X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez byla ladna pogoda, choc wial wiatr. Bylismy na malym spacerku bo jak dluzej chodze to brzuch mi twardnieje...

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • Fatalita Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mycha, uwielbiam Manekina :) szczególnie tagiatelle naleśnikowe z krewetkami <3

My wczoraj wieczorem wlecieliśmy do kumpla, robił akurat zupę meksykańską. Zjedliśmy. Mąż się napalił na gotowanie meksykańskie i zaserwował dziś na obiad buritto. Potem pojechaliśmy w gości - ciocia zrobiła akurat... zupe meksykańską.
    Mam wrażenie, że moje ciało po tym weekendzie zmieniło się w czerwona fasolę, a Wiktoria przyodziała sombrero...

Tanda, dzięki że zapytałaś o tego wiesiołka. Sama się zastanawiałam gdzie miałabym wciakać te kapsułki ;)

l22npx9iaxtim23h.png

Nasze aniołki...
    21.09.14 (*) N.
    10.05.17 (*) O.
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MajowaMamusia zakupię tą maść z kasztanowca, chociaż zamówiłam już ten preparat dla kobiet w ciąży na opuchnięte stopy, zaopatrze się w jedno i drugie :)

ja też specerek dzisiaj zaliczyłam, ale kondycha siada nie ma co..na dodatek strasznie boli mnie pęcherz, mały musie niezle na niego uciskać..

Na sobotę umówiłam się na badania III trymestru, wszystkie już są po?

1usa3e5el69vdydq.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie to badania?

Bo ja już chyba miałam wszystkie oprócz posiewu, ale to jeszcze nie teraz.

Też byłam na spacerze, sama. Siedziałam na schodach nad rzeką i chłonęłam zapachy i słońce. Jakiś facet strasznie się gapił, chyba myślał, że chcę skoczyć do rzeki XD Wszyscy teraz bohaterowie, cholewcia, ratować im się chce.
    To był najwolniejszy spacer świata, dreptałam prawie w miejscu XD

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka
    ja jutro mam prywatne usg 3. trymestru, w środę na nfz

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope no Ty już na pewno je miałaś bo wykonuje się je miedzy 28 a 32 tc, to jest to ost badanie/usg.
    Ja się chyba w ost chwili na nie zdecydowałam bo ciągle się wahałam.
    Kamciaelcia ja prywatnie robię tylko

1usa3e5el69vdydq.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciążę prowadzę na nfz. Nawet poradnię badań prenatalnych miałam na nfz. Ale ważne badania robię u co najmniej dwóch różnych lekarzy: inny sprzet, inne widzenie, doswiadczenie, prywatnie nacisk na echo serca...choć raczej nie do końca daje mi to spokój ;) potem przeplywy prywatnie z racji cukrzycy

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bylo nawet 20 stopni w cieniu. O godz 19 moje termometry pokazywaly 14 stopni. Nawet ja zaliczylam spacer. Mąż z małym byli też rano. Potem się nasprzatalam i sił zabrakło na malowanie łóżeczka :) cos kiepsko mi to idzie. Ale pokrzyczalam i powoli przedpokój zaczyna wyglądać. Mąż mial zagipsowac i pomalowac parę miejsc. I zrobil. Jutro kupimy listwe przypodlogowa i w malutkim miejscu wymienimy.Mąż już wczoraj chciał prasowac Patryczkowe ale ja malowalam i niestety się nie rozdwoje. Bo on wyprasuje ale nie złoży... 62i 68 ładnie już leżą na poleczkach(bez prasowania) i mąż dzisiaj przynosi mi bluzeczke i pyta czy tę może założyć Piotrusiowi? Coś mi nie pasowalo. Nie moglam sobie przypomniec kiedy ja kupilam? I co? Bluzeczka dla Patryczka. Całe 68 :) ciekawe jakby mąż w to wcisnal starszaka ? :) wychodzi na to że i za trzecim razem musze karciolkami podpisac ubranka na półkach :D

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    efwka83 wrote:
    Hoope no Ty już na pewno je miałaś bo wykonuje się je miedzy 28 a 32 tc, to jest to ost badanie/usg.
    Ja się chyba w ost chwili na nie zdecydowałam bo ciągle się wahałam.
    Kamciaelcia ja prywatnie robię tylko

Aa takie badania, chodziło o usg :) A to już miałam. Wyszło kijowe, więc w szpitalu miałam następne dwa. A jutro jadę na kontrolę i będę miała pewnie kolejne.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi.
    Jaka dawka paracetamolu jest dozwolona w ciąży? Czytałam, że max 8 tabletek dziennie. Nie jestem pewna, czy tyle można, a nie dopytalam lekarza. Co wezmę tabletke to za parę godzin rozsadza mi znowu łeb od zatok, ale boję się wziąć. Brałam do tej pory max 3dziennie, ale czasem mam wrażenie że potrzebuję więcej. Ponoć też lepiej wziąć, niż cierpieć z bólu w ciąży?
    Pomóżcie, bo po ścianach chodzę, ale boję się, że jak za dużo wezmę to się coś dziecku stanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 21:55

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 marca 2018, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)
    A mnie dzis milo zaskoczyl moj chlopak. Zapytal czy wypierzemy dzis pieluchy wielorazowe. Zapytalam dlaczego juz? A on na to, ze chce przygotowac wszystko ze mną, pranie, prasowanie, organizacje komody. Zdziwilam sie. Do tej pory niewiele sie interesowal kwestia wyprawki. Umowilismy sie na okolice Świąt ;)

• Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 11 marca 2018, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda, kapsułki należy łykać :)
    Dziewczyny, nie przyszło mi do głowy, że taki nieprecyzyjny zapis może wywołać zamieszanie prawie jak dopochwowe stosowanie Tantum Verde XD. Wyobraziłam sobie to pakowanie do pochwy po 6 kapsułek dziennie… XD

Gdy wspomniałyście o tym, że ksylitol jest niewskazany dla małych dzieci nieźle się przestraszyłam, że w ciąży może być szkodliwy. Wcześniej nawet nie przyszło mi do głowy aby to sprawdzać. Poczytałam i odzyskałam spokój ;)

Miałam poczucie, że problemy z nogami mnie nie dotyczą, nie mam opuchlizny, aż wczoraj zauważyłam na łydkach białe plamy. Google twierdzi, że to oznaka problemów z krążeniem, więc jutro wybieram się do apteki. MajowaMamusia, zanotowałam polecany przez Ciebie żel :)
    Zastanawiam się też nad zakupem pończoch przeciwżylakowych, wprawdzie żylaków na szczęścia nie mam, ale widzę w dwóch miejscach żyły prześwitujące przez skórę nóg jak na brzuchu czy piersiach i trochę się obawiam, że to nie wróży nic dobrego. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Gdzie i jakie warto kupić? Z tego co widzę w sprzedaży przeważają rajstopy, ale znam siebie i wiem że nie nosiłabym ich, w grę wchodzą wyłącznie pończochy.

Mycha, Fatalita, ja też uwielbiam Manekina :).

Efwka, mam usg III trymestru dopiero 22 marca, ale ja zwykle zamykam sezon na dane badanie, bo mam termin na koniec maja ;)

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • efwka83 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 17 marca wiec dużo nas nie dzieli

1usa3e5el69vdydq.png
  • Patk Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie że można i ksylitol i erytrol. Nie pamiętam tej nawiedzonej kobiety w zielarskim bo mówiła co z czego jest. Ale zapamiętałam że erytrol jest z melona winogron i z czegoś tam. Więc też nie wiem dlaczego niby miałby być szkodliwy. Ksylitol szkodliwy rzekomo tylko dla psów.
    Zresztą to tak jak usłyszałam że orzeszki ziemne to zło... bo alergia. Lekarz jasno powiedział, że be są fajki, narkotyki, alkohol, surowe mięso i ryby, leki. Nie dajmy się zwariować.

Hoope mi te nazwy brzmią obco. XD nawet nie wiedziałam że istnieją takie rzeczy. XD I powiem Ci że w tym zielarskim sklepie jest takich rzeczy więcej i aż dziw bierze co ludzie jedzą...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 07:07

kattalinna lubi tę wiadomość

• Hoope Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva jak trzeba to bierz tyle tabletek ile przewidział na opakowaniu producent. Paracetamol to straszna słabizna, bierz ile potrzebujesz. Dziecko na tym etapie ciąży nie jest już tak wrażliwe na leki. Nie męcz się.

Czas się szykować do poradni dla patoli. Jestem niewyspana i czuje się tak źle jak wtedy, gdy rano jeździłam do pracy. Nie każdy jest przystosowany do porannego wstawania. Ja nie.

Jeszcze śniła mi się katastrofa lotnicza.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za wizyty i usg. Ja dziś ponownie idę do okulisty, bo chciał mi zmierzyć grubość rogówki zanim da zaswiadczenie o rodzaju porodu. Jestem po laserowej korekcji wzroku. Mam nadzieję, że będzie to poród SN. Niech tylko młody jeszcze się obróci i już będę spokojna.

Ja też lubię Manekina, ale rzadko tam bywam, bo mąż nie za bardzo jest za naleśnikami. Ale stwierdziłam, że jeszcze przed porodem sama się tam wybiorę. Tyle jeszcze wariacji smakowych do wypróbowania. Fatalita może się skuszę na to tagliatelle z krewetkami ;)

• Tanda Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała Matylda wrote:
    Tanda, kapsułki należy łykać :)
    Dziewczyny, nie przyszło mi do głowy, że taki nieprecyzyjny zapis może wywołać zamieszanie prawie jak dopochwowe stosowanie Tantum Verde XD. Wyobraziłam sobie to pakowanie do pochwy po 6 kapsułek dziennie… XD

Sęk w tym, że niektóre zalecenia mówią właśnie o aplikacji oleju dopochwowo i to całkiem serio, żeby działał bezpośrednio na szyjkę :) Byłam Ciekawa jak Twoja położna zaleca.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva wrote:
    Powiedzcie mi.
    Jaka dawka paracetamolu jest dozwolona w ciąży? Czytałam, że max 8 tabletek dziennie. Nie jestem pewna, czy tyle można, a nie dopytalam lekarza. Co wezmę tabletke to za parę godzin rozsadza mi znowu łeb od zatok, ale boję się wziąć. Brałam do tej pory max 3dziennie, ale czasem mam wrażenie że potrzebuję więcej. Ponoć też lepiej wziąć, niż cierpieć z bólu w ciąży?
    Pomóżcie, bo po ścianach chodzę, ale boję się, że jak za dużo wezmę to się coś dziecku stanie.

Akurat teraz mamaginekolog o tym pisała na instagramie, może na blogu też już będzie - dawka paracetamolu w ciąży w przypadku bólu/gorączki jest taka sama jak bez ciąży, czyli jak na opakowaniu.

edit:
    Okazuje się, że było już kiedyś:
    https://mamaginekolog.pl/przeziebienie-w-ciazy/

Podstawowym lekiem do leczenia wszelkich infekcji wirusowych jest paracetamol. 
Jest to lek bezpieczny w ciąży – możecie go stosować w normalnej dawce, czyli 1-2 tabletki do 4 razy na dobę (maksymalna dawka to 4g paracetamolu na dobę).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 08:30

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) Dzisiaj jest już (nie zapeszając) o wiele lepiej, czuję dużą różnicę między wczorajszym i przedwczorajszym dniem, a dzisiejszym. Dobrze, że można wziąć tyle ile potrzeba, ale mam nadzieję, że nie będę już tyle potrzebowała :) Już dzisiaj nawet czuję smak czegokolwiek!

Trzymam kciuki za wizyty :)

Mam taki syf w domu, że aż wstyd... Od piątku palcem nie kiwnęłam. Tylko pozmywałam ze 2x, a dzisiaj znowu zlew pełen garów. Same się nie pozmywają?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 09:12

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 12 marca 2018, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Feeva, oby ból już m nie wrócił, ale mnie ulgę przynosiło ogrzewanie łba. Komresy z ciepłej soli były ok, ale najlepsza bo najdogodniejsza okazała się suszarka do włosów :-) tylko raz sobie grzałam w ten sposób bo potem przeszło zupełnie. Nie wiem na 100% czy sposób taki skuteczny czy się złożyło kilka czynników, ale grzanie polecam.

Ja na USG w środę. Szykuje się emocjonujący dzień, bo też w środę podejście nr 2 do prawka. Tym razem nastawiam się bojowo i nie mam zamiaru czekać 1,5 godziny na swoją kolej. Po 15 minutach będę groziła porodem - będą musieli przekonać komputery do wylosowania mnie ;-)

Jakiś ten dzień dziwny... Spałam mega długo, dopiero po 8.30 się zbudziłam na dobre. Wszystko powinno być super, a jestem taka jakaś bez humoru... Mam nadzieję, że to minie

age.png
‹‹ 743 744 745 746 747 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ