X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • J.S Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny, z takimi modlitwami, trzymaniem kciukow musi byc dobrze, tutaj jest taka sila, ze nie moze byc inaczej.
    Staram sie byc silna, a juz szczegolnie w szpitalu, trzymam sie mocno w ryzach i jestem bardzo twarda.
    Oby do poniedzialku, nowy tydzien przyniesie nowe wiadomosci, oby juz tylko dobre.

Tez nie mam rozstepow, ale boje sie ze bede miala, chocisz nic nie powiedziane. Podobno to zalezy od genetyki.

Kattalina, dobrze ze skurcz tylko kilka sekund. Ech. Oby sie uspokoilo.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki z tym masowaniem krocza to nie wiem, czy faktycznie coś da. Przy pierwszym porodzie rutynowo nacinają większość kobiet, przy kolejnych już nie. Dużo zależy od predyspozycji osobniczych, od wrażliwości tkanki na rozciąganie ale przede wszystkim od położnej. Jeśli zechce uznać, że nie tną, że zastosuje ochronę krocza, to tak będzie. Jeśli pójdzie w rutynę to chlasną i już. Pęknięcia krocza to niewielki procent powikłań i trzeba mieć pecha, żeby się zdarzyło. Przy kleszczach, nieprawidłowym ułożeniu płodu (idzie z rączką), czy porodzie pośladkowym nacięcie też jest rutynowe i jednak bardziej zasadne. Rutynowo to znaczy na wszelki wypadek. Położę się to się nie przewrócę?

Hartowanie brodawek też jest jakieś śmieszne, nadwrażliwość ma podłoże hormonalne, jak kremik czy woda a nawet nacieranie mają przyzwyczaić piersi do tego jak będą pracowały. Dziecko zasysa sutek wraz z większą częścią otoczki, ssie z dużą siłą, hartowanie w ogóle na tym nie polega. To się po prostu kupy nie trzyma. Pęknięcia to urazy mechaniczne.

Jak Wam się nie chce robić tych dziwactw, możecie bez kompleksów olać temat.

Smarowanie brzucha kremami przeciw rozstępom to też marketing i kasa. Wcieracie sobie kolagen i elastynę? W składzie są ziółka, które mają pobudzać skórę do ich produkcji ale z pustego i salomon nie naleje. Jak ktoś ma tego za mało w sobie, to i ziółka nie pomogą.

Oczywiście nikt nikomu nie broni wcierać i wydawać fortunę na te cudowne specyfiki ale znowu, kto tego nie robi, może spać spokojnie.

Obrzęki w ciąży to częsty problem. Warto powiedzieć o tym lekarzowi. Można leżeć z nogami na poduszce ale czy to coś da? Nie wiem. Trzeba spróbować. Gin powiedział, że przy niskim ciśnieniu nie powinnam puchnąć.

Mycha666 lubi tę wiadomość

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asix muszę wypróbować ten krem,w sumie kazdy sposob wypróbuję oby cos pomogło..

1usa3e5el69vdydq.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna miałam ostatnio kilka takich porządnych w nocy. Przeszły. A na dwójce dzisiaj byłaś? Pełne jelita też powodują skurcze. Jak będą regularne i minutowe, to leć do szpitala. Ale to pewnie tylko ćwiczenia ;)

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się smaruję olejkiem 100% słodkie migdały :-P oraz drugim z jakiś dwóch olejków. Koszty poniesione od początku ciąży na ten cel: jakieś 20 PLN w sumie. i wcale nie uważam, że to zasługa smarowania. Szczególnie, że daleko mi do systematyczności. Z wywiadu rodzinnego wynika, że rozstępy raczej nie są u nas problemem. Pojawiały się, ale np. moja siostra zdobyła chyba ze 2 mało widoczne, z tym że nie stosowała zupełnie niczego. Olejki zatem są dla mojego samopoczucia tak naprawdę. I nawilżenia skóry, co nie zaszkodzi. W marketingowe zagrywki nie daję się wciągać na razie ;-)

Lekkie mrowienie miałam w jednej piersi. Przycisnęłam więc brodawkę i ukazały się mikrokropelki cieczy. Cofam co pisałam wcześniej, mam siarę. Mam też wizje siebie z przedwczesnym porodem. Te skurcze były głupie. Hermenegilda na spokojnie masuje mi piętkami chyba żebyś oraz dno macicy. Chyba czas spać

age.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, właśnie wiem, że jelita i pęcherz sprzyjają skurczom. A że u mnie ciągły problem, bo niby tak, a jednak mogło być lepiej, to nie panikuje dlatego.

age.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 8 marca 2018, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po porządnej dwójce powinny być dwa dni spokoju XD

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam na biodrach delikatne rozstępy ;( buuu

J.S. trzymajcie się

klz9piqvvra11kd2.png

• Wowka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uff, nie mam rozstępów, nie hartuje sutkow i nie masuje krocza. Brzuch i biust smaruje tak samo jak inne części ciała, nie poczynilam zmian w pielęgnacji.

Jeśli będę miała rozstępy będą to po prostu blizny wojenne :)

Dzisiaj zamierzam spędzić dzień w lozku. Od leżenia na kanapie strasznie bolą mnie plecy. Jedynie materac pomaga i rogal do spania... ą

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się. Ja zdycham. Jest jeszcze gorzej niz wczoraj. Nie spałam znowu pół nocy bo tak mnie sluzowka w nosie i gardle szczypala :( Dobrze, że idę na 15:15 do lekarza, może da coś porządnego :(

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;) Feeva oby lekarz dal cos co pomoze :)

A u mnie pada deszcz i nie moge sie przez to zwlec z lozka, a na 11 mam lekarza :/

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Sela Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;-)
    Mycha666 ja też chcę poczekać tak do 37 tyg (bynajmniej polożna tak mówiła) tylko mam takie same obawy jak Ty, gdyby nie to, że ten balonik jest drogi to by tak nie bolało, a co jak kupie i przyjdzie jak już będzie po? Heh ale korci mnie strasznie, za dużo chyba się naczytałam na ten temat.

Kattalinna a możesz podać jakiego dokładnie olejku używasz z tych słodkich migdałów?

Feeva współczuje choroby, oby lekarz szybko pomógł.

Mycha666 lubi tę wiadomość

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc

Ja pol nocy nie spalam, moje dziecko urzadzilo sobie karate, czy wasze maluchy tak intensywnie sie ruszaja w nocy? Naprawde nie moge przez to spac, bo jego ruchy az mnie budza. Mam nadzieje ze zycie plodowe nie przeklada sie na real, bo w ogole nie bede spala.

Feeva, duzo zdrowia, mam nsdzieje ze lekarz przepisze cos konkretnego.

Kamcia, ty bedziesz miala cesarke, idziesz ze skierowaniem do szpitala sie umowic czy musisz miec jakies zaswiadczenie od swojego ginekologa? Zielona w tym temacie jestem.

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    j.s.
    ja mam ten "komfort" że mój gin pracuje w poradni przyszpitalnej i jeszcze w szpitalu, w czasie naszej wizyty dzwonią z położna na oddział, umawiają termin cc z oddziałem, dostaję skierowanie i z nim zgłaszam się na izbe przyjęć niestety dzień przed cc...gadka że badania itp itd
    z córka zrobili mi cc w dniu przyjścia, popołudniu, bo za dużo mieli cc na rano, dwie z nas zaliczyli dzień wczesniej
    ale u nas planowane wszelkie zabiegi we wtorki i w czwartki tylko, cc pierwsze
    w dodatku w książeczkę wpisywał "stan po cc" , "wskazanie do cc" czy nawet "cukrzyca-insulina!"
    pewnie na okoliczność, że mogłabym trafić gdzieś indziej
    no i z synem miałam to skierowanie juz miesiąc wczesniej, bez konktretnej nazwy szpitala
    koleżanka zaczęła rodzić przed terminem cc, jechała z Gorzowa do nas, zrobili cc bez skierowania (tez ułożenie miednicowe)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć i czołem

Sela, używam tego olejku https://naforum.zapodaj.net/thumbs/68c33341da57.jpg , ja go kupilam w hebe, ale dostępny jest też w innych sklepach, jest w gemini. Używam prawie codziennie, ostatnio na twarz na noc, czasem do włosów, małą butelkę 50ml mam od końca listopada i jeszcze z 1,5 cm do dna. Także raczej wydajny :-) praktycznie bez zapachu. Fajny jest

U mnie też deszcz. Ale mąż mi zrobił niespodziankę, myślałam, że pojechał do pracy, a on pojechał po kwiaty i w ramach prezentu urodzinowego zrobił sobie wolne :-)

Sela, Feeva lubią tę wiadomość

age.png
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna, najlepszego! Braku ciążowych dolegliwości, zdania egzaminu na prawko, łatwego porodu i pięknej córki :)

U mnie już koniec deszczu, wiec pewnie u Ciebie tez sie niedlugo skonczy :P

kattalinna lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • J.S Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia, no moj gin pracuje tez w szpitalu, tylko ze ja mam zaswiadczenie od neurologa i chyba musze je dac ginekologowi i wtedy on wpisze to w karte? Kurcze :/
    Tam gdzie chce rodzic cc planowane sa w czwartki i robia 6 dni przed terminem, a jak u was? Ile przed terminem?
    Bo ja chyba jednak wolalabym rodzic w tym co ma 3 stopien, ale ja tam nikogo nie znam, nie pracuje tam moj lekarz i tam robia w 38 tygodniu a ja w sumie wolalabym zeby posiedzial do tego 39, sama nie wiem :/
    Boje sie ze jak akcja rozpocznie sie szybciej to co wtedy, musza respektowac to zaswiadczenie?

Kattalina, to super niespodzianka, w takim razie udanego dnia :* Wszystkiego najlepszego!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 09:34

kattalinna lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy istnieje tańsza alternatywa dla balonika Aniball?

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    j.s.
    pewnie bedzie tak, ze dasz wskazanie od neurologa, a twój wpisze w karte, potem powinnas dostać skierowanie do szpitala na cc, skoro bedzie planowane, to i pewnie termin trzeba w szpitalu umówić
    u mnie 1.stopień
    robią cc od 38 +
    corke urodziłam 38+4, syna 38+1 lub + 2 (położna miała swój sposóbb liczenia i w ogóle inaczej wychodziło, ale taka do du...położna...nawet nie wpisała ze ułożenie miednicowe i lekarze na cc się zdziwili, potem na wypisie tego nie było, nalegałam i wypis Piotrusia poprawili)

a z respektowaniem zaświadczeń różnie bywa ...zależy od szpitala, a nawet od danego lekarza na dyżurze...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2018, 09:46

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Sela Autorytet

Wysłany: 9 marca 2018, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kattalinna to wszystkiego najlepszego ;-)
    dziękuję za ten olejek, chciałam sobie kiedyś kupić ale nie wiedziałam który.

Lukrecja ten aniball to jest tańsza wersja epino. Z czego szukałam to niestety nie ma nic tańszego. Na forum wyczytalam jak dziewczyna zrobiła sobie tańszą wersje aniballa (kupiła sam balonik ok 70 zł a wężyk wzięła od aspiratora do kataru, natomiast pompka d ciśnieniomierza)

W końcu się udało...

qb3cwn152gntqsgf.png
‹‹ 736 737 738 739 740 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ