X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • maimama Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak sobie zerkam czasem na marcowki i co chwilę się któraś rozpakowuje, ale im fajnie, że mają już swoje dzidzie, u nas jeszcze trochę i też będzie wysyp☺

• zabuszka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej macie tak dziewczyny ze was kuje gdzies tam na dole ? Od paru dni tak mam nie caly czas ale nie mialam tak z Alkiem. Brzuch tez sie spina i nawet wieczorem.lekki bol jak na okres przed snem. Cos ciezej ta ciaze przechodze sinc3 pod ocZami blada jak sciana az strach badania bede robic we wtorek. Jescze tak dieta ehh . a to dopiero 30 tydzien . do wizyty kawalek dopiero 25

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    Hej macie tak dziewczyny ze was kuje gdzies tam na dole ? Od paru dni tak mam nie caly czas ale nie mialam tak z Alkiem. Brzuch tez sie spina i nawet wieczorem.lekki bol jak na okres przed snem. Cos ciezej ta ciaze przechodze sinc3 pod ocZami blada jak sciana az strach badania bede robic we wtorek. Jescze tak dieta ehh . a to dopiero 30 tydzien . do wizyty kawalek dopiero 25
    starsza jesteś :D
    też tak mam

Carolq lubi tę wiadomość

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zabuszka

Mnie czasem łapie taki krótki ból jak na okres...
    Trwa to chwilę i też boje się że to skurcze...
    A mi się niestety szyjka zaczęła skracać i lekarz obstawia, że mogę się rozpakowac koło 34 tyg...

Ją od 16 tyg biorę nospe i jak mnie taki ból złapie to biorę sobie właśnie jedną tabletkę...
    Brzuch mi przy tym nie twardnieje więc nie wiem czy to skurcz czy wynik mocnych ruchów małego...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Asmee Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie takie bóle pojawiły się, gdy mała odwróciła się główką w dół. Lekarz stwierdził, że zwyczajnie uderza w szyjkę i stąd ból.

Twardnienie brzucha związane jest u mnie z infekcją. Na ktg wyszły napięcia, lekarka w szpitalu mi tłumaczyła, że to klasyczne przy infekcji.

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od jakiegoś tygodnia albo lepiej (odpukać) czuję się całkiem dobrze, rwa ustąpiła, ale też od tego czasu maluch intensywnie się przesuwa, był juz poprzecznie, główkowo, a teraz czuję jak tyłkiem się suwa raz na prawo, raz na lewo. Prędzej mnie w żebra kłuje, niż w szyjkę. Wczoraj miałam wypukłą prawą stronę brzucha, dziś lewą. Tyle że miejsca ma niedużo, więc te przesunięcia czuję intensywnie.

43kt82c31nhz2sid.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zobaczymy jak to bedzie ta moja biedna szyjka od poczatku sie nie podobała mojemu lekarzowi ale niby jak miesiac temu bylam na wiZycie bylo ok . moze to dlatego ze maly nisko juz z tym wyrobix niemoge od 2 miesiecy siku co godzine chodze alboi czesciej w nocy tez kilka razy to standard.

Hehe starosc mnie dopada moze i to to choc troche kurde wczesnie

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • zabuszka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja bez zadnych lekarstw jestem od poczatku nawet witaminy sporadycznie biore

1e6e393edd.png

cb8576b8d0.png
  • Różyczka Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asmee wrote:
    Narinka, ja rozmawiałam o tym z gin niedawno, bo miałam podobny dylemat. Stwierdziła, że jeżeli poprzednie dwa badania były ok i nie odczuwam żadnych skurczy to nie ma powodu, żeby płacić za to badanie.

Co prawda u mnie od tego czasu pojawiły się problemy i ostatecznie zapisałam się na to badanie.. ale teraz chyba z niego zrezygnuje, skoro w szpitalu miałam wszystko porobione i nie wyszło nic złego poza pojedynczymi napięciami spowodowanymi infekcją.

Ja poszłam na badanie III trymestru do szpitala na NFZ i lekarz powiedział mi wprost, że bada dziecko, a nie mnie i z moimi dolegliwościami mam się udać do lekarza prowadzącego ciążę. Miałam straszne skurcze i twardy brzuch, powiedział, że na badaniu ultrasonograficznym i tak nic nie będzie widać. Zbadał dziecko, ale to nie było jakieś długie i dokładne badanie moim zdaniem. Wiele zależy od lekarza. Badanie genetyczne i połówkowe, które robiłam gdzie indziej ( też na NFZ ) było o wiele dokładniejsze i profesjonalne.
    Ja akurat jestem z tych co wolą mieć niż nie mieć, więc znając siebie wolałabym zrobić, ale czy jest takie ważne ...chyba nie, tym bardziej, ze moja lekarka zapomniała mi o tym badaniu powiedzieć ;)

• Ajwi Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zabuszka wrote:
    A i ja bez zadnych lekarstw jestem od poczatku nawet witaminy sporadycznie biore

Zazdroszcze...
    Ją od 16 tyg - luteina i nospa
    I tak nospy biore mniej niż mi kazał lekarz...
    Ale moja szyjka w 16 tyg miała tylko 2,8 cm...
    Lekarz mnie "nastraszył" zagrażającym poronieniem i położył do łóżka...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • fistaszek88 Koleżanka

Wysłany: 16 marca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katarzyna_d wrote:
    Dziewczyny zdąża wam sie zemdleć teraz??, ja dzis w kościele poleciałam :-\ obca baba mnie złapała.

Chyba jest cos nie tak, ze mną bo lecę z wagi i jestem blada jak sciana.. Zawsze używałam pudru na moje rumieńce! Teraz mam z głowy problem..
    Niedługo poród a ja co 7 kg tylko mam na plusie? Wszystko bulo by nic tylko te zasłabnięcia i zamiast tyć to na odwrót :-\

Mam podobnie za kazdym razem w kosciele siedze bo bym poleciala, serce jakby kolatalo, goraco sie robi..
    Tez mam malo bo tylko 6 kg na plusie ostatnio przytulam tylko 20 dkg od poprzedniej wizyty, hemoglobina w normie cisnienie niskie..

2r8r3e5ea57jvust.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki a jaka powinna być prawidłowa długość szyjki?

km5sdf9h3loowecn.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    Dziewczynki a jaka powinna być prawidłowa długość szyjki?

Mi lekarz tłumaczył, że w ginekologii się przyjmuje, że szyjka ma powyżej 3 cm.
    Ale... Jak w życiu szyjki bywają różne i mogą też być fizjologicznie krótsze ... Pytanie czy się skracają? Jednak w 16 tyg wykrycie krótkiej szyjki spowodowało, że trzeba było na wszelki wypadek interweniować...
    Moja zaczęła teraz się trochę skracać i ledwo się lapie na 2,5 a taka wartość uważa się za "graniczną".
    Poniżej 2 cm lekarz zaleca sterydy na rozwój pluc...

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to dlatego moja gin ostatnio powiedziała że mam dłuuugą bo 3,8cm,
    ale nie wiedziałam jaka jest norma

km5sdf9h3loowecn.png
  • Ajwi Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa81 wrote:
    a to dlatego moja gin ostatnio powiedziała że mam dłuuugą bo 3,8cm,
    ale nie wiedziałam jaka jest norma

Masz super szyjkę :)

Iwa81 lubi tę wiadomość

9ewnk0s35ymohr7u.png
    qtch43ashqwvu527.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio w szpitalu lekarz tłumaczył że nie ma czegoś takiego jak prawidłowa długość szyjki bo liczy się to czy się nie skraca. I tak kobieta o bardzo długiej szyjce może mieć ciążę zagrożoną właśnie przez skracanie a druga przez całą ciążę może miec bardzo krótką szyjkę a i tak donosić dziecko bez problemu do końca. Dlatego ważne jest by lekarz prowadzący systematycznie od początku ciąży sprawdzał długość i budowę szyjki czy nie ma zmian.
    My na usg 3trymestru idziemy za dwa tygodnie. Miałam nie robić dodatkowo tego badania bo w szpitalu miałam bardzo dokładne usg ale moja prowadząca chciałaby sie sama przyjrzeć małej ale powiedziała że nie będzie mnie namawiać, decyzja należy do mnie. Wizyty i tak mam co dwa tygodnie więc biorąc pod uwagę że usg to tylko plus 50-100 zl do wizyty to zdecydowaliśmy z mężem że pójdziemy bo z tego badania w szpitalu i tak nic nie wiem poza tym że dzidzia rozwija się prawidłowo bo byłam za bardzo zestresowana by skupić sie na tym co dokładnie mówił lekarz.

NatiB lubi tę wiadomość

• aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po usg. Klucha wazy 1730g :D hyhyhy z parametrami wszystkimi plus minus 30-31t. Bbezwstydnica mala -nogi rozłożyła ale buzi pokażą nie chciala. Udalo się złapać fragment buźki ale zaraz potem zaslonila rękoma gorba polowe i wystawils jęzora o! Takie grzeczne dziecko mi sie szykuje. A polozona oczywiście glowkowo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 16:01

klaudia1534, pasia27, Patrycja24, Iwa81, Marietta, monilia84 lubią tę wiadomość

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny wlasnie wracam z pracy :) dzis w dobrym humorku Niunia troszkę sie buntuje ze siedze tyle przy kompie wiec staram sie robic przerwy tak często jak moge i wstawać troszkę pochodzić .
    Tez mnie kuje na dole raczej jakby wlasnie szyjka czy cos moze Niunia sie obróciła . A od paru wieczorem tez mam bóle okresowe i twardy brzuch . W wtorek ide do gina to sie dopytam o to , bo nie jest to zbyt przyjemne jakby takie wlasnie uderzenia :/

• Asmee Autorytet

Wysłany: 16 marca 2016, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka wrote:
    Ja poszłam na badanie III trymestru do szpitala na NFZ i lekarz powiedział mi wprost, że bada dziecko, a nie mnie i z moimi dolegliwościami mam się udać do lekarza prowadzącego ciążę. Miałam straszne skurcze i twardy brzuch, powiedział, że na badaniu ultrasonograficznym i tak nic nie będzie widać. Zbadał dziecko, ale to nie było jakieś długie i dokładne badanie moim zdaniem. Wiele zależy od lekarza. Badanie genetyczne i połówkowe, które robiłam gdzie indziej ( też na NFZ ) było o wiele dokładniejsze i profesjonalne.
    Ja akurat jestem z tych co wolą mieć niż nie mieć, więc znając siebie wolałabym zrobić, ale czy jest takie ważne ...chyba nie, tym bardziej, ze moja lekarka zapomniała mi o tym badaniu powiedzieć ;)

Z tym, że ja właśnie do szpitala trafiłam z problemami z ciśnieniem i twardnieniem brzucha. Przebadali mnie dokładnie od ginekologicznego, usg po ktg. Muszę przyznać, że byłam zaskoczona, że lekarka robiła to z taką dokładnością.

Za to faktycznie jak poszłam prywatnie do szpitala na badanie I trymestru to wyszłam rozczarowana jakością badania i ilością czasu, jaką lekarz poświęcił. Najdroższe 4 minuty w życiu ;/

uwo9gov3ad3vq34d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 marca 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3c527cf11349.jpg

Wracając do porodu.

Jednak u nas w szpitalu jest dostępny poród w wodzie ;-)

A wiec jak GBS wyjdzie ujemny i nie będzie przeciwskazań to ja zdecyduje sie na taki poród ;-) jeszcze z lekarka pogadam na wizycie :-)

pasia27, aaaguchaaa, Aniu_leczka, Carolq, Marietta lubią tę wiadomość

‹‹ 1418 1419 1420 1421 1422 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ