X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ulli. Wiesz może czy można spotkać się z położną "niezobowiązująco", a jeśli nie przypadnie do gustu wybrać inną? Tu gdzie obecnie mieszkam nie mam niestety żadnej położnej z polecenia

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatkowa, nie słyszałam o czymś takim i nie mam pomysłu co miałoby być przeciwwskazaniem do jedzenia cista francuskiego. Jakby się uprzeć to nawet na surowo wydaje się nieszkodliwe - nie zawiera jajek;)
    Ja w każdym razie jem cisto francuskie, upieczone jakby ktoś pytał XD

kattalinna lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki,
    dziękuję za kciuki :) Mój bąbel zdrowy, waży 577 g :) Pojawiły się natomiast wahania co do płci. Pani doktor nie była na 100% przekonana czy będzie dziewuszka. A ja już ciuszki zamówiłam :D

No i niestety podczas badania okazało się, że pojawił mi się przyjaciul w postaci hemoroida, ponoć dość dużego. Ginka przepisała mi maść, ale na ulotce wyczytałam, że brak jest danych dotyczących stosowania u kobiet w ciąży i powinien być stosowany jedynie w przypadkach gdy jest to ściśle wskazane i po dokładnej ocenie stosunku korzyści do ryzyka. No nie brzmi to zachęcająco, bo nie czuję jakiegoś mega dyskomfortu i nie wiem czy się tym ciapać czy nie... Maść się nazywa Posterian H. :(

Mała Matylda, Katka., Hoope, kamciaelcia lubią tę wiadomość

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka myślę, że skoro nie ma wyraźnie napisane że nie można stosować w ciąży to warto wziąść nawet profilaktycznie niż czekać aż urośnie i zacznie taki dziad dawać o sobie znać. Ja osobiście nie miałam ale moja koleżanka tak i to do tego stopnia że nie pomagało nic dopiero chirurg.

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda sądzę że nie powinno być problemu bo ja dopiero pod koniec wizyty dostałam do podpisania papiery że wybieram tą właśnie położna. Zawsze pierwsza wizytę możesz odbyć u niej w gabinecie i wtedy nie powinno być problemu z ewentualną zmiana decyzji

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
  • Patk Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę wybierania ciuszków! Chciałabym już móc wybrać takie sprecyzowane,nie takie uniwersalne :(

Jakaż niesprawiedliwość że dalej nic nie wiem... :(

• XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka, gratuluję udanej wizyty i zdrowego maluszka <3

Patk, ja przecież do dzisiaj jajko z niewiedzy znosiłam :D aż w końcu znioslam haha :D u mnie też do tej pory tylko same unisexy ;) i już nawet myślałam że tak będzie aż do końca ;) spokojnie, niedługo się dowiesz :)

Kattalinna, Hope, no nie wiedziałam że to możliwe. :) zawsze myślałam że jest coś w tym że przy dziewczynach są mdłości i ogólnie silniejsze objawy :D to już częściej słyszałam że z chłopakami są nikome objawy bądź ciąże bezobjawowe, a tu pach! :D ale z drugiej strony się cieszę, pierwsza ciąża i zero dolegliwości :) tak to ja mogę się ciążować non stop :D (no dobra bez przesady) haha :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 16:52

kattalinna, Patk lubią tę wiadomość

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli pewnie masz rację i zamierzam zastosować, ale mnie to tak jakoś lekko zestresowało.

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patk, a do jakiego lekarza chodzisz? Prywatnie czy nfz? Bo ja w sumie nie rozumiem tego. Miałam tyle szczegółowych badań usg, że mam wrażenie, że jakby był to i pieprzyk na pupie byłby zauważony ;) mam tyle ujęć od tyłeczka strony mojej córki, że to aż przesada, na których gołym, amatorskim okiem widać pięknie wargi sromowe. Może Twój gin ma kiepski sprzęt albo już zupełnie nie rozumiem? :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 16:54

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia 2018, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aż z tego wszystkiego zapomniałam wam dzidziolka pokazać :)

Taki oto stworek był sobie 28.12. :P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6d0f7ef6f89a.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2d977add33d9.jpg

Taki w poniedziałek <3
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab3f7278aa1c.jpg

A taki dziś :P choć z dzisiaj to praktycznie nic nie widać, takie niewyraźne :(
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/548674692d71.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 17:10

Kropka88, kamciaelcia, Mama32, Cola87, Mała Matylda, Katka., Hoope, kattalinna, pawojoszka, Feeva lubią tę wiadomość

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jechalam na szkole rodzenia i mialam stluczke, takze nie dojechalam. Obrysowal mnie facet, ktory twierdzi ze to ja ruszylam, a tak nie bylo, obrysowal mi lampe i zderzak, do tego to jeszcze niemiec. Sprawa do sadu, super. Moglabym zglosic szkode na AC ale bez sensu, poczekam, moze dadza wiare wielkiemu orangutanowi, ktory raczej by nie narazal swojego dziecka. Kurde zawsze cos, ta Pani ze szkoly na mnie czekala, dzwonilam ze nie dojechalam bo mialam kolizje, zmartwila sie ale kazala przyjsc za tydzien na spokojnie. Pytalam czy jechac do lekarza, ale nigdzie sie nie uderzylam, musze kupic adapter do pasow.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XKamaCX wrote:
    Aż z tego wszystkiego zapomniałam wam dzidziolka pokazać :)

Taki oto stworek był sobie 28.12. :P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6d0f7ef6f89a.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2d977add33d9.jpg

Taki w poniedziałek <3
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab3f7278aa1c.jpg

A taki dziś :P choć z dzisiaj to praktycznie nic nie widać, takie niewyraźne :(
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/548674692d71.jpg
    ale dużo zdjątek ;) ja tyle nigdy nie dostaję...

klz9piqvvra11kd2.png

• Hoope Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S jesteś półfacetem XD Kiedyś chłopców nie ubierało się jak mężczyzn, muszę się przestawić, bo jestem jakaś zdziadziała XD

Matylda to przychodnia do której złożyłam deklarację. Z niej przyjdzie położna środowiskowa. Tak jak Ty wszystko mam gdzie indziej, przychodnię, gina i szpital w innym mieście. Chyba nie masz pola manewru skoro masz jedną położną na całe miasto... O ile dobrze zrozumiałam.

Efwka tak, krótki i długi rękaw kupuję. Ubieram dzieci na cebulkę i chcę mieć pole manewru, poza tym w domu jest bardzo ciepło. W maju, kiedy urodziłam drugą córkę, było strasznie gorąco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 18:19

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, gdzie kupiłaś te cuda? Takie bodziaki chętnie bym założyła mojej gwiazdce :-)

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, mam kilka przychodni w mieście więc jak sądzę w każdej jest położna, może nawet więcej niż jedna ;) z tym że ja jestem zapisana do takiej małej, nowej przychodni gdzie przyjmuje tylko kilku lekarzy internistów i tam właśnie położna jest tylko jedna. Będę musiała sprawdzić jak to działa, zacznę od spotkania z położną z mojej przychodni, a jeśli zrobi na mnie złe wrażenie będę szukała innych rozwiązań. Dziękuję za odpowiedź :)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna no i tu jest problem, bo większość w lumpku XD Mamy taki super lumpek, gdzie można kupić nowe ubrania z metkami i takie właśnie mam. Marki różne, od H&M, przez Zarę, Next po F&F i wiele innych. Z Pepco czy Smyka też kupuję, ale to już gorsza jakość ;)

Normalnie sama sobie zazdroszczę tego sklepu XD XD Uwielbiam tam buszować XD

Właściwie robię tam zakupy od lat dla nas wszystkich i mogę powiedzieć, że strasznie jesteśmy zacofani odzieżowo. To co w UK oddają do lumpka u nas jeszcze nawet nie jest nowością albo w ogóle nie pojawia się w sklepach. Końcówki serii też mają.

Matylda w deklaracji wybrałaś położną środowiskową, możesz sprawdzić w przychodni, czy po zmianach w prawie nadal jest to wiążące i w szpitu czy ją poinformuje. Różnie to wygląda w różnych województwach. Lub jest też tak, że w momencie rejestracji noworodka w przychodni Cię odhaczą i z tej właśnie przychodni zadzwoni do Ciebie położna. Wysoce prawdopodobne. Gdzie rejestrujesz dziecko do pediatry? W tym samym miejscu co siebie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 18:56

kattalinna lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę... Ja nie chodzę po lumpeksach bo tu w Wawie się nie opłaca. Przynajmniej tak uważam po reklamach na witrynach, które głoszą, że kupię tam za więcej niż w sklepie. A inna sprawa, że nigdy nie potrafiłam wyszukiwać. Kilka razy mi się udało. No ale ja to w zwykłych sklepach mam z tym problem. Nie cierpię po prostu zakupów ;-)

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, dopiero teraz obejrzałam zdjęcia ubranek dla Twojego synka - piękne są :D
    Zdradź w jakim mieście znajduje się ów przybytek z takimi cudami :)

W mojej przychodni nie ma pediatry, popytam koleżanek do kogo warto zapisać dziecko, jak sądzę będzie to lekarz z takiej największej przychodni w mieście. Ja się tam nie zapisałam, bo wiem że trzeba stać w kolejce od bladego świtu aby dostać się do internisty, a do tej mojej małej przychodni bez problemu można zadzwonić w ciągu dnia. No ale odnośnie dzieci obowiązują inne zasady.

Z położną muszę coś załatwić już teraz bo mój ginekolog pytał o to podczas ostatniej wizyty. Wśród dokumentów wymaganych do porodu jest też formularz zawierający dane położnej oraz lekarza dla dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 19:06

Hoope lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Patk, a do jakiego lekarza chodzisz? Prywatnie czy nfz? Bo ja w sumie nie rozumiem tego. Miałam tyle szczegółowych badań usg, że mam wrażenie, że jakby był to i pieprzyk na pupie byłby zauważony ;) mam tyle ujęć od tyłeczka strony mojej córki, że to aż przesada, na których gołym, amatorskim okiem widać pięknie wargi sromowe. Może Twój gin ma kiepski sprzęt albo już zupełnie nie rozumiem? :(

Prywatnie chodzę, sprzęt dobry, lekarz też- teraz specjalnie na polowkowe z echo serca jechałam do Hahsu w Szczecinie do dr Węgrzynowskiego, ponoć super specjalisty. Badał mnie półtorej godziny, chodziłam w kółko potem po schodach żeby jakis obrót chociaż zrobiło i nic. Na obrazie jakby na złość położylo się na brzuchu i wystawiając pupę. Cieszę się że chociaż była to dobra pozycja żeby sprawdzić spokojnie przepływy i w ogóle caly układ krążenia, bo w rodzinie męża występują wady serca. Stad też wybór takiego lekarza. Określił jedynie że na tyle na ile może coś zobaczyć to wygląda mu na dziewczynkę (I tej wersji się trzymajmy :) ), i dziś znajoma położna powiedziała że jeżeli ten lekarz tak powiedział to na 90% tak będzie. Ale brakuje mi takiego stwierdzenia - no to będzie dziewczynka :D
    A i dodam, że przy każdej wizycie po L4 Jak robią mi USG, jest ta sama sytuacja, jakieś nieśmiałe dziecię.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 19:20

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda
    W szpitalu juz przy wypusie musisz znać pediatre dla dziecka. Do poradni wysylaja kartę szczepien

Ja już pisałam. U nas male miasto-jedna położna bo taka rejonizacja(jedna na 10 tys.?)
    Jest fajna, wpuszczam
    Nawet w szpitalu mnie zaczepila i pogadalysmy
    A była w szpitalu po karty pacjentek-swoich czyli z mojego regionu

Ja dopiero usiadlam
    Szalony dzień :)
    Ubranka poszły(ktoś coś z metkami też kupi :) )
    Wszystko w biegu bez czasu na cokolwiek
    Gdzie te czasy że codziennie tak się żyło?
    Nawet synek wyjatkowo ucieszony na widok matki-bo wychodzilam i wchodzilam caly dzien do domu :)
    Jutro tylko we dwoje i mama taka fajna nie bedzie ;)

Gratuluję udanych wizyt

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 477 478 479 480 481 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ