X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja siebie pakuje w taka sportowa torbe, plus wloze to co dla Malego od razu mi bedzie potrzebne.(tetry,pampersy?chusteczki,krem) Reszte rzeczy dla mnie I Malego na wyjscie spakuje w plecak :)

;)

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Mała Matylda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobie Was później, teraz pomiędzy badaniem a szkoleniem zaglądam tylko aby napisać, że według usg Zosia jest zdrowa, piękna, nadal dziewczynka, waży 1660g :D

Wowka, Saperek, Fermina, kamciaelcia, Nynka, Fatalita, pawojoszka, Kira91, Kwiatkowa24, Katy, Feeva, Sela, Tanda, J.S, D_basiula, Cola87, Hoope, Mycha666, malwka08 lubią tę wiadomość

uch59vvjdzcznt8y.png
    tb73e6ydy4fz1gcd.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, mamy dokładnie tak samo: telewizor bez telewizji. I jest super. Tzn. od wakacji mamy telewizję - nabyłam antenę pokojową, żeby teściowa miała co oglądać. No to była raz. Antena jest słaba i odbiera niewiele. Zdecydowanie wolę tracić czas z netflixem ;-)
    Tak jak dziś chociażby...

Fermina lubi tę wiadomość

age.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kwiatkowa24 wrote:
    Dzien dobry :)
    Dziewczyny, przypomnijcie mi. Pieluchy tetrowe - pierzemy, nie plukamy, prasujemy?
    Chce w koncu zaczac pranie

A to jest jakaś różnica?
    Ja tetry normalnie traktuję jak ciuszki - piorę, płuczę (tzn. pralka to robi) i prasuję.

Kira91 wrote:
    Dziewczyny, a tak apropo pakowania torby szpitalnej.. zastanawiam sie czy w szpitalu daja koszule do rodzenia, bo szkoda by bylo swoja upierdzielic krwia. Na cc wiem ze daja te jednorazowe, a do sn?
    zastanawiam sie nad kupnem czegos takiego:
    https://naszsmyk.pl/pl/p/Jednorazowa-Koszul-do-Porodu-do-Karmienia-r.-L-XL/5416?gclid=EAIaIQobChMIi7zAiuD_2QIVCLcbCh05FwxcEAQYASABEgLnLvD_BwE

Co myslicie??

W szpitalu, gdzie rodziłam pierwsze dawali koszulę taką flizelinową, półprzeźroczystą XD Na początku chodziłam w swojej, bo wychodziłam na korytarz a jak zbliżał się finał to dali mi do przebrania.
    W tym, gdzie teraz mam zamiar rodzić na liście jest koszula do porodu. Mam jedną piżamę taką wysłużoną, rozpinaną z przodu żeby móc nakarmić.

J.S wrote:
    Nynka, ale ten wozek czemu pierzesz? Wszystkie pierzecie? Ja kupilam przescieradlo do gondoli, to je wypiore ale nie myslalam zeby prac wozek.

Boze a ja nic nie poprane. Kiedy kiedy.

Ja piorę bo mamy po córce, ale jak był nowy to nie prałam, tylko stał rozłożony żeby się wywietrzyć ze sklepowego zapachu :)

Fermina wrote:
    Ja się zastanawiam, czy okuliście mówić prawdę o moim wzroku, bo się boję, że mnie skieruje na CC. Ogólnie jest tak, że widzę dobrze, mam malutkie wady plus astygmatyzm, nic z tym nie robię, bo nie trzeba. Przy czym jednocześnie, kiedy patrzę na jasne, dobrze oświetlone, przestrzenie - niebieskie niebo, plaża itp., widzę przed oczami czarne, latające, plamy (to nie są męty, tylko duże plamy, które sobie lecą do środka pola widzenia z każdej strony, tam znikają i zaraz lecą nowe). Mam tak od kilkunastu lat. Kiedyś próbowałam to diagnozować, ale nikomu się nigdy nie udało. Mówić/ nie mówić? Bo to brzmi, jakby mi się siatkówka odklejała co najmniej.

Jasne, że mówić!
    Zresztą jak będzie wskazanie do cc a nie powiesz to i tak wyjdzie w badaniu oka. Mnie o nic nie pytał, tylko zbadał oczy przyrządami i tak ocenił stan siatkówki i dna oka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 15:32

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • Kira91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda,dzieki za odpowiedz.
    Kurcze ja sie chyba wybiore z miesiac przed porodem do tego szpitala spytac co daja a co mam miec ze soba, bo w necie nie maja napisane.. ;) no ale ta jednorazowke do porodu juz zamowilam na wszelki wypadek ;)

suvmjw7.png
    5d4026t.png

03.2017- Aniołek,poronienie septyczne
    Potworniaki, torbiele
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asix wrote:
    Dziewczyny a planujecie się w jedną torbę z dzieckiem
    Czy wy w swoją dziecko w swoją
    Czy jedną torba na poród a druga po porodzie?

Nie umiem się za to zabrać

Ja już jestem częściowo spakowana, mogę napisać jak u mnie wyszło :)

Torba na porodówkę - po porodzie mąż zabierze ją do domu.
    Mniejsza, podręczna torba tego typu:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/80f42552a075.jpg
    - koszula do porodu,
    - klapki,
    - 2 duże ręczniki (na porodówce jest wanna i prysznic),
    - ubranie i obuwie zmienne dla męża,
    - woda, przekąski
    - aparat fotograficzny/kamera
    - teczka z dokumentami
    Do tej torby spakuję ubrania, w których przyjadę na porodówkę.

Torba do szpitala dla mnie i dziecka (zmieściłam nas w jedną).
    Tego typu torba turystyczna:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e8e96667a01.jpg
    - 2 koszule do karmienia,
    - szlafrok,
    - skarpetki,
    - miękki biustonosz do karmienia,
    - klapki pod prysznic,
    - 2 ręczniki kąpielowe,
    - 2 małe ręczniki,
    - kosmetyczka z przyborami higienicznymi (pasta do zębów, szczoteczka, szampon, odżywka, suchy szampon, żel pod prysznic, szczotka, grzebień, gumki i spinki do włosów, gąbka, pilniczek do paznokci, pomadka do ust nawilżająca - kosmetyki w formie próbek lub miniaturek)
    - kosmetyczka z lekami (euthyrox, jodid, tantum rosa + buteleczka z atomizerem, maść na brodawki, maść na hemoroidy, czopki glicerolowe)
    - majtki jednorazowe i podkłady poporodowe,
    - podkłady na łóżko,
    - wkładki laktacyjne
    - paczka pampersów,
    - paczka chusteczek nawilżanych,
    - kubek i sztućce,
    - mała buteleczka z płynem do naczyń,
    - papier toaletowy,
    - woda mineralna,
    - kilka saszetek herbatki na laktację,
    - ładowarka do telefonu.

Torba (taka wielorazowa na zakupy), którą mąż będzie woził w aucie:
    - laktator,
    - dodatkowa paczka pampersów, chusteczek, podkładów na łóżko i poporodowych, wkładek laktacyjnych, woda mineralna - czyli wszystko, co się zużywa i może mi braknąć ale nie musi więc niepotrzebnie nie będę od razu brać ze sobą.

I ostatnia torba dla dziecka, którą zostawię w foteliku samochodowym:
    - ubranka dla dziecka na wyjście,
    - kocyk,
    - ubrania i buty dla mnie na wyjście.

Pisałam z pamięci, więc może coś pominęłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 19:12

Fatalita, Kira91, Feeva, D_basiula, kattalinna, kattalinna, kattalinna, Mycha666, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie podobnie jak u tandy (nie mam torby do porodu)
    a moje ubrania zostaną w samochodzie-na IP będę musiała się przebrać, mąż weźmie ciuchy do auta i w nich wróce ze szpitala
    dla dziecka szykuję kilka zestawów, rozłoże i zrobię zdjęcie, w szpitalu konkretnie pokaże męzowi co ma dokładnie wziąć
    no i mam na liście długopis plus zeszyt-np na zapiski dla męża czy ze szpitala
    moja torba w 75% spakowana

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Katy Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie zamieściłam w jedna sportowa torbe :p tzn jeszcze nie wszystko spakowalam, ale sporo miejsca zostalo wiec na pewno sie zmiesci ;) Rzeczy moje po lewej stronie, rzeczy synka po prawej, ubrania na wyjscie chlopak przywiezie w dniu wyjscia :)

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w wyprawce do szpitala mam wziąć normalnie ciuchy dla dziecka. Nie na wyjście - do sali poporodowej. U Was tego nie ma. Spakowałam już i od razu też kombinezonik na wyjście.

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Osobna torba do porodu wynikła u mnie z tego, że poprzednio długo rodziłam. Najpierw położyli mnie na oddziale i z sali chodziłam tylko na ktg. Potem na porodówce najpierw byłam na jednej sali, stamtąd chodziłam pod prysznic, który był w łazience wspólnej dla całego traktu a w tym czasie łóżko do ktg zajęła inna pacjentka, a mnie położyli na innej, więc musiałam nosić tą ciężką torbę ze sobą do łazienki i na trakt.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanda
    ja rozmumiem :) tez bym miała torbe do porodu, tak radzili na szkole rodzenia
    ale ja mam cc

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wolałam wyjaśnić, bo niektórzy się dziwią po co tyle toreb :P
    A ja po prostu zamiast taszczyć jedną wielką wszędzie ze sobą wolę mieć to rozłożone i korzystać wg. potrzeb :)

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę jedną-dla dziecka tylko pampersy, chusteczki potrzebne
    reszta moja i to tak poukładane, by potem położne ewentualnie same dla mnie wyjęły-one mnie przebiorą a nawet umyją

no i dlatego że p[ierwszy dzień na innej sali (ginekologia) a potem na połóznictwie położą, niby 20m dalej, ale przenieść się trzeba

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 17:36

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też chcą tylko pampersy i chusteczki dla dziecka, biorę jeszcze krem do pupy i pieluszkę tetrową.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • D_basiula Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanda musze wydrukowac Twoja liste, bedzie mi bardzo pomocna bo nienawidze sie pakowac!!!

Aniolek [*] czerwiec 2017

Zaczynamy od nowa! Udało się w 2cpp.

Aniolek [*] sierpień 2024
  • Tanda Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście prócz tego wszystkiego najważniejsza jest teczka z badaniami oraz karta ciąży :)
    Nie ma tego na mojej liście, bo to zawsze noszę ze sobą w torebce.

Matylda <3
    klz9jw4zid0t29hn.png
  • nat92 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2018, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przepraszam ze tak z innej beczki. Czy zmaga/zmagała się któraś z Was z nadżerką w ciąży? U mnie gin ja stwierdziła na przedostatniej wizycie. Jedli tak to odczuwacie ból przy stosunku? My dziś próbowaliśmy i mi tak to przeszkadzało/ uwierało/ bolało ze musieliśmy przerwać zanim na dobre zaczęliśmy. Moja ginekolog mówiła tylko ze mogę plamić przez to po seksie. I tyle wiem w tym temacie. Oczywiście nie wypytałam o to na ostatniej wizycie- zapomniałam przez mój budyń w mózgu, który podczas wizyt zajmuje już chyba cała jego objętość :/.

f2w3dqk3v24l408o.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam powiem że budyń to się chyba udziela ,na ostatniej wizycie pytałam o te moje żylaki ,dostałam receptę ostatnio poszłam wykupić dobrze że zapytałam w aptece bo nie byłam pewna czy wzięłam z domu właściwa receptę, okazało się że mój inteligentny ginekolog zamiast leków na krążenie przepisał mi plastry z estrogenami dla kobiet z menopauzą

cf409fc7e7.png
  • Feeva Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka a Twoj lekarz też w ciąży? XD że taki budyń ma XD

nat92 ja nigdy nadzerki nie miałam. A seksow nie miałam od jakiś 4 miesięcy więc się nie wypowiem XD

Właśnie piecze się ciasto czekoladowe. Jakoś mnie strasznie naszło.
    A mój dziec ma chyba ze 4 raz czkawke dzisiaj. Zachłanna jest :D

Eh, wkurzył mnie ten mój T. Wrócił z pracy wcześniej, miał składać komode. Wyszedł do kolegi na pół wieczoru i teraz stwierdził, że mu sie nie chce. Rozwalił mi cały mój jutrzejszy plan dnia :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2018, 19:31

Kocham Cię <3
    12.05, godz. 5:30, 3510g, 53cm, 10/10pkt <3
    k3pcdgm.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 22 marca 2018, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawojoszka brawo XD

Jakie Wy macie wielkie torby i tyyle rzeczy do zabrania, doceniam szpital w Zdrojach.

Nat ja nie bardzo rozumiem problem z tą "nadżerką". Żeby ją potwierdzić potrzebna jest kolposkopia, nadżerka to wstęp do nowotworu a Ty masz prawdopodobnie ektopię. Ektopia to stan fizjologiczny, nie wymagający żadnej ingerencji medycznej, raczej nie dający też objawów, ani bólu ani krwawienia. Chyba mąż po szyjce nie puka? ;) Ja mam ektopię od zawsze i nie jest ona żadnym problemem.

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
‹‹ 800 801 802 803 804 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ