X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo Lila, Kacper też już ładnie zasuwa, dzisiaj przeszedł chyba z kilometr na spacerze 🙈 Tylko, że z nim jest zupełnie inaczej niż z Kamilem, Kamil szedł za rączkę ładnie, a Kacper się wyrywa i idzie tam gdzie mu się podoba 😂

My mieliśmy szczepienie i Kacper waży 9830g i ma 75cm :p

Ja chyba mam covida, ale nie zamierzam robić testu więc pozostaje to niewiadoma. Miałam lekkie przeziębienie, a teraz nie czuje smaku ani zapachu, dzieci zdrowe, mąż też był lekko przeziębiony tylko, w sumie od męża się zaczęło..

d71613318aec.jpg

kattalinna, Mała Matylda, MajowaMamusia, Wowka lubią tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, spoko testu nie robcie, ale nie roznoście tego gowna dalej. Nigdy ta epidemia nie wygasnie jak ludzie tak wlasnie robią, wiedzą ze maja objawy i zamiast siedziec na dupie w domu i sie odizolowac, to jakby nigdy nic chodzą do pracy, do sklepu, na spacerki itp. Skrajna nieodpowiedzialność!!!!!

kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 26 marca 2021, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola, faktycznie z L4 to nie poszalejesz...

Mała Matylda, chyba kwestia interpretacji. Bo też odgórnych wytycznych za wiele nie było, przynajmniej jeszcze dziś przed południem. W internecie widziałam różne wersje: w niektórych placówkach wymagają dwojga rodziców ze służb np. U mnie chyba nawet oświadczenia szefowa nie wymaga, nie mówiąc o zaświadczeniu. Sam fakt bycia wojskowym jej wystarcza. Także my będziemy pracować z dwójką dzieci. Ale moja szefowa to też po ludzku podchodzi bardzo do sytuacji. Akurat w przypadku tej dwójki dzieci jest tak, że faktycznie bardzo trudno byłoby o opiekę nad dziećmi: u jednego jest kwestia ultimatum i ryzyko utraty pracy przez rodzica, u drugiego dziecka mama jest na macierzyńskim, w marcu urodziła, tuż przed porodem zachorowała na covid i teraz z powikłaniami była w szpitalu, dziś miała wyjść. Zatem teoretycznie opieka jest, ale sytuacja raczej ciężka. A skoro szefowa i tak ma płacić nam to może pomóc rodzicom swoich podopiecznych. Podoba mi się taka postawa i szanuję ją za to. Inna sprawa, że sama mam kłopot co zrobić z dzieckiem moim prywatnym...

Katy, zdrowia!

Mała Matylda lubi tę wiadomość

preg.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, chora sytuacja, ze ty musisz isc do pracy a nie masz co zrohic ze swoja mala, dla mnie to jest po prostu chore, tak samo co maja zrobic ludzie ktorzy pracuja w marketach, drogeriach itp. Pozostawili ludzi w patowej sytuacji, bo np gdy ja wezme wolne na siebie czyli l4, to prawdopodobnie mnie zwolnia bo jest problem z praca, duza rotacja ludzi, no i nie moge sobie na to pozwolic. Ciezkie czasy nastaly :(

My zaczynamy remont po swietach, takze tez nam troche na glowe spadlo, sami w sumie chcielismy, zamowilam meble do kuchni u stolarza, szczerze nie wiedzialam ze to taki spory koszt 🙈

Polecacie jakies fajne ksiazki dla dzieciakow? Bo nasz maly to tak meczy czytanie, ze cala ksiazke opowiada, a dialogi zna juz na pamiec 😂

Katy, zdrowiej :)

A w ogole ja teraz bede badana na covid dwa razy w tygodniu, miala ktoras to badanie z nosa? Bo ja mam pierwszy raz w poniedziaelk i mega sie stresuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 07:17

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS, ja miałam tylko z nosa. Stresowałam się jak porodem 😉 nieprzyjemne to ale to tak szybko robią, że da się przeżyć. Głowa mnie potem tylko bolała się nie wiem czy to zatoki od badania czy po prostu objaw covidowym to był. A badana będziesz po której stronie grani

A jakie książki macie? Najnowszy Pucio jest fajny. Ja zresztą lubię całą serię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2021, 07:30

preg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, mąż nie musi zwalczać covida bezpośrednio
    https://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2021/560

W rozporządzeniu też nie ma informacji o przedstawieniu zaświadczeń. Teraz po opublikowaniu w dzienniku ustaw powinny się skończyć interpretacje własne dyrektorów placówek. Pewnie będą wprowadzane zmiany, jak to zawsze bywa, ale raczej w zasadniczej kwestii pewnie różnic nie będzie.

preg.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, a to mnie troche uspokoilas. Po niemieckiej stronie wymagaja testu dwa razy w tygodniu, wazny jest 48h.

No wlasnie najnowszefgo Pucia nie mamy, skoro polecasz, to musze kupic :)

kattalinna lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JS, przyzwyczaisz się po kilku pierwszych...

Pucio jest fajny, sporo tam czytania i opowiadania, no dzieje się 😉
    My jeszcze nie mamy, ale wiem, że jest fajna seria o Basi. Tam tego czytania jest już sporo zupełnie. Z serii o Eli mamy "Jabłonkę Eli" i bardzo ją obie lubimy. Innych nie czytałam. Jeśli nie musi być czytanie to Ulica Czereśniowa, Rok w lesie. U nas tak jeszcze średnio ale to rozwojowe.

preg.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też polecam najnowszego Pucia, Adaś co wieczór męczył żeby go czytać 🙈 ale mi też się podoba ☺️ u nas jeszcze Franklin na topie.

Mała Matylda, kattalinna lubią tę wiadomość

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktory to jest ten najnowszy? Bo sie pogubilam 🙈

Kattalina, dzieki, Czeresniowa tak jak u was na razie baaardzo srednio bo tez mamy.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najnowsza część Pucia to "Pucio w mieście". My czytamy "Pucio umie opowiadać" o tym jak pojawił się Bobo i oraz inne książki w temacie posiadania rodzeństwa. Mamy też odpowiednią część Basi, która nie spodobała mi się do tego stopnia, że nie pokazałam jej Zosi. Z innej tematyki Zosia bardzo lubi "Mysz która chciała być lwem", "Wiewiórki które nie chciały się dzielić" i pozostałe z tej serii. Często czytamy też "Nisamowite przygody dziesięciu skarpetek". Ulicę Czereśniową i Rok w lesie też mamy, były dwa zrywy gdy Zosia wykazywała zainteresowanie, ale po kilku dniach mijało, teraz książki leżæ zapomniane. Serii o Eli nie znam, zapisałam sobie. Franklina też. Sama mam zanotowane serie o Jadzi Pętelce i Stasiu Pętelce, ale dopiero się przymierzam do zakupu.

Jaka Lila jest już duża! Rzeczywiście wygląda na starszą. Słodka dziewczynka, chłopcy Katy też uroczy😊

Katy, zdrowiej. Jeśli nie zdecydujesz się na test profilaktycznie zostańcie w domu i nie narażajcie innych. Mam w otoczeniu kilka przypadków zakażeń koronawirusem od osób "przeziębionych" gdy jedno z pary chorowało niezbyt dotkliwie, a drugie, bezobjawowe chodziło do pracy i przyczyniało się do rozpowszechniania wirusa.

Kattalinna, rzeczywiście postawa szefowej godna pochwały. Przy dwójce dzieci pracujecie na 100% czy będziecie mieć dyżury?
    Ty pracując z dziećmi nie możesz skorzystać z prawa posłania Ani do żłobka na podstawie punktu 10 rozporządzenia które podlinkowałaś?

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, wysyłam Anię jak najbardziej 🙂 nie wiem jeszcze jak jej pani dyrektor sie na to zapatruje, wyślę jej informacyjnego maila. Mam prawo i z niego skorzystam. Jej żłobek i tak będzie otwarty.

Ja będę pracować dyżurami. Ta dwójka będzie przychodzić na 6 godzin dziennie więc my będziemy się wymieniać, ja w przyszłym tygodniu będę pracować dwa dni, w kolejnym pewnie wyjdzie mi jeden. Jesteśmy we cztery, pierwszy tydzień we trzy, dni do podziału 9 😉 płatne mamy 100% za cały ten okres ograniczenia.

preg.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, bardzo się cieszę, że wszystko się poukładało 🙂
    U nas też pozytywne wieści - jednak będzie dyżur w żłobku, opieka nie tylko dla dzieci medyków pracujących bezpośrednio przy covid. Zosia pójdzie gdy ja mam USG i wizytę lekarską. Teściowa miała się zwalniać z pracy aby ratować sytuację, ale uda się bez tego.

Edit

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2021, 18:29

kattalinna, Cola87, Katy, MajowaMamusia, Wowka lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda piękny masz brzuszek ☺️😍

• Katy Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety mój mąż nie ma możliwości zrobić sobie wolnego..
    Z resztą on pracuje w nocy to raczej małe prawdopodobieństwo, że kogoś zarazi.

Podobno fajne są książki z serii "Jadzia Pętelka", ale osobiście nie mamy jeszcze żadnej chociaż się przymierzam do kupienia :)

MałaMatylda, śliczny brzuszek, jaki malutki 🥰

Mi tak trochę smutno, że Kacper już coraz wiekszy, już nie będę miała w domu dzidziusia 🙊 Dobrze, że Szwagierka będzie miała to się napatrze

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 27 marca 2021, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy, dlatego lubię pracę w żłobku. Moja panna rośnie, ale przynajmniej w pracy mam dostawę maluchów 🤣

Katy, Mała Matylda lubią tę wiadomość

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 marca 2021, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda śliczny brzuszek☺
    U nas z nowości książkowych spodobała się Zuzi"Z muchą na luzie ćwiczymy buzie" uwielbia też książeczki z peppą i Jano i Wito,ale my jesteśmy na etapie powtarzania prostych zdań, gdzie tam całe dialogi 😮

Gdzie jest Wowka?

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka w domu 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2021, 14:16

preg.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem, jestem. Faktycznie w domu 😉

Przeczytałam co u Was, gratuluję postepow dzieciom tym młodszym i starszym. Jak również rosnących brzuszków i dobrych badań maluszków je zamieszkujących 😊

U nas bez zmian, dzieci te same, mąż też nadal ten sam. Ćwiczymy z Janem dzień w dzień mowę i widzę postępy. Jak większość, czekamy na informacje o przyjęciach do publicznego przedszkola. Julu ma już pół roku, jest malutka jak calineczka, ale już turla się, czołga i zbiera do raczkowania. Ma jeden ząb, drugi jest naszą wspólną bolączką i sponsorem zarwanych nocy. I tak nam lecą dni, teraz wypatrujemy wiosny. Oby jak najszybciej 😊

MajowaMamusia, Mała Matylda, Berbecia, Katy lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka pokaż te swoje skarby 🥰

‹‹ 2936 2937 2938 2939 2940 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ