X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katy Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina ja ostatnio wymiotowalam prawie tydzień temu i to jest sukces w moim przypadku bo wcześniej miałam najwyżej 3dni przerwy..więc Tobie też miejmy nadzieję niedługo przejdzie:* A ja i tak codziennie walcze o to żeby nie wymiotować rano, ale w końcu się udaje ;) 16 tygodni wymiotow prawie dzień w dzień to chyba wystarczająco...

Fermina lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ani już nie wymiotuję, ani mnie nie mdli, ani nawet nie mam zgagi :)

Ja nie chcę powtarzać tego badania bo to bez sensu. Będzie to samo. A nie chce się znowu męczyć.

Moj Dzidź wali mnie nóżkami już po zebrach prawie :D już chyba główka w dół poleciała :)

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie tak, sobie porzygać prawie rok XD
    Ja się nie udzielam, bo opanowałam spanie na siedząco i techniki oddechowe, żeby tylko nie wymiotować a ostatnio nawet nie mam mdłości.

Mam za to inne atrakcje, żebym nie czuła się za dobrze.

Właśnie chciałam się pochwalić, że oficjalnie zaczynamy dziś 7 miesiąc :D

Kropka88, Lukrecja, Katy lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:

Stosowała mąkę ziemniaczaną, bo była tania i pod ręką, ale zbijała się, kulkowała. Ja używam tormentiol i maść pośladkówą a całość zmywam mokrą chusteczką, tylko tak uniknęłam odparzeń. Mąkę to mogłam dodać najwyżej do placków.

A ja uwielbiam mąkę ziemniaczaną :) Uważam, że nie ma nic lepszego, tańszego i skuteczniejszego na drobne problemy skórne (nie mówię o jakichś alergiach czy głębszych problemach, moja córka takich nie miewa).
    Stosuję na córce jako zasypkę jak coś ją podrażni pod pieluszką, do kąpieli dolewałam krochmal jak raz mocniej tyłek odparzyła przy biegunce. Świetnie łagodzi i szybko pomaga :)

Fermina wrote:
    A z gorszych stron ciąży: czy któraś jeszcze wymiotuje, czy jestem jedyna na placu boju? :(

Sporadycznie mi się zdarza, w pierwszej ciąży też do końca zdarzyło mi się rzygnąć ale teraz potrzebuję "silniejszego" bodźca niż jeszcze parę tygodni temu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 16:29

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A kiedy dzieci powinny odwrocic sie glowka w dol? Mojej kolezance obrocila sie wlasnie w 36 tygodniu dopiero, juz miala zaplanowane cc i sie udalo, przyjechala na wizyte i dziecko bylo juz odwrocone, a byla juz przygotowywana psychicznie na ciecie.
    Ja dziewczyny ruchy czuje bardzo nisko, nie wiem dlaczego. Martwi mnie to troche.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    mi wyszedł niedawno, póki co nic nie stosowałam jeszcze oprócz kremu nivea żeby natłuścić, ale boję się nawrotu..dziewczyny proponowały olej kokosowy lub gęsi smalec, z leków Posterisan, ale nnie wiem czy nie trzeba z lekarzem skonsultować

Mi się zrobił przy pierwszym porodzie, potem w połogu brałam Cyclo3Fort i się ładnie wchłonął, do niedawna się nie odzywał. Od jakiegoś czasu zaczyna dokuczać, gin zalecił mi maść Proktis M, ale jeszcze nie dotarłam do apteki.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    A kiedy dzieci powinny odwrocic sie glowka w dol? Mojej kolezance obrocila sie wlasnie w 36 tygodniu dopiero, juz miala zaplanowane cc i sie udalo, przyjechala na wizyte i dziecko bylo juz odwrocone, a byla juz przygotowywana psychicznie na ciecie.
    Ja dziewczyny ruchy czuje bardzo nisko, nie wiem dlaczego. Martwi mnie to troche.
    Ale cały czas nisko czujesz? Bo ja jak chodzę czy siedzę to nisko, ale jak poleżę to już wózek wyżej. Na obrócenie takie "wyjściowe" to mają jeszcze dużo czasu, na końcówce foto dopiero

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak Tanda, dobrze, że piszesz o swojej córce. Nie każdemu dziecku pomaga. Moim nie. Nie sprawdził się puder w żadnej postaci. Ani oliwka.

Moje dziewczyny obracały się pod koniec ciąży. Fiflak od dawna jest główką w dół. Dziwnym zbiegiem okoliczności przy córkach łożysko było na przedniej ścianie nisko a teraz jest wysoko na tylnej.

J.S a macicę masz na odpowiedniej wysokości?

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, jak leze to zdarza sie, ze troche wyzej ale zazwyczaj pod pepkiem, na samym dole.

Hoope, a na odpowiedniej wysokosci to znaczy? Jak bylam 3 stycznia u ginekologa, to mowil ze na tym etapie to calkiem normalne, ze czuje ruchy nisko, ale nie zaobserwowalam, aby to sie zmienialo od tamtego czasu. Fakt jak leze to zdarza sie, ze czuje na rowni z pepkiem, ale na pewno nie wyzej, dlatego sie zastanawiam, bo prawie wszystkie czujecie juz tak wysoko.
    A jesli macica nie znajduje sie na odpowiedniej wysokosci to co wtedy?

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalina, dzięki. ;) Nie wymiotuje bardzo często, raz, dwa w tygodniu i nie łudzę się, że przejdzie. Irytuje mnie to, bo nadchodzi niespodziewanie, tak jak dziś, zjadłam śniadanie jak zwykle i 15 min później już wiedziałam, że równie dobrze mogłam nie jeść. Potem silne mdłości przez większość dni i tak się żalę tutaj troszkę po prostu. ;) Zgage miałam raz więc to nie dlatego.

J.S. małego najczęściej też czuje nisko, ale zdarza się mu kopnąć pod żebrami, mostkiem albo szaleć w okolicy pępka. Masz łożysko na przedniej scianie, może amortyzuje wyższe kopniaki tak, że są na tym etapie niewyczuwalne?

Pawojoszka, też planuję wziąć kilka kurek, ale z założeniem, że są tylko na jajka. Nie byłabym zdolna zabić i zjeść własnej kury. Jak mieszkałam z rodzicami i znałam wszystkie kury Taty to ich też nie jadłam.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope a 7 miesiąc nie zaczyna się od 28tyg? :)

Ja jeszcze 2 dni temu czułam Małą z lewej strony pępka, ostatnio też mówiłam że czuję kopy w tyłek i po kichach, dzisiaj czuję ja centralnie pod prawymi zebrami i pod mostkiem i tak mnie mizia po całym brzuchu. Śmiesznie, jak jeszcze na tym etapie może sobie tak swobodnie pofikołkować :D główkę ma dziś na pewno do dołu bo na dole czuje, że ma czkawke :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 17:39

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Kattalina, jak leze to zdarza sie, ze troche wyzej ale zazwyczaj pod pepkiem, na samym dole.

Hoope, a na odpowiedniej wysokosci to znaczy? Jak bylam 3 stycznia u ginekologa, to mowil ze na tym etapie to calkiem normalne, ze czuje ruchy nisko, ale nie zaobserwowalam, aby to sie zmienialo od tamtego czasu. Fakt jak leze to zdarza sie, ze czuje na rowni z pepkiem, ale na pewno nie wyzej, dlatego sie zastanawiam, bo prawie wszystkie czujecie juz tak wysoko.
    A jesli macica nie znajduje sie na odpowiedniej wysokosci to co wtedy?

A jak "duża" Ty jesteś? Tzn. jakiej budowy? Ja jestem niska i drobna, mam mało miejsca w brzuchu, macica wysoko już nad pępkiem, ponad szerokość mojej dłoni ale pępek mam dość nisko. Jestem też jakieś 3 tygodnie przed Tobą z terminem, a to w ostatnim czasie odczułam największy wzrost macicy.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, byc moze, naprawde sie na tym nie znam, gin mowil wtedy ze na tym etapie jest ok, ale w sumie to nic sie od tamtej pory nie zmienilo.
    A kurki to tez tylko na jajka, moj brat hodowal, ale zabijal, ja bym nie mogla. Moi sasiedzi, tzn ja mieszkam w kamienicy a oni obok maja domek i hoduja kroliki, czesto widac przez okno jak zabijaja, masakra, nie potrafilabym.

Tanda, no raczej taka nie za duza chyba, ciezko mi sama siebie okreslic, 171 i 62 kg, taka normalna przecietna. Moze to sie jeszcze zmieni, mam nadzieje, jade 31 na wizyte to sie o to zapytam, czy to normalne.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bardzo słabo czuję ruchy :)
    A wczoraj 3x detektor wlaczalam bo w ogóle :)
    Dziś porobilismy trochę w malym pokoiku, zostały 3 rzeczy do wniesienia-ale to jutro :)
    Najtrudniej bylo znaleźć nowe miejsca dla rzeczy ważnych
    A śmieci tyle że hej :) ale to są uroki remontów i przeprowadzek
    Zostanie urządzanie
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/34fbad3f2810.jpg

A tak https://naforum.zapodaj.net/thumbs/35d7d06b609c.jpg na początku prac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 18:52

malwka08, Kropka88, kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • XKamaCX Ekspertka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S. Mamy podobny "problem" ;) też mam 171cm ale juz ok. 65kg i małą też czuję z reguły tylko pod pepkiem, ostatnio się dwa razy zdarzyło że poczułam równo na wysokości pępka po prawej stronie, ale też nie wyżej, jak już to zawsze pod.. I też się zastanawiam czy to normalne.. Tyle że ja mam łożysko na tylnej ścianie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2018, 18:30

9bb07cc353.png
    <3
    201805234565.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, w internecie można znaleźć rysunki obrazujące wielkość macicy w poszczególnych tygodniach. Z tego co piszecie, dla mnie jest ok :-) ja też z reguły czuję niżej niż wyżej. Teraz np. leżę i czuję ruchy trochę poniżej pępka. Wyżej było kilka razy w momentach dzikiego szaleństwa młodej. Wtedy była chyba wszędzie ;-)

XKamaCX lubi tę wiadomość

age.png
  • Barbarka89 Przyjaciółka

Wysłany: 20 stycznia 2018, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam lozysko na przedniej scianie i dopiero od poczatku 24 tyg zaczelam czuc codzienne ruchy:-) lekarka mowila, ze mam sie nie martwic, bo moze byc jeszcze tak ze nie zawsze beda wyczowalne. Maly szaleje rano i wieczorem, a w ciagu dnia jest roznie. Do tego siedzi bardzo nisko i kopie tylko na wysokosci jajnikow( nigdy nie czulam na wysokosci pepka i wyzej). Mam skrocona szyjke, ale nie mam pojecia czy to ma akurat jakis zwiazek.
    Glukoza tez byla dla mnie wielkim wyzwaniem. Dwa razy wymiotowalam po dwoch minutach od wypicia, a lekarz powiedzial ze mi nie popusci i udalo sie. Wcisnelam cala cytrynke poszlam do autka. Wylaczylam ogrzewanie wiec bylo zimno i przy wielkich atakach wymiocin bralam malusienki lyczek bardzo schlodzonej wody. Udalo sie :-)

o3ec0wuw42lb834u.png
    16ud9jcg0xh4lorq.png
    zrz63e5ept86ba9b.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S ja też czuje małą niziutko nawet jak leżę na plecach nigdy nie czuje na wysokości pępka czy wyzej myślę że to wszystko zależy od wieku ciąży ale też od mięśni brzucha jeżeli są silne i podtrzymują brzuszek to dziecko podnosi się wyżej u mnie to kolejna ciąża więc mięśnie są słabsze i dlatego wszystko opada niżej . To tak na mój rozum ,nie martwi mnie to zbytnio na kopanie po żebrach przyjdzie jeszcze czas . Z tego co wiem dziecko odwraca się główką w dół około 30-32 tydz. ale może też w ostatnim momencie

cf409fc7e7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2018, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja malutka kopie najbardziej tak 2-3 palce nad pepkiem. To moja pierwsza ciąża więc Nie mam porównania. Jest dość dynamicznym malenstwem.

• efwka83 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2018, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też myślałam ze 7 mc zaczyna się od 28 tyg :)

ja małego czuję pod brzuchem tzn. obstawiam że tam są nóżki i mnie kopie :)

nowy regał :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/4f1e2412cead.jpg

Feeva, kattalinna, Mała Matylda lubią tę wiadomość

1usa3e5el69vdydq.png
‹‹ 516 517 518 519 520 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ