Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyElina wrote:hey dziewczyny mam do was pytanie wy będziecie wiedziały najlepiej w czwartek wzięłam ovitrelle od wczoraj mam wzdęcia, zatwardzenie jestem zmęczona wieczorem nie mogę spać a rano wstaje ok 10:00, i w nocy koło 4:00 i 5:00 chdzę do ubikacji nigdy wcześniej w ocy nie wstawałam do ubikacji wczoraj miałam temp 37,5 a dzisiaj mam 37,2 czy to mogą być wczesne objawy ciąży czy to po ovitrelle? proszę o odpowiedź co o tym myślicie???
wydaje mi się, że na objawy ciąży to za wcześnie. jeśli w czwartek brałas ovitrelle to za pewne na pekniecie pecherzyka. owulacje w takim razie mogłaś mieć czwartek piątek sobota...także test najwcześniej możesz zrobić w niedziele/pon/wt wtedy .
-
nick nieaktualny
-
Ja się strasznie boję porodu naturalnego ale tylko dlatego że boję się o dzidzię. Na razie (bo pewnie im bliżej tym bardziej będę się strachać
) nie boję się bólu, zmęczenia itp ale właśnie tego że przetrzymają mi dziecko. Zdecydowaliśmy się z mężem na prywatny szpital choć jeszcze rozważamy który dokładnie. Ten który byśmy chcieli ma III stopień referencyjności więc nie ważne kiedy rozpocznie się poród mają wyposażony oddział i specjalistów do opieki nad każdym maleństwem ale oni przyjmują tylko w nagłych wypadkach a ja się boję że z jakiegoś względu mnie nie przyjmą i wolałabym mieć zaklepane pewne miejsce. Jeszcze trochę czasu zostało na decyzję.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
tola2014 wrote:no właśnie co to są te stopnie referencyjnosci 1 2 3?
proszę to są stopnie referencyjności szpitali z dokłądnym opisem.
W Polsce 99% dzieci rodzi się w szpitalach. Szpitale zarówno państwowe jak i NZOZ różnią się między sobą organizacją pracy personelu oddziałów położniczo-ginekologicznych, noworodkowych i warunkami wyposażenia, ale przede wszystkim ważnym czynnikiem odróżniającym poszczególne placówki jest stopień referencyjności danego oddziału, czyli stopień wyspecjalizowania oddziału, a co za tym idzie możliwości sprawowania opieki w zależności od stanu pacjenta.
W szpitalach o I stopniu referencyjności rodzą kobiety w ciąży niepowikłanej, bez większej patologii i rodzące w terminie. Zazwyczaj są to szpitale miejskie i rejonowe. W takich szpitalach sprawuje się opiekę nad:
zdrowymi, donoszonymi noworodkami
noworodkami niedonoszonymi, urodzonymi w 35-37 tygodniu ciąży, ale u których nie stwierdza się objawów choroby, oprócz niedojrzałości
noworodkami z ciąż i porodów o przebiegu patologicznym, które wymagały resuscytacji bezpośrednio po urodzeniu, a następnie wnikliwej obserwacji w pierwszych dobach życia
noworodkami z niezbyt nasilonymi objawami chorobowymi, które mogą pozostać w szpitalu.
Szpitale o II stopniu referencyjności to przeważnie szpitale wojewódzkie, gdzie rodzą kobiety będące w ciąży zagrożonej. W takich jednostkach znajduje się pododdział intensywnej opieki wcześniaków. W szpitalach o II stopniu referencyjności sprawuje się opiekę nad:
noworodkami urodzonymi w ciężkiej zamartwicy, które uzyskały od 0-3 pkt. Apgar w 1 min życia, 5 pkt w 5 min życia,
noworodkami urodzonymi przed 35 tygodniem ciaży,
noworodkami z masą urodzeniową ciała < 2600g,
noworodkami u których konieczne jest monitorowanie czynności serca, czynności oddechowej i temperatury,
noworodkami z zaburzeniami oddychania,
noworodkami u których sinica nie ustępuje po zastosowaniu 30% tlenu w powietrzu wdychanym,
noworodkami, które ze względu na swój stan otrzymują wlewy dożylne z glukozą, elektrolitami, u których konieczna jest długoterminowa tlenoterapia,
noworodkami żywionymi przez zgłębnik,
noworodkami podejrzanymi o chorobę hemolityczną w zakresie układu ABO i Rh.
Szpitale o III stopniu referencyjności to szpitale kliniczne państwowych uczelni medycznych lub państwowych uczelni prowadzących działalność dydaktyczną i badawczą w dziedzinie nauk medycznych. Placówki o III stopniu referencyjności są przeznaczone dla kobiet o wysokim zagrożeniu ciąży, jej patologicznym przebiegu, gdzie jest bardzo wysokie ryzyko urodzenie wcześniaka przed 31 tygodniem ciąży, czy dziecka z wielowodziem itp. W szpitalach o III stopniu referencyjności sprawuje się opiekę nad:
noworodkami wymagającymi długotrwałej, sztucznej wentylacji i całkowitego żywienia pozajelitowego,
noworodkami z ciężkimi zaburzeniami oddechowymi,
noworodkami z nasilonymi zaburzeniami metabolicznymi,
noworodkami z ciężkimi zakażeniami,
wcześniakami urodzonymi przed 30 tygodniem ciąży,
noworodkami z masą urodzeniową < 1500g,
noworodkami z wadami wrodzonymi serca,
noworodkami z wadami rozwojowymi wymagającymi diagnostyki i leczenia operacyjnego,
noworodkami z utrzymującymi się objawami neurologicznymi, drgawkami.
Przed porodem warto odwiedzić kilka szpitali by móc je sobie porównać, gdyż wiadomo, że szpital nie równy szpitalowi. Poza tym warto zapoznać się z topografią oddziału, obejrzeć izbę przyjęć, salę porodową, porozmawiać z personelem medycznym. Zmniejszy to na pewno lęk i niepokój związany z przebywaniem w nowym miejscu podczas przyjęcia do porodu, a uzyskane od personelu informacje zmniejszą nasz stres.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Madziuśka wrote:mi lekarz powiedział że jak mały dalej w tym tempie będzie rósł to da mi zalecenie na cc. inaczej to sn - no chyba że się nie ułoży odpowiednio - chociaż on częsciej leży tak jak powinien
no właśnie moja często jest ułożona poprzecznie albo nogami w dól rzadko główką, bardzo lubi kopać w lewy bok -
Anniusia wrote:no właśnie moja często jest ułożona poprzecznie albo nogami w dól rzadko główką, bardzo lubi kopać w lewy bok
ja za to w żebra dostaję i w żołądek - mam wrażenie że żołądek mam już między cyckami -
no i sie wzięłam wyszłam na strych i tam chyba z 20 pudel mam z ubrankami ale głupia ja ich nie opisałam i musze przejrzeć wszystkie.... jak narazie na 4 trafiłam w 1 z maleńkimi ciuszkami - mialam wam zdj zrobic ale syn zaczął przymierzać wszystko po kolei i zwątpiłam:P teraz czekam na pogode na pranie i może jutro sciagne kolejne pudelka.
Carolq lubi tę wiadomość
-
Ja opisuje wszystkie kartony po kolei 1.2 itp bo sama też bym miała problem a tak w kwietniu zniesie sue ze strychu, pranie, prasowanie i musze kupić druga komodę dka Natana
a ja Wam doradze, że warto próbować sn bo cc to jest poważna operacja a natura bas stworzyła do sn, są mniejsze problemy bo szybciej dostajesz dziecko, szybciej wracasz do formy no i nie masz blizny przez pół brzucha a zawsze jak coś się dzieje robią cc, ja rodziłam w MSWiA i teraz drugie też tam będę rodzić bo szpital dla mnie idealny. Ja gdyby nie duże gabaryty to podjęła bym próbę sn, ale po tak krótkim czasie po cc, znów pewnie mnie pokroja
Negra, pasia27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnniusia wrote:no właśnie moja często jest ułożona poprzecznie albo nogami w dól rzadko główką, bardzo lubi kopać w lewy bok
na ostatnim usg mój był ułożony główkowe na przedostatnim tez. zazwyczaj czuje kopniaki w okolicach pępka ewentualnie w lewym boku wiec nie jestem w stanie wywnioskować jak w danym momencie jest ułożony
a mnie chyba bierze jakaś choroba....idzie katar i głowa pobolewa. juz się boję, że zachoruje((
-
nick nieaktualnyAgusia ;) wrote:Ja opisuje wszystkie kartony po kolei 1.2 itp bo sama też bym miała problem a tak w kwietniu zniesie sue ze strychu, pranie, prasowanie i musze kupić druga komodę dka Natana
a ja Wam doradze, że warto próbować sn bo cc to jest poważna operacja a natura bas stworzyła do sn, są mniejsze problemy bo szybciej dostajesz dziecko, szybciej wracasz do formy no i nie masz blizny przez pół brzucha a zawsze jak coś się dzieje robią cc, ja rodziłam w MSWiA i teraz drugie też tam będę rodzić bo szpital dla mnie idealny. Ja gdyby nie duże gabaryty to podjęła bym próbę sn, ale po tak krótkim czasie po cc, znów pewnie mnie pokroja
z jednej strony masz rację, ale jak któraś nie widzi się w SN bądź panicznie sie boi ze coś się stanie to lepiej iść na cesarke. ból się potem jakoś przezyje. nie my pierwsze rodzące przez cc
-
migussia wrote:Elina, ciezko mi powiedziec, najlepiej nie nakrecac sie, tylko cierpliwie czekac.. U mnie np podwyzszona temp. utrzymywala sie prawie do miesiaczki. Dopiero dzien przed spadala i to byl u mnie znak, ze nic nie wyszlo.. A objawy tez juz zawsze u siebie widzialam
To chyna w glowie mamy... Cierpliwie czekaj, obserwuj sie. Ja bede kciuki trzymac aby to jednak byly objawy ciazy
dwa lata już się stramy a od 4 miesięcy chodzimy do kliniki. mam nadzieję że to objawy. a chciałam się jeszcze was zapytać o zakupy dla dziecka myślałam żeby robić je od 1 miesiąca bo nie śpie na kasie a tak chyba jak sobie rozłożę na miesiące to będzie w miare znośne co myślicie o takim podziele jesli chodzi o zakupy dla dziecka?? ja nie wierzę w przesądy żę to zapesza.4 cykl starań
1.12.2014 8tc [*]
-
Elina wrote:hey dziewczyny mam do was pytanie wy będziecie wiedziały najlepiej w czwartek wzięłam ovitrelle od wczoraj mam wzdęcia, zatwardzenie jestem zmęczona wieczorem nie mogę spać a rano wstaje ok 10:00, i w nocy koło 4:00 i 5:00 chdzę do ubikacji nigdy wcześniej w ocy nie wstawałam do ubikacji wczoraj miałam temp 37,5 a dzisiaj mam 37,2 czy to mogą być wczesne objawy ciąży czy to po ovitrelle? proszę o odpowiedź co o tym myślicie???
Ovitrelle powoduje skok hormonów, zwiększone wydzielanie ciepła. Może powodować mdłości, zatwardzenia lub biegunke. Po stymulacji hormonalnej takie cos się moze zdarzać. Jesli w czw był podany lek to jeszcze na objawy ciąży za wcześnie. To od pękających Graffa takie odczucia prawdopodobnie, lub od tworzenia się ciałka żółtego na jajniku.Bartuś❤️
09.05.2016 - 3640g, teraz już 4 lata i 21kg, strach podnosić -
Oczywiście nastawienie też jest ważne to połowa sukcesu, ja po cc doszłam bardzo szybko do siebie, ale mam znajome, które miesiącami dochodziły do siebie a w szpitalu dziewczyny ba sali też ciężko ogarnialy, ból po cc jest spory, ale wszystko jest do przeżycia, ja np wiem, że nawet jeśli spróbuję sn to tylko przed terminem z opcją wywołanie oxy, pierwszy poród wypadła pepowina przy SN zamiast dziecka i gdyby nie to ze byłam w szpitalu, pewnie nie byłoby teraz mojego synka