X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope wrote:
    Myślicie, że ten plan porodu jest respektowany? Czy to tylko taka ściema dla rodzących.

Zależy chyba od szpitala albo nawet czasem konkretnej zmiany personelu, na którą się trafi. Przy pierwszym porodzie mojego się trzymali, ale teraz będę rodzić w innym szpitalu - zobaczymy jak będzie.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatowa- ja wzięłam 42 i jest ok z zapasem na brzuch, chociaż myślę czy nie zamienić na większą bo ona w ogóle się nie rozciąga, zero streczu. Ogólnie myślę, że bardzo fajna będzie na wiosnę.

W rozmiar wzięłam taki mniejszy niż nosiłam bo te damskie rozmiary w Lidlu są większe niż normalnie. Normalnie nosiłam takie właśnie xxl. Zawsze możesz zamieć albo oddać. Ja to sobie ją przymierzylam tam, akurat miałam kurtkę a pod spodem tylko top, bo nie chciało mi się ubierać o tej 8 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 14:32

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi po samym porodzie rosły
    Ale przy stabilizacji laktacji cycki się normuja...jednak chyba ciezko przewidzieć tę normę

Sela lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A plan porodu to tylko przy porodzie sn czy przy cc też?

klz9piqvvra11kd2.png

• amygdala Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny odnośnie koszul z Dolce sonno to ja kupiłam taką S i jest dobra na teraz z lekkim zapasem. Normalnie noszę rozmiar xs/s. A i bardzo ładnie leży, nie jak worek. Po porodzie będzie w sam raz :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f4612b7a4bb.jpg

Tanda lubi tę wiadomość

zem3df9hunlqvfmi.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Zamowilam S a majac ubranie pod koszula i tak troche duza :/ Najwyzej bede troche śmiesznie wygladac xd

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5a06bc7a8899.jpg

Wg. mnie wcale nie jest za duża. Ale dla mnie koszula ma być luźna, wygodna :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie, to nie koszule są duże tylko Wy filigranowe :-D S, XS? Matko, co to za rozmiary? Zakupy w smyku dla matki i dziecka chyba :-P ;-)

Patk, kup i jedz tę kaszankę na zdrowie :-) w wrsji surowej tylko by odpadała, a tego na surowo się nie je (raczej,bo kto tam wie)

Byłam w Rossmanie. Kupiłam ostatnie opakowanie chusteczek z wodą. Szok! Czyli jest więcej takich szalonych ;-) normalnie nie wiem czy bym brała, ale jak zobaczyłam tę samotną paczkę, wciśnięta w sam koniec półki, do której musiałam przykucnąć, żeby sięgnąć... No to jak tyle zachodu to już wzięłam ;-)

Do Lidla miałam iść ale tak mi się nie chciało... Nie po drodze mam, a 3 km w jedną mańkę to za duży spacerek dziś jednak

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaatakowałam Lidla, tłumy mam. Po drodze jeszcze zwiedzilam pepco i Rossmann'a.
    Czy są wśród Majówek jakieś dziewczyny z zachodniopomorskiego?

• Hoope Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lukrecja tak, ja, Patk, Kamciaelcia.

Patk jestem zdecydowana na Zdroje. Tam planuję jechać. Jeśli poród będzie ekspresowy (tak, jasne), rodzę u siebie, jeśli w Zdrojach mnie nie przyjmą (brak miejsc), jadę do Polic. Rodziłam 4 godziny, w tym 2 spędziłam w szpitalu. Wolę nie musieć szukać innych opcji ;) Stoi na Zdrojach, reszta wyjdzie w praniu.

Kaszankę śmiało jedz ale nie codziennie. Wątróbka zawiera dużo witaminy A a ta jest szkodliwa w nadmiarze. Raz na jakiś czas jest ok. Ozimek ma przepyszną. Czasem jadam.

Katka przy cc też możesz napisać plan porodu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 15:58

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak to echo Fatality, taka długa cisza...
    Bo Fermina to dopiero wieczorem chyba?

Kattalinna, nowy suwaczek, jajcarski :)

Jestem znudzona dzisiejszym dniem. Obejrzałam już cały internet, a w tv głupoty.

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dotarłam do domu...
    A więc ta fala zwrotna, z którą zostałam w ogóle skierowana na echo wciąż jest obecna, ale na szczęście się zmniejsza.
    Niestety doszedł do tego jakiś zły przepływ w tętnicy. Kontrola powinna być za 3-4 tygodnie, ale z racji braku miejsc umówiliśmy się dopiero na 12 kwietnia :/
    Ogólnie jestem rozczarowana wizytą, bo oczekiwałam, że dowiem się czegoś więcej niż "To trzeba obserwować, do kontroli kardiologicznej zaraz po urodzeniu" itd.
    Poza tym lekarka w bardzo głupi sposób zrzuciła winę za złe przepływy tętnicze na... zieloną herbatę. Ni z dupy, ni z oka zapytała "A zieloną herbatę pani lubi?" "No lubię..." "Widać, a to pani nie wie, że w ciąży nie można tak dużo jej pić? Według najnowszych badań..." ...i na nic moja próba 'wykręcenia' się, że piję ją rzadko/ raz na tydzien-dwa i wcale nie uważam,żebym się przyczyniła do powstania jakiś nieprawidłowości u dziecka.
    Dostałam opis badania z zaleceniem ZMIANY DIETY...
    Szczerze jestem tym zażenowana...
    Ogólnie całe te przepływy póki co skutkują tym, że nie mogę dostawać żadnych leków, paracetamolu, antybiotyków, a jakby się coś działo to nie podadzą mi nic na np. rozwój płuc dziecka itd. Tyle wiem.

Zmieniając temat: Co do planu porodu - w Poznaniu jest jeden szpital, w którym kładą na niego nacisk i zachęcają do posiadania, dbają o respektowanie i w ogóle liczą się ze zdaniem mamy na temat np. szczepień, momentu pierwszej kąpieli itd.
    Więc wszystko zależy od szpitala ;)

Fermina ma chyba na 19 to echo, trzymam kciuki za Ciebie :)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • Patk Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie z Ozimka kaszaneczke wciągnęłam, Pani w sklepie skomentowała oczywiście, że chyba mam ogromne braki żelaza skoro do kaszanki mnie ciągnie.

HOOPE a masz jakąś listę rzeczy które trzeba zabrać, bo po raz kolejny dzwoniłam na oddział w Zdrojach żeby zasięgnąć informacji co zabrać i jakoś ciągle natrafiłam na brak czasu, a na ich stronie nic nie widziałam. Ja też planuje Zdroje chyba że z zaskoczenia mąż mnie do mojego Stargardzkiego szpitala zawiezie. Cholera wie jak to będzie, w Stargardzie a sekretariacie ginekologii powiedzieli mi że mam mieć swoje gaziki i nawet sól fizjologiczna w ampulkach...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2018, 17:26

• Patk Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dresik z Lidla z żyrafką uwielbiam, jest przepiękny XD

Sela lubi tę wiadomość

• Zieziulka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pozdrawiam i powodzenia życzę!! Byłam mamą MAJ2017, ale rzutem na taśmę zostałam mamą kwietniową, bo córcia przyszła na świat 30.04.2017 dokładnie miesiąc za wcześnie :)Maj to idealny czas, ciepło jak maluszek jest najmniejszy zero ubierania, można być ciągle na dworze, a i w ciąży nie chodzi się w największe upały :D

Feeva, Mycha666, Wowka, Hoope, Kira91, kattalinna, Katy, pawojoszka, Sela, Fermina, Katka. lubią tę wiadomość

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Feeva Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatalita co za głupi babsztyl. Jak można zrzucić jakiekolwiek nieprawidłowości na zieloną herbatę? Ja myślałam że już prędzej przez czarna może coś się zadziac, bo trabia żeby nie pić jej dużo i bardzo mocnej, a zielona herbata jak dla mnie to samo zdrowie :D Abstrakcja, serio.

Jezu, tak mnie boli coś po prawej stronie od kości ogonowej, że nie mogę chodzić. Chodzę jak polamana, kucniecie lub przychylenie graniczy z cudem. Smażac naleśniki myślałam że przy kuchni nie ustoje. Ulgę przynosi pochylenie ciała na przodu. Po nocy na prawym boku okrutnie boli mnie biodro. Odczuwam ten ból obok kości ogonowej praktycznie odkąd brzuszek zaczął być widoczny i jest coraz gorzej. W końcu będzie tak że przed samym porodem Maz mnie będzie musial nosić bo się nie podniose :P
    Jutro mam ostatnie usg 4d to przy okazji zapytam lekarza co może być powodem tego bolu :)
    Wizyta o 11, trzymajcie kciuki za moją Kluseczke <3

Kropka88, kattalinna, Katy, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, Sela dzięki za rady odnośnie morfologii. Następnym razem już nie pojadę na głodzie.

Patk kaszanka jest gotowana, więc nie ma tam surowej krwi.

Ja miałam dylemat odnośnie ptysi, ale nie takich na bitej śmietanie, tylko jak ciepłe lody. Doszłam do wniosku, że skoro to jest masa z białek to nie można. Buuuuu ;(

Hoope to jak nie będzie miejsca w szpitalu, to mogą nie przyjąć? Myślałam, że jak poród się już zacznie, to muszą przyjąć. Ani myślę jeździć po całym mieście taksówką i szukać miejsca :/

Sela lubi tę wiadomość

• Asix Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrobiłam postęp i pierwszy raz od dłuższego czasu kupiłam coś dla siebie. Zamówiłam koszulki ponczo sukienkę na stronie h&m
    Nareszcie będę miała w co się ubrać

Kira91, kattalinna lubią tę wiadomość

relgpiqvtgsotfq2.png
    h84fqtkfi6qmoamc.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, podlaczam sie do pytan o Zdroje ;)
    A co do Polic to słyszałam że baaardzo chwalą ;) i ze właśnie w Zdrojach ciężko z miejscami.. nie wyobrażam sobie jeszcze tego. Bo nie dość ze taki kawał mam do Szczecina to jeszcze mogą nie przyjąć :D a jak nie zdążę to też mam Stargard po drodze :D chociaz sie coraz częściej zastanawiam nad porodem bliżej mojego miejsca zamieszkania... eh. Muszę z lekarzem to obgadac :)

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha teoretycznie muszą przyjąć, w praktyce szpital oblegany może nie mieć miejsc. Potrafią odsyłać. Mnie to akurat nie spotkało ale internet aż huczy od takich historii.

Fatalita mam poczucie, że wiem, że nic nie wiem :/ Z tą herbatą zieloną to jakaś dziwna historia, ja piję jedną dziennie, codziennie i według tej teorii powinnam mieć chore dziecko? A od plastiku z wody mineralnej nie? Od torebek z meliski w saszetkach też nie? Od syntetycznie pozyskiwanych witamin również nie? Bo to wszystko mam w diecie codziennie.

Nie chce mi się wierzyć w tą teorię z herbatą. Takie wady powstają na wczesnym etapie i dieta nie ma tu wiele do rzeczy. Chyba, że zapijasz witaminy wódką. Nie ma w tym ani grama Twojej winy.

Mnie się lekarz pytał, czy piję dużo czarnej herbaty, bo duża ilość wypłukuje magnez. Zawsze jest to duża ilość czegoś, żeby były negatywne skutki.

Patk w Zdrojach dostałam wszystko. Do porodu seksowną koszulę (no, miałam swoje skarpetki), jest się bez gaci. Przebrałam się dopiero w sali na górze, po porodzie, w swoją koszulę. Po prysznicu. Podkłady poporodowe czekały już na łóżku, ale ja miałam swoje nachy i zwykłe, duże podpaski. Ubrania dla dziecka szpitalne, w tym kocyk. Dziecko myto bodaj na drugi dzień też z ich ręcznikami. Pieluszki mieli swoje. Wszystkie gary do jedzenia też szpitalne.

W zasadzie potrzebne były dokumenty wszelakie (badania, karta ciąży, dowód osobisty), coś do picia i jedzenia na czas porodu i to wszystko. Poród rodzinny bezpłatny. Ojciec dostał te zielone szmatki za darmo.

Na górze (piętro wyżej są pokoje) dopiero miałam wszystko swoje, ale głównie dla siebie. Kosmetyki, bielizna, woda, dodatkowe jedzenie, podpaski, telefon, ładowarkę do niego, koszulę, ręczniki, szlafrok, klapki pod prysznic. Dla dziecka rzeczy dopiero przy wypisie, swoje ubrania, pieluchy, kocyk, kosmetyki, chusteczki, fotelik. Miałam swoje akcesoria ale dlatego, że chciałam je mieć.

Patk, Kira91 lubią tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2018, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, no wlasnie niby chude te modelki, a tak dobrze te koszule na nich wygladaja ;p Chyba specjalnie na nie szyte xd

Sela, normalnie nosze S, czasem w XS sie zmieszcze :p Bylam pewna, ze przy obecnej masie S moze byc nawet za ciasne, ale jak widac luzu jeszcze sporo ;)

Tanda, w sumie to, ze szeroka mi jakos bardzo nie przeszkadza, bardziej dlugosc bo wyglądam jak liliput calkiem, ale w szpitalu to w sumie wszystko jedno :p

Sela lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
‹‹ 671 672 673 674 675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ