X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • wariancja Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że może być, w końcu mamy XXI wiek. Wirusy latają samolotami ;P

klz99vvj9pe2bh19.png

qb3c6iye83h3n4tx.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    White, w Chinach od listopada więc czemu nie grudzień w Polsce? Zamawiałas coś z ali?

Cały czas zamawiam XD ale to idzie tyle dni, że nie wierzę że wirus by przetrwał na kopercie ;)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno w zależności od materiału i warunków to i kilka tygodni może przetrwać. Ale kto to wie na pewno....?

age.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też sądze ze mógł być. Oprócz Alli miałas kontakt z kims, kto np był za granicą?

dqprqps6kaqxmc83.png

Wysłany: 6 maja 2020, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, tzn. jeśli miałam to nieświadomie. Ja byłam w ciąży, w domu. Jedyne wyjścia to z Młodą do żłobka i ze sobą do lekarza, na zakupy...

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mogła tez to być zwykla grypa. Bo też bylo duzo zachorowań.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno w Europie wirus jest od grudnia, gdzieś mi się to obiło o uszy wczoraj z TV. Ja też mam podejrzenie, że mój syn to przechodził. Pod koniec lutego rozłożyło go strasznie, zaczęło się od suchego kaszlu, trwał około tygodnia, po tygodniu mega wysoka gorączka do 40st. Duszności, ciężko mu się oddychało, kilka dni przeleżał w łóżku, nawet nie miał siły się obrócić z boku na bok, po około 4-5 dniach już było lepiej ale zaczęła się biegunka... Trwała 3 dni. I koniec, po chorobie. A zaczęło się od ojca jego dziewczyny który wrócił z Niemiec. Syna dziewczyna też podobne obiawy miała, natomiast ja, Zosia, mąż i mój ojciec jedynie mieliśmy lekki kaszel, katar i nic poza tym. 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 14:54

• Wowka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sądzę, że my nie przechodziliśmy. Skrzat miał co najwyżej katarek w zimę, my nawet bez tego.

Z innej beczki, ja o kremach, bo obiecałam 😉

Krem/mus owocowy-malinowy, wiśniowy
    500ml śmietanki 30-36%
    250g owoców, mogą być mrożone
    1 galaretka o pasującym smaku i kolorze

Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Owoce poddusić, zblendowac. Można przetrzeć przez sito, ale ja nie widzę takiej potrzeby (skórki od wiśni ładnie się rozdrabniają, maliny można przetrzeć żeby nie było pestek). Wlać galaretkę do owoców i zostawić do ostygnięcia (ma być zimne, ale jeszcze nie zastygnięte). Śmietanę ubić i na najmniejszych obrotach wymieszać z musem z galaretką. Przed nałożeniem na tort schłodzić w lodówce, to będzie przyjemniejsza praca 😉

Krem z nutelli
    Ubijamy kremówkę z mascarpone, na koniec dodajemy nutellę, po porcji i mieszamy delikatnie szpatułką, lub na najniższych obrotach. Zazwyczaj tu daję 300ml śmietanki, 250g mascarpone i jedno opakowanie małe nutelli. Wychodzi słodko.

Z Michałków
    Tu robiłam idealnie z przepisu. Dobry, nie jest za słodki.
    https://slodkipomysl.pl/krem-z-michalkami/

Jak już zrobicie te torty to wyślijcie chociaż kawałeczek 😉

Nina83, Sela lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po szczepieniu. Milenka bardzo dzielna była mały płacz był przy wkuciu i mówiła tylko boli boli.

Waży 12.5kg a wzrost ma 91 cm. Nie wiem czy to mało czy dużo jak na 2 latka.

Wowka nie ma sprawy. Dziękuję za podpowiedzi z tymi kremami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 15:00

Nina83, kattalinna, Sela, Katy lubią tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina83 wrote:
    Podobno w Europie wirus jest od grudnia, gdzieś mi się to obiło o uszy wczoraj z TV. Ja też mam podejrzenie, że mój syn to przechodził. Pod koniec lutego rozłożyło go strasznie, zaczęło się od suchego kaszlu, trwał około tygodnia, po tygodniu mega wysoka gorączka do 40st. Duszności, ciężko mu się oddychało, kilka dni przeleżał w łóżku, nawet nie miał siły się obrócić z boku na bok, po około 4-5 dniach już było lepiej ale zaczęła się biegunka... Trwała 3 dni. I koniec, po chorobie. A zaczęło się od ojca jego dziewczyny który wrócił z Niemiec. Syna dziewczyna też podobne obiawy miała, natomiast ja, Zosia, mąż i mój ojciec jedynie mieliśmy lekki kaszel, katar i nic poza tym. 🤔

To podobne objawy mial syn jak mój. Dlatego jestem tak ciekawa czy to covid czy prostu grypopodobne.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    berbecia
    idealnie ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia, wzrost chyba wyższy. Waga w średniej tu u nas.

Porównując do Skrzata, to wyższa i cięższa 😂

My mamy zaległy tylko bilans. Poczekam jeszcze...

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piotr na 2 latka miał 91 cm
    ale 14,4 kg ;)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2020, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, krem z musem, galaretką i śmietanka znam i zazwyczaj ten robię do tortu, z nutelli też, ale ten z Michałkami mnie zaintrygował 🤤🤤 wygląda pyyysznie!

Wysłany: 6 maja 2020, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    To mogła tez to być zwykla grypa. Bo też bylo duzo zachorowań.

Też brałam pod uwagę, ale przy grypie są zazwyczaj bardzo wysokie temperatury, ja miałam 38. No i przy grypie prawie nigdy nie boli gardło 🤷 no nic, było, poszło, może przy okazji sobie zrobię te przeciwciała dla własnej ciekawości 😉

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nina, mój brat miał podobne objawy (o biegunce nie wiem) potwierdzony covid testem. Gorączka prawie trzy tygodnie i jeszcze ból głowy

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mega ból gardla
    W międzyczasie goraczki chłopaków
    Ale tak zaklejonych ropą oczu Piotra nigdy nie zapomne...skupilam się na oczach a dwa dni pozniej Zap oskrzeli
    Jak pisalam
    Poki co (bo ciągle pracują)testy kasetkowe nie dają pewności

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia pisz mi na priv jak możesz co i jak z tym badaniem. Ja mam zamiar się przebadać, bo na przełomie stycznia lutego miałam mega grypę, straciłam smak i zapach, gorączka itp... wyczytałam w diagnostyce w Krakowie podobno robią chyba jakościowy test jak dobrze pamiętam, kosztuje 120 zł. Chce, żeby mi mąż pobrał krew o zawiózł krew, bo ja w ciąży raczej się boję wchodzić, dlatego muszę dodzwonić i popytać. Ile bym dała, żeby to był covid

kamciaelcia lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O racja u nas też było i to 2 razy ropne zapalenie spojówek u Leona

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w ciazy bylam chora, ale kaszlu nie mialam, Kamil tez tylko katar wiec raczej nas wirus ominal :p

Ciezko dzien za mna, maz w pracy od 6 do 19.30, ja sama z dwojka, deszcz lał caly dzien wiec Kamil byl znudzony, Kacper ma skok rozwojowy, ja mam okres 😭🙈 Teraz Kacper jeszcze nie spi...

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 2811 2812 2813 2814 2815 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ