Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej macie tak dziewczyny ze was kuje gdzies tam na dole ? Od paru dni tak mam nie caly czas ale nie mialam tak z Alkiem. Brzuch tez sie spina i nawet wieczorem.lekki bol jak na okres przed snem. Cos ciezej ta ciaze przechodze sinc3 pod ocZami blada jak sciana az strach badania bede robic we wtorek. Jescze tak dieta ehh . a to dopiero 30 tydzien . do wizyty kawalek dopiero 25
-
zabuszka wrote:Hej macie tak dziewczyny ze was kuje gdzies tam na dole ? Od paru dni tak mam nie caly czas ale nie mialam tak z Alkiem. Brzuch tez sie spina i nawet wieczorem.lekki bol jak na okres przed snem. Cos ciezej ta ciaze przechodze sinc3 pod ocZami blada jak sciana az strach badania bede robic we wtorek. Jescze tak dieta ehh . a to dopiero 30 tydzien . do wizyty kawalek dopiero 25
też tak mamCarolq lubi tę wiadomość
-
Zabuszka
Mnie czasem łapie taki krótki ból jak na okres...
Trwa to chwilę i też boje się że to skurcze...
A mi się niestety szyjka zaczęła skracać i lekarz obstawia, że mogę się rozpakowac koło 34 tyg...
Ją od 16 tyg biorę nospe i jak mnie taki ból złapie to biorę sobie właśnie jedną tabletkę...
Brzuch mi przy tym nie twardnieje więc nie wiem czy to skurcz czy wynik mocnych ruchów małego... -
U mnie takie bóle pojawiły się, gdy mała odwróciła się główką w dół. Lekarz stwierdził, że zwyczajnie uderza w szyjkę i stąd ból.
Twardnienie brzucha związane jest u mnie z infekcją. Na ktg wyszły napięcia, lekarka w szpitalu mi tłumaczyła, że to klasyczne przy infekcji. -
ja od jakiegoś tygodnia albo lepiej (odpukać) czuję się całkiem dobrze, rwa ustąpiła, ale też od tego czasu maluch intensywnie się przesuwa, był juz poprzecznie, główkowo, a teraz czuję jak tyłkiem się suwa raz na prawo, raz na lewo. Prędzej mnie w żebra kłuje, niż w szyjkę. Wczoraj miałam wypukłą prawą stronę brzucha, dziś lewą. Tyle że miejsca ma niedużo, więc te przesunięcia czuję intensywnie.
-
No zobaczymy jak to bedzie ta moja biedna szyjka od poczatku sie nie podobała mojemu lekarzowi ale niby jak miesiac temu bylam na wiZycie bylo ok . moze to dlatego ze maly nisko juz z tym wyrobix niemoge od 2 miesiecy siku co godzine chodze alboi czesciej w nocy tez kilka razy to standard.
Hehe starosc mnie dopada moze i to to choc troche kurde wczesnie -
Asmee wrote:Narinka, ja rozmawiałam o tym z gin niedawno, bo miałam podobny dylemat. Stwierdziła, że jeżeli poprzednie dwa badania były ok i nie odczuwam żadnych skurczy to nie ma powodu, żeby płacić za to badanie.
Co prawda u mnie od tego czasu pojawiły się problemy i ostatecznie zapisałam się na to badanie.. ale teraz chyba z niego zrezygnuje, skoro w szpitalu miałam wszystko porobione i nie wyszło nic złego poza pojedynczymi napięciami spowodowanymi infekcją.
Ja poszłam na badanie III trymestru do szpitala na NFZ i lekarz powiedział mi wprost, że bada dziecko, a nie mnie i z moimi dolegliwościami mam się udać do lekarza prowadzącego ciążę. Miałam straszne skurcze i twardy brzuch, powiedział, że na badaniu ultrasonograficznym i tak nic nie będzie widać. Zbadał dziecko, ale to nie było jakieś długie i dokładne badanie moim zdaniem. Wiele zależy od lekarza. Badanie genetyczne i połówkowe, które robiłam gdzie indziej ( też na NFZ ) było o wiele dokładniejsze i profesjonalne.
Ja akurat jestem z tych co wolą mieć niż nie mieć, więc znając siebie wolałabym zrobić, ale czy jest takie ważne ...chyba nie, tym bardziej, ze moja lekarka zapomniała mi o tym badaniu powiedzieć -
zabuszka wrote:A i ja bez zadnych lekarstw jestem od poczatku nawet witaminy sporadycznie biore
Zazdroszcze...
Ją od 16 tyg - luteina i nospa
I tak nospy biore mniej niż mi kazał lekarz...
Ale moja szyjka w 16 tyg miała tylko 2,8 cm...
Lekarz mnie "nastraszył" zagrażającym poronieniem i położył do łóżka... -
katarzyna_d wrote:Dziewczyny zdąża wam sie zemdleć teraz??, ja dzis w kościele poleciałam
obca baba mnie złapała.
Chyba jest cos nie tak, ze mną bo lecę z wagi i jestem blada jak sciana.. Zawsze używałam pudru na moje rumieńce! Teraz mam z głowy problem..
Niedługo poród a ja co 7 kg tylko mam na plusie? Wszystko bulo by nic tylko te zasłabnięcia i zamiast tyć to na odwrót
Mam podobnie za kazdym razem w kosciele siedze bo bym poleciala, serce jakby kolatalo, goraco sie robi..
Tez mam malo bo tylko 6 kg na plusie ostatnio przytulam tylko 20 dkg od poprzedniej wizyty, hemoglobina w normie cisnienie niskie..
-
Iwa81 wrote:Dziewczynki a jaka powinna być prawidłowa długość szyjki?
Mi lekarz tłumaczył, że w ginekologii się przyjmuje, że szyjka ma powyżej 3 cm.
Ale... Jak w życiu szyjki bywają różne i mogą też być fizjologicznie krótsze ... Pytanie czy się skracają? Jednak w 16 tyg wykrycie krótkiej szyjki spowodowało, że trzeba było na wszelki wypadek interweniować...
Moja zaczęła teraz się trochę skracać i ledwo się lapie na 2,5 a taka wartość uważa się za "graniczną".
Poniżej 2 cm lekarz zaleca sterydy na rozwój pluc... -
Mi ostatnio w szpitalu lekarz tłumaczył że nie ma czegoś takiego jak prawidłowa długość szyjki bo liczy się to czy się nie skraca. I tak kobieta o bardzo długiej szyjce może mieć ciążę zagrożoną właśnie przez skracanie a druga przez całą ciążę może miec bardzo krótką szyjkę a i tak donosić dziecko bez problemu do końca. Dlatego ważne jest by lekarz prowadzący systematycznie od początku ciąży sprawdzał długość i budowę szyjki czy nie ma zmian.
My na usg 3trymestru idziemy za dwa tygodnie. Miałam nie robić dodatkowo tego badania bo w szpitalu miałam bardzo dokładne usg ale moja prowadząca chciałaby sie sama przyjrzeć małej ale powiedziała że nie będzie mnie namawiać, decyzja należy do mnie. Wizyty i tak mam co dwa tygodnie więc biorąc pod uwagę że usg to tylko plus 50-100 zl do wizyty to zdecydowaliśmy z mężem że pójdziemy bo z tego badania w szpitalu i tak nic nie wiem poza tym że dzidzia rozwija się prawidłowo bo byłam za bardzo zestresowana by skupić sie na tym co dokładnie mówił lekarz.NatiB lubi tę wiadomość
-
My po usg. Klucha wazy 1730g
hyhyhy z parametrami wszystkimi plus minus 30-31t. Bbezwstydnica mala -nogi rozłożyła ale buzi pokażą nie chciala. Udalo się złapać fragment buźki ale zaraz potem zaslonila rękoma gorba polowe i wystawils jęzora o! Takie grzeczne dziecko mi sie szykuje. A polozona oczywiście glowkowo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 16:01
klaudia1534, pasia27, Patrycja24, Iwa81, Marietta, monilia84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny wlasnie wracam z pracy
dzis w dobrym humorku Niunia troszkę sie buntuje ze siedze tyle przy kompie wiec staram sie robic przerwy tak często jak moge i wstawać troszkę pochodzić .
Tez mnie kuje na dole raczej jakby wlasnie szyjka czy cos moze Niunia sie obróciła . A od paru wieczorem tez mam bóle okresowe i twardy brzuch . W wtorek ide do gina to sie dopytam o to , bo nie jest to zbyt przyjemne jakby takie wlasnie uderzenia -
Różyczka wrote:Ja poszłam na badanie III trymestru do szpitala na NFZ i lekarz powiedział mi wprost, że bada dziecko, a nie mnie i z moimi dolegliwościami mam się udać do lekarza prowadzącego ciążę. Miałam straszne skurcze i twardy brzuch, powiedział, że na badaniu ultrasonograficznym i tak nic nie będzie widać. Zbadał dziecko, ale to nie było jakieś długie i dokładne badanie moim zdaniem. Wiele zależy od lekarza. Badanie genetyczne i połówkowe, które robiłam gdzie indziej ( też na NFZ ) było o wiele dokładniejsze i profesjonalne.
Ja akurat jestem z tych co wolą mieć niż nie mieć, więc znając siebie wolałabym zrobić, ale czy jest takie ważne ...chyba nie, tym bardziej, ze moja lekarka zapomniała mi o tym badaniu powiedzieć
Z tym, że ja właśnie do szpitala trafiłam z problemami z ciśnieniem i twardnieniem brzucha. Przebadali mnie dokładnie od ginekologicznego, usg po ktg. Muszę przyznać, że byłam zaskoczona, że lekarka robiła to z taką dokładnością.
Za to faktycznie jak poszłam prywatnie do szpitala na badanie I trymestru to wyszłam rozczarowana jakością badania i ilością czasu, jaką lekarz poświęcił. Najdroższe 4 minuty w życiu ;/ -
nick nieaktualnyhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/3c527cf11349.jpg
Wracając do porodu.
Jednak u nas w szpitalu jest dostępny poród w wodzie
A wiec jak GBS wyjdzie ujemny i nie będzie przeciwskazań to ja zdecyduje sie na taki poródjeszcze z lekarka pogadam na wizycie
pasia27, aaaguchaaa, Aniu_leczka, Carolq, Marietta lubią tę wiadomość