X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Kluuska95 Koleżanka

Wysłany: 3 maja 2021, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala Matylda,
    U mnie bed usg genetycznego. Nadal mieszkam za granica. Jedyne usg jakie mnie czeka mam w 19 tyg. Byłam prywatnie w 8 tygodniu żeby potwierdzić ciąże i myśle żeby wybrać się jeszcze raz.
    Tak czy inaczej wyczytałam ze nie zbadają tu przeziernosci karkowej itd. Nie wykonuje się tu tego standardowo. Jedynie w specjalistycznych klinikach.

-kwiatkowa-

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2021, 10:39

rfxgs65gfft0t798.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, zależy z której strony patrzeć 😉. Też nie wierzę że to JUŻ 26 tydzień, ale z drugiej strony nie wiem jak przetrwam JESZCZE 3 miesiące 😜. Na wadze przybieram więcej niż z za pierwszym razem, brzuch rośnie szybciej, a zapał Zosi do wspólnych zabaw na podłodze nie słabnie 🤪.

Kwiatkowa, bardzo skąpią u Ciebie tych badań. Nie dziwię się, że zdecydowałaś się na dodatkowe. Najpierw pomyślałam, ze słaba ta opieka zdrowotna w ciąży, ale w zasadzie u nas gwarantowane są tylko dwa USG, a dodatkowe badania lekarze wykonują prywatnie.

Siedzę w laboratorium na krzywej cukrowej. Najbardziej dokucza mi niewygodne krzesło, oby tak zostało 😉

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda, masz już wyniki? Jak poszło dalej?

Mała Matylda lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 4 maja 2021, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Mała Matylda, masz już wyniki? Jak poszło dalej?
    Badanie zniosłam dobrze. Moja krzywa okazała się niestandardowa, bo po 2h zamiast opadać wzrosła, ale wszystkie wyniki (76-114-133) mieszczą się w granicach normy i według lekarki jest ok.

Na wizycie miałam dokładne USG, ale nie dostałam zdjęć - Hania siedziała na pupie i zasłaniała twarzyczkę stopą😋. Wszystkie pomiary w normie, zapowiada się raczej na drobniejsze dziecko, ale o bardzo długich nogach🥰. Te nóżki już na połówkowych wyprzedzały wszystkie inne wymiary. Szacowana waga 730g.

kattalinna, Kluuska95, Cola87 lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda super że u Hani wszystko dobrze :) u mojej też ostatnio na usg nogi wyprzedzały pozostałe części ciała 😁 ale Adaś też miał zawsze nóżkę dłuższą na USG i faktycznie urodził się długi z długimi nogami ;) i dalej jest wysoki jak na swój wiek ;)

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 5 maja 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pamiętam jak już po USG ubolewałam, że córeczka krótkie nóżki po mamusi ma, także zazdo dziewczyny 😅

preg.png
  • Berbecia Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super ze wszystko w porządku z małymi kobitkami😊

Teraz się chwale schudłam już 7 kg w 4 tyg. Cieszę się z tego bardzo ale i troszkę załamki mam bo mi się chce cały czas ciasta dobrego.

Kluuska95, Cola87, MajowaMamusia, kattalinna, Mała Matylda, Wowka, Nynka lubią tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spóźnione życzenia dla Katy, sto lat☺ ale Ty jesteś wygimnastykowana 👏

Nie dostałyśmy się do przedszkola, napisze odwołanie, które zapewne nic nie zmieni😕 jedyny ratunek, że znajdzie się miejsce w nowo budowanym przedszkolu,mają dać znać z gminy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2021, 12:02

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia gratulacje ☺️ dużo jak na 4 tygodnie!

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia, gratulacje!

preg.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś miałam wizytę u swojego gin, mała już waży 360g. Chyba będzie większa niż Adaś, on tydzień później ważył 382g. Jeszcze porównam na połowklwych, bo praktycznie ten sam dzień będe co z Adasiem ☺️ trochę się boje żeby za duża przez tą cukrzycę nie była...

kattalinna, Mała Matylda, Wowka, MajowaMamusia, Nynka lubią tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola, rozumiem Twoje obawy, ale jestem przekonana, że nie masz powodów do zmartwień. Póki co, nic nie wskazuje, żeby miała być za duża. Pamiętaj o tym, że USG podaje wagę szacunkową. A tych kilka gramów różnicy to jeszcze o niczym nie świadczy. Głowa do góry!

Cola87 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Berbecia, gratuluję. Sporo straciłaś w krótkim czasie.

Majowa, przepisy gwarantują Zuzi miejsce w przedszkolu jeśli weźmiecie udział w rekrutacji uzupełniającej. Jeśli zabraknie miejsc w placówkach państwowych gmina sfinansuje miejsca w prywatnych przedszkolach. Korzysta się z nich na identycznych zasadach jak z przedszkoli miejskich. Wadą jest to, że gmina ogłasza konkurs i wybiera najtańsze oferty, co może oznaczać słabą lokalizację albo nie najlepszą opiekę. U Was dużym plusem jest to nowe przedszkole. Z odwołaniem próbuj, nic nie tracisz. U nas odwołania nic nie dały, czekamy na rekrutację uzupełniającą w czerwcu.

Alicja rzeczywiście jest obecnie dorodnym maluszkiem🥰, ale USG połówkowe nie jest wiarygodną prognozą odnośnie wagi w terminie. Poza tym Ty od niedawna jesteś na diecie cukrzycowej, więc tym bardziej tempo przybierania na wadze może się zmienić. Rozumiem jednak obawy, zarówno z Zosią jak i teraz zawsze czekałam na informacje o wadze.

Przed chwilą zajrzałam do aplikacji - zostało mi 100 dni do porodu😳.

Cola87, MajowaMamusia, kattalinna lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze ja, Katy, stóweczka i spełnienia marzeń 😘🥳

Bardzo mnie ucieszyły wiadomości z ciazowych wizyt, rosną nam dziewczynki jak na drożdżach 😊 co do prognoz wagi wg USG, to z Julu pomyłka była duza. Wasze ciąże jakoś bardzo szybko mi lecą.

Berbecia, wow, utrata wagi na prawdę spektakularna. Świetnie i oby tak dalej 😊

U nas bez zmian, dni lecą jak szalone. Julu siada, wstaje, raczkuje i jada wszystko co jej dam 😄 Jano skończył trzy lata, imprezka też była-tort z pociągiem, balony i wzii bum, czyli fajerwerki, wszystko zgodnie z zamówieniem jubilata.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2021, 21:34

Cola87 lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    24f93aa42213.jpg
    d04cfa44b792.jpg
    a274121951e6.jpg

Cola87, MajowaMamusia, kattalinna, edwarda20, Berbecia, Mała Matylda, Nynka lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka wszystkiego najlepszego dla Jana 🥰 kochane masz te dzieci 😍 w ogóle dziewczyny kiedy nam te trzy lata zleciały...takie duże już te nasze dzieciaczki 🥰

Wowka lubi tę wiadomość

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2021, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staram się wyluzować z mysleniem o wadze, zobaczymy jak będzie dalej. Nie ukrywam że porównuje ją z wagą Adasia. Ale nie ma co szukać zmartwień,jest ok i tego się trzymam. Dieta mi chyba słuzy, od początku ciazy jedynie kg przytyłam, odkąd trzymam dietę nawet mi ciut spadło, chociaż taki plus z tego ;) ale cukry na czczo dalej w okolicach granicy normy się trzymają.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda dziękuję za info. Nie ukrywam, że bardzo liczyłam na to przedszkole tym bardziej, że było tam dużo miejsc i jest razem ze żłobkiem, tu placówki są czynne od 7 więc nie wyobrażam sobie jeździć po całym mieście i zawozić dzieci i jeszcze zdążyć do potencjalnej pracy😕 Ciężkie to wszystko. Dowiedziałam się, że w żadnym przedszkolu nie ma miejsc oprócz tego nowego bo ludzie o nim nie wiedzieli, lokalizacja dobra bo blisko nas, także trzymajcie kciuki żeby się przynajmniej tam dostała bo nie wiem co zrobię.

Ale te Wasze ciążę szybko lecą, niedługo nowe maluszki będziemy witać☺

A cóż to za cudna Gwiazdeczka tak pięknie siedzi😍 Wowka jak policzyłam ile Jula ma miesięcy to nie wierze, że to juz taki kawał czasu minął.
    Wszystkiego najlepszego dla Janka☺
    Tort cudny, nawet nie pytam czy sama robiłaś bo Ty zdolniacha jesteś☺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 07:23

Wowka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 maja 2021, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wielkości dzieci to moje od usg miały długie nogi i do tej pory tak jest. Lila ma 2 dzieci z piaskownicy☺ jeden dzień starszy, drugi kilka dni młodszy, oboje sporo mniejsi,jeden o głowę.
    Zuzia tez jest wysoka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2021, 07:26

• Berbecia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2021, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100lat 100lat niech żyje nam, a kto Jan💐🎂

Cola ja miałam cukrzycę a dzieci malutkie syn 2.5kg a córka 2.280kg. Narazie tym się nie przejmuj.

Dzisiaj się dowiem ile cm mi ubyło.

Cola87, kattalinna, Wowka lubią tę wiadomość

11.05.18r. ,2280g ,50 cm
    7672190291.png
‹‹ 2943 2944 2945 2946 2947 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ