X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, ale on jakis chory, jak jeszcze dostaniesz jedna wiadomosc, to ja bym to zglosila na policje, tym bardziej ze sie obawiasz.

Hoope, no wlasnie, ryzyka wyszly niskie i w sumie tyle, nie mowiono nic o tym, ze jest bialko i beta nizsze. Wyliczyli ryzyko porodu pdzedwczesnego, ale ja oczywiscie „mi to chyba nie grozi” no jak widac nie ma zartow. Ciekawe co ile teraz bede miala wizyty.

Wydaja mi sie niezle meskie, dziewczynki z naszego watku beda piszczec :D

Hoope lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czekam na nowy miesiąc :) zacznę od regału :) potem moge prac i układać <3
    usg z piatku przełożyłam na następna sobote, juz mam w planach castorame (farby)
    nie moge powoli sie doczekać urządzania i szykowania

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    1. Pralka non stop, musisz miec tez miejsce do suszenia tego na szybko (kaloryfer w łazience/ na słońce/ a co jak będzie padać, a nie ma sezonu grzewczego? ) a maluch zużywa ok. 10 pieluch dziennie jak nie więcej.

W tej kwestii polecam suszarkę automatyczną :)
    Odkąd mam nie wyobrażam sobie bez niej prania, niesamowita wygoda :)

Moja koleżanka wielopieluchująca na wyjazdy zabierała jednorazówki, to się ze sobą nie kłóci przecież :)

kattalinna lubi tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    mam już wyniki krzywej, błyskawicznie :)
    - glukoza na czczo 5,09 mmol/l <3.88-6.11>
    - glukoza po 1 h 8,69 mmol/l
    - glukoza po 2 h 7,18 mmol/l <7.8

na czczo w innych jednostkach: 92 (granica normy)
    po 1h 156 a więc dobrze
    po 2h 129 więc też norma
    na czczo średnio, ale lekarz się wypowie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    na czczo w innych jednostkach: 92 (granica normy)
    po 1h 156 a więc dobrze
    po 2h 129 więc też norma
    na czczo średnio, ale lekarz się wypowie

dlaczego na czczo średnio jak norma 3.88-6.11?

1usa3e5el69vdydq.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda wrote:
    W tej kwestii polecam suszarkę automatyczną :)
    Odkąd mam nie wyobrażam sobie bez niej prania, niesamowita wygoda :)

Moja koleżanka wielopieluchująca na wyjazdy zabierała jednorazówki, to się ze sobą nie kłóci przecież :)

Jasne, że można. Dla jednej będzie się kłócić, dla drugiej nie - ja tylko wypisałam kwestie nad którymi warto się zastanowić, bo akurat w moim przypadku okazałoby się, że sytuacji pt.pieluchy jednorazowe przeważają jest więcej ;)

Nie wszystkie pieluchy wielorazowe można suszyć w suszarce - kolejna kwestia do przeanalizowania i na którą warto zwrócić uwagę ;)

Edit. Fermina - jeżeli to przyjmuje taki obrót to również bym się zastanowiła nad zgłoszeniem tego na policję. Na całe szczęście policja coraz poważniej traktuje stalking.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 13:42

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, moja by brała takiego kawalera! Zakładając, że to nadal ona :P

Hoope lubi tę wiadomość

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    dlaczego na czczo średnio jak norma 3.88-6.11?

norma w ciązy z krwi żylnej 70-92
    bez ciaży do 99
    na glukometrze ma być poniżej 90

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    norma w ciązy z krwi żylnej 70-92
    bez ciaży do 99
    na glukometrze ma być poniżej 90
    wszędzie czytam że norma w ciązy to 5,6 mmmol/l czyli 100..nie wiem nie znam się

1usa3e5el69vdydq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    wszędzie czytam że norma w ciązy to 5,6 mmmol/l czyli 100..nie wiem nie znam się
    jestem pewna tych norm, to moja druga cukrzycowa ciaza
    a w PL o normach decyduje PTD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 13:59

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Kamcia - piękna gondolka :)

Fermina - współczuję stresów. Ale ja chyba bym napisała, że dziękujesz, ale nie ma Ciebie na miejscu i nie masz ochoty na spotkanie. W sensie, żeby jednak dać mu jasną wiadomość, że nie życzysz sobie kontaktów. Tym bardziej po 6 latach. Żeby potem nie było niedomówień, że on przecież uprzedził, że Cie odwiedzi, a Ty nie odmówiłaś. Ale Ty go znasz najlepiej, więc wiesz najlepiej jak postąpić.

Kattalinna - a spotkałaś kiedyś dziecko pieluchowane wielorazowo? Masz w planach oddanie dziecka do żłobka? (wiem że do tego jeszcze trochę czasu ;) )
    Pytam, bo ja pracuje z maluchami i miałam też dzieciaczki pieluchowane wielorazowo i bardzo, ale to bardzo często te pieluchy, chociaż dobrej jakości przemakają mimo częstego przebierania dziecka. Sama się nad nimi zastanawiałam, więc nie krytykuje broń Boże, ale radzę zastanowić się nad kwestiami:
    1. Pralka non stop, musisz miec tez miejsce do suszenia tego na szybko (kaloryfer w łazience/ na słońce/ a co jak będzie padać, a nie ma sezonu grzewczego? ) a maluch zużywa ok. 10 pieluch dziennie jak nie więcej.
    2. Kwestia zapierania kupek/ wsadzania potem ich do pralki/ nie obawiasz się prania rzeczy przesiąkniętych moczem i kupą zaraz po/przed rzeczami dziecka i Waszymi na co dzień? Bodziaki maluchów, którymi się zajmowałam (pieluchowanych wielorazówkami) bardzo często pachniały identycznie jak te pieluchy - nutka zapachu kupno-moczowego ;)
    3. Kwestia bardzo, ale to bardzo częstego przewijania dziecka i liczenia się z przesikaniem spodenek/bodziaczków (naprawdę zdarza się to dużo częściej niż przy jednorazówkach). Niestety mimo utrzymywania higieny te dzieci bardzo często brzydko pachną moczem (brutalnie to brzmi, przepraszam, ale tak było ze wszystkimi z którymi się zetknęłam)
    4. Kwestia wyjazdów, nawet weekendowych - praktycznie zawsze musisz mieć na uwadze czy jest pralka/ czy wystarczy Ci pieluch no i zawsze trzymasz przy sobie "śmierdzący" woreczek z wykorzystanymi pieluchami. Pieluszki z kupką nie zapakujesz w paklankę i nie wyrzucisz jak najdalej gdzie się da, tylko włożysz do worka i przez pół dnia będziesz z nią przebywać.
    5. Pytałam o żłobek, bo akurat w niektórych grupach odmawiają przyjmowania dzieci pieluchowanych wielorazówkami, ku uwadze ;)

Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale ja też się nad tym zastanawiałam, ale właśnie przez pracę w żłobku i zetknięciem się realnym z pieluchami wielorazowymi stwierdziłam, że wad jest zdecydowanie więcej - przynajmniej dla mnie :)
    Się rozpisałam ;)
    Fatalita, nie obrażam się bo za co? Dzięki takim opiniom mogę bardziej się przygotować i ewentualnie zwrócić uwagę na nowe aspekty.

Żłobek raczej niestety będzie grany (właśnie, muszę zapisać młodą...), wiem, że nie wszędzie wielorazowe można. Tym się będę martwić za 1,5 roku. Osobiście dziecka w wielo jeszcze nie spotkałam ;-) ale moja siostra trochę tak pieluchowala (niestety odpuściła bo jej mąż w tym czasie uskuteczniał jednorazówki, a to bez sensu żeby tak każde sobie). Mam też kolegę w pracy, jego 1,5 roczna córka córka od początku na wielorazówkach. Dużo mi podpowiedział i poleca :-)

Z tym przeciekaniem to opinie są różne, tak jak różne są pieluszki, wkłady i dzieci w nich. Jestem pewna, że da dopasować tak, że nie ma niespodzianek.

Pranie mi nie przeszkadza. Przy odpowiednim zapasie pieluch wcale nie trzeba prać codziennie. A przy dziecku pralka i tak chodzi często. Z kupkami nie ma problemu - można używać takie bibułki, które po prostu wywala się z kupką :-) a z jednorazówek też czasami potrafi nieźle wypłynąć, dzieci też lubią defekować sobie czasem gdy akurat nie mają pieluszki itp. - każdą nas może czekać pranie zabrudzonych ubranek, pościeli, zasłon w tej samej pralce co własne ubrania ;-) od tego są detergenty :-P

Jestem świadoma, że czasem będą sytuacje, w których będę musiała użyć jednorazówek i nie mam z tym problemu. Paczkę new bornów do szpitala już mam :-)

Jeśli wielorazowe pieluchowanie u nas się nie sprawdzi, sprzedam zestaw i kupię pampersy. To podobnie jak z kp - jak się nie da, to mm. Życie

Tanda lubi tę wiadomość

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka, to są dwie różne jednostki :-)Kamcia Ci przeliczyła na tę najczęściej używaną. Mogę laboratorium zawsze podaje obie.

Fermina, dziewczyny zdążyły napisać to, co ja też chciałam. To się kwalifikuje już na nękanie, zatem do zgłoszenia na policję, są na takich paragrafy na szczęście...

Hoope, jeśli będzie wysoki to może moja też się obejrzy ;-)

Hoope lubi tę wiadomość

age.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    efwka, to są dwie różne jednostki :-)Kamcia Ci przeliczyła na tę najczęściej używaną. Mogę laboratorium zawsze podaje obie.

Fermina, dziewczyny zdążyły napisać to, co ja też chciałam. To się kwalifikuje już na nękanie, zatem do zgłoszenia na policję, są na takich paragrafy na szczęście...

Hoope, jeśli będzie wysoki to może moja też się obejrzy ;-)
    no tak ale wg przeliczeń Kamci wynik jest na granicy

1usa3e5el69vdydq.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina a jakim cudem on znajduje kontakt z tobą nie zmieniłaś telefonu, fejsa,czy innych kont ? Jakby przyszedł jednak do twoich rodziców to niech go wygonią ,powiedzą że wyjechałaś za granicę i postraszą policją może pomoże. Jak nie to zeczywiscie to zgłoś . Myślę że on napisał że odwiedzi twoich rodziców bo myśli że się odezwiesz żeby tylko ich nie nachodził nie daj mu pretekstu pod żadnym pozorem się nie odzywaj

cf409fc7e7.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    no tak ale wg przeliczeń Kamci wynik jest na granicy

i lekarz podpowie co dalej

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia wrote:
    i lekarz podpowie co dalej
    ale uwazasz ze to cukrzyca?czy trzeba bedzie powtarzac?

1usa3e5el69vdydq.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zmieniłam tylko maila - bo mam za dużo z nim powiązanych kontaktów i kont na różnych serwisach, no i lubię ten adres, po prostu. Zastanowię się poważnie nad policją, zobaczę może akurat znowu teraz zamilknie na dłużej, mam taką nadzieję przynajmniej. Wydaje mi się, że narazie nie spełniam przesłanek stalkingu, bo wg kk poczucie zagrożenia musi być uzasadnione okolicznościami a on pisze rzadko i w zasadzie mi nie grozi. Nie wiem czy zawiadomienie nie zostałoby oddalone, jeżeli trafię na służbistę, to oddali na pewno. Teoretycznie wizytą u rodziców naruszyłby znacząco moją prywatność i tu już jestem bliżej możliwości, że ktoś się nim zajmie.

Bezwzględnie zgłoszę jak rzeczywiście przyjedzie do moich rodziców, ale wtedy chyba policja nie zdąży się nim zająć, bo go odwiedzi mój Mąż z mało przyjaznymi zamiarami..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2018, 14:30

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Efwka83 jeśli pozostałe pobrania były w normie a tylko na czczo trochę podniesiony to lekarz może uznać że to poprostu za późno zjedzona kolacja czy coś nie martw się na zapas na wizycie lekarz się odniesie do badań to będziesz wiedzieć

cf409fc7e7.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie siarę w piersiach? bo mi już leci.

klz9piqvvra11kd2.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powtarzanie nie jest dobre
    a ja jestem czuła na punkcie cukrów a wiec nie obiektywna...bo ja wolałabym byc kontrolowana
    lepszy w ocenie bedzie lekarz
    poza tym cukrzyca rodzi sie wraz z wiekiem ciazy i nie wiadomo xco by bbyło na krzywej w 28tc...
    takie gdybanie

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ