X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj kot na mymłonie pomału przestaje sie mieścić ;D

To i ja sie pokażę ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/db5b20fff4bb.jpg

"Moj bembunio jest malutki, taki piękny,okraglutki" ;D

;D hahaha , tak ostatnio mowie do swojego Synka ;D a co, nikt mi komplementow nie prawi to sobie sama cos milego musze mówić ahahhaa ;D
    Wczoraj Maz do mnie z uśmiechem od ucha do ucha mowi tak: "ale ty sie fajna robisz, taka niewymiarowa" ;D to chyba komplement był... ;D
    mam nadzieje ze mi sie uda rodzić naturalnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 10:39

Mała Matylda, pawojoszka, Feeva, Hoope, kattalinna, Sela, Fermina lubią tę wiadomość

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktrina - gratuluję połówkowych. Ja myślę, że gdybym chodziła na nfz to raz na jakiś czas chyba bym się mimo wszystko skusiła na wizytę u prywatnego, żeby rozwiał wątpliwości, uspokoił, pogłaskał po główce itd. ;)

Ja jeszcze niedawno tylko cc, potem zaczęłam się nastawiać na sn (że względu na dobro dziecka itd.) teraz, jak wyszły te problemy z serduszkiem, znów się cofam do cc.
    Też jestem b. drobna, więc wcześniej umówiłam się z córka, że rodzimy naturalne, jak nie będzie grubaskiem powyżej 3 kg ;)
    ...no, żeby nie było, że hetera ze mnie to 3300 g, ale ani grama więcej...

Ktrina89 lubi tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktrina, gratuluję synka :)

Kira, super brzuszek :D

Kattalinna, a myślałaś o domu narodzin? Ja też chciałabym urodzić w przyjaznym środowisku i z jak najmniejszą ilością medycznych ingerencji, więc trochę o tym czytałam, bardzo mi się podoba taka koncepcja. Z tym że dobrowolnie nie zrezygnuję ze znieczulenia, więc mój poród musi się odbyć na oddziale szpitalnym ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulli88 ja bym nie ryzykowała sn w twoim wypadku ,USG nie jest w stanie dokładnie określić wielkości dziecka a tyle się nasłuchałam o porodach gdzie dziecko utknęło w przewodzie rodnym i cesarka na szybko a to zawsze zagrożenie .
    Cesarek jest dużo też dlatego że dziewczyny boją się rodzić i obok tych które muszą jest grono tych które mają CC na życzenie . Kuzynka mojego M miała CC bo sobie zażyczyła bo wyczytała gdzieś że dziecko się przy takim porodzie mniej męczy. Ja zawsze wolałam sn ale z pierwszym jak dwie noce chodziłam z bólami to już chciałam żeby mnie pokroili . Na of była dziewczyna która urodziła sn na stole operacyjnym .
    Moje porody już teraz są dużo szybsze i się tak nie umecze jakza pierwszym ale i tak po każdym sobie obiecuję że to już ostatni raz.

cf409fc7e7.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie przyjechał kurier z moimi kocykami z cartersa z zalando. Więc jak któraś się jeszcze zastanawia to polecam brać. Są z super elastycznej tkaniny, nie wiem czemu w linku były nazwane "kocami do raczkowania", na metce mają nawet instrukcje otulania, więc mogą ze spokojem posłużyć jako otulacz. I to jaki ładny:) za jedyne 35 zł za dwie sztuki! Bez kosztów przesyłki, bo owa była za darmo! ;)
    Taka reklama ;)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda ja mam wrażenie że te znieczulenia to jakiś mit niby jest ,można dostać ale mi się jakoś nigdy nie udało
    Co do porodu na stojąco to widziałam takie filmiki i ja bym się bała że mi się dziecko wyślizgnie o upadnie . Ostatnio zawsze rodzę we współpracy z moim organizmem i bynajmniej nie na żądanie położnej wręcz wbrew jej zakazowi one krzyczą żeby nie przeć bo akurat próbują mnie umieścić na łóżku bo akurat jestem na wózku albo w pozycji stojącej przy łóżku . Ja jednak wolę szpital czuje się bezpieczniej w razie w i to jeszcze bym chciała już leżeć przed porodem a nie jechać już z akcją

cf409fc7e7.png
  • efulak Debiutantka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny!
    25 pazdziernika 2017 urodziłam moje drugie dziecko - coreczke. Sprzedaje ubranka z wyprawki, zajrzyjcie moze Was zainteresuja:
    http://allegro.pl/zestaw-ubranek-dla-dziewczynki-56-i-62-32-sztuki-i7134557761.html

Sa w bardzo dobrym stanie, niewiele noszone.

Ubranka po synku sa troche starsze, wiec zdecydowalam sie je oddac na WOŚP:
    http://aukcje.wosp.org.pl/zestaw-ubran-dla-chlopca-56-62-30-sztuk-i6016690
    Zalicytujecie :)

Zycze Wam wszystkim duzo zdrowka i powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 11:29

• Jagoda14 Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. dziewczyny właśnie przyszły do mnie zamówienia. Z dolce sono i Escallante i polecam na 100%. przyjemne i bardzo dobrze zrobione:) cały czas rozmyślań nad rozmiarem 56. do szpitala ok. A Ile tego zakupić do domu ? niestety nie mam od kogo dostać w spadku ubranek i sama muszę zakupić. i nie mam pojęcia ile takie dziecko potrzebuje tego najmniejszego rozmiaru.

kattalinna lubi tę wiadomość

• Hoope Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja rodziłam córkę zgodnie z naturą ale w zwykłym szpitalu (zwykłym - niezwykłym, 3 stopień referencyjności). Nikt mi nie narzucał pozycji, nie kazał przeć, nie nacinał, nie robił lewatywy, miałam wspaniałą, troskliwą ekipę. W sali był półmrok, panowała cisza, miałam łazienkę dla siebie (nie wiem po co, bo nie zdążyłam skorzystać :P). Jest jedno ale, jeśli zależy Wam na "ochronie krocza", położna musi dobrze widzieć co się dzieje, często też trzeba przestać przeć na polecenie. Pawojoszka ;) Stąd ten fotel na plecach. Ja prawie cały poród spędziłam na czworaka (w tej pozycji skurcze krzyżowe bolą odrobinę mniej) a położna pokazała TZ jak masować, żeby ulżyć. Oj pomagało masowanie, gotowa byłam sobie plecy zetrzeć na pył XD W zasadzie jak chcecie rodzić, tak Wam muszą pozwolić, nikt Was na siłę na fotel nie położy. Teraz chcę kucać albo na czworaka, tylko w trakcie porodu nic nie jest jak chcę, więc zdam się na naturę, bo co mi innego pozostało.

I dlatego warto wcześniej odwiedzić porodówkę. Brak zaskoczenia uspakaja.

Pierwszy poród nie trwał długo, 6 godzin. Także niekoniecznie dwa dni ;)

Jeśli chodzi o zzo trzeba pamiętać, że jest powodem wielu cesarek. Przy tym znieczuleniu bardzo często konieczna jest interwencja chirurgiczna. Ustanie akcji porodowej, spadek tętna dziecka, brak postępu porodu, poród kleszczowy, próżnociąg itd. To nie mit, to fakt, na podstawie brytyjskich statystyk. Warto o tym wiedzieć, jeśli komuś wybitnie zależy na uniknięciu cc.

Zastanawia mnie ta nadmierna wiara w lekarzy prywatnych. To jest typowe dla naszego kraju i nie wiem czym uzasadnione. Lekarze prywatni to ci sami lekarze na nfz. Pracują w obu sektorach i są tymi samymi ludźmi prywatnie i publicznie. Osobiście unikałabym lekarza, który nie pracuje w publicznej placówce, ponieważ brakuje mu doświadczenia, które nabędzie tylko stykając się z wieloma, trudnymi przypadkami - w szpitalu. Kobiety rodzą w szpitalach publicznych, w razie problemów szukają pomocy na IP publicznej ale za lepszego lekarza uważają prywatnego, który notabene zwykle pracuje w szpitalu publicznym. Do tego wszystkie jednostki naukowe i postępowe są również publiczne. Rozumiem inne specjalizacje, długie terminy, stąd prywata ale ginekologia? Nie rozumiem.

Przy wyborze szpitala patrzcie czy jest w nim neonatologia. Jeśli nie, a dziecko będzie wymagało leczenia, Wy będziecie w innym i dziecko w innym. Plus konieczność transportu dziecka, niekoniecznie dobra. Moja pierwsza córka była chora, schodziłam do niej piętro niżej. Nie było problemu z miejscem dla mnie,byłam ich pacjentką. Nie wszystkie szpitale pozwalają być ojcu przy cc. Niektóre robią problem z zostawaniem przy chorym dziecku całą dobę. Niektóre nie pozwalają być na noc ojcom. Niektóre mają wyłącznie rodziców "hotelowych", biorą za to pieniądze, można nie być przygotowanym.

Drobność kobiety nie jest wskazaniem do cc, raczej proporcje główki dziecka do budowy kości miednicy. Również nie idzie za tym waga. Podobnie waga nie wpływa na poród. Można ciężko rodzić 2800 i lekko 4200. Znam bardzo drobne kobiety (42-46 kg wagi), pięknie rodzące naturalnie i wielkie matrony, które nie urodziły sn 2800. W ciąży kości i stawy rozchodzą się, luzują, do tego stopnia, że można mieć stopy rozmiar większy. Dziecko może utknąć przez dużą średnicę główki (co na usg widać), owinięcie pepowiną (jakaś połowa porodów), niedorozwój bioder matki (co się mierzy w razie podejrzeń), zbyt dużego dziecka (5-6 kg) i innych dysfunkcji okołoporodowych czy anatomicznych. Sama waga pod koniec ciąży jest szacunkowa + - 0,5 kg. Zatem może być 3,500 ale może być i 4. Filipinki, Azjatki, Indianki są od nas dużo drobniejsze (ważą po 30 parę kilogramów) a nie rodzą dzieci o wadze 1,5 kg.

Także jeszcze wszystko przed nami ;)

edwarda20, Mała Matylda, BrumBrumek lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wybaczcie mi te elaboraty, jakoś się tak same tworzą.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda póki się dziecko nie urodzi nie będziesz wiedzieć . Jedno nie potrzebuje częstych zmian ubranka i jak założysz rano tak do wieczora jest czyste a inne musisz przebierać kilka razy dziennie bo np. ulewa często albo ma zadkie kupki i wszystko wybrudzi. Zasadniczo nie kupowałam dużych ilości zawsze można dokupić . W razie czego jak bardzo chcesz mieć zapas to możesz pooglądać używane gdzie dziewczyny sprzedają wcale nie zniszczone ubranka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 12:40

cf409fc7e7.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Ktrina, gratuluję synka :)

Kira, super brzuszek :D

Kattalinna, a myślałaś o domu narodzin? Ja też chciałabym urodzić w przyjaznym środowisku i z jak najmniejszą ilością medycznych ingerencji, więc trochę o tym czytałam, bardzo mi się podoba taka koncepcja. Z tym że dobrowolnie nie zrezygnuję ze znieczulenia, więc mój poród musi się odbyć na oddziale szpitalnym ;)
    chyba szybciej byłoby mi zorganizować poród w domu. Z tego co wiem to w tym domu narodzin ciężko z miejscami. No i zależy mi na odległości do mojego domu, zostaje więc zwykły szpital po sąsiedzku. Gdybym rodziła w domu to bliskość szpitala jest na plus ;-)

Feeva, ja o swoim mieszkaniu też tak myślałam, głównie o łazience ;-) ale moja siostra mnie uświadomiła. Ona ma mikro mieszkanie 30m i miał być poród domowy właśnie. Kupili basen - że też ja na to nie wpadłam ;-) niestety nie doszło u niej nawet do prób, przez skoki ciśnienia skończyło się cc

Kira, piękny brzuszek. Mały jakiś ;-) nie wiem jak wyglądałaś przed ciążą ale teraz nie wyglądasz na "wyrośniętą"

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2018, 12:43

Mała Matylda lubi tę wiadomość

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Wybaczcie mi te elaboraty, jakoś się tak same tworzą.
    Pisz, pisz. W imieniu pierworódek pozwolę sobie się wypowiedzieć, że wszelkie informacje tego typu są na wagę złota :-) z życia wzięte, poparte doświadczeniem własnym. Bo w internecie wszystkie artykuły są takie same i mało rzeczywiste

age.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope ja ostatnio trochę bardziej zrozumiałam dlaczego dziewczyny decydują się na opiekę prywatna , mimo że to ten sam lekarz to jego podejście do pracy w przychodni a w swojej praktyce to dwie różne sprawy . Gdybym poszła do niego prywatnie napewno by mnie nie olał bo zależy mu na nie tyle pacjentkach co klientkach. Czasem lekarze pracę w szpitalu czy przychodni traktują jak pańszczyznę ,nie zawsze oczywiście bo bywają i lekarze którzy przykładają się do swojej pracy

cf409fc7e7.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope co do porodów oczywiście że bywa różnie jednak kobieta z wąskimi biodrami ryzykuje bardziej . Pomiary na USG wogole są względne dwóch różnych lekarzy czy dwa różne sprzęty i wynik może być inny a rzeczywistość jeszcze inna mój Wojtuś miał być przeciętnym 3 i pół kilowym dzieckiem na pięć dni przed porodem a urodził się byk 4450 i 61 cm no raczej przeciętny to on nie był a gdyby tak do tego doszły wąskie biodra ? Może ja to cykor jestem ale bym nie ryzykowala

cf409fc7e7.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam, że natura to tak fajnie urządziła, że dopasowuje obwód główki do dróg rodnych matki. Wiadomo, że zawsze możliwe są odstępstwa od reguły, ale przy większości normalnych, zdrowych ciąż tak to działa.

age.png
  • Uli Ekspertka

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuje was czasem a teraz nawet mogę coś dorzucić z własnego doświadczenia ja jestem drobna 150 cm i 45 kg ( prze pierwsza ciaza ) a pierwsze dziecko urodziłam SN synek ważył 3950 i usunęłam się w niecałe 6 h ,drugi ważył 3450 i zajęło mi to ok 30 min

kattalinna, Feeva, Hoope lubią tę wiadomość

oar8skjohmhvnzyg.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uli, pozazdrościć :-) i oczywiście pogratulować :-D

age.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uli szybciutko :) też marzę o takim szybkim porodzie :)

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Ulli88 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie w mieście chyba każdy przy zdrowych zmysłach korzysta z ginekologia prywatnie. Sytuacja jest taka: 6 lekarzy na oddziale gin-pol.
    1. Ordynator- nie przyjmuje w poradni na NFZ, tylko prywatnie (znam to prowadził poprzednią ciążę i był niezwykle miły do czasu gdy zaczęły się problemy. Po godzinie nie pamiętał z jakim problemem sam mnie wysłał do oddziału.
    2. Pani doktor- jedyna kobieta na NFZ tylko oddział szpitalny albo prywatnie. Ni do zarzucenia sympatyczna i kompetentna i dokładną (minus często anuluj wizyty w ostatniej chwili- kiedy już siedzisz w poczekalni A terminy ma na za 3-4 miesiące
    3. młody pan doktor- ponoc dobry ale na NFZ raz na miesiąc w poradni i to też nie wiadomo kiedy (niby jest grafik ale chyba nigdy nie było jak w grafiku kiedy jeszcze zaglądałam na wizyty nfz) od kilku dni prowadzi prywatną praktyke
    Także nr 4.5.6 to "lekarze" którzy zostali zesłani z innych szpitali po jakichś aferach typu był pijany dziecko zmarło przy porodzie. Jeden nawet ma zakaz wykonywania jakichkolwiek zabiegów. Co 2 sytuacji gdy zacznie się poród a taki lekarz na dyżur akurat? Nie wyobrażam sobie tego. A niestety ale zostaje sam na dyżurach. Ja na prawdę przeszłam wszystkich lekarzy i na NFZ i publicznych w okolicy i powiem tak wybór był prosty ;) mimo że mój lekarz w mieście jest 2 dni w tygodniu ale zawsze pod telefonem i odpisuje lub oddzwania co przy moich atakach paniki jest istotne ;)

Nadia 2008
    * 7tc 2016
    *10tc 2017
    *15tc 2017
    WOJTUŚ 2018
    STAŚ 2019
‹‹ 505 506 507 508 509 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ