X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Kropka88 Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2018, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, a ja lotnisko przyjęłam normalnie, myślałam, że to tak ma być (jakiś domowy bądź lokalny slang), a to z racji tego, że mój jak coś zmalował to dostawał tzw lotniskowca od mamy :D Czyt takiego plaskacza po łepetynie :D Nie ma traumy, do tej pory czasem dostaje :D

Ja biorę witaminy cały czas i cały czas różne. Nie mam pojęcia czy coś dają, ale przez moją skłonność do anemii to wolę zapobiegać :P

Zamówiłam dzisiaj ciuszki w c&a i kompletuję właśnie koszyk w gemini :D ależ to absorbujące :D

A pokoje się malują :D

No i kurka zjadłabym pączka, ale musiałabym sobie po niego jechać. To smutne :(

gyxwhdgeekj3uuo2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita wrote:
    Witch - ja chleje mleko na umor, ale koleżanka mi uświadomiła, że to błędne koło, bo niby mleko podnosi ilość kwasów w żołądku.
    Podobno pomoc może jeszcze siemię lniane i migdały.

Loggi - witaj, no cukrzyca jak się patrzy. Najlepiej wejdź na watek cukrzycowy, chyba w komplikacjach, tan masz najwięcej info.

Ja mam kropki na brzuchu, ale to chyba efekt mojego golenia brzucha kremem. Tylko dlaczego po trzech tygodniach, kiedy w poniedziałek mam gina ? ;)

Wy się tak umawiacie na te wspólne rodzenie, a któraś może rodzi w Poznaniu? ;)
    J.s. kliniki nie kojarze...

Ja z Poznania :) ale gdzie rodzic będę to nie wiem. Preferuje polna ale mój lekarz prowadzący nie pracuje w szpitalu wiec raczej pojadę na palę :)

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, zastanawiam się czy ta z gilami to ja ;-) bo gili (gilów?) nie mam. Ale wit D też teraz nie łykam oddzielnie bo jest w femibionie już jakaś dawka.

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehehe Kattalinna, te z gilami to przeziębiające się. W femibionie są śladowe ilości, dzienna dawka dla dorosłego człowieka to 4000 j. Oczywiście dawkę ustala się indywidualnie, po zbadaniu poziomu we krwi.

Tymczasem w III trymestrze dziecku twardnieją kości i dziecko wysysa z nas dużo witaminy D.

Wtedy my mamy niedobór i jednym z objawów jest osłabienie organizmu i skłonność do infekcji.

Ja nie mam niedoboru ale mam za niski poziom. Muszę suplementować 3000 j. wit D w okresie 3 trymestru. Potem 1000j cały rok. Przy okazji morfologii warto to sprawdzić :)

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry dziewczyny za narobienie smaka na paczki XD Czuje się winna :D

Ja wit.D mam niby w suplemencie dla ciężarnych, ale chyba za mala dawkę. Może warto zacząć brać, mam akurat w domu opakowanie, bo suplementowalam się przed ciąża :)
    Hahhahahaha czuje się jak cpun... Tabletki spokojnie wystarcza mi jako posiłki XD
    Magnez 3x2, zurawina 3x2, Wit.C 1000j 1x, witaminy ciężarne 1x, probiotyk 1x, teraz dojdzie jeszcze Wit.D :D Ale jak mus to mus.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 20:08

Mała Matylda lubi tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wit. D przed ciążą brałam (jak pamiętałam) 4000, potem w 1 trymestrze 2000 bo położna żeby nie przesadzać. Potem lekarz stwierdził że do odstąpienia. Ale może zacznę łykać

age.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moich witaminach jest 2000jm d3.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 37,5 µg co ma odpowiadać 750% referencyjnej wartości spożycia (Möller’s Mama)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cały czas łykam 2000j D3, zmniejszone z 4000j, bo juz bylo w gornej granicy normy.

Wogole czego ja nie łykam :) zeby sie nie pogubić mam pojemniczek z przegródkami jak moja własna babcia... wychodzi tego 16 tabletek do połknięcia, 1 zastrzyk z kleksa, 2 dowcipne codziennie i jeszcze jedna co 3 dni :D ale ciąża to nie choroba :D

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hipochondryczki i lekomanki :-D no ale pić nie można, to chociaż człowiek poćpa dragów trochę ;-)

Wowka, Mycha666, Katy lubią tę wiadomość

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kattalinna wrote:
    Hipochondryczki i lekomanki :-D no ale pić nie można, to chociaż człowiek poćpa dragów trochę ;-)

Jak nie mozna pic :P butelka wody na dzien dla mnie to malo, piję jak smok :D

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    16 tabletek...pffyyy...jakbym tyle leków w siebie wsadzała to gdzie by mi zostało miejsce na drożdżówki? ;)

Dominique - to może my się chociaż spotkamy na porodówce. Musimy zrobić konkurencje grupie z "Żelaznej" ;)

P.s. A my z córą świętujemy dziś studniówkę :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 21:50

Mała Matylda, Kropka88, Katy, Dominique1995, Feeva lubią tę wiadomość

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bródnowskiego nie pobijecie ;-)

Gratuluję studniówki i domagam się poczęstunku ;-)

Fatalita lubi tę wiadomość

age.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Wy tak bierzecie te witamy z jakichś wskazań lekarza czy tak wedle własnego uznania? Bo ja w sumie nic nie biorę a morfologię mam normalną, teraz dodatkowo zlecony był magnez i żelazo tak na wszelki wypadek i też ok.

• Wowka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę ze wskazań. Przed ciążą, a w sumie przed staraniami o pierwszą ciążę 3 lata temu nie brałam nic. A pozniej wychodzily nowe rzeczy i tak sie uzbierala litania lekow. Sama bym na to nie wpadla :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 22:02

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z zalecenia. Tak naprawdę w 1 trymestrze brałam femibion 1 ze względu na kwas foliowy i jod. A potem to po prostu poszłam za ciosem, lekarz przytaknął i zostało ;-) pewnie bez tego wyniki i tak bym miała dobre, bo to u mnie życiowa norma, ale wiem że nie zaszkodzą i jestem spokojna, że młoda może sobie ciągnąć ze mnie co tam sobie zechce nie powodując ruiny w moim organiźmie

age.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę suplement zalecony przez lekarza, ale przypuszczam że moja lekarka poleca te same preparaty większości pacjentek, przy czym dodaje że to może być coś innego o podobnym składzie. W pierwszym trymestrze poleca Femibion 1 ze względu na bogaty skład, bo w tym czasie wymioty, mdłości i nadwrażliwość na zapachy utrudniają utrzymanie zbilansowanej diety. W drugim i trzecim trymestrze zaleca natomiast coś zawierającego podstawowe składniki (DHA, kwas foliowy, wit. D, jod, żelazo, magnez) uważając, że nadmiar witamin nie jest korzystny oraz może się przyczynić do wysokiej masy urodzeniowej dziecka. To mnie przekonuje, więc choć lekarza ostatnio zmieniłam suplement pozostał ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita, gratuluję studniówki! Mam nadzieję, że uczciłaś odpowiednio ten dzień ;)
    Widzę, że nie tylko ja lubię drożdżówki XD

Pączki też lubię, więc owszem Feeva, Twoje poczucie winy jest słuszne :P

Fatalita lubi tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niektórzy twierdza że dha "tuczy" dzieci
    ale ja łykam dha-jak mam w domu oczywiście :)

kupiłam żyrandol do Patryczka, rolety na okno, literki na ścianę, kolejne drobiazgi (smoczki, gaziki, prześcieradła dla Piotrusia bo są potrzebne większe), lista do castoramy gotowa
    zostaje firanka, regał, lampka nocna czy farba do łózeczka :)

ide spać
    dzień mnie wykończył

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Patk Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2018, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To brać coś czy nie brać? XD jak brać to co? Bo nie wiem... W sensie profilaktycznie...

Jakoś czuję się gorsza XD że nic nie biorę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2018, 22:31

‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ