje strony nawet lepiej ode mnie bo ja się czasem muszę zastanowić a jego zapytasz gdzie jest prawa to ci powie od razu.

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pawojoszka-Piotrus w 99% uzywa lewej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Patryk też widze że ma zapędy do lewej ale nie tak wyraźne jak to było u Szymona więc na razie tylko obserwuję może jeszcze się wyklaruje.
    Za to mój mąż jest praworęczny ale ma niesprawna prawa i nauczył się pisać lewa tak że w tą stronę też się da człowieka przerobić. Kwestia tego że leworęczność to nie tylko posługiwanie się lewa ręka ale inną budowa i funkcjonowanie mózgu .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 11:03

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PAWOJOSZKA :)
    wiem :)
    analizuje tego mojego Piotrusia wzdłuż i w szerz XD
    ale teraz chce sie skupic na samodzielnosci, czyli na fizycznym wykorzystaniu reki XD jest leń i mysle ze przedszkole zadziała jak impuls do działania

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia właśnie widzę że wisisz nad tym biednym dzieckiem i analizujesz każdy ruch, daj mu trochę powietrza ,zostaw trochę spraw swojemu biegowi,przedszkole dużo też zadziała on ma dopiero trzy lata ,sam je w jakiejś tam mierze bo przecież nie oczekujmy cudów,nie nosi pieluchy ,rozumie co do niego mówisz,wykonuje polecenia ,czyli jest normalnym trzylatkiem a to że nie mówi to nie jest zadna tragedia w końcu zacznie.

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale przedszkole tez sugeruje juz nauke samodzielnosci ;)
    w kwestii jedzenia/ubierania itp nie jest sam ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, ale nauka to proces, a nie pstryk i naumiane 😜 Pawojaszka dobrze gada 😊

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak
    ale musi łapac widelec, ja musze mu czesiej go "wpychac", wiem ze w lewa
    niech jedna-swoja-cwiczy
    bo panie juz sugerowały zeby dziecko uczyc ;)
    edit
    bo tez zakladałam, ze go głodem wezmiemy XD ale jak nie chce jesc to nie zje i cały dzień :P

ryzykujemy spacer-ma padac, ale jeszcze nie pada

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 12:46

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia a ty myślisz że mój Patryk je widelcem? Owszem łyżka operuje ale drugie je paluszkami , pierwszy dzień w przedszkolu to go panie musiały karmić,mało tego musiały go z lyzka po sali ganiać bo nie usiedzial,też dostałam naukę żeby dziecko uczyć jeść przy stole a on w domu je przy stole przecież ,panie zawsze będą narzekać ze z dzieckiem jest za malo pracowane w domu ja już od dawna tego doświadczam tak że dzieł na cztery to co mówią,bo same nie wiedzą czasem czego chcą ,jak u nas najpierw by chciały żeby dziecko korzystało samo z toalety a potem wołają pampersa. Nic na siłę bo zacznie jedzenie kojarzyć z czymś nieprzyjemnym i dopiero sobie problemu narobisz. Dzieci bywają też przekorne jak będziesz go cisnąć o ten widelec to za Chiny nie weźmie a jak odpuścisz to sam zacznie ,no i w przedszkolu grupa i chęć naśladowania robi swoje . Moje dzieci zup nie jedzą prawie wogole a Szymon w przedszkolu je z dokładka jaka by nie była . Może spróbuj się z nim pobawić w nabijanie czegoś niekoniecznie od razu widelcem ale choćby owoce wykałaczką ,czy nabijanie na mały widelczyk i maczanie w czekoladzie bo zakładam że lubi słodkie może się ta zabawa przeniesie potem na jedzenie .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 13:37

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie zabawy nie w typie Piotra XD
    a na efekt grupy to ja własnie czekam, juz rok temu ubolewałam, ze nie dostał sie do klubiku
    no i nie naciskam, ja raczej czekam na checi i moge podpoiedzic
    stad rano tez pisałam, ze mamy mini sukces-kwadraciki chleba z dzemem sam jadł na sniadanko ;) Piotrek jest podatny na sugestie, ale innych, mamy etap buntu i mama jest teraz najgorsza(nie bede opisywała by nie straszyc XD )
    a taki szczegoł ze widelec w lewej rece jest o tyle wazny, ze ja dam w lewa, a maz cisnie do prawej :) dzis dał patyczek do lodów do prawej wrrrrrrr (zgodnie z zasada ze wszyscy do prawej)
    ja moge -cierpliwie-czekac, ale tez musze wykorzystac moment
    bo to nie jest tak, ze nigdy Piotrek nie chciał sam, o nie! on chciał, potem mniej, potem łatwiej było byc karmionym ;)

jutro kolejny tydzień
    matka ma stresa :D
    no i jutro juz sama odprowadzam i odbieram ;)

ło matko
    musze zakodowac na stałe
    Piotrek spiacy= Piotrek w domu a nie na spacerze
    jak ja kocham te dzieciece histerie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia ty się nie przejmuj tym podkładaniem do prawej dziecko sobie przełoży do tej w której mu będzie wygodnie ,jak nie przedszkole to Patryk go nauczy .

U nas nie ma szans na spacer od dwóchch dni pada ,chyba mamy w końcu jesień

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2019, 15:42

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niebo jest ciemne, w miare ciepło (takie 18 stopni), nie pada akuat, jednak cały tydzień taki sie zapowiada
    tylko czekać jak od razu liście spadną i przyjdzie szara zima

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 8 września 2019, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia żadna zima ja w tym miesiącu mam drzwi wejściowe wymienić ,a opału też jeszcze nie mam ,poza tym zima mi się tylko z porodówka kojarzy a na tym polu też totalnie nieprzygotowana jestem ,wogole jakaś taka nieogarnięta się czuje więc mi proszę tu żadnej zimy z lasu nie wywoływać

cf409fc7e7.png
‹‹ 2583 2584 2585 2586 2587 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ