Majowe mamy 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Mycha, uwielbiam Manekina
szczególnie tagiatelle naleśnikowe z krewetkami
My wczoraj wieczorem wlecieliśmy do kumpla, robił akurat zupę meksykańską. Zjedliśmy. Mąż się napalił na gotowanie meksykańskie i zaserwował dziś na obiad buritto. Potem pojechaliśmy w gości - ciocia zrobiła akurat... zupe meksykańską.
Mam wrażenie, że moje ciało po tym weekendzie zmieniło się w czerwona fasolę, a Wiktoria przyodziała sombrero...
Tanda, dzięki że zapytałaś o tego wiesiołka. Sama się zastanawiałam gdzie miałabym wciakać te kapsułki
Nasze aniołki...
21.09.14 (*) N.
10.05.17 (*) O. -
MajowaMamusia zakupię tą maść z kasztanowca, chociaż zamówiłam już ten preparat dla kobiet w ciąży na opuchnięte stopy, zaopatrze się w jedno i drugie
ja też specerek dzisiaj zaliczyłam, ale kondycha siada nie ma co..na dodatek strasznie boli mnie pęcherz, mały musie niezle na niego uciskać..
Na sobotę umówiłam się na badania III trymestru, wszystkie już są po? -
A jakie to badania?
Bo ja już chyba miałam wszystkie oprócz posiewu, ale to jeszcze nie teraz.
Też byłam na spacerze, sama. Siedziałam na schodach nad rzeką i chłonęłam zapachy i słońce. Jakiś facet strasznie się gapił, chyba myślał, że chcę skoczyć do rzekiWszyscy teraz bohaterowie, cholewcia, ratować im się chce.
To był najwolniejszy spacer świata, dreptałam prawie w miejscu❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka
-
Ja ciążę prowadzę na nfz. Nawet poradnię badań prenatalnych miałam na nfz. Ale ważne badania robię u co najmniej dwóch różnych lekarzy: inny sprzet, inne widzenie, doswiadczenie, prywatnie nacisk na echo serca...choć raczej nie do końca daje mi to spokój
potem przeplywy prywatnie z racji cukrzycy
-
U nas bylo nawet 20 stopni w cieniu. O godz 19 moje termometry pokazywaly 14 stopni. Nawet ja zaliczylam spacer. Mąż z małym byli też rano. Potem się nasprzatalam i sił zabrakło na malowanie łóżeczka
cos kiepsko mi to idzie. Ale pokrzyczalam i powoli przedpokój zaczyna wyglądać. Mąż mial zagipsowac i pomalowac parę miejsc. I zrobil. Jutro kupimy listwe przypodlogowa i w malutkim miejscu wymienimy.Mąż już wczoraj chciał prasowac Patryczkowe ale ja malowalam i niestety się nie rozdwoje. Bo on wyprasuje ale nie złoży... 62i 68 ładnie już leżą na poleczkach(bez prasowania) i mąż dzisiaj przynosi mi bluzeczke i pyta czy tę może założyć Piotrusiowi? Coś mi nie pasowalo. Nie moglam sobie przypomniec kiedy ja kupilam? I co? Bluzeczka dla Patryczka. Całe 68
ciekawe jakby mąż w to wcisnal starszaka ?
wychodzi na to że i za trzecim razem musze karciolkami podpisac ubranka na półkach
-
efwka83 wrote:Hoope no Ty już na pewno je miałaś bo wykonuje się je miedzy 28 a 32 tc, to jest to ost badanie/usg.
Ja się chyba w ost chwili na nie zdecydowałam bo ciągle się wahałam.
Kamciaelcia ja prywatnie robię tylko
Aa takie badania, chodziło o usgA to już miałam. Wyszło kijowe, więc w szpitalu miałam następne dwa. A jutro jadę na kontrolę i będę miała pewnie kolejne.
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
-
Powiedzcie mi.
Jaka dawka paracetamolu jest dozwolona w ciąży? Czytałam, że max 8 tabletek dziennie. Nie jestem pewna, czy tyle można, a nie dopytalam lekarza. Co wezmę tabletke to za parę godzin rozsadza mi znowu łeb od zatok, ale boję się wziąć. Brałam do tej pory max 3dziennie, ale czasem mam wrażenie że potrzebuję więcej. Ponoć też lepiej wziąć, niż cierpieć z bólu w ciąży?
Pomóżcie, bo po ścianach chodzę, ale boję się, że jak za dużo wezmę to się coś dziecku stanie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2018, 21:55
-
nick nieaktualnyWitam
A mnie dzis milo zaskoczyl moj chlopak. Zapytal czy wypierzemy dzis pieluchy wielorazowe. Zapytalam dlaczego juz? A on na to, ze chce przygotowac wszystko ze mną, pranie, prasowanie, organizacje komody. Zdziwilam sie. Do tej pory niewiele sie interesowal kwestia wyprawki. Umowilismy sie na okolice Świąt -
Tanda, kapsułki należy łykać
Dziewczyny, nie przyszło mi do głowy, że taki nieprecyzyjny zapis może wywołać zamieszanie prawie jak dopochwowe stosowanie Tantum Verde. Wyobraziłam sobie to pakowanie do pochwy po 6 kapsułek dziennie…
Gdy wspomniałyście o tym, że ksylitol jest niewskazany dla małych dzieci nieźle się przestraszyłam, że w ciąży może być szkodliwy. Wcześniej nawet nie przyszło mi do głowy aby to sprawdzać. Poczytałam i odzyskałam spokój
Miałam poczucie, że problemy z nogami mnie nie dotyczą, nie mam opuchlizny, aż wczoraj zauważyłam na łydkach białe plamy. Google twierdzi, że to oznaka problemów z krążeniem, więc jutro wybieram się do apteki. MajowaMamusia, zanotowałam polecany przez Ciebie żel
Zastanawiam się też nad zakupem pończoch przeciwżylakowych, wprawdzie żylaków na szczęścia nie mam, ale widzę w dwóch miejscach żyły prześwitujące przez skórę nóg jak na brzuchu czy piersiach i trochę się obawiam, że to nie wróży nic dobrego. Macie jakieś doświadczenia w tej materii? Gdzie i jakie warto kupić? Z tego co widzę w sprzedaży przeważają rajstopy, ale znam siebie i wiem że nie nosiłabym ich, w grę wchodzą wyłącznie pończochy.
Mycha, Fatalita, ja też uwielbiam Manekina.
Efwka, mam usg III trymestru dopiero 22 marca, ale ja zwykle zamykam sezon na dane badanie, bo mam termin na koniec maja
-
Pewnie że można i ksylitol i erytrol. Nie pamiętam tej nawiedzonej kobiety w zielarskim bo mówiła co z czego jest. Ale zapamiętałam że erytrol jest z melona winogron i z czegoś tam. Więc też nie wiem dlaczego niby miałby być szkodliwy. Ksylitol szkodliwy rzekomo tylko dla psów.
Zresztą to tak jak usłyszałam że orzeszki ziemne to zło... bo alergia. Lekarz jasno powiedział, że be są fajki, narkotyki, alkohol, surowe mięso i ryby, leki. Nie dajmy się zwariować.
Hoope mi te nazwy brzmią obco.nawet nie wiedziałam że istnieją takie rzeczy.
I powiem Ci że w tym zielarskim sklepie jest takich rzeczy więcej i aż dziw bierze co ludzie jedzą...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 07:07
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Feeva jak trzeba to bierz tyle tabletek ile przewidział na opakowaniu producent. Paracetamol to straszna słabizna, bierz ile potrzebujesz. Dziecko na tym etapie ciąży nie jest już tak wrażliwe na leki. Nie męcz się.
Czas się szykować do poradni dla patoli. Jestem niewyspana i czuje się tak źle jak wtedy, gdy rano jeździłam do pracy. Nie każdy jest przystosowany do porannego wstawania. Ja nie.
Jeszcze śniła mi się katastrofa lotnicza.
❤ Bartuś już z nami15.04.18 ❤
-
Kciuki za wizyty i usg. Ja dziś ponownie idę do okulisty, bo chciał mi zmierzyć grubość rogówki zanim da zaswiadczenie o rodzaju porodu. Jestem po laserowej korekcji wzroku. Mam nadzieję, że będzie to poród SN. Niech tylko młody jeszcze się obróci i już będę spokojna.
Ja też lubię Manekina, ale rzadko tam bywam, bo mąż nie za bardzo jest za naleśnikami. Ale stwierdziłam, że jeszcze przed porodem sama się tam wybiorę. Tyle jeszcze wariacji smakowych do wypróbowania. Fatalita może się skuszę na to tagliatelle z krewetkami -
Mała Matylda wrote:Tanda, kapsułki należy łykać
Dziewczyny, nie przyszło mi do głowy, że taki nieprecyzyjny zapis może wywołać zamieszanie prawie jak dopochwowe stosowanie Tantum Verde. Wyobraziłam sobie to pakowanie do pochwy po 6 kapsułek dziennie…
Sęk w tym, że niektóre zalecenia mówią właśnie o aplikacji oleju dopochwowo i to całkiem serio, żeby działał bezpośrednio na szyjkęByłam Ciekawa jak Twoja położna zaleca.
Matylda
-
Feeva wrote:Powiedzcie mi.
Jaka dawka paracetamolu jest dozwolona w ciąży? Czytałam, że max 8 tabletek dziennie. Nie jestem pewna, czy tyle można, a nie dopytalam lekarza. Co wezmę tabletke to za parę godzin rozsadza mi znowu łeb od zatok, ale boję się wziąć. Brałam do tej pory max 3dziennie, ale czasem mam wrażenie że potrzebuję więcej. Ponoć też lepiej wziąć, niż cierpieć z bólu w ciąży?
Pomóżcie, bo po ścianach chodzę, ale boję się, że jak za dużo wezmę to się coś dziecku stanie.
Akurat teraz mamaginekolog o tym pisała na instagramie, może na blogu też już będzie - dawka paracetamolu w ciąży w przypadku bólu/gorączki jest taka sama jak bez ciąży, czyli jak na opakowaniu.
edit:
Okazuje się, że było już kiedyś:
https://mamaginekolog.pl/przeziebienie-w-ciazy/
Podstawowym lekiem do leczenia wszelkich infekcji wirusowych jest paracetamol. Jest to lek bezpieczny w ciąży – możecie go stosować w normalnej dawce, czyli 1-2 tabletki do 4 razy na dobę (maksymalna dawka to 4g paracetamolu na dobę).Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 08:30
Matylda
-
Dzięki dziewczyny
Dzisiaj jest już (nie zapeszając) o wiele lepiej, czuję dużą różnicę między wczorajszym i przedwczorajszym dniem, a dzisiejszym. Dobrze, że można wziąć tyle ile potrzeba, ale mam nadzieję, że nie będę już tyle potrzebowała
Już dzisiaj nawet czuję smak czegokolwiek!
Trzymam kciuki za wizyty
Mam taki syf w domu, że aż wstyd... Od piątku palcem nie kiwnęłam. Tylko pozmywałam ze 2x, a dzisiaj znowu zlew pełen garów. Same się nie pozmywają?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2018, 09:12
-
Feeva, oby ból już m nie wrócił, ale mnie ulgę przynosiło ogrzewanie łba. Komresy z ciepłej soli były ok, ale najlepsza bo najdogodniejsza okazała się suszarka do włosów
tylko raz sobie grzałam w ten sposób bo potem przeszło zupełnie. Nie wiem na 100% czy sposób taki skuteczny czy się złożyło kilka czynników, ale grzanie polecam.
Ja na USG w środę. Szykuje się emocjonujący dzień, bo też w środę podejście nr 2 do prawka. Tym razem nastawiam się bojowo i nie mam zamiaru czekać 1,5 godziny na swoją kolej. Po 15 minutach będę groziła porodem - będą musieli przekonać komputery do wylosowania mnie
Jakiś ten dzień dziwny... Spałam mega długo, dopiero po 8.30 się zbudziłam na dobre. Wszystko powinno być super, a jestem taka jakaś bez humoru... Mam nadzieję, że to minie